Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
W. Kanaryjskie :arrow: covid-19-wyspy-kanaryjskie,1480,152183
Baleary :arrow: baleary-covid,1480,158070
Kody QR, formularz, app - hiszpania-passenger-location-card,1480,153074

Aktualizacja 25 grudnia 2021 r.
Wjazd do Hiszpanii odbywa się na podstawie potwierdzenia szczepienia lub negatywnego wyniku testu.
za stroną spth.gob.es (tam zawsze będą najbardziej aktualne informacje)
" From 7 June 2021, all those passengers from a country/area that has a SARS-CoV-2 coronavirus risk, must present, a certificate or document certifying vaccination against COVID-19 or a negative certificate of a Diagnostic Test of Active Infection or a certificate of Recovery after having passed this disease in order to enter Spain. This can be a EU Digital COVID Certificate, or a supporting document of those indicated above, whether the traveller arrives from an EU member state or from a third country.

Children under 12 years of age are not required to present these certificates or supporting documents.
."

Obecnie uznawane są wyniki testów typu:
- antygenowe (należy wykonać w ciągu 48h przed planowanym wjazdem do Hiszpanii)
- PCR, TMA, LAMP, NEAR, itp (należy wykonać w ciągu 72h przed planowanym wjazdem do Hiszpanii)

https://www.vueling.com/en/help-to-trav ... strictions

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1293 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 65  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Hiszpania i covid
#401 PostWysłany: 02 Wrz 2020 14:03 

srebrny
60
 Profil Relacje PM off
adam_d lubi ten post.

🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN 🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN
Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN
#402 PostWysłany: 02 Wrz 2020 15:56 

Wartość graniczna wskaźnika zachorowań powyżej 50 lub 60 (różnie informowano) nie jest "sztywna". Chorwacja i Francja od tygodnia ten poziom przekraczają i - póki co - zakazu przylotów z tych krajów nie wprowadzono. Aczkolwiek za dwa tygodnie może to być nieuniknione (trend ciągle rosnący, Francja obecnie z wartością wskaźnika 96.6 a Chorwacja 87.3).

W przypadku Hiszpanii, o przekroczeniu granicznej wartości mówimy już od kilku tygodni, więc niestety - nawet dla niektórych regionów - nasz rząd nie był skłonny zastosować "wyjątku od reguły".

Wg. najnowszej aktualizacji ECDC, wskaźnik zachorowań dla Hiszpanii z ostatnich 2 tygodni w przeliczeniu na 100 tys. osób wzrósł do poziomu ... 227.5. Co gorsza, wskaźnik zgonów z ostatnich 2 tygodni w przeliczeniu na 100 tys. osób wynosi już 1.0 (gorzej w UE mają obecnie tylko Rumunia i Bułgaria, odpowiednio 3.1 i 1.6, w przypadku Polski wskaźnik ten wynosi obecnie 0.4).
 Profil Relacje PM off  

#403 PostWysłany: 02 Wrz 2020 20:14 

Aktualne wskaźniki zachorowań na koronawirusa z ostatnich dwóch tygodni w przeliczeniu na 100 tys. osób dla wybranych regionów z Hiszpanii. Ponadto proste porównanie z danymi z wczorajszego raportu:

1) Andaluzja - dziś: 111.35, wczoraj 107.59..
2) Baleary - dziś: 221.23, wczoraj 222.54.
3) Wyspy Kanaryjskie - dziś: 167.78, wczoraj: 162.53.
4) Katalonia - dziś: 174.30, wczoraj: 179.64.
5) Madryt - dziś: 466.53, wcześniej odpowiednio: 479.44.

Prosta analiza trendu w oparciu o ostatnie 5 raportów:

1) Dobre wieści: Baleary - ciągłe spadki, Katalonia - spadki w ostatnich dwóch dniach.
2) Złe wieści: Wyspy Kanaryjskie i Andaluzja z ciągłymi wzrostami
3) Trudno powiedzieć: Madryt w końcu ze spadkiem (póki co tylko jednodniowy spadek)
 Profil Relacje PM off
jabollus lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#404 PostWysłany: 02 Wrz 2020 20:16 

srebrny
Przy takich liczbach zakaz lotów trochę potrwa :(

Ostatnio edytowany przez Abcn, 02 Wrz 2020 22:29, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#405 PostWysłany: 02 Wrz 2020 20:31 

Loty: 55
Kilometry: 120 474
niebieski
Pocieszające w tych statystykach jest to, że tak szybko jak rośnie, tak szybko może za niedługo spadać - widać to chociażby po Malcie, która w tym momencie ma już wskaźniki niższe od Chorwacji, czy Francji.
 Profil Relacje PM off  

#406 PostWysłany: 02 Wrz 2020 20:51 

Niemcy właśnie dodały Wyspy Kanaryjskie do czarnej listy, co wiążę się z obowiązkowym testem i kwarantanną.
Pomijając zasadność zakazywania lotów przez nasz rząd, w zaistniałych okolicznościach niewykluczenie Wysp ma trochę większy sens.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 02 Wrz 2020 22:31, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#407 PostWysłany: 03 Wrz 2020 18:58 

adam_d napisał(a):
Aktualne wskaźniki zachorowań na koronawirusa z ostatnich dwóch tygodni w przeliczeniu na 100 tys. osób dla wybranych regionów z Hiszpanii. Ponadto proste porównanie z danymi z wczorajszego raportu:

1) Andaluzja - dziś: 111.35, wczoraj 107.59..
2) Baleary - dziś: 221.23, wczoraj 222.54.
3) Wyspy Kanaryjskie - dziś: 167.78, wczoraj: 162.53.
4) Katalonia - dziś: 174.30, wczoraj: 179.64.
5) Madryt - dziś: 466.53, wcześniej odpowiednio: 479.44.

Odnośnie dzisiejszego raportu. W porównaniu z wczoraj prawie wszędzie wzrosty :(, wyjątek stanowią Baleary (obecnie wskaźnik zachorowań wynosi 214.62, co ważniejsze piąty raz z rzędu nastąpił spadek wartości wskaźnika). Niestety Wyspy Kanaryjskie z nieustannymi wzrostami (obecnie ze wskaźnik zachorowań na poziomie 175.72), analogicznie sytuacja wygląda z Andaluzją.
 Profil Relacje PM off  

#408 PostWysłany: 04 Wrz 2020 18:44 

Kolejne dane COVID-owe z Hiszpanii, tj. wskaźnik zachorowań na koronawirusa z ostatnich dwóch tygodni w przeliczeniu na 100 tys. osób. Dla wybranych regionów dane z dzisiaj w porównaniu z danymi sprzed tygodnia:

1) Andaluzja - dziś 119.29, tydzień temu 97.29
2) Baleary - dziś 205.23, tydzień temu 249.68
3) Wyspy Kanaryjskie - dziś 183.99, tydzień temu 130.49
4) Katalonia - dziś 176.15, tydzień temu 170.85
5) Madryt - dziś 473.30, tydzień temu 416.39

* Na "plus: Baleary (cały tydzień ze spadkami, aczkolwiek wartość wskaźnika ciągle wysoka).
* Na minus: Wyspy Kanaryjskie (cały tydzień ze wzrostami, "przegoniona" została Katalonia).
* Andaluzja - podobnie jak "Kanary" również z ciągłymi wzrostami, ale tempo wzrostów jest wolniejsze.
* Rekordy ciągle bije Madryt (aczkolwiek w jednym dniu zanotowano spadek wskaźnika)
* Katalonia - raz spadki, raz wzrosty.

-----

Pojawiają się nowe obostrzenia w Hiszpanii.
Cytuj:
Ograniczenia wstępu na plaże nocą wprowadzają niektóre regiony w Hiszpanii. Tak jest w Andaluzji i na Balearach.
Według epidemiologów, wieczorne wyjścia turystów nad morze przyczyniają się do szerzenia wirusa.

Inne obostrzenia nie dały pożądanego efektu, przykład poniżej:
Cytuj:
W Hiszpanii przybywa nielegalnych imprez pod chmurką. Odkąd w związku z pandemią wprowadzono kolejne ograniczenia w barach i dyskotekach, młodzież chętniej spotyka się w parkach. Eksperci przekonują, że takie uliczne pijaństwo przyczynia się do szybkiego wzrostu zachorowań.

Taka niefajna ciekawostka o tym, jak COVID-19 "dobije" hiszpańską gospodarkę na dłuższy czas:
Cytuj:
Premier Hiszpanii Pedro Sanchez przedstawił dziesięcioletni plan odbudowy gospodarki kraju po koronakryzysie. Zgodnie z tymi założeniami dopiero w 2030 r. kraj odnotuje wzrost gospodarczy przekraczający 2 proc. PKB.
 Profil Relacje PM off  

#409 PostWysłany: 04 Wrz 2020 19:01 
Awatar użytkownika

srebrny
adam_d napisał(a):
Cytuj:
W Hiszpanii przybywa nielegalnych imprez pod chmurką. Odkąd w związku z pandemią wprowadzono kolejne ograniczenia w barach i dyskotekach, młodzież chętniej spotyka się w parkach. Eksperci przekonują, że takie uliczne pijaństwo przyczynia się do szybkiego wzrostu zachorowań.

Taka niefajna ciekawostka o tym, jak COVID-19 "dobije" hiszpańską gospodarkę na dłuższy czas:
Cytuj:
Premier Hiszpanii Pedro Sanchez przedstawił dziesięcioletni plan odbudowy gospodarki kraju po koronakryzysie. Zgodnie z tymi założeniami dopiero w 2030 r. kraj odnotuje wzrost gospodarczy przekraczający 2 proc. PKB.

Ten kontekst wpisuja sie ostatnie dane na temat bezrobocia w Hiszpanii wsrod osob ponizej 25 roku zycia: w lipcu przekroczylo 40% (!), dla porownania w Polsce nie siega nawet 10%...

edit: ale z tymi 2% wzrostu PKB to chyba jakis blad w tlumaczeniu... Sanchez mowil, ze dzieki planowi odbudowy kraj bedzie mogl sie rozwijac w tempie przekraczajacym 2% w ciagu najblizszych 10 lat, a nie za 10 lat dopiero.

#410 PostWysłany: 04 Wrz 2020 22:45 

@Gregggor - hmm :o być może masz rację ws. wzrostu hiszpańskiego PKB, ja tę informację pozyskałem z ... RMF24 (teoretycznie wiarygodne źródło informacji): https://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-p ... Id,4703127

Załączniki:
rmf24_hiszpania_wzrost.jpg
rmf24_hiszpania_wzrost.jpg [ 60.83 KiB | Obejrzany 647 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#411 PostWysłany: 07 Wrz 2020 22:58 
Awatar użytkownika

srebrny
z cyklu mythbusters flaja - Hiszpania w czasach CoVidu.

Leciałem Wro -> Malaga 28. sierpnia. Odprawiałem się wieczór przed lotem, seqNum 65 na boarding passie, ale absolutnie nie było 65 osób w samolocie. Tak na oko to myślę że ok 35.
Lądowanie w Maladze zgodnie z planem, o 14, skan kodu QR z location form, wszystko idzie szybko bo lotnisko raczej pustawe, busik do wypożyczalni, o 15 siedziałem już w samochodzie gotowy do jazdy i pojechałem w stronę Tarify.
I, poza tym co w Tarifie, to nic Wam nie opowiem, bo nigdzie indziej nie byłem ani też się nie wybie..... no pewnie skoczę do jakiegoś Kadyksu czy innej Cordoby jak nie będzie wiało, ale nie teraz o tym.

W Tarifie na ulicy prawie wszyscy noszą maseczki - przy czym ja raczej nie, i na 10 dni pobytu do tej pory, raz tylko policjant zwrócił mi na to uwagę. Przy wejściu do większości sklepów czy wielu barów (nawet tych na plaży), jeśli nie masz maseczki, to obsługa zwraca na to uwagę. Czyli w teorii wszystko spoko. A teraz część zabawna / ciekawa (?):
zakwaterowany jestem w hostelu dla kitesurferów - większość gości albo przyjechała pływać na kajcie, albo uczyć się. Towarzystwo z całej Europy, głównie zachodniej, zdarzają się też tacy z Ameryki Południowej, jak to w Hiszpanii. W każdy weekend sporo ludzi z Madrytu, zdarzają się też weekendowi goście z innych części Hiszpanii. Ludzi sporo, coraz mniej bo sezon się kończy ale ponoć w sierpniu obłożenie było prawie jak w minionych latach, no i w weekendy ciągle ludzi jest sporo. A jakie obostrzenia w związku z CoVidem obowiązują w hostelu? własciwie to żadne :mrgreen: jedyne zauważalne zmiany w stosunku do poprzednich lat to takie, że poszczególne toalety zostały przydzielone do poszczególnych pokoi. No i jeszcze obsługa śmiga w maseczkach praktycznie cały czas. Poza tym - wszystko tak jak było. Aha, żebyśmy się dobrze zrozumieli - nie żebym się skarżył.
Co jeszcze ciekawego? w miejscowym barze (95% gości to miejscowi) gdzie chodzę na tapaso-obiady, wesoła nasiadówka i wszyscy z maseczkami pod brodą bądź na bicepsie.

Dziękuję za uwagę.
P.S. powrót planuję (mam bilet powrotny) na 3 października, ale jak to wyjdzie - zobaczymy jak z zakazami / kwarantannami itp.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 11 Wrz 2020 11:47, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off
elwirka lubi ten post.

#412 PostWysłany: 08 Wrz 2020 09:19 

Zbanowany
niebieski
@rw30...gdybyś był uprzejmy udzielić info :P Odprawiałes się na wieczór przed lotem a kodQR po jakim czasie dostałeś?
 Profil Relacje PM off  

#413 PostWysłany: 08 Wrz 2020 10:15 

Loty: 224
Kilometry: 572 860
niebieski
W Maladze i Sewilli bardzo mało turystów, do wszystkich atrakcji turystycznych można było wejść bez stania w kolejkach.
99% osób w Maladze i Sewilli nosi poprawnie maseczki, kilka razy spotkaliśmy nosaczy i sporadycznie osoby bez maski.
W ten weekend akurat było tam 37 stopni więc my nosiliśmy maski na brodach w takim upale to w maskach bym się raczej udusił, i nikt nam nie zwrócił uwagi.
 Profil Relacje PM off  

#414 PostWysłany: 08 Wrz 2020 21:57 
Awatar użytkownika

srebrny
-- 08 Wrz 2020 21:55 --

HandSome napisał(a):
...kodQR po jakim czasie dostałeś?

jakieś kilka sekund po wypełnieniu tego location from na stronie www.

(mam wrażenie że to nie do końca odpowiedź na Twoje pytanie - jeśli tak to sprecyzuj o co dokładnie Ci chodzi)

-- 08 Wrz 2020 21:57 --

YeahBunny napisał(a):
W Maladze i Sewilli bardzo mało turystów, do wszystkich atrakcji turystycznych można było wejść bez stania w kolejkach.

a to ciekawe - ktoś tu z hostelu pojechał do Cadiz i Cadiz ponoć pełny
 Profil Relacje PM off
HandSome uważa post za pomocny.

#415 PostWysłany: 11 Wrz 2020 11:05 

Loty: 40
Kilometry: 50 792
Formularz do kodu QR można wypełnić wcześniej, jednak niewczesniej niz dwa dni przed przylotem trzeba uzupełnić formularz o numer siedzenia w samolocie. Wtedy otrzymacie kod QR ma maila.

Na lotnisku w Maladze przedstawienie kodu i mierzenie temperatury przebiegło sprawnie.

W samej Andaluzji duże pustki, odwiedziłem kilka miast na początku września.
W Maladze i Sewilli nie przypominam sobie jakiejkolwiek kolejki do atrakcji turystycznej. Właściwe to były pojedyncze osoby w głównych zabytkach.
Na Gibraltarze również bardzo mało ludzi na skale, trochę więcej na Main Street, na plaży prawie pusto. Jeżeli kogoś interesuje to przejście przez granicę w La Linea pieszo jest bezproblemowe.
W Rondzie można było zauważyć juz więcej turystów, głównie Hiszpanów, ale bez tłumów, można było spokojnie porobić zjawiskowe fotki:)
Natomiast tak jak ktoś wspomniał, Cadiz w okolicach katedry bardzo dużo ludzi, długa kolejka na wejście na wieżę katedry, nie wiem czym było to spowodowane, na plaży też najciaśniej.
Costa del Sol nie wiem jak wyglądał w sezonie i bez COVIDa, ale również dosyć pusto patrząc na ogromne plaże.

Generalnie ogólne pustki i swobodę zwiedzenia oceniam bardzo pozytywnie. Nawet fakt noszenia maski cały czas w Andaluzji nie był w stanie tego przykryć. Oczywiście sam przepis noszenia maski gdy wokol nikogo nie ma jest absurdalny, ale Hiszpanie tego mocno przestrzegają. Ja akurat zdejmowałem maskę i zakładałem dopiero gdy ktoś się pojawiał lub byłem w przestrzeni publicznej zamkniętej.
Pogoda również dopisywała, tak więc kto był w tym czasie w Hiszpanii na pewno nie żałuje.
Jeżeli ktoś ma jakieś pytania to chętnie pomogę:)
 Profil Relacje PM off  

#416 PostWysłany: 11 Wrz 2020 15:41 

Zbanowany
niebieski
-- 11 Wrz 2020 16:18 --

PLF..? Co to za skrót? :P

-- 11 Wrz 2020 16:24 --

Passenger Locator Form...hmm to tez trzeba wypełniać wracając z Hiszpanii do Niemiec?

-- 11 Wrz 2020 16:41 --

To chyba dla powracających z Majorki lub Katalonii tylko ?
 Profil Relacje PM off  

#417 PostWysłany: 11 Wrz 2020 19:25 

Loty: 62
Kilometry: 158 379
HandSome napisał(a):
To chyba dla powracających z Majorki lub Katalonii tylko ?

Sprawdź na stronach niemieckich. Do tego dochodzi chyba jeszcze Lanzarote i Gran Canaria
 Profil Relacje PM off  

#418 PostWysłany: 15 Wrz 2020 18:07 
Awatar użytkownika

srebrny
przy powrocie do Polski z kraju objętego zakazem lotów (czyli np. Hiszpania) obowiązuje mnie kwarantanna czy jak to jest?
 Profil Relacje PM off  

#419 PostWysłany: 15 Wrz 2020 18:12 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 597 248
srebrny
@rw30
Nie.

LukasPi napisał(a):
... jestem właśnie na Majorce. Ludzi bardzo mało. Na lotnisku wszystko idzie bardzo sprawnie. Badają temperaturę, skanują kod i do wyjścia. Wszędzie trzeba chodzić w maseczkach i widać, ze jest to przestrzegane. Na plażach dość mało osób. Można spokojnie wypocząć. Lot miałem z Berlina / Tegel. Na lotnisko wpuszczają najwcześniej dwie godziny przed planowanym lotem. Jeżeli jest sie wcześniej, np. tak jak ja, to trzeba czekać na dworze.
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.
rw30 uważa post za pomocny.

#420 PostWysłany: 15 Wrz 2020 18:29 

złoty
rw30 napisał(a):
przy powrocie do Polski z kraju objętego zakazem lotów (czyli np. Hiszpania) obowiązuje mnie kwarantanna czy jak to jest?

To twój pomysł zbiór tematów o covid itp, a tam

Kwarantannę 10-dniową, (poprzednio 14-dniową) przechodzą cudzoziemcy/obcokrajowcy (nie będący członkami rodzin Polaków np. mąż/żona syn/córka) po przyjeździe do Polski z wybranych\wskazanych krajów: np Ukraina, Białoruś -
z kwarantanny zwalnia wynik negatywny testu na covid
Polacy przechodzą na teraz kwarantannę lub leczenie szpitalne wyłącznie gdy zostanie u nich stwierdzone zachorowanie na covid19,
z kwarantanny zwalnia 2 krotny negatywny wynik testu.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1293 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 65  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości