Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 304 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 08 Lis 2019 14:41 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 787 137
platynowy
Sprawdziłem, że nie ma pociągu w dniu 1.12 więc chyba odpuszczę temat.

Zatem wracamy do pierwotnego pytania - co robić przez 2 dni w Gruzji.
Oczywiście wiem, że można ten czas przejeść i przepić i jest to całkiem fajny pomysł ale jednak wolałbym coś zobaczyć.

Przy poprzedniej wizycie praktycznie w ogóle nie zwiedziłem Tbilisi więc myślę, że może Tbilisi i Mchetta.
Co jeszcze w okolicy 1-1,5 h jazdy marszrutką od Tbilisi ? (Gori i Uliciche zaliczone).

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️ Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️
Zimowy relaks na Cyprze 🌞🏝️ 4* hotel w Pafos z wyżywieniem za 1719 PLN Zimowy relaks na Cyprze 🌞🏝️ 4* hotel w Pafos z wyżywieniem za 1719 PLN
#162 PostWysłany: 08 Lis 2019 15:05 

srebrny
Tomo14 napisał(a):
praktycznie w ogóle nie zwiedziłem Tbilisi więc myślę, że może Tbilisi i Mchetta.
.

Jak na tak krótki czas bardzo sensowny pomysł i na tym bym poprzestała.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Tbilisi - nocleg
#163 PostWysłany: 18 Lis 2019 13:57 

Będąc w Tibilisi naliczaniu chciałem wyskoczyć na jeden pełny dzień albo z noclegiem do guduari na desce pośmigać ale nie jestem pewny czy to niezbyt ambitny plan a może inaczej wyobrażałem sobie to tak:
30.11 wylot
01.12 przylot i w nocy transport do Tibilisi (bilet kupiony)
01-02.12 w Tibilisi
03.12 z rana do guduari
04.12 transport guduari okolice kasbeku podziwiać widoki i zdążyć na pociąg z Tibilisi
04/05.12 transport Tibilisi Batumi
05.12 zwiedzanie Batumi choć w grudniu pewnie za dużo nie ma ;(???? Tego nie wiem
06.12 rano do Kutaisi
07.12 wynajęcie zwiedzania okolicy
08.12 powrót

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#164 PostWysłany: 22 Lis 2019 07:59 

niebieski
Witam
Lecę w Marcu do Gruzji na początku. Czy możektos podać mi plan zwiedzania na 7 dni . Nie interuje mnie batumi. Jade z synem 3 latkiem sam.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Plan wycieczki
#165 PostWysłany: 22 Lut 2020 14:18 

Cześć :) Chciałam Was prosić o pomoc w zweryfikowaniu planu wycieczki - wszelkie wskazówki, sugestie co do zmiany planu mile widziane :) będziemy poruszać się marszrutkami.

PS. Co wybrac do zwiedzania - Wardzie czy Dawida Garedze? - A moze odpuscic sobie Batumi a zwiedzic i Wardzie i Davida Garedze? Albo odpuscic Wardzie bo będziemy w Uplisciche, a zwiedzić Dawida Garedze i Batumi?

dzien. 1 - poniedziałek - przylot do Kutaisi o 12.00 - podroz to Tbilisi (nocleg Tbilisi)
dzień 2 - wtorek - zwiedzanie Tbilisi (nocleg Tbilisi)
dzień 3 - środa - Mccheta + UPLISCICHE + ewentualnie Gori (nocleg Tbilisi)
dzień 4 - czwartek - . Kazbegi - Cmida Sameba (nocleg Cmida Sameba)
dzień 5 - piątek - zostawiamy bagaze w hostelu i jedziemu do dolinu Truso - potem powrot do hostelu, wziecie bagazy i transport do Kutaisi (jeszcze nie sprawdzalam opcji ale pewnie przez Tbilisi)
dzień 6 - sobota - Kanion martvili + Kanion Okatse (nie wiem czy uda się w jednym dniu obskoczyc dwa) (nocleg Kutaisi)
dzien 7 - niedziela - jaskinia Prometeusza, Kutaisi (nocleg Kutaisi)
dzień 8 - poniedzialek - Achalciche + Wardzia (nocleg Kutaisi)
dzień 9 i 10 - wtorek - sroda - Ushguli – Mestia (nocleg w Mestii) - tutaj musze sprawdzic dojazd z Kutaisi i dojazd międy Ushguli a Mastią
dzień 11 czwartek - Batumi
dzień 12 - piątek - Kutaisi i wylot o 12.

Może ktoś się wybiera do Gruzji 4-15 maja i chce się dołączyć do wspolnego zwiedzania? Lecimy w 3 osoby :)

Pozdrawiam!

Ostatnio edytowany przez Abcn, 22 Lut 2020 16:41, edytowano w sumie 1 raz
Dziękuję Doklejam
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Plan wycieczki
#166 PostWysłany: 22 Lut 2020 15:02 
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 138 694
niebieski
Zastanów się nad wypożyczeniem samochodu

Tęcza jest Ważnym elementem religii judeo-chrześcijańskich, kolorami czakr, symbolem dzieciństwa i różnorodności w jedności, kolorami siedmiu kontynentów, a nie tylko flagą ruchu LGBT (btw 6. kolorów zamiast 7.). Zależy mi tylko na tym, aby pamiętać o różnorodności znaczenia tęczy.
 Profil Relacje PM off  

#167 PostWysłany: 22 Lut 2020 15:32 
Awatar użytkownika

Co do "odpuszczania" jeśli miałbym wybierać to odpuściłbym Batumi.

#168 PostWysłany: 22 Lut 2020 15:37 
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 138 694
niebieski
A ja nie! Uważam, że trzeba zobaczyć to miasto niesamowitych kontrastów i nowobogackie architektury. Zwłaszcza po zmroku gdy jest oświetlone.

Tęcza jest Ważnym elementem religii judeo-chrześcijańskich, kolorami czakr, symbolem dzieciństwa i różnorodności w jedności, kolorami siedmiu kontynentów, a nie tylko flagą ruchu LGBT (btw 6. kolorów zamiast 7.). Zależy mi tylko na tym, aby pamiętać o różnorodności znaczenia tęczy.
 Profil Relacje PM off  

#169 PostWysłany: 22 Lut 2020 15:41 
Awatar użytkownika

@eskie co kto lubi, koleżanka napisała, "A moze odpuscic sobie Batumi a zwiedzic i Wardzie i Davida Garedze" w moim odczuciu to jednak ciekawsze

#170 PostWysłany: 22 Lut 2020 16:23 

Niestety nie damy rady odwiedzić Batumi, Wardzi i Dawida Garedzy - więc w takim razie zrezygnujemy pewnie z Batumi :)

Co do auta - chcieliśmy wynająć ale jednak to nie jest na naszą kieszeń, jeszcze co innego jakbyśmy jechali w 5 osób i byłoby całe auto - ale niestety tyle ludzi się nie uzbieralo i marszrutki muszą tam wystrczyć :)
 Profil Relacje PM off  

#171 PostWysłany: 22 Lut 2020 16:52 
Awatar użytkownika

Ja rozważyłbym zmianę planu i ułożenie planu wycieczki tak by najpierw zrobić sobie Kutaisi, udać się do Mestii, tam potem lecieć samolotem z Mestii do Tibilisi, te atrakcje co chcesz w okolicach Tibilisi, na powrocie z Tibilisi zrobić Dawida, Wardzie i Batumi i wrócić do Kutaisi na lot do domu.
 Profil Relacje PM off  

#172 PostWysłany: 08 Mar 2020 17:12 

30.03-3.04 wybieramy się do Gruzji.Będzie to nasz 3ci raz. W planie jest : z lotniska Kutaisi złapać marszrutkę do Batumi. Popołudnie i wieczór-zwiedzanie. Po północy pociągiem do Tbilisi. Rano na Didube i marszrutką do Kazbegi. Planujemy tam zostać 2 dni(wyjście do klasztoru, jakieś inne niezbyt forsowne trekkingi) Czwartek- powrót do Tbilisi i nocleg.Piątek rano Georgian busem na lotnisko.Zastanawiam się czy rezerwować te dwie noce wcześniej czy liczyć, że zrobię to na miejscu.Przy złej pogodzie nie musimy zostawać tam 2 dni i wrócić do Tbilisi. Czy droga do lodowca byłaby do przejścia?
 Profil Relacje PM off  

#173 PostWysłany: 22 Cze 2020 21:39 

niebieski
Jak ułożyć noclegi i plan podróży?

Chcę wycisnąć z 4 dni w Gruzji totalnego maxa i zobaczyć najciekawsze atrakcje. Zazwyczaj zagranicą wypożyczam auto.

11.08 wtorek przylot 22.45 Kuitasi + dojazd do Tbilisi pociągiem 00:25 - 06:35 czy nocleg i wyjazd rano po śniadaniu? Nie wiem czy w nocy coś kursuje...
12.08 środa pół dnia Tbilisi + Mccheta lub cały dzień w Tbilisi z imprezą wieczorem
13.08 czwartek Gruzińska droga wojenna i twierdza Ananuri + Pomnik Przyjaźni Gruzińsko-Rosyjskiej
14.08 piątek KAZBEGI Stefancminda i Sameba (szczyt Kazbek)
15.08 sobota Uplisciche + trasa do Kuitasi - wylot 23.15

Pierwszy nocleg Kutaisi czy zarwać noc i nocleg dopiero następnego dnia w Tbilisi? A może jazda w nocy Kutaisi - Tbilisi, zwiedzanie pół dnia stolicy i nocleg w Mccheta?

Jak wybrać noclegi i je ułożyć żeby wsiąknąć w Gruzję?
 Profil Relacje PM off  

#174 PostWysłany: 08 Cze 2021 01:27 
Awatar użytkownika

pierwszy raz w Gruzji

1. przylot Kutaisi godz 23, lipiec
2. Kutaisi -> Tbilisi
3. Tbilisi, Mccheta
4. Tbilisi -> Stepancminda
5. Stepancminda -> Tbilisi -> Batumi (pociąg nocny)
6. Batumi -> Kutaisi
7. Kutaisi wylot

to taki plan marzeń, najwyżej odpuszczę Batumi na koniec i polecę na jakieś wodospady albo Jaskinie Prometeusza
 Profil Relacje PM off  

#175 PostWysłany: 09 Cze 2021 10:42 

ptak23 napisał(a):
pierwszy raz w Gruzji

1. przylot Kutaisi godz 23, lipiec
2. Kutaisi -> Tbilisi
3. Tbilisi, Mccheta
4. Tbilisi -> Stepancminda
5. Stepancminda -> Tbilisi -> Batumi (pociąg nocny)
6. Batumi -> Kutaisi
7. Kutaisi wylot

to taki plan marzeń, najwyżej odpuszczę Batumi na koniec i polecę na jakieś wodospady albo Jaskinie Prometeusza

Z powodu godziny policyjnej nie jeżdżą nocne pociągi
 Profil Relacje PM off  

#176 PostWysłany: 14 Cze 2021 01:19 

Hej,

Mam mocne wątpliwości co do naszego planu, z racji ze nie udało nam się załapać na samolot ani nie jeżdżą nocne pociągu będziemy podróżować w dzień co znacznie ograniczy czas zwiedzania, nie mamy tez własnego samochodu. Wylot do Gruzji dzisiaj, ale plan jest dynamiczny. Kolejne dni:

1. Lądowanie i przejazd z Kutaisi do Tbilisi
2. Dawid Gareja o ile cokolwiek tam jeździ teraz, nie wiem też czy Udabno Monastery jest już otwarty, za cholerę nie można zdobyć tych informacji, pisałem już nawet do miejscowych, jeżeli Dawid nie wypali to zwiedzanie Tbilisi
3. Przejazd drogą wojenną z przystankami i Stepancminda - klasztor
4. Wycieczka zorganizowana -- dolina Truso
5. Wycieczka zorganizowana -- dolina Juta + przejad do Tbilisi
6. Przejazd do Vardzi z przesiadką w Akhaltsikhe, nocleg w Akhaltsikhe
7. Całodniowy przejazd do Mestii - to jest najsłabsza część planu + wieczorne zwiedzanie Mestii
8. Trekking Mestia + powrót do Kutaisi

Rozważam wywalenie Vardzi z planu żeby jechać z Tbilisi bezpośrednio do Mestii i dołożyć w ten sposób dzień na zwiedzenie Ushguli. Za każdą sugestię dziękuję.
 Profil Relacje PM off  

#177 PostWysłany: 18 Cze 2021 08:47 

Przesyłam mój plan do weryfikacji.
Pierwszy wyjazd do Gruzji, nastawiam się bardziej na chodzenie po górach + jedzenie i wino :D.
Z czego polecacie zrezygnować/dołożyć/wprowadzić alternatywę ? Preferuję mniej uczęszczane miejsca.
Liczę trochę że zniosą godzinę policyjną i wrócą pociągi nocne więc dzień stracony na przejazd do Zugdidi wykorzystałbym na wycieczkę do Stepancmindy/Drogę wojenną lub Wardzie. W planie jest założony 1 dzień buforu na wypadek totalnego załamania pogody w górach.

Szukam również planu B, jeżeli nie wypali mi przejazd do Omalo. Tutaj myślałem Stepancminda na 1 dzień + wypad do Raczy 3-4 dni. Jakieś propozycje na bazę wypadową w Góry ? Jestem bez namiotu więc bazuje na noclegach, wyjścia mogą być jednodniowe lub dłuższe chociaż tam nie widzę szlaków na dłuższe wypady bez namiotu.

20.cze 0. wylot
21.cze 1. przylot4:00, zwiedzanie Tbilisi
22.cze 2. Kvemo Alvani - Omalo
23.cze 3. Tuszetia - dolina do dartlo
24.cze 4. Tuszetia - powrót przez Pitsilamta
25.cze 5. Tuszetia - jezioro Oreti
26.cze 6. bufor
27.cze 7. wyjazd rano, Alvani - Tbilisi
28.cze 8. pociąg Zugdidi -> Mestia
29.cze 9. lodowiec Ushby / Chalaadi
30.cze 10. Mestia - Ushguli 1
01.lip 11. Mestia - Ushguli 2
02.lip 12. Mestia - Ushguli 3
03.lip 13. lodowie Shkara
04.lip 14. Ushguli - Chvelpi
05.lip 15. Chvelpi -> Kutaisi -> Tbilisi -> Signaghi
06.lip 16. Waszlowani/Kachetia/Signaghi
07.lip 17. Sighnaghi + Tbilisi
08.lip 18. 4:55 wylot
 Profil Relacje PM off  

#178 PostWysłany: 03 Lip 2021 18:41 

Czołem :) Oto mój plan do weryfikacji. Bardzo proszę o pomoc :)
Będzie to mój pierwszy wyjazd do Gruzji i raczej ostatni nastawiam się bardziej nazwiedzanie.

29.07 Kutaisi:
• monaster Mocameta
• monaster Gelati
• Jaskinia Prometeusza,
• spacer po samym Kutaisi.
30.07 -okolice Kutaisi:
• kanion Okatse
• wodospady Kinchkha
• kanion Martwili
01.08 Kutaisi - Zugdidi - Mestia
Zwiedzanie po drodze Zugdidi, nocleg w Mesii
02.08 Mestia – Usghuli - Mestia
Usghuli zwiedzanie cały dzień + powrót do Mestii
03.08
Mestia - trekking Trekking na Jeziorka Koruldi
04.08 Mestia - Batumi
Zwiedzanie miasta + plażing
05.08 Batumi
Batumi, ogród botaniczny i twierdza w Gonio
06.08 Batumi – Akhaltsikhe - Rabati
zwiedzanie Rabati
07.08 Akhaltsikhe – Wardzia – Akhaltsikhe - Tbilisi
Wardzia + przejazd do Tblisi, jakieś drobne zwiedzanko wieczorowe
08.08Tbilisi
zwiedzanie Tbilisi
09.08 Tbilisi - Sighnaghi - Tblisi
zwiedzanie Sighnagh
10.08 Tbilisi Kazbegi (Stepancmindy) - Tblisi
Kazbegi (Stepancmindy) - klasztor + widoczki
11.08 Tbilisi- Mccheta - Dawid Garedża – Tblisi
12.08 Tbilisi - Gori - Upliscyche - Tblisi
13.08 Tblisi - Kutaisi - Cziatura - Kolumna – Katskhi- Kutaisi
14.08 poranny samolot powrotny

1. Z czego polecacie zrezygnować/dołożyć/wprowadzić alternatywę?
2. Co polecacie dołożyć?
3. Może coś warto połączyć?
4. Czy plan Tblisi - Kutaisi - Cziatura - Kolumna – Katskhi- Kutaisi jest realny? jak z transportem publicznym na tej trasie? tylko taxi?

Pytanie bonusowe: 4. Czy ktoś wie jaka jest szansa, że zniosą godzinę policyjną?
 Profil Relacje PM off  

#179 PostWysłany: 03 Lip 2021 20:02 
Awatar użytkownika

srebrny
ad 4
fifty/fifty

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#180 PostWysłany: 03 Lip 2021 20:20 
Awatar użytkownika

od 1 lipca nie ma już godziny policyjnej
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 304 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości