Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Aktualne zestawienie kart "dla podróżników" znajduje się w regularnie aktualizowanym poście @seal:

dla-podroznika,181,1454&p=1567188#p1567188

a także poście @piotrkr

viewtopic.php?f=181&p=1718879#p1718879

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109 ... 208  Następna
Autor Wiadomość
#2101 PostWysłany: 03 Lis 2019 21:48 

Loty: 267
Kilometry: 571 371
złoty
Aktualizacja mojego cyklicznego posta o dostępnych atrakcyjnych kartach do płatności walutowych/zagranicznych.

Karty rozliczane po kursie organizacji do PLN:
Karta kredytowa Mastercard Citi Ultime
Karta debetowa i kredytowa VISA Noble Banku (tu przy karcie debetowej wypłaty za granicą są bez prowizji dla Banku)
Karta debetowa i kredytowa VIsa Getin - na uwagę zasługuje nowe konto "Proste Zasady" - ale należy pamiętać aby otwierając konto poprosić o kartę VISA (domyślnie jest Mastercard)
Karta debetowa i kredytowa Visa Banku Pocztowego
Karta debetowa Visa - Envelo Bank (marka banku pocztowego)
Karty debetowe PEKAO S.A. - zarówno VISA jak i Mastrercard - nowe konto "Przekorzystne" - wydawana jest karta Mastercard, przy wpływie 500zł (przelew z innego banku) i jedną płatnością karta i konto jest za darmo oraz bezpłatne są wypłaty za granicą (bez prowizji dla banku) Ciekawe jest to że transakcje rozliczane są od razu - nie ma blokad, od razu znamy kwotę obciążenia.
Karta debetowa mBank - Visa Świat Intensive
Karta kredytowa Platinum z PKO BP - karta rozliczana po kursie Mastercard do tego w pakiecie świetne ubezpieczenie - polecam poczytać!
Karta kredytowa Visa Infinite z PKO BP - karta rozliczna po kursie VISA do tego ubezpieczenie o wyższych kwotach i Priority Pass bez limitu wejść.
Karta debetowa Karta Otwarta na Świat z BNP Paribas - co prawda karta kosztuje 10 PLN/mc ale ma dodatkowe ciekawe opcje oraz należy do Global Alliance co pozwala na bez prowizyjne wypłaty w wielu krajach gdzie jest doliczana przeważnie prowizja operatora bankomatu. Sprawdziła mi się do wybierania gotówki z Bankomatów w USA gdzie opłata operatora jest normą.
Konto Jakże Osobiste - można aktywować korzyść przewalutowania bez prowizji - tutaj nie mamy kursów organizacji płatniczej a kursy średnie NBP - taki rodzynek na rynku.

Poza tym:
Karty walutowe kantoru i T-mobile Usługi Bankowe - do tego jest oddzielny wątek
Revolut - do tego też jest oddzielny wątek
Curve - do tego też jest oddzielny wątek, może być ciekawą alternatywą/uzupełnieniem Revolut
N26 - zagraniczny bank, obsługuje użytkowników z Polski.
Twisto - coś jak karta kredytowa ale wydawana przez Czeski fintech, warte zainteresowania.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Po słońce na Florydę☀️ Ferie zimowe w Miami za 3727 PLN 🇺🇸👙Loty Turkish Airlines i hotel 🌴 😍 Po słońce na Florydę☀️ Ferie zimowe w Miami za 3727 PLN 🇺🇸👙Loty Turkish Airlines i hotel 🌴 😍
Odpocznij blisko Malagi od piątku do wtorku za 799 PLN 🌤️🌊👣 Loty z Warszawy i dobry hotel Odpocznij blisko Malagi od piątku do wtorku za 799 PLN 🌤️🌊👣 Loty z Warszawy i dobry hotel
#2102 PostWysłany: 03 Lis 2019 23:23 

platynowy
seal napisał(a):
Konto Jakże Osobiste - można aktywować korzyść przewalutowania bez prowizji - tutaj nie mamy kursów organizacji płatniczej a kursy średnie NBP - taki rodzynek na rynku.

Czy ktoś ma to konto i może przetestować, czy kurs będzie rzeczywiście korzystniejszy od kursu Visa/MC? W tabeli NBP kursy są niższe w przypadku EUR/GBP/USD.

#2103 PostWysłany: 04 Lis 2019 18:11 

niebieski
Pytanie w kontekście Tajwanu - jaka jest przewaga karty z Pekao do karty z Alior Banku z wł. korzyściami dot. przewalutowania i bankomatów? Bo nie widzę chyba?
 Profil Relacje PM off  

#2104 PostWysłany: 06 Lis 2019 16:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Jak ktoś chce zakładać konto w Twisto to od dziś nie trzeba wysyłać skanów dowodów czy coś, wystarczy rejestracja przelewem z innego konta. Przekonało mnie to, skusiłem się więc będę testował. Wydaje mi się, że będzie to lepsze niż Revolut bo nie trzeba się bawić w żadne doładowania tylko płacę od razu, a po powrocie czy w dowolnym momencie spłacam.

No i dają stówkę za założenie konta więc it's something.
 Profil Relacje PM off  

#2105 PostWysłany: 06 Lis 2019 16:30 

złoty
@Krupier: Twisto to nic innego jak fintechowa kredytówka - funkcjonalność ta sama, kursy MC, brak opłat za użytkowanie - to się pewnie przyjmie. Kwestia rozpropagowania.
 Profil Relacje PM off  

#2106 PostWysłany: 08 Lis 2019 19:19 

niebieski
neopan napisał(a):
asnahtful napisał(a):
Karta z dobrym przewalutowaniem i USD.

czy mógłbyś jakąś konkretną polecić?
Dzięki.

Bzdura, weź euro nie dolary, dolarów maja tam od groma stad przycinaja na kursach wymiany w kantorach. Jedyny plus ze mozna nimi płacić w sklepach t,yle ze równiez po słabym kursie wiec wracamy do punktu wyjscia.
 Profil Relacje PM off  

#2107 PostWysłany: 12 Lis 2019 00:06 

niebieski
Apocalipse napisał(a):
Dzisiaj otrzymałem nową kartę T-Mobile USD, ponieważ ważność starej kończy się w listopadzie. Kartę wyrobiłem w listopadzie 2015. Dużo się zmieniło na rynku w tym czasie.
Praktycznie każdy bank pogorszył swoją ofertę, wprowadził dziwaczne opłaty; przez moje ręce przeszły dziesiątki kart debetowych i kredytowych, a ta jedna karta pozostaje niezmienne w moim portfelu.
Oczywiście pojawiły się Revo, Curwy, N26, Getiny i inne karty z których korzystam częściej, ale nadal uważam, że jest to najlepsza zapasowa karta, która jest świetnie rozliczana i w ‘trudnych’ sytuacjach po prostu nie zawodzi.

@Apocalipse @seal a ta nowa karta z pekao?
 Profil Relacje PM off  

#2108 PostWysłany: 12 Lis 2019 10:10 

złoty
@kbk: karta do konta przekorzystnego jest świetną opcją - bankomaty za granicą bez opłaty dla banku, kursy mastercard - aby karta/konto były darmowe wystarczy jedna płatność blik/kartą i przelew na 500zł na miesiąc. Jakby to konto jeszcze miało wszystkie bankomaty w .pl za darmo (a teraz jest 1 czy 2 wypłaty w miesiącu) to w ogóle był by hit bo konto było by do wszystkiego! :)
 Profil Relacje PM off  

#2109 PostWysłany: 12 Lis 2019 11:31 

niebieski
@seal Zastanawiam się nad Pekao i Aliorem z wybranymi odpowiednimi korzyściami. Co doradzasz? Alior ma kursy NBP (wybieram się do Azji, z wył. Tajlandii).
 Profil Relacje PM off  

#2110 PostWysłany: 12 Lis 2019 11:41 

złoty
@kbk: nie należy jechać z jedną kartą. Te dwie będą OK .
 Profil Relacje PM off  

#2111 PostWysłany: 12 Lis 2019 12:07 

niebieski
@seal Mam jeszcze Revoluta. Trochę zachodu z pilnowaniem tych warunków darmowości konta, tu taki wpływ, tam tyle wydane kartą...
 Profil Relacje PM off  

#2112 PostWysłany: 12 Lis 2019 12:08 

złoty
@kbk: Twoja decyzja, jest coś za coś. Sam musisz ocenić co warto a co nie.
 Profil Relacje PM off  

#2113 PostWysłany: 12 Lis 2019 12:16 
Awatar użytkownika

HON fly4free
dla mnie karta envelo visa debit miala byc zbytecznym plastkiem - zrobic jedna transakcje w miesiacu by rachunek byl bezplatny i niech lezakuje w szufladzie, a stala sie ulubiona karta na wyjazdach do płatnosci na miejscu ....ale ja :D to z tych dziwakow co zbytnio nie ufaja Revolut/Twisto itd chociaz posiadaja
 Profil Relacje PM off  

#2114 PostWysłany: 12 Lis 2019 12:32 

niebieski
@correos W porównaniu do karty mastercard Pekao czy ta Visa jest lepsza? Czy to jest mniej więcej to samo, jak w Getinie? Jak rozumiem, to różnica jest tylko w kursach - jedne po kursach Mastercarda a drugie po Visie?

Jeżeli dobrze rozumiem, to jednak Alior jest mniej korzystny niż Pekao w przypadku płatności w Azji bo Alior lokalna waluta->usd po kursie mastercarda->pln po kursie NBP a pekao bezpośrednio z lokalnej na pln. ??
 Profil Relacje PM off  

#2115 PostWysłany: 12 Lis 2019 12:53 
Awatar użytkownika

HON fly4free
roznica na kursie Revolut, a Visa Envelo to 0,5-1 grosz na 1EUR na niekorzysc Envelo
ale dotad nie spotkalem sie z odmowa transakcji. a z revolut roznie bywalo
 Profil Relacje PM off
pasta lubi ten post.

#2116 PostWysłany: 12 Lis 2019 17:21 
Awatar użytkownika

niebieski
correos napisał(a):
dla mnie karta envelo visa debit miala byc zbytecznym plastkiem - zrobic jedna transakcje w miesiacu by rachunek byl bezplatny i niech lezakuje w szufladzie, a stala sie ulubiona karta na wyjazdach do płatnosci na miejscu ....ale ja :D to z tych dziwakow co zbytnio nie ufaja Revolut/Twisto itd chociaz posiadaja

Doskonale cię rozumiem. Mam to samo z Visą Getinu. 8-)
 Profil Relacje PM off  

#2117 PostWysłany: 14 Lis 2019 09:13 

niebieski
Ile się mniej więcej czeka na kartę rewolucyjną do Pekao Przekorzystnego? Wysyłają PP czy kurierem?
 Profil Relacje PM off  

#2118 PostWysłany: 14 Lis 2019 09:20 

złoty
@kbk: poleconym Pocztą Polską. Ok tygodnia czekania.
 Profil Relacje PM off  

#2119 PostWysłany: 14 Lis 2019 12:40 

niebieski
@seal Dzięki, więc powinienem zdążyć. Tylko lipa z tym poleceniem, bo to oznacza wyprawę do zakolejkowanego punktu. Szkoda, że nie wrzucają po prostu do skrzynki.
A jakby jednak nie zdążyła dojść, to chyba z dostępnych opcji tylko Getin daje od ręki w oddziale? Czy coś jeszcze?
 Profil Relacje PM off  

#2120 PostWysłany: 14 Lis 2019 12:44 

złoty
@kbk:getin w oddziale daje MasterCardy wg mojej wiedzy a to się nie nadaje. Nie czekaj tylko gnaj załatwiać - widać każdy dzień się liczy! :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109 ... 208  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości