Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 47 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 30 Wrz 2018 20:28 

srebrny
Off topic :
Ale ładnie nam się wątek ładnie rozwinął, tyle lat posuchy a w tydzień mega dużo informacji! Super!
Ktoś wybiera się w ciągu najbliższego roku na Pacyfik (poza fj i ws?)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

🚨Ferie w karaibskim LUKSUSIE ✨Loty i 5⭐ hotel w Meksyku za 3323 PLN 🤯🌴 🚨Ferie w karaibskim LUKSUSIE ✨Loty i 5⭐ hotel w Meksyku za 3323 PLN 🤯🌴
Słońce, plaża i all inclusive 🌴☀️ Tydzień w 4* hotelu w Turcji od 2299 PLN 🏖️ Słońce, plaża i all inclusive 🌴☀️ Tydzień w 4* hotelu w Turcji od 2299 PLN 🏖️
#22 PostWysłany: 12 Lis 2018 18:37 
Awatar użytkownika

Loty: 510
Kilometry: 1 229 791
niebieski
Krotkie podsumowanie mojego pobytu:

11 dni na Samoa, z tego 6 na Savaii i reszta na glownej wyspie. 1 dzien stracony na przeprawe promowa. Mialam wypozyczony samochod na caly pobyt. Zatrzymalam sie w sumie w 3 miejscach na Savaii i w dwoch na Upolu. Opisze wszystkie hotele/budki w dziale noclegi, mam juz napisany tekst i wrzucone fotki online. Podobalo mi sie jak kolorowo bylo na obu wyspach, chociaz na Savaii ladniej. Kolorowa byla roslinnosc jak rowniez dodatkowe ozdoby porobione przez miejscowych. Niektore wioski bardzo ladne. Takie Hawaje tylko bez Amerykanow, Japonczykow i turystow.

Internet przez telefon dzialal bardzo dobrze, wrzucilam osobny temat o cenach. samoa-internet-mobilny,851,134603

Samochod kosztowal 1100 WST czyli po 100 WST dziennie (146zl), ale zostalam wyrolowana przez firme, w ktorej zamowilam i wzielam z losowej na lotnisku. Stara Rav4, pierwsza byla w porzadku, ale nie dzialal zamek w drzwiach kierowcy, wiec pojechalam wymienic. Tam dali mi druga sztuke, ktora wygladaja strasznie w srodku, brudne i zuzyte auto. Nie mieli juz nic innego w tym segmencie, same nowe i drogie terenowki. W normalnych, cywilizowanych warunkach nie wzielabym takiego auta. Pierwsza Rav miala przebieg 90K km, druga 211K km. Na szczescie nic sie nie sypnelo i auto posluzylo mi na 800km. Ruch na wyspach minimalny. Benzyna 2.88 WST za litr (4.23zl), to chyba cena urzedowa, bo wszedzie byla taka sama.

Sugeruje przemyslenie planu podrozy i rezerwacje biletow na prom na Savaii razem z samochodem. Inaczej trzeba czekac na stand by i jest spora szansa, ze stracicie pare godzin lub nawet caly dzien. W dni powszednie promy plywaja w miare czesto, ale w niedziele sa tylko dwa. Tu jest rozklad i ceny https://www.samoashipping.com/timetable-and-fares Ja zaplacilam 80 WST (117zl) za Rav4 2dr. Bilety na prom dla samochodu mozna kupic tylko w ich biurze, wiec jak np przyplyniecie na Savaii, to tam od razu kupcie bilety na powrot. Nie da sie ich zamowic przez telefon czy internet. Obsluga w firmie, z ktorej wzielam samochod zapewniala mnie, jak to niedziela jest bardzo spokojnym dniem i na pewno dostane sie na prom. Bylam w terminalu juz o 10.30, ale prom o 12.00 nie zabral mnie i musialam czekac na ten o 16.00, wiec stracilam cala niedziele na przeprawe. Z powrotem bylo troche lepiej, bo pojechalam na prom o 8.00, na ktory nie zmiescilam sie, ale zabral mnie prom o 10.00. Bilety na prom dla pieszych to 12WST (17zl) i nie trzeba nic rezerwowac wczesniej.

Terminal promowy na Upolu jest rzut beretem od lotniska, wiec mozna zaplanowac przylot, wypozyczenie samochodu i przeprawe w jednym ciagu. Air New Zealand przylatuje okolo 13.00,wiec mozna zalapac sie na prom o 16.00. Ja przylecialam o 16.00 i nie mialam juz szans na przeprawe tego samego dnia.

Na Savaii byly problemy z dostepnoscia benzyny, wiec pilnujcie stanu paliwa. Bylam na dwoch stacjach, gdzie mieli tylko diesla, a dostawa benzyny miala byc wieczorem. Dopiero na trzeciej stacji udalo mi sie kupic paliwo. Stacji benzynowych nie ma zbyt duzo, wiec dobrze sprawdzic na mapie gdzie sa, zeby nie bylo potem zaskoczenia. Przejazd po jednej stronie Savaii, to okolo 50km i 1h jazdy. Drogi sa w porzadku. Na Upolu troche gorsza jakosc.

Mialam dwie mapy turystyczne z wypozyczalni i hotelu. Na tej hotelowej byly zaznaczone stacje benzynowe, noclegi i atrakcje. Ta druga miala oznaczone atrakcje. Wiekszosc atrakcji miala jakies znaki na drodze, oprocz jednych wodospadow na Savaii i Giant Clam Sanctuary na Upolu. Postaram sie opisac odwiedzone atrakcje w odpowiednim dziale.

Ceny jedzenia i noclegow na Samoa przyzwoite. Wiekszosc fale byla pusta i mozna bylo zatrzymac sie z marszu. Resorty i hotele tez mialy dostepnosc bez problemu. Ja rezerwowalam bedac juz na miejscu i decydujac gdzie zatrzymam sie na kolejny nocleg.

Przykladowe ceny, ktore spisalam:
supermarket: chleb 3WST, woda mineralna mala 0.6 WST, zupki chinskie 1.40-2.60 WST, chipsy 5WST, duze platki kukurydziane 9WST
obiad w restauracji w Apia - 20WST za danie glowne, koktajle 15WST, bezalkoholowe 10 WST
obiad w hotelu - 40WST, koktajle od 15 do 30 WST
Open Fale od 70-80 WST za nocleg plus sniadanie i kolacja, cena od osoby.

Na Fiji bylam 9 dni, z czego dwie noce kolo lotniska i 7 nocy na Yasawas. Jak dla mnie, to nie bylo tam nic, czego bym juz nie widziala, a ceny noclegow i obowiazkowego jedzenia wysokie. Oczywiscie mozna wybrac opcje dormitory, wtedy ceny noclegow sa w miare niskie, ceny posilkow takie same jak dla reszty. Ceny transferow na Yasawas tez wysokie. Fiji podsumowalabym jako skubanie turystow i raczej nie widze powodu, zeby tam wracac, bo sa miejsca blizej, gdzie jest ladnie i taniej. Na Malediwach zaplacilam mniej za dobe ze sniadaniem i kolacja w hotelu na wlasnej wyspie i z dobra rafa.

Podsumowalam dzisiaj koszty 3.5 tygodniowej wycieczki i nie sa zbyt pocieszajace (aczkolwiek trzeba wziac pod uwage cene lotu w biznes z MAN do AKL). Wyszlam z grubsza na zero, bo pracowalam podczas wyjazdu i to co zarobilam odpowiada mniej wiecej temu co wydalam.

Postaram sie napisac recenzje wszystkich noclegow i dodatkowe informacje w odpowiednich dzialach. Linie lotnicze juz opisalam.
6 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#23 PostWysłany: 15 Gru 2018 21:21 
Awatar użytkownika

Loty: 316
Kilometry: 632 595
niebieski
@Aga_podrozniczka dwa pytania:

- która firma samochodowa Cię wyrolowała?

- czy dobrze rozumiem - żeby mieć gwarancję dostania się na konkretny prom, jedyne wyjście to kupić na miejscu (w biurze operatora promu) z wyprzedzeniem bilety na konkretny dzień i godzinę? Widzę że przez net nie da się tego zrobić, przycisk "Book a ferry" wysyła na stronę z rozkładem

Poza tym ogromne dzięki za szczegółowe informacje o Samoa, powoli zabieram się za planowanie swojego krótkiego pobytu w marcu, czekam jeszcze na obiecane recenzje atrakcji i brakujących miejsc noclegowych :)
benedetti lubi ten post.

#24 PostWysłany: 15 Gru 2018 23:44 
Awatar użytkownika

niebieski
Samoana Car Rental. Bilet na prom z samochodem najlepiej zarezerwowac razem z wynajmem samochodu. A na powrót kupić od razu po przypłynięciu, żeby potem nie koczować w porcie.

Na lotnisku wzięłam samochód od Funway Car Rental, ale te ich RAV4 były w kiepskim stanie wizualnym. Generalnie im nowszy samochód, tym droższy wynajem.

Dzięki za motywację, dopisze hotele po weekendzie. Spis atrakcji też do zrobienia.

Ostatnio edytowany przez Aga_podrozniczka, 16 Gru 2018 10:53, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
benedetti lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#25 PostWysłany: 16 Gru 2018 01:01 

srebrny
Na czym dokładnie polegało oszustwo?
Ja również wypożyczałem z Samoana i złego słowa o nich powiedzieć nie mogę, to jedna z największych (o ile nie największa) wypożyczalnia na Samoa.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 16 Gru 2018 10:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie było żadnego oszustwa, po prostu nie było nikogo na lotnisku i musiałam wziąć samochód z innej firmy. Osoby z sasiednich firm powiedziały, że przedstawiciele Samoana pojechali już do miasta. A firma z której wzięłam samochód, powiedziała, że to zdarza się często i oni na tym zaskują klientów. Tam jest co najmniej 5 firm na lotnisku, więc można ponegocjować.

Wszystkie firmy mają swoje główne siedziby w Apia i parkingi ze wszystkimi samochodami. Jak ktoś zaczyna wynajem stamtąd, to można przebierać w ofercie i obejrzeć samochody na miejscu. Na lotnisku mają po parę sztuk tylko, bo są podstawiane do rezerwacji.

Przed rezerwacja czytałam dużo opinii o firmach wynajmujących i Samoana i chyba Blue coś tam, były najbardziej polecane. Na TripAdvisor jest dużo informacji.

Napiszę jeszcze jak wyglądał zwrot samochodu z Funway Rentals. Jak brałam auto, to pan zapisał sobie kiedy mam lot i o której będę z powrotem. Przyjechałam o tej godzinie, a tam punkt obsługi, jak i sąsiednie zamknięte. Pokrecilam się trochę, porozmawiałam z taksówkarzami i skończyło się tak, że odstawiłam samochód na parking i zostawiłam kluczyki taksówkarzowi. Nikt mnie nie ścigał, więc zakładam, że kluczyki trafiły tam gdzie powinny.
2 ludzi lubi ten post.
benedetti uważa post za pomocny.

#27 PostWysłany: 13 Lut 2019 11:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy ktoś załatwiał ostatnio permit na Samoa Amerykańskie?
Pisałem już maila do immigration@la.as.gov, info@americansamoa.travel, okboard@la.as.gov i nikt nie odpowiada.
Boję się trochę kupić tam bez odezwu od nich.
Dajcie znać.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 13 Lut 2019 11:17 

srebrny
W zeszłym roku nie udało mi się zdalnie skontaktować z żadnym urzędem w tej sprawie i temat zarzuciłem. Próbowałem się kontaktować nawet z jakimś biurem podróży z Apia, który najpierw napisał że załatwią, a później kontakt się urwał zupełnie.
Będąc na Samoa dostałem informację, że jest to realizowalne w Apia, jednak z uwagi na ogromne komplikacje odechciało mi się amerykańskiej części, miałem tam wyskoczyć w ramach ciekawostki, więc sobie po prostu darowałem, bo nie zwykłem prosić się aż tak bardzo o możliwość zostawienia tam swoich kilku dolarów.
Jeżeli jesteś bardzo zdecydowany to w Apia w informacji turystycznej w centrum są w stanie wskazać urząd gdzie prawdopodobnie można taki permit załatwić, na pewno nie zrobisz tego od ręki.
Z tego co wiem nie ma możliwości wejścia na pokład samolotu lub promu bez wcześniejszego posiadania permitu, ceny z APW do Pago Pago są w miarę stałe, więc nie ryzykujesz dużo jeżeli najpierw na miejscu załatwisz permit, a później z dnia na dzień kupisz bilet.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Aga_podrozniczka uważa post za pomocny.

#29 PostWysłany: 19 Lut 2019 22:02 
Awatar użytkownika

niebieski
ha ha ha.
dzowniłem tam dziś dwa razy. pierwszy raz przełączali mnie 3 razy, drugi raz kazali wysłać jeszcze raz mail na okboard.
zachowują się tak, jakby nie chcieli, żeby ktoś ich odwiedził.
nikt z Samoa (wypożyczalnia, gospodarze noclegu) nie chce mi udzielić informacji o możliwości podróży do SA.
będę dawał znać:)
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 19 Lut 2019 23:30 

srebrny
Widzę, ze Ci bardzo bardzo zależy ;)
Spróbuj jeszcze z tym biurem podróży z Apia oceaniatravel@ipasifika.net twierdzili, ze mogą załatwić permit, komunikacja mi się z nimi urwała ale aż tak bardzo mi nie zależało, wiec nie drążylem.
Na pewno na miejscu w inf turystycznej w Api dostaniesz więcej informacji. Koleś, który siedzi pierwszy od wejścia po lewej stronie już nam coś tam załatwił ale było to skomplikowane i odpuściliśmy. Zdalnie może być ciężko się dogadać, rozmowa f-t-f to jednak co innego.

PS
Teraz już wiesz dlaczego AS to jeden z krajów z najmniejsza ilością turystów ;) po prostu maja swoją fabrykę tuńczyka i im nie zależy najwidoczniej
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 26 Lut 2019 15:35 
Awatar użytkownika

Loty: 316
Kilometry: 632 595
niebieski
Czy na Samoa kasę najlepiej wymienić na lotnisku, czy w kantorach w Apii będą lepsze kursy? A może jest na lotnisku jakiś bezprowizyjny bankomat?

#32 PostWysłany: 26 Lut 2019 16:05 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
srebrny
Wymieniałem na lotnisku i z tego co pamiętam to bankomatu nie było.

Jak byłem w kwietniu to lotnisko (przyloty) było modernizowane i wyglądało jak barak. Być może po zakończeniu modernizacji będzie jakiś bankomat.

W Apii nie wymieniałem więc nie wiem czy kurs lepszy czy gorszy, natomiast korzystałem z bankomatu i był bez prowizji.
 Profil Relacje PM off
maciass uważa post za pomocny.

#33 PostWysłany: 26 Lut 2019 17:00 
Awatar użytkownika

niebieski
Jest nowoczesny terminal, jest punkt wymiany walut jak rowniez dwa bankomaty. Jeden bankomat mial oplate, drugi nie, sa obok siebie.

Image
3 ludzi lubi ten post.
maciass uważa post za pomocny.

#34 PostWysłany: 26 Lut 2019 18:10 

srebrny
Z moich obserwacji najlepsze kursy były w western union koło targu i bus:
https://goo.gl/maps/yppbF5ThUkH2
Wymieniałem USD
 Profil Relacje PM off
grzegorz84 lubi ten post.

#35 PostWysłany: 28 Lut 2019 09:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Byłem dziś w biurze Samoa Airways na miejscu w Apii. Pani dzwoniła do S. Am. (chyba) rozmawiałem i bez zaproszenia ("personal sponsor") do S. Am. Polak nie dostanie permitu.
W budynku rządowym ... lepiej nie szukać informacji. Było śmiesznie.

PS: bankomaty - fee 15 WST. Nie znalazłem bez fee.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#36 PostWysłany: 28 Lut 2019 10:35 

srebrny
@grzegorz84
Nie jestem teraz już pewien ale wydaje mi się, że bankomaty ANZ nie pobierały prowizji, wypłacałem z karty aliora USD.

Byłeś w informacji turystycznej u gościa o którym pisałem wcześniej? (to bardzo blisko od biura Samoa Airways).
To jest Samoa, więc nie opierałbym się na informacji od jednej osoby ;) na necie można znaleźć relacje Polaków z AS, więc jakoś musieli tam wjechać.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#37 PostWysłany: 28 Lut 2019 10:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Z tego co pamietam bankomaty byly dwoch bankow: ANZ i Bank South Pacific. Jeden pobieral oplate, drugi nie. Ja wyplacalam pieniadze dwa razy: na lotnisku i potem na Upolu, niedaleko portu. Na Upolu na pewno wyplacalam w BSP, bo pamietam lokalizacje.
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#38 PostWysłany: 28 Lut 2019 11:00 
Awatar użytkownika

srebrny
ANZ nie pobierały prowizji, sprawdzałem kartami pekao i mbank. Stan na maj 2018.
 Profil Relacje PM off
benedetti lubi ten post.

#39 PostWysłany: 28 Lut 2019 23:31 
Awatar użytkownika

niebieski
@opo dzięki. Już się poddałem z Am. S. Byłem też w tej inf. Tur. - pani wzruszyła ramionami. Być może wystarczy kupić bilet, pokazać wizę do US i reszty nikt nie sprawdza. Jednak nie będę ryzkować. Choć szkoda mi tego lotu najbardziej chyba:)))

Z bankomatów probowałem przede wszystkim Revolutem, i Alior K. - w ANZ wzieli ode mnie prowizję. W końcu wypłaciłem Alior Kantorem.

Wlaśnie czekam na wjazd na statek na drugą wyspę. Dziś pierwszy słoneczny dzień!:)

Ps.
Surfroam nie działa mi na Samoa, podobnie karta sim Play. Jednak jest bardzo tania opcja digitel (czerwony) - 5 tala 1 giga danych na 3 dni. Karta sim za darmo.
 Profil Relacje PM off

#40 PostWysłany: 01 Mar 2019 00:00 
Awatar użytkownika

srebrny
Digitel nie tylko że jest tani to jeszcze bardzo dobrze działa (zasięg i prędkość).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 47 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości