Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 108 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 15 Lut 2019 20:02 

srebrny
Tak btw :-)

https://ph.yahoo.com/news/jollibee-one- ... 28316.html
 Profil Relacje PM off  

Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników? Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników?
TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę) TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę)
#82 PostWysłany: 17 Lut 2019 18:28 

anulkax7 napisał(a):
Nie liczę na przysmaki, ale jednak jakieś danie bardziej treściwe niż mango albo melon.
Ciężko będzie tylko na tym przeżyć 2 tygodnie ;)

Choćby zwykły ryż z warzywami - jak to się po ichniejszemu nazywa?

Gulay
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 17 Lut 2019 18:40 
Awatar użytkownika

Loty: 319
Kilometry: 796 245
niebieski
Bylem pierwszy raz na filipinach... zdecydowanie negatywne odczucia co do jedzenia ( nie wiedzialem co jesc ).
Bylem teraz w styczniu juz 7 raz... niebo w gębie , nie bylo dania ktore mi nie smakowalo.

Kwestia poznania dań i dostosowania się. Sam w tym momencie w domu w polsce przyrządzam niektore filipińskie potrawy.

Ogólnie sie zgadzam ze mozna sie zrazić za 1 razem szczegolnie jak sie zle trafi na poczatku ale pewne rzeczy są mysle dobre dla kazdego ( np filipinska sieciowka Mang Inasal , w kazdym mallu chyba ).
smieci lubi ten post.

#84 PostWysłany: 17 Lut 2019 18:52 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
srebrny
Moje doświadczenia są podobne. Za pierwszym razem lokalne jedzenie wydawało się masakrą. Teraz (właśnie po trzecim razie ;) ) już mi brakuje jadłodajni na "public marketach".

Nadal nie jestem w stanie przekonać się do części lokalnych specjałów ale zawsze znajdzie się coś pysznego.

Sieciówki przerabiałem za pierwszym razem teraz już nie zaglądam.
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 17 Lut 2019 20:28 

Loty: 128
Kilometry: 221 261
niebieski
lapka88 napisał(a):
Jeśli chodzi o El Nido to zdecydowanie polecam 3 miejscówki:

Dwa bary od lewej do prawej idealne miejscówki na zjedzenie kolacji ze świeżych ryb czy owoców morza. Za Lucjana, parrot fish, kraba 200 PHP. Cena podają razem z sałatką. Ryby przepyszne a kraby soczyste.

https://www.google.pl/maps/@11.180762,119.3891386,18z
Załącznik:
ryba.jpg

@lapka88 jak się nazywał ten bar? Google mi go nie pokazuje :roll:

#86 PostWysłany: 17 Lut 2019 20:48 
Awatar użytkownika

srebrny
kb_poland napisał(a):
Bylem pierwszy raz na filipinach... zdecydowanie negatywne odczucia co do jedzenia ( nie wiedzialem co jesc ).
Bylem teraz w styczniu juz 7 raz... niebo w gębie , nie bylo dania ktore mi nie smakowalo.

Kwestia poznania dań i dostosowania się. Sam w tym momencie w domu w polsce przyrządzam niektore filipińskie potrawy.

Ogólnie sie zgadzam ze mozna sie zrazić za 1 razem szczegolnie jak sie zle trafi na poczatku ale pewne rzeczy są mysle dobre dla kazdego ( np filipinska sieciowka Mang Inasal , w kazdym mallu chyba ).

To podziel się tą tajemną wiedzą i powiedz które dania są znakomite?
Chcesz powiedzieć, że filipińskie gównożarcie przebije kuchnię tajską, wietnamską, indonezyjską czy chińską?
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 18 Lut 2019 00:17 
Awatar użytkownika

niebieski
Jadłem najlepsze kalamary w życiu na Bohol, rybę Lapu Lapu i Tunczyka. Przegrzebki z sosem serowym z grila, salatke z wodorostow , zupe rybna Isda i wiele wiele innych. Mamy tez ulubiona knajpke, ktora organizuje w soboty za 200 PHP owoce morza. Jesz ile chcesz. W innej ulubionej zamawiamy Chicken Sznycel , a po naszemu De volaille za 75 PHP. Niebo w gębie. Jezdze od 5 lat 1-2 razy w roku i za kazdym razem jest coraz lepiej.
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.

#88 PostWysłany: 18 Lut 2019 03:29 

srebrny
Zgadzam się z przedmówca, na siquijor i bohol obgadam się świetnym tuńczykiem i owocami morza w świetnych cenach. Do tego bardzo lubię shaki z mango i innych owoców.co mi tam jakieś ich chicken adobo. A kurczaka w sosie barbeque tez lubię :)
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 18 Lut 2019 10:48 
Awatar użytkownika

Loty: 319
Kilometry: 796 245
niebieski
cypel napisał(a):
To podziel się tą tajemną wiedzą i powiedz które dania są znakomite?
Chcesz powiedzieć, że filipińskie gównożarcie przebije kuchnię tajską, wietnamską, indonezyjską czy chińską?

Już Tobie odpowiedziano powyzej, do tego dodałbym jeszcze Chicken Afritada , Beef Caldereta , Krewetki Gambas w sosie chilli , pyszne bbq spozywane w sposob tradycyjny z sosem sojowym z chilli i limonką , i jeszcze sporo więcej.

PS. Polecam w wolnej chwili Google i zasięgnięcie wiedzy w dwóch poniższych tematach , bo widze cieniutko z tym u Ciebie.

1. kultura
2. czytanie ze zrozumieniem

#90 PostWysłany: 18 Lut 2019 11:35 
Awatar użytkownika

srebrny
yaacek napisał(a):
Jezdze od 5 lat 1-2 razy w roku i za kazdym razem jest coraz lepiej.

:lol:
to za 10 lat będzie dobrze a za 20 wyśmienicie
Jak sam napisałeś
yaacek napisał(a):
Po pierwsze na filipinach króluje świnia i kurczak w każdej postaci.

a Ty z kalmarami wyjeżdżasz.

Przeciętny Filipino je ryż z sosem a dla mnie dobra kuchnia danego kraju to taka co jedzą na co dzień jej mieszkańcy a mieszkańcy niestety jedzą na co dzień byle co

@michcioj zgodzę się co do owoców i soków, są genialne, ale poza tym to syf.

Panowie nie zaklinajcie rzeczywistości, kuchnia filipińska to kompletne nieporozumienie w tej części świata.
Sami mówicie, że żeby upolować coś dobrego to trzeba się zagłębić w temat a najlepiej jeździć tam kilka lat i szukać dobrego jedzenia :lol:
wymieniliście raptem kilka dań z tego większość to owoce morza, które mają tyle wspólnego z filipińską kuchnią co sushi z Polską

@kb_poland nie będę reagował na twoje zaczepki
 Profil Relacje PM off
jobi lubi ten post.
jobi uważa post za pomocny.

#91 PostWysłany: 18 Lut 2019 12:40 

srebrny
Cypel a Co mnie przeciętny filipino obchodzi ? Niech sobie je co chce, ja z jego kraju wybieram co najlepsze i tyle, owoce morza i ryby są świetne, w życiu w Polsce nie dostanę tak świeżych.
Co do kuchnii - dzisiaj próbowałem duriana - grubo wam powiem :-)
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 18 Lut 2019 13:16 
Awatar użytkownika

srebrny
@michcioj chodzi mi tylko o to, że generalnie filipińska kuchnia jest nędzna a, że są jakieś tam wyjątki to oczywista oczywistość ;)
Dostaniesz w Polsce świeżą rybę, wiem co mówię bo mieszkam nad morzem.
Durian mi osobiście bardzo smakuje.
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 18 Lut 2019 14:16 

srebrny
Świeży tuńczyk kupiony na zielonym rynku w Gdańsku to nie to samo :)
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 18 Lut 2019 14:23 
Awatar użytkownika

srebrny
Michcioj litości
Tuńczyka nie ma w Bałtyku więc on nigdy nie będzie świeży w Polsce. Za to masz doskonałego dorsza, łososia czy turbota ;)
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 18 Lut 2019 16:17 

srebrny
No to właśnie o tym mówie dlatego w Gdańsku jem świeżego łososia (jak jest sezon) a na Filipinach tuńczyka,

W każdym razie podsumowując mimo wad kuchnii filipińskiej można dla siebie coś fajnego znaleźć
Jeśli się oczywiscie chce :)

Ostatnio edytowany przez michcioj, 19 Lut 2019 02:02, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 18 Lut 2019 16:43 
Awatar użytkownika

niebieski
Ten "świeży" Tuńczyk bardzo często pochodzi z farm i zazwyczaj jest nieźle otłuszczony, za dobrego trzeba zapłacić 3x więcej więc idzie na eksport. A to łowiska, z których dumnie wracają rybacy:
Załącznik:
az.jpg
az.jpg [ 165.02 KiB | Obejrzany 1258 razy ]
2 ludzi lubi ten post.

#97 PostWysłany: 18 Lut 2019 23:20 
Awatar użytkownika

niebieski
A to ostatni hit na filipinach :)
Image
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.
smieci uważa post za pomocny.

#98 PostWysłany: 18 Lut 2019 23:25 
Awatar użytkownika

niebieski
Z pewnością na słodkim cieście i z bananowym ketchupem zamiast sosu pomidorowego, pycha :D
 Profil Relacje PM off
nick lubi ten post.

#99 PostWysłany: 19 Lut 2019 00:03 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
srebrny
Ale ta fota @yaacek idealnie obrazuje jedzenie na filipinach ;) na pierwszym wyjeździe... a przynajmniej takie się ma wrażenie po wizycie w miejscowej jadłodajni.
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 19 Lut 2019 02:03 

srebrny
yaacek napisał(a):
A to ostatni hit na filipinach :)
Image

To dla chińczyków pewnie :-)
W ciagu miesiąca raz tylko widziałem kurze łapki
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 108 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości