Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 533 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27  Następna
Autor Wiadomość
#501 PostWysłany: 18 Lis 2018 19:33 

platynowy
meczko napisał(a):
To teren pod pełną kontrolą Izraela, można wjeżdżać na zasadach ogólnych, ubezpieczenie działa.

Jesteś pewien / czytałeś warunki kontraktu wypożyczalni? O ile dobrze pamiętam, jak wynajmowaliśmy auto w TLV, to był zakaz wjazdu do "West Bank", a nie tylko do stref A/B Autonomii Palestyńskiej w Zachodnim Brzegu.
 Profil Relacje PM off  

Odkryj Andaluzję🇪🇸🍊 Loty do Malagi i 3 noce w 4⭐️ hotelu z krytym basenem za 719 PLN ☀️ Odkryj Andaluzję🇪🇸🍊 Loty do Malagi i 3 noce w 4⭐️ hotelu z krytym basenem za 719 PLN ☀️
Kierunek: rajskie plaże 🏝️ Tanie loty na Filipiny z Warszawy (z dużym bagażem) od 2308 PLN 🌊😍 Kierunek: rajskie plaże 🏝️ Tanie loty na Filipiny z Warszawy (z dużym bagażem) od 2308 PLN 🌊😍
#502 PostWysłany: 18 Lis 2018 19:33 
Awatar użytkownika

Loty: 1011
Kilometry: 2 192 775
niebieski
meczko napisał(a):
slaweko napisał(a):
ryzyko odpowiedzialności za auto jest TWOJE (ubezpieczenie tam nie działa). Miejsce chrztu dostępne jest do 16.00.

W miejscu chrztu (Qasr al-Yehud) tak nie jest. To teren pod pełną kontrolą Izraela, można wjeżdżać na zasadach ogólnych, ubezpieczenie działa.

Ten kawałek, tak; ale jak tam dojechać unikając wjazdu na teren autonomii... to niemożliwe!
 Profil Relacje PM off  

#503 PostWysłany: 18 Lis 2018 19:37 

platynowy
To jest boczna droga odbiegająca od drogi 90 (która cała jest pod kontrolą Izraela). Tam nie ma żadnego palestyńskiego miasta po drodze / całość to strefa C. Więc nie wjeżdżasz na teren Autonomii Palestyńskiej w tym rozumieniu.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 18 Lis 2018 19:38, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#504 PostWysłany: 18 Lis 2018 23:07 

złoty
Nie wiem, jakie mogło być w konkretnym przypadku postanowienie umowy z wypożyczalnią, ale drogi nr 1 i 90 są pod pełną kontrolą Izraela i jeździ się nimi na takich samych zasadach, jak po całej reszcie terytorium Izraela. Dla pewności zawsze lepiej dopytać w wypożyczalni przy braniu samochodu, co dokładnie rozumieją przez "West Bank". Izraelczycy czasem używają skrótu myślowego "West Bank" = "Autonomia Palestyńska", a tymczasem większa część terytorium, które na mapach jest zaznaczone jako Zachodni Brzeg to jest strefa C nie należąca do Autonomii.
 Profil Relacje PM off  

#505 PostWysłany: 23 Gru 2018 09:53 
Awatar użytkownika

Loty: 49
Kilometry: 69 391
srebrny
Cześć, wybieram się do Izraela w styczniu 2019 i kilka nocy spędzę w Betlejem. Mam pytanie oprócz Bazyliki Narodzenia co można jeszcze zobaczyć w ciagu dnia lub wieczorem?
 Profil Relacje PM off  

#506 PostWysłany: 23 Gru 2018 10:42 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 101 405
niebieski
Poza bazyliką w Betlejem warto jeszcze :
Grób Raheli, i przejść sie wzdłuż muru pooglądać graffiti w tym dzieła Banksiego

#507 PostWysłany: 23 Gru 2018 18:49 

złoty
Przy czym Grób Racheli jest po izraelskiej stronie muru, więc idąc tam z Betlejem trzeba byłoby przejść checkpoint. Nie wiem, czy z izraelskiej strony checkpointu można tam przejść pieszo - to bardzo blisko, ale czytałem, że ze względów bezpieczeństwa (droga jest otoczona murem z obu stron) jest to zakazane i trzeba czymś podjechać.
 Profil Relacje PM off  

#508 PostWysłany: 26 Gru 2018 10:35 
Awatar użytkownika

srebrny
OK, rozumiem. A mam pytanie w jaki sposób najprościej mogę dostać się z lotniska w TLV do Jerozolimy?
Jest to możliwe zrobić za jednym razem czy lepiej z przesiadką to zaplanować?
 Profil Relacje PM off  

#509 PostWysłany: 26 Gru 2018 11:01 

Poczytaj odpowiedni temat " dojazd z/na lotnisko TLV ( po 7 latach na forum dasz radę znaleźć ;) ) i wszystko stanie się jasne...
 PM off
Zeus lubi ten post.

#510 PostWysłany: 26 Gru 2018 13:39 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 101 405
niebieski
@ted07 jak jedziecie więcej niż 2 osoby to warto rozważyć wynajem auta, koszta na dzień to około 100 PLN na np. 4 osoby wiec taniej niż komunikacja zbiorowa

#511 PostWysłany: 26 Gru 2018 20:01 

Loty: 141
Kilometry: 295 347
niebieski
ted07 napisał(a):
OK, rozumiem. A mam pytanie w jaki sposób najprościej mogę dostać się z lotniska w TLV do Jerozolimy?
Jest to możliwe zrobić za jednym razem czy lepiej z przesiadką to zaplanować?

@ted07

Autobus 485

https://www.touristisrael.com/bus-ben-g ... lem/20176/

#512 PostWysłany: 26 Gru 2018 23:47 

złoty
Nie widzę żadnego sensu w pożyczaniu samochodu, żeby dostać się z lotniska do Jerozolimy, a już tym bardziej do Betlejem. Autobus z lotniska do Jerozolimy kosztuje 16 szekli i jeździ co godzinę. W Jerozolimie auto to tylko kłopot, do Starego Miasta nie wjedziesz, a poza też wystarczy piechota, tramwaj czy autobus. Wjeżdżając do Betlejem i gdzie indziej do Autonomii Palestyńskiej pożyczonym samochodem tracisz ubezpieczenie - jak coś się stanie, to ryzykujesz kilkadziesiąt tysięcy albo i więcej (ceny samochodów są wyższe niż w Polsce). A transport między Jerozolimą i Betlejem jest prosty i tani.
W sumie pożyczenie auta w Izraelu opłaca się na zwiedzanie poza dużymi miastami - Negew, Galilea, ew. na jeden dzień na wyjazd do Masady i nad Morze Martwe.
 Profil Relacje PM off  

#513 PostWysłany: 27 Gru 2018 11:39 
Awatar użytkownika

srebrny
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Po przybyciu do TLV chciałbym przejechać do Jerozolimy zwiedzić stare miasto i wrócić na lotnisko TLV 1 do 2 dni pobytu. Taki szybki wyjazd. Myśle przejazd autobusem będzie najszybszy i najsprawniejszy.
 Profil Relacje PM off  

#514 PostWysłany: 06 Sty 2019 21:17 
Awatar użytkownika

srebrny
Termin wyjazdu się powili zbliża, a ja mam jeszcze kilka pytań:
1. Po wylądowaniu jaką najlepiej wybrać sieć telefonii komórkowej? Jakie tam są ceny rozmów/smsów do PL i co z internetem?

2. Spotkałem się z opinia że oni tam preferują tylko dolary amerykańskie a ich szekle nie za bardzo? Może to ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć? Planowałem w Izraelu pobrać z bankomatu szekle i nimi płacić ale że podobno w obiegu jest dolar $.
 Profil Relacje PM off  

#515 PostWysłany: 06 Sty 2019 21:23 
Awatar użytkownika

srebrny
Ad 1 zbójeckie
Ad 2 szekle
 Profil Relacje PM off  

#516 PostWysłany: 06 Sty 2019 22:22 

złoty
ad 1 - zbójeckie i koniecznie wyłącz sobie przed wyjazdem pocztę głosową, bo wtedy płacisz jak za jednocześnie połączenie odebrane i wykonane. Ja zapomniałem i kosztowało mnie to 24 zł za dwa kilkusekundowe połączenia, jak ktoś do mnie próbował się dodzwonić :evil: W wielu miejscach jest za to darmowe wi-fi.
ad 2 - szekle. Ze stosowaniem dolarów spotkasz się gdzieniegdzie w sklepikach z pamiątkami na szlaku pielgrzymek, ale też tam z reguły będzie korzystniej płacić w szeklach.
 Profil Relacje PM off  

#517 PostWysłany: 07 Sty 2019 20:27 

Loty: 16
Kilometry: 16 794
Wykruszył mi się towarzysz podróży za 10 dni i zastanawiam się czy TA i Jerozolima będą bezpieczne do podróży w pojedynkę?
Myślałam, żeby oczywiście nie przemieszczać się po nocy, ale czy mimo wszystko to jest dobra decyzja zwiedzać ten kraj solo?
 Profil Relacje PM off  

#518 PostWysłany: 08 Sty 2019 01:24 

złoty
Jest bezpiecznie i jak najbardziej możesz się przemieszczać też w nocy, może z wyłączeniem dzielnicy muzułmańskiej i chrześcijańskiej Starego Miasta w Jerozolimie, gdzie pozamykane na głucho sklepy tworzą atmosferę wymarłego miasta. Ale już przez dzielnicę ormiańską i żydowską spokojnie możesz pójść pod Ścianę Zachodnią (otwarta 24 h) i nie będziesz sama, całkiem sporo ludzi tam chodzi nawet późnym wieczorem.
 Profil Relacje PM off  

#519 PostWysłany: 09 Sty 2019 10:41 

Czy z grobu Racheli da się dojść do Bazyliki Narodzenia w Betlejem, czy jest jakiś check point i nie wpuszczają ?

Ostatnio edytowany przez Abcn, 02 Gru 2019 09:34, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#520 PostWysłany: 09 Sty 2019 12:49 

złoty
W końcu się nie wybrałem do grobu Racheli, ale się niedawno przymierzałem i sprawdziłem. Do samego grobu nie można się dostać pieszo - ostatnie kilkaset metrów, wzdłuż drogi z obu stron otoczonej murem można tylko podjechać miejskim autobusem (Egged, linia nr 163, startuje z Central Bus Station, ma też przystanek na głównej drodze koło Bramy Jafskiej), taksówką albo stopem. Autobus przed południem kursuje co godzinę, po południu co 2 h.
Kilkaset metrów od grobu Racheli jest checkpoint 300. Jak się już przedostaniesz przez te kilkaset metrów z zakazem ruchu pieszego, to możesz pieszo przejść przez checkpoint na palestyńską stronę. Stamtąd do Bazyliki Narodzenia jest (na oko) ok. 30-40 min na piechotę, można też podjechać taksówką, której cena jest ustalana wysoce indywidualnie :-)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 533 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość