Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 30 Sie 2018 23:15 

Witam Was ;)

W przyszłym roku na początku kwietnia planujemy małego road tripa po części zachodnich stanów USA, mamy na to jakieś 3 tygodnie (ok.21-25 dni)
Startować i kończyć będziemy na lotnisku LAX w Los Angeles

Niżej link do trasy którą wstępnie sobie wyznaczyłem:
https://drive.google.com/open?id=1jBMXu ... sp=sharing

Macie jakieś sugestie/porady co ewentualnie dodać lub zmienić :)

Z góry dzięki !

Ostatnio edytowany przez Abcn, 11 Wrz 2018 22:42, edytowano w sumie 1 raz
Lataczuk może mysli o https://www.fly4free.pl/forum/american-dream-ndash-roadtrip-po-zachodzie-usa-czerwiec-2018,210,131892
 Profil Relacje PM off  

Egipt kusi luksusem i wysokimi temperaturami 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z all inclusive przy plaży za 2699 PLN ☀️ Egipt kusi luksusem i wysokimi temperaturami 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z all inclusive przy plaży za 2699 PLN ☀️
Wyspa Afrodyty w doskonałym, słonecznym terminie ☀️😎 Loty i aparthotel przy plaży za 1199 PLN 🏖️ Wyspa Afrodyty w doskonałym, słonecznym terminie ☀️😎 Loty i aparthotel przy plaży za 1199 PLN 🏖️
#2 PostWysłany: 30 Sie 2018 23:43 

niebieski
Tak, odnaleźć odpowiedni temat na forum.

Aha, four corners bym odpuscil - tak naprawde nic am ciekawego nie ma a to kawalek jazdy extra
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 31 Sie 2018 00:28 

To jest odpowiedni temat na forum, dzięki za radę.
Może w takim razie przerzucę te kilometry na Sonoran Desert National Monument
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 03 Wrz 2018 14:39 
Awatar użytkownika

Loty: 30
Kilometry: 88 684
niebieski
Hej @hub_89 - trasa jak najbardziej ok, robiłam bardzo podobną 2 miesiące temu i wszystko do zrobienia, ogarnięcia itd. :), a macie nawet więcej czasu, tak że super. Nie kojarzę tego Four Corners, my niestety również ominęliśmy Arches z braku czasu. Widzę, że nie jedziecie po Route 66, czy to jest celowo ominięte, żeby nie nadrabiać drogi, tylko prosto do Phoenix? A resztę trasy zrobiliśmy taką samą, tak że super i będziecie na pewno zadowoleni :)!
 Profil Relacje PM off
hub_89 lubi ten post.

#5 PostWysłany: 11 Wrz 2018 21:51 

Odpuściłbym Phoenix, z Joshua Tree jechać do Kingman na Route66 i dalej do GC. Zrezygnuj z Four Cornes a zaoszczędzony czas spędź w Arches. Resztę czasu dobrze rozplanuj aby w każdym z miejsc spędzić odpowiednio dużo czasu.
Zrobiłem prawie identyczną trasę rok temu ;)
 Profil Relacje PM off
hub_89 lubi ten post.

#6 PostWysłany: 11 Wrz 2018 23:22 

Bubu69 napisał(a):
Hej @hub_89 - trasa jak najbardziej ok, robiłam bardzo podobną 2 miesiące temu i wszystko do zrobienia, ogarnięcia itd. :), a macie nawet więcej czasu, tak że super. Nie kojarzę tego Four Corners, my niestety również ominęliśmy Arches z braku czasu. Widzę, że nie jedziecie po Route 66, czy to jest celowo ominięte, żeby nie nadrabiać drogi, tylko prosto do Phoenix? A resztę trasy zrobiliśmy taką samą, tak że super i będziecie na pewno zadowoleni :)!

@Bubu69 Hej, dopiero teraz zobaczyłem odpowiedź od Ciebie, wyłączone powiadomienia... ;) Zmieniliśmy jednak plan i odpuszczamy Phoenix na rzecz Route 66 ale Arches obowiązkowo do zaliczenia.
btw. czytałem Twoją relację- mega, zajebiste zdjęcia i widać kupę czasu włożonego w napisanie!

Łukasz__ napisał(a):
Odpuściłbym Phoenix, z Joshua Tree jechać do Kingman na Route66 i dalej do GC. Zrezygnuj z Four Cornes a zaoszczędzony czas spędź w Arches. Resztę czasu dobrze rozplanuj aby w każdym z miejsc spędzić odpowiednio dużo czasu.
Zrobiłem prawie identyczną trasę rok temu ;)

@Łukasz__ Tak jak piszesz, odpuszczamy Four Corners i Phoenix na rzecz 66 :P Dzięki za porady :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 12 Wrz 2018 08:32 
Awatar użytkownika

niebieski
@hub_89 - To super, że plan zmieniony, teraz myślę, że będzie idealny :P! No i dodatkowo Arches, to wspaniale :)
Fajnie, że czytałeś relację :), dzięki :), to prawda, trochę mi to zajęło :). To powodzenia na wycieczce, jak coś to pisz!
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 13 Wrz 2018 01:07 

Będąc w Moab, polecam wypożyczyć terenowego Jeepa na minimum 5 godzin i przejechać trase Shafer Trail. Przepiękna sprawa. W 5 godzin przejedziesz trasę która kończy się niedaleko parku Canyonlands, spokojnie można sobie tam podjechać na punkty widokowe i wrócić do Moab już asfaltem.
Jak będziesz miał jakies pytania to pisz, robiłem taką trase też w 3 tygodnie i mogę zawsze coś doradzić odnośnie atrakcji czy np. ile czasu spędzć w tych miejscach.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 16 Wrz 2018 19:53 

@Łukasz__
Niestety czasowo się nie wyrobię, chociaż jest szansa że uda mi się dodać 2 dni to tripa, wtedy mógłbym spędzić jedną noc więcej w Moab.
Zrobiłem wstępny plan podróży, jeżeli macie ( @Bubu69 ) propozycje zmiany trasy czy dodania jakiegoś punktu to chętnie skorzystam ;)

(1)przylot LA
(2)LA
(3)LA
(4)do Seqoia
(5)do Yosemite
(6)do San Francisco
(7)San Francisco
(8)San Francisco
(9)SF -> do Pismo beach
(10)do Death Valley
(11)DV + dojazd Vegas
(12)Vegas + dojazd Zion NP
(13)Zion NP + dojazd Bryce Canyon NP
(14)Bryce Canyon NP + dojazd do Arches
(15)Arches NP + dojazd do Monument Valley
(16)MV, Horseshoe bend, AC + dojazd do Page
(17)Page-> Grand Canyon + dojazd do Williams
(18)Williams -> Blythe (via Kingman Seligman 66)
(19)Blythe -> Joshua Tree -> Palm Springs
(20)Palm Springs+ dojazd do LA
(21)LA
(22)wylot PL
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 16 Wrz 2018 20:19 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 358 646
niebieski
@hub_89 osobiście zaczął bym od końca twojej trasy. Po DV Sekwoje, Yosemite, SFO i z SFO jedynką do LA. Plus poświęć więcej czasu na Zion i Yosemite
Prawie identyczną trasę zaczynamy we wtorek :)

#11 PostWysłany: 16 Wrz 2018 20:38 

@Oszukani
rozważałem taką opcje ale musiałem dostosować pobyt w SF i LA do meczy NBA i NHL :)
w takim razie czekam na relację, masz jakiś plan do wglądu? Udanego tripa! :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 16 Wrz 2018 20:55 
Awatar użytkownika

niebieski
Plan mamy taki :)

1) Przylot do LA, zakupy, przejazd do Palm Springs
2) Joshua Tree + przejazd Route 66 do Williams
3,4) Grand Canyon
5) Horseshoe Bend, Canyon X, Monument Valley
6) Arches
7) Bryce
8,9) Zion
10) ślub w Vegas, Valley ofi fire, tama hoovera + Vegas
11) Death Valley
12) Sekwoje
13,14) Yosemite
15,16) Yosemite + Lake Tahoe
17) Przejazd SFO i powrót

#13 PostWysłany: 16 Wrz 2018 21:15 
Awatar użytkownika

niebieski
@Oszukani - ale super, to już zaraz :)! Życzę Wam powodzenia :)!

@hub_89 - tak, jedyne co bym zmieniła to po 3 dniu jechać najpierw 1-ką w stronę SF i potem po kolei do Yosemite, Sequoia i wtedy do DV. Ale chyba specjalnie tak ułożyłeś plan pod te mecze, to super, nam się niestety nie udało, chociaż byłoby wspaniale pójść na NBA :) (macie już bilety?)! Po prostu z Pismo Beach będzie dosyć daleko do DV, ale w sumie widzę, że w tym dniu macie tylko przejazd,a dopiero na drugi dzień zwiedzanie i pod wieczór do LV. Reszta wszystko ekstra :)
 Profil Relacje PM off
Oszukani lubi ten post.

#14 PostWysłany: 16 Wrz 2018 21:33 

@Bubu69 dokładnie, początku trasy nie mogę zmienić ze względu na mecze :P
bilety kupimy bliżej wylotu, planujemy lecieć dopiero 30 marca :D
 Profil Relacje PM off
Bubu69 lubi ten post.

#15 PostWysłany: 23 Wrz 2018 19:55 

Łukasz__ napisał(a):
Będąc w Moab, polecam wypożyczyć terenowego Jeepa na minimum 5 godzin i przejechać trase Shafer Trail. Przepiękna sprawa. W 5 godzin przejedziesz trasę która kończy się niedaleko parku Canyonlands, spokojnie można sobie tam podjechać na punkty widokowe i wrócić do Moab już asfaltem.
Jak będziesz miał jakies pytania to pisz, robiłem taką trase też w 3 tygodnie i mogę zawsze coś doradzić odnośnie atrakcji czy np. ile czasu spędzć w tych miejscach.

Dopracowuje plan także przyda mi się Twoja pomoc ;) Ile czasu zajęło Tobie objechanie od bram wjazdowych do wyjazdu podstawowych punktów w Parku Sekwoi, Bryce Canyon, Monument Valley i jeżeli byłeś Joshua Tree? Z resztą parków to wiem, że im więcej czasu tym lepiej.
W jakim miesiącu podróżowałeś? Liczę że na początku kwietnia będzie dość luźno w parkach
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 27 Wrz 2018 21:09 

W Sekwoi i Joshua akurat nie byłem bo ten pierwszy był zamknięty. Ja podróżowałem od 28 czerwca do 15 lipca, ludzi w parkach trochę było ale spodziewałem się że będzie więcej. Bryce jest przepiękny ale pod warunkiem że pójdziesz na szlak i zobaczysz go od wewnątrz. Jeśli zobaczysz tylko punkty widokowe to Bryce jest tylko " ładny ;) Nie pamiętam dokładnie ile godzin nam to zajęło ale akurat w Bryce mieliśmy noclegi i było tak, że dojechaliśmy do hotelu ok 16-17, po zameldowaniu pojechaliśmy do samego końca zobaczyć punkty widokowe, jak wróciliśmy to już się ściemniało ( ok 20-tej ? ) Nie zrobiły na nas jakiegoś ogromnego wrażenia. Na drugi dzień rano poszliśmy na szlak i wtedy zobaczyliśmy jak piękny jest ten park, trzeba pamiętać że w tym miejscu dość dynamicznie zmienia się pogoda o czym osobiście się przekonałem biegnąc pod górę w strugach deszczu :D
W Monument Valley myślę że wystarczy 4 godziny na w miarę spokojne przejechanie trasy Navajo Loop, po drodze oczywiście wiele postojów na fotki. Nie zapomnij zatrzymać się na tzw punkcie Forrest Gump. Jeśli chodzi o mnie to w dolinie Monumentów chętnie spędziłbym cały dzień od zmierzchu do świtu. Na mojej TOP liście jest na 3 miejscu zaraz za Doliną śmierci :)
 Profil Relacje PM off
hub_89 lubi ten post.

#17 PostWysłany: 28 Wrz 2018 08:25 

Oszukani napisał(a):
Plan mamy taki :)
13,14) Yosemite
15,16) Yosemite + Lake Tahoe

Nie znam dokładnej trasy przejazdu, ale proszę wziąć pod uwagę, że jeżeli planujecie dostać się do Lake Tahoe z Yosemite przez Tioga Pass (droga nr 120 w parku z wyjazdem na 395 w Lee Vining) to w kwietniu na 99,99 % ten przejazd będzie zamknięty ze względu na warunki pogodowe. Można doczytać, a przede wszystkim śledzić alerty na stronie parku. Samo Yosemite oczywiście warte zobaczenia.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 28 Wrz 2018 16:12 
Awatar użytkownika

niebieski
@Grażyna_januszowa nie wiem skąd informacja o kwietniu. Jesteśmy właśnie w USA w Vegas i za niecały tydzień będziemy jechać z Yosemite do Lake Tahoe :)

#19 PostWysłany: 28 Wrz 2018 16:44 
Awatar użytkownika

niebieski
@Oszukani - no i jak tam Wasza podróż :)??? Daj potem znaka jak było :)! Ale @Grażyna_januszowa ma rację, gdyż Tioga Rd jest otwarta pomiędzy majem a listopadem, pozostałe miesiące zalega śnieg i przejazd jest zamknięty. Tu można sprawdzać daty otwarcia i porównać z poprzednimi latami : https://www.nps.gov/yose/planyourvisit/tiogaopen.htm . Na przykład widać, że w zeszłym roku była otwarta dopiero od 29 czerwca :shock: . Można oczywiście jechać inną trasą, ale chodziło chyba właśnie konkretnie o przejazd przez Yosemite drogą nr 120 (czyli tam, gdzie są najlepsze widoki i inne szlaki) (ale Wy na pewno też wiecie o co chodzi, bo bankowo tam będziecie ;) )
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 28 Wrz 2018 21:27 

@Oszukani bardzoo przepraszam...to jakieś fatum. Kilka lat czytałam forum, palce trzymałam daleko od klawiatury i było ok. Czort podkusił, napisałam, efekt- 2 tematy, dwie wpadki. Ekran mi chyba na tablecie objechał za szybko, bo połączyłam Wasz post z terminem wskazanym przez użytkownika @hub_89 :-)
Zazdroszczę "nevadowego" ciepełka, jeszcze 6 dni temu byłam w Stanach, a teraz walczę z jet lagiem (wyjątkowo długo), zimnem i szalonymi kierowcami... ucałujcie Strip ode mnie i Ross dress for less w okolicach hotelu Wynn, najlepsze zakupy podczas tego pobytu :oops: ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości