Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 29 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Tydzień w Zakopanem
#1 PostWysłany: 05 Cze 2018 13:49 
Awatar użytkownika

niebieski
Witam z Czech. Wybieramy się w lipcu z żoną samochodem na tydzień do Zakopanego. Mamy ponad 50, ale jesteśmy w dobrej kondycji ;)
Chciałbym zapytać tutejszych o jakiś plan na cały tydzień -coś w stylu "must see". Nie mamy problemu z przejściem około 15 km każdego dnia.
Dzięki

Ostatnio edytowany przez Abcn, 05 Cze 2018 22:59, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#2 PostWysłany: 05 Cze 2018 13:52 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Dobrý den :)

Polecam przeczytać tu:

milosnicy-polskich-gor,1240,29546

Multum informacji dot. szlaków i gór.

i to

zakopane,1240,43348
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 05 Cze 2018 14:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Dziękuję,przeczytam.Ale chyba tam nie znajdę ,jeśli możliwe zejść tym samym szlakiem,co wchodziliśmy ze względu na samochód :roll:
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 05 Cze 2018 14:34 

srebrny
jest mozliwe, wiele szlakow mozesz zaczac w Zakopanem, albo podjechac busem.

na Morskie Oko/Rysy masz szlak z parkingu na Palenicy, ale w lipcu moze byc korkowo, wiec pewnie i tak lepiej busem.

albo na Kasprowy z Kuznic

http://natatry.pl/szlaki
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 05 Cze 2018 14:38 

niebieski
tramin napisał(a):
Witam z Czech.Wybieramy się w lipcu z żoną samochodem na tydzień do Zakopanego.Mamy powyżej 50,ale jesteśmy w dobrej kondycji ;)
Chciałbym zapytać tutejszych o jakiś plan na cały tydzień.Coś w stylu "must see".Nie mamy problemu z pominięciem około 15 km każdego dnia.
Dzięki

Skoro ma być must see to:

Giewont z Kuźnic i powrót może innym szlakiem ale wcześnie rano ze względu na turystów i burze ( zawsze przed wyjściem sprawdzić pogodę)

Morskie Oko z wyprawą na Rysy lub Przełęcz pod Chłopkiem lub przez Szpiglasową do 5 Stawów i Kużnic. Idealne rozwiązanie spanie w schronisku i zrobienie wszystkich trzech tras ale na miejsce pod dachem małe szanse pozostaje śpiwór i w najlepszym wypadku ławka. W zasadzie zajęcie na 3 dni.

Jako przerywnik dla regeneracji nóg pomiędzy trasami Dolina Koscieliska i powrót Chochołowską, ale to też dużo kilometrów tyle że bez większych przewyższeń. W Kościeliskiej Jaskinia Mylna polecam bezwzględne latarki oraz oświetlona Mroźna.

W mieście Gubałówka, cmentarz na Pęksowym Bzyzku, Krupówki, kosciół na Kalatówkach

Kolejką na Kasprowy lub na nogach i tam w stronę Giewontu lub Świnicy i powrót Zawratem

Dla osób o świetnej kondycji i obyciu się z ekspozycją Orla Perc ale to bardzo trudny szlak.

Jeszcze raz podkreślam sprawdzać pogodę i wyruszać ze świtem, jak podają burze przed południem lepiej zostać w Zakopcu bo nie zdążycie wrócić - góry to żywioł. Przed wyjściem poczytać o chodzeniu w górach i dobrze się zaopatrzyć sie w jedzenie wodę

Jesli zrobicie to w tydzień jesteście Giganty
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 05 Cze 2018 14:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Dziękuję wszystkim :)
@pablo1603:gigantami my może byli 30 lat temu.Dzisiaj wolimy coś dla regeneracji nóg :D

Ostatnio edytowany przez tramin, 05 Cze 2018 15:02, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 05 Cze 2018 14:41 

srebrny
szlak miedzy Swinica a Zawratem jest zamkniety

Orla to moj ulubiony szlak, ale trudny.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 05 Cze 2018 14:52 
Awatar użytkownika

srebrny
Jeśli jedziesz pierwszy raz a zakładam, że tak skoro pytasz. to Od tego co napisał kolega pablo raczej darowałbym sobie Morskie Oko i Giewont. Są w Tatrach szlaki piękniejsze i na pewno mniej oblegane, a tam można się tylko zirytować ilością osób i ich stopniem poszanowania gór.
A tak naprawdę wszystko zależy od tego jaką kondycją dysponujecie i ile chcecie chodzić po górach, bo aktywności w okolicy też trochę jest, jak coś to na priv mogę Ci rozpisać co chcesz wraz z czasami.

Image
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 05 Cze 2018 15:02 

niebieski
Pytanie było o must see :) wiec poleciłem najpopularniejsze miejsca. Zgadzam się z opinią o dużej ilości przepięknych szlaków, bez nadmiaru turystów choćby z Łysej Polany na Małą Wysoką. W miejsca popularne pomocne jest wyruszanie ze świtem.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 05 Cze 2018 15:52 
Awatar użytkownika

niebieski
kubus571 napisał(a):
Jeśli jedziesz pierwszy raz a zakładam, że tak skoro pytasz. to Od tego co napisał kolega pablo raczej darowałbym sobie Morskie Oko i Giewont. Są w Tatrach szlaki piękniejsze i na pewno mniej oblegane, a tam można się tylko zirytować ilością osób i ich stopniem poszanowania gór.
A tak naprawdę wszystko zależy od tego jaką kondycją dysponujecie i ile chcecie chodzić po górach, bo aktywności w okolicy też trochę jest, jak coś to na priv mogę Ci rozpisać co chcesz wraz z czasami.

Jeśli możesz, napisz.Dzięki
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 05 Cze 2018 16:06 
Awatar użytkownika

Loty: 49
Kilometry: 69 391
srebrny
Oprócz w/w aby odpocząć ja polecam odwiedzenie term Chochołowskich (20 km od Zakopanego najnowszy i duży obiekt) lub termy w Bukowinie lub Białce ewentualnie w Orawicach (Słowacja).
Oprócz wyjścia w Tatry mogę rownież polecić wyjście na Turbacz lub Babią Górę.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 05 Cze 2018 19:15 
Awatar użytkownika

niebieski
I jest coś do zobaczenia w samym Zakopanym(w przypadku złej pogody).
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 05 Cze 2018 20:07 

srebrny
knajpy albo Krakow
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 05 Cze 2018 21:11 

niebieski
tramin napisał(a):
I jest coś do zobaczenia w samym Zakopanym(w przypadku złej pogody).

W samym Zakopanym tak jak pisałem wyżej albo jak pisze Ibartek :)
W przypadku złej pogody zwiedzaliśmy Jaskinie w Kościeliskiej o których pisałem, można też od strony słowackiej do jak się nie mylę Jaskini Bielańskiej niedaleko od granicy, polecam. Jak do niej dojedziecie trzeba się wrócić z 200 metrów przy drodze darmowy parking, zawsze parę groszy zostanie. Dobrym pomysłem są wcześniej wspomniane termy Bukowina/Chochołów/Szaflary/ Białka Tatrzańska
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 06 Cze 2018 09:20 
Awatar użytkownika

srebrny
tramin napisał(a):
Jeśli możesz, napisz.Dzięki

Ale co mam napisać, doprecyzuj.

Image
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 06 Cze 2018 14:04 
Awatar użytkownika

niebieski
@kubus571:Niektóre wycieczki z czasami ;)

Jest to u was dobrze zrobione.Zrobiłem gdzieś błąd i od razu dostałem wiadomość,że mój post został edytowany przez moderatora.
W końcu i tu się czech nauczy poprawnie po polsku :roll:
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 07 Cze 2018 00:54 

@tramin, to co dostałeś w odpowiedziach, to faktycznie piękne miejsca, ale nie wszyscy dadzą radę. Ja od lat dla sprawdzenia aktualnej kondycji pierwszego dnia mam stały plan, który mogę w 100% polecić:
1. Ruszasz z Kuźnic żółtym lub niebieskim szlakiem do Murowańca przez Przełęcz Między Kopami.
2. W Murowańcu w zależności od zmęczenia i czasu masz do wyboru kilka opcji.
a. z powrotem w dół do Kuźnic drugim szlakiem
b. lekko w dół, i potem w górę żółtym szlakiem do Czerwonego Stawu w Dolinie Pańszczycy i z powrotem.
c. nad Czarny Staw Gąsiennicowy i z powrotem, lub na przełęcz pod Kościelec i w dół na halę Gąsiennicową
d. z Murowańca na Kasprowy i w dół do Kuźnic zielonym szlakiem.

Po takim rozruchu, możesz zbudować swój dalszy plan, jeśli opcja c i d Was nie zmęczy możecie spokojnie atakawać wyższe partie i wycieczki typu busem na Palenice, na Morskie Oko, później przez Świstakówę na Pięć Stawów i przez Przełęcz pod Zawratem do (już znanego) Czarnego Stawu i dalej przez Murowaniec do Zakopanego.

Jeśli proponowany szlak będzie ok w opcjach a i b, to nie szalałbym z dłuższymi wycieczkami a skupiłbym się na zobaczeniu np. Morskiego Oka spacerkiem z Czarnym Stawem pod Rysami, jakieś Dolinki z połączeniem np. fragmentem drogi nad reglami itd.

Ogólnie opcji jest mnóstwo, ale ja zawsze, zaczynam pierwszym dniem jak opisałem, żeby wiedzieć na co się porywać :)

Image
 Profil Relacje PM off
tramin lubi ten post.

#18 PostWysłany: 07 Cze 2018 11:09 
Awatar użytkownika

Loty: 73
Kilometry: 147 838
niebieski
Natomiast "must do" to polanie się szampanem! :mrgreen:

#19 PostWysłany: 07 Cze 2018 11:26 

tramin napisał(a):
@kubus571:Niektóre wycieczki z czasami ;)

Jest to u was dobrze zrobione.Zrobiłem gdzieś błąd i od razu dostałem wiadomość,że mój post został edytowany przez moderatora.
W końcu i tu się czech nauczy poprawnie po polsku :roll:

Fajnie, że tak pilnie uczysz się j.polskiego. ;)
Tylko dlaczego " Czech" małą literą napisałeś ?
Nie bądź taki skromny. :mrgreen:
Duża litera powinna być. 8-)
 PM off  

#20 PostWysłany: 07 Cze 2018 11:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Ponieważ u nas jest to pisane małym:-) Czechy są dużym ,czech małym...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 29 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] oraz 1 gość