Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 145 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiza
#61 PostWysłany: 17 Sie 2015 23:46 
Awatar użytkownika

Loty: 72
Kilometry: 201 537
Dzięki wielkie! ;)

W takim razie po prostu jak będziemy w okolicy Yogyakarty, gdzie na pewno będziemy się krecić kilka dni udamy się do immigration office. Chociaż może wypadnie jeszcze wyjazd do Warszawy, to tak by było najlepiej - taniej i na miejscu nie trzeba tracić czasu.
 Profil Relacje PM off  

Teneryfa z wyżywieniem za 1979 PLN 🌤️⛰️🏖️ Leć na zasłużony odpoczynek Teneryfa z wyżywieniem za 1979 PLN 🌤️⛰️🏖️ Leć na zasłużony odpoczynek
Zanzibar z all inclusive za 3891 PLN 👙👣🌊 Loty z Warszawy i ⭐⭐⭐⭐ hotel przy plaży 🏖️🍸 Zanzibar z all inclusive za 3891 PLN 👙👣🌊 Loty z Warszawy i ⭐⭐⭐⭐ hotel przy plaży 🏖️🍸
#62 PostWysłany: 18 Sie 2015 07:47 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
niebieski
Zapomniałem napisać, że w urzędzie imigracyjnym obowiązuje pewien dress code. Należy ubrać się odpowiednio tj. kobiety w coś zakrywającego nogi - spodnie, spódnica itp. oraz ramiona. Mężczyźni podobnie. Widziałem kilka razy jak w Mataram (Lombok) cofali z urzędu ludzi ubranych w szorty plażowe, podkoszuli i klapki. Generalnie jednak jak ubiór jest ok i papiery w porządku to wszyscy są mili i bezproblemowi. Do kopii biletów i wizy można dołożyć kopię strony paszpotu ze zdjęciem, bywa potrzebna. Kart wjazdowych/wyjazdowych nie trzeba kopiować, bo... już ich nie ma w Indonezji ;)

Tu masz jeszcze jedną stronę, może być pomocna:
https://hksseasia.wordpress.com/2014/11 ... ogyakarta/

Oczywiście wizyta w ambasadzie w Warszawie jest bardziej opłacalna i prostsza.
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 18 Sie 2015 23:46 
Awatar użytkownika

Loty: 72
Kilometry: 201 537
Właśnie na tą stronę też trafiliśmy, najwięcej niepewności mieliśmy z terminami. Super! Dzięki raz jeszcze ;)
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 22 Wrz 2015 07:31 

Cześć

Planujemy już powoli przyszłoroczną wyprawę do Indo. Lądujemy w Dżakarcie i docelowo lecimy na Bali, a stamtąd na Lembongan. Po drodze myśleliśmy nad "zahaczeniem" o Borobudur. Najwygodniej byłoby nam polecieć do Yogjakarty z Dżakarty i stamtąd następnie na Bali. Wiemy, że wizy dla Polaków zostały zniesione, ale tylko w przypadku 5 portów lotniczych - na liście tej nie ma Yogi. Pytanie więc do Was (a nuż ktoś już ten temat rozkminiał) - czy to oznacza, że po przylocie do Yogjakarty z Dżakarty będziemy zmuszeni wykupić wizy? Czy przyznanie bezpłatnej wizy na lotnisku CGK już uprawnia nas do podróżowania po kraju również przez porty nieobjęte programem ruchu bezwizowego? Może pytanie dziwne, ale nie znam się na tym kompletnie.

Pozdrowienia.
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 22 Wrz 2015 07:56 
Awatar użytkownika

Loty: 508
Kilometry: 973 943
złoty
Czytaj uważnie. Mowa o przekroczeniu granicy w wybranych portach lotniczych. Przy lotach krajowych granicy już nie przekraczasz. Tak więc nic się nie martw, darmowa wiza otrzymana w stolicy starczy ci na całe 30 dni.

#66 PostWysłany: 22 Wrz 2015 08:17 

Tak też myślałem, ale bardzo Ci dziękuję za potwierdzenie. To pierwszy wyjazd, gdzie w grę wchodzą kwestie wizowe, stąd przejęcie tematem.
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 18 Lip 2016 23:35 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 564
Kilometry: 859 408
Czy opłaty lotniskowe są już obecnie zawarte w cenie biletu? Na tiket.com jest informacja, że ceny zawierają "airport tax", ale ebilety, które dostałem na skrzynkę, nie mają nigdzie takiej adnotacji.

#68 PostWysłany: 27 Lip 2016 09:16 

Loty: 53
Kilometry: 108 437
Nam w zeszłym roku (wrzesień) przy wylocie powiedzieli, że bilet nie obejmuje podatku wylotowego i kazali płacić... Także może skontaktuj się z pośrednikiem od którego kupiłeś bilety żeby sprawdzili Ci dokładnie - nie powinni robić problemów, sprawdzą i Ci odpiszą. Mają chyba czat dostępny, mi w tym roku sprawdzali kwestię bagażu rejestrowanego.
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 27 Lip 2016 09:26 
Awatar użytkownika

Loty: 162
Kilometry: 413 398
niebieski
Byłem teraz w czerwcu przyleciałem do Jakarty robiłem też loty do Surabaya, Lombok a z Indonezji wylatywaliśmy na Bali żadnych opłat czy wiz.

Image

Image
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 27 Lip 2016 13:27 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
srebrny
Lecieliśmy w październiku i opłata była w cenie biletu ale ustaliliśmy to dopiero przy odprawie na lotnisku bo wcześniej nie było o tym informacji.

Nie wszyscy na ten lot mieli tą opłatę w bilecie ale nie wiem od czego to zależy być może od miejsca zakupu. My kupowaliśmy bezpośrednio w liniach lotniczych bez pośredników. Teoretycznie zawsze możesz napisać maila i się o to zapytać tam gdzie kupowałeś lub w linii lotniczej (czasem odpowiadają ;) )
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 29 Lip 2016 23:40 
Awatar użytkownika

Z tymi oplatami to troche dziwna sytuacja, bo wracajac linia Emirates robilismy odprawe on-line i na naszym Boarding Pass bylo napisane, ze trzeba miec gotowe 150 tys IDR oplaty wylotowej co nas troch zdziwilo.

Nic od nas jednak nie pobrano. Powinno byc to wyszczegolnione w Etix, ale na moim nic nie znalazlem, wiec moze warto dopytac.
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 31 Lip 2016 11:20 

@maciej.moch czyli po wejściu na lotnisko w Jakarcie, udawałeś się tylko do kontroli paszportowej i potem prosto po odbiór bagażu?

Nie mogę nigdzie znaleźć pewnej informacji, czy w Jakarcie najpierw trzeba gdzieś podbić 30 dniową wizę, czy odbywa się to wraz z odprawą.
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 31 Lip 2016 18:31 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 564
Kilometry: 859 408
O ile dobrze rozumiem w Dżakarcie wbijają obecnie po prostu pieczątkę - oczywiście jeśli jest to wyjazd w celu turystycznym. Sam będę niedługo lądował, to dam potem znać.

-- 31 Lip 2016 18:48 --

smieci napisał(a):
Lecieliśmy w październiku i opłata była w cenie biletu ale ustaliliśmy to dopiero przy odprawie na lotnisku bo wcześniej nie było o tym informacji.

Nie wszyscy na ten lot mieli tą opłatę w bilecie ale nie wiem od czego to zależy być może od miejsca zakupu. My kupowaliśmy bezpośrednio w liniach lotniczych bez pośredników. Teoretycznie zawsze możesz napisać maila i się o to zapytać tam gdzie kupowałeś lub w linii lotniczej (czasem odpowiadają ;) )

Jeśli chodzi o opłaty to poszukałem na stronie tiket.com (tam kupowałem) i znalazłem, że "airport tax" jest zawsze w cenie biletu.

#74 PostWysłany: 31 Lip 2016 19:28 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
srebrny
Wizę (pieczątkę) wbijają w czasie kontroli paszportowej. Nie potrzeba nic więcej załatwiać ani nigdzie chodzić.
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 01 Sie 2016 09:56 
Awatar użytkownika

Loty: 162
Kilometry: 413 398
niebieski
lapserduck napisał(a):
@maciej.moch czyli po wejściu na lotnisko w Jakarcie, udawałeś się tylko do kontroli paszportowej i potem prosto po odbiór bagażu?

Nie mogę nigdzie znaleźć pewnej informacji, czy w Jakarcie najpierw trzeba gdzieś podbić 30 dniową wizę, czy odbywa się to wraz z odprawą.

Dokładnie tak było. Do kontroli paszportowej po bagaż i na miasto :)

Image

Image
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: wiza w Indonezji
#76 PostWysłany: 10 Sie 2016 14:02 

Witam, za miesiąc wybieram się do Indonezji na dłuższy czas.
Zamierzam kupić na lotnisku wizę on arrival, przedłużyć po czym wyrobić nową wizę w Singapurze w ambasadzie.
Nie wybrałam ambasady w Warszawie, ponieważ stwierdziłam, że lepiej będzie mi zrobić wizę w Singapurze, lecz chciałabym się zapytać, czy ktoś wyrabiał może wizę przez pośrednika(chodzi mi tu o warszawę)? Jak wygląda wtedy taka procedura i jakie są warunki?
Mam też pytanie co do wizy on arrival, czy powinnam mieć coś na lotnisku, by ją kupić? Prócz paszportu ważnego min 6 msc i dolarów. Sprawdzają karty kredytowe? Wiem, że przy przedłużaniu potrzebny jest sponsor, lecz chciałabym wiedzieć jak wygląda z waszego doświadczenia proces kupna wizy na lotnisku :)
Jeśli chodzi o opłaty wylotowe w wewnątrz kraju...rozumiem, że takowych już nie ma? :)
Dziękuję bardzo z góry za odpowiedzi!
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 10 Sie 2016 18:21 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
po 30 dniach polec z indonezji to najtanszego kraju i na drugi dzien wroc -dostaniesz darmowa wize
po kolejnych 30 powtorz.

tak robili przez cale lata w tajlandi
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 10 Sie 2016 20:11 

Taki nie jest mój plan:)
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 04 Paź 2016 12:43 

Opłat wylotowych nie ma już od dawna - tzn są teraz wliczone w cenę biletu lotniczego, dotyczy to wszystkich lotnisk w kraju.

VOA przedłużana po miesiącu wychodzi taniej niż wylatywanie za granicę nawet na 1 dzień, no chyba że znajdziesz wyjątkowo tanie loty. Poza tym zdarzały się już przypadki, że singapurscy celnicy zawracali takich, którzy wpadli na visa run, mówiąc, że lotnisko to nie ambasada i tam należy się udać po wizę na dłuższy pobyt - jeden gościu nawet w indonezyjskim areszcie siedział, bo odesłali go tu z powrotem bez stempelka wjazdowego z SGP, także uwaga z tym, lepiej nie mówić im, że przyleciało się tylko na 1 dzień.

Odnośnie singapurskiej ambasady, jest bardzo przyjazna, minimum formalności i wszyscy mili i uśmiechnięci.

Image
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Viza do Indonezji
#80 PostWysłany: 02 Maj 2018 17:54 

pierwszy raz wybieram sie do Indozezji i mam pytanie odnośnie wizy. na stronie ambasady znalazłam informacje ze jest ona darmowa to znaczy ze i tak musze sie o nia ubiegac czy nie?

Ostatnio edytowany przez Abcn, 02 Maj 2018 18:39, edytowano w sumie 1 raz
wiza
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 145 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości