Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 234 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Wizy do Indonezji
#41 PostWysłany: 24 Cze 2015 09:47 
Awatar użytkownika

Oficjalnych dat ich zniesienia dla Polaków już było kilka. Skutecznie pobieranie opłat ma być zniesione z pierwszym lipca.
Póki co jest wesoło bo od jednych jeszcze pobierają a od innych już nie :)

Przywitaj wakacje w Maroku 🌴💆🏽 Tydzień w 4* hotelu w Marrakeszu za 2609 PLN Przywitaj wakacje w Maroku 🌴💆🏽 Tydzień w 4* hotelu w Marrakeszu za 2609 PLN
Wypoczynek na Seszelach za 3917 PLN 🏝️ Loty i noclegi w pakiecie 👌 Wypoczynek na Seszelach za 3917 PLN 🏝️ Loty i noclegi w pakiecie 👌
 Temat postu: Re: Wizy do Indonezji
#42 PostWysłany: 24 Cze 2015 11:04 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 539
Kontaktowaliśmy się w tej sprawie z Ambasadą RP w Dżakarcie i otrzymaliśmy następującą informacje:

"W odpowiedzi na Pana e-mail informuję, że od dnia 10 czerwca br. zostały zniesione wizy dla obywateli Polski, udających się do Indonezji w celach turystycznych. Ruch bezwizowy możliwy jest jedynie na 5 międzynarodowych lotniskach (Soekarno Hatta – Jakarta, Ngurah Rai – Bali, Kualanamu – Medan, Juanda – Surabaya oraz Hang Nadim – Batam) oraz w 4 międzynarodowych portach morskich (Sri Bintan Pura – Tanjung Pinang, Batam Center – Batam, Sekupang – Batam oraz Tanjung Uban – Tanjung Uban). W w/w portach obywatel Polski otrzyma bezpłatne zezwolenie na wjazd do Indonezji i 30-dniowy pobyt, który nie może zostać ani przedłużony, ani zamieniony na pozwolenie na pobyt stały."

http://www.fly4free.pl/polacy-pojada-do ... i-bez-wiz/
 Profil Relacje PM off
Japonka76 lubi ten post.

#43 PostWysłany: 24 Cze 2015 14:59 

Loty: 46
Kilometry: 169 080
niebieski
W takim razie super :)
Po to zezwolenie trzeba na lotnisku udać się w jakieś określone miejsce na lotnisku?
Czy standardowo w samolocie będą roznosić dokument, który będzie trzeba wypełnić i później zwrócić?
Będę akurat w Jakarta i Bali, więc sprawa wizy mnie ominie.
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 24 Cze 2015 15:03 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Prawdopodobnie w samolocie będzie rozdane, ale zawsze istnieje ryzyko, nie wystarczy dla wszystkich.
 Profil Relacje PM off
Aras333 uważa post za pomocny.

#45 PostWysłany: 26 Cze 2015 03:00 
Awatar użytkownika

Cokolwiek odpowiadają Wam urzędy to służby imigracyjne na lotnisku na Bali i tak robią co robią. W tym tygodniu nadal pobierały opłatę wizową przynajmniej od części klientów.
Domagajcie się darmowego wjazdu byle z uśmiecham na twarzy.

#46 PostWysłany: 26 Cze 2015 03:44 

Loty: 43
Kilometry: 82 989
niebieski
będę płynął około 15 lipca z Malezji (Singapuru?) do Indonezji ... mam nadzieje ze juz bez wiz :P

#47 PostWysłany: 26 Cze 2015 11:48 

Loty: 46
Kilometry: 169 080
niebieski
Skoro linie lotnicze nie przestrzegają przepisów to reszta także :D
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 27 Cze 2015 23:08 

Loty: 43
Kilometry: 82 989
niebieski
cholera ... czyli loteria :P

Temat postu: Wiza
#49 PostWysłany: 29 Lip 2015 18:29 

Chciałbym się dowiedzieć czy jest potrzebna wiza podczas mojego pobytu. Przylatuję do Indonezji 06.08 o godzinie 18:20 a wylatuję 05.09 o 06:00 nad ranem. Wiem że możliwy jest pobyt do 30 dni. W moim przypadku gdy się patrzy na godziny to się zmieszczę w 30 dniach. ale gdy na dni to będzie to 31 dzień.

Ktoś ma jakieś doświadczenie?
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Wiza
#50 PostWysłany: 29 Lip 2015 20:56 

Wizy zostały zniesione zdaje się, że miesiąc temu :)
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 29 Lip 2015 21:12 
Awatar użytkownika

niebieski
Podobno nie jest aż tak wszystko super.

http://www.thejakartapost.com/news/2015 ... rival.html

Jak to w Azji nie może być za dobrze :)
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 29 Lip 2015 23:49 

do 30 dni nie trzeba mieć wizy - ale w moim przypadku patrząc na godziny mieszczę się w 30 dniach (przylot wieczorem a wylot z samego rana) a jak na datę 06.08 - 05.09 to wychodzi 31 dni. Będą robić jakieś problemy ?
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 29 Lip 2015 23:59 
Awatar użytkownika

srebrny
Liczą się dni kalendarzowe, ale to jest Azja, wszystko jest możliwe :) Obstawiałbym dwie opcje: albo oleją sprawę, albo każą Ci zapłacić za 1 dzień nielegalnego przedłużenia pobytu, ponoć 200000 IDR. Możesz też zjawić się na lotnisku wieczorem, o ile tylko odprawa będzie już otwarta (trzeba sprawdzić z linią lotniczą) i jakoś doczekać do tej 6:00 na wylot.
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 30 Lip 2015 10:47 

shagrat napisał(a):
Liczą się dni kalendarzowe, ale to jest Azja, wszystko jest możliwe :) Obstawiałbym dwie opcje: albo oleją sprawę, albo każą Ci zapłacić za 1 dzień nielegalnego przedłużenia pobytu, ponoć 200000 IDR. Możesz też zjawić się na lotnisku wieczorem, o ile tylko odprawa będzie już otwarta (trzeba sprawdzić z linią lotniczą) i jakoś doczekać do tej 6:00 na wylot.

Dzięki! też myślałem o odprawie wieczorem - to jest linia airasia (choć przeważnie bagaż rejestrowany można zdać ok 3 przed wylotem więc wtedy nie da rady)

A skąd wiesz że za 1 dzień nielegalnego pobytu płaci się 200 000IDR?
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 30 Lip 2015 12:12 
Awatar użytkownika

srebrny
Ponoć to teraz 300k (http://www.tripadvisor.co.uk/ShowTopic- ... -Bali.html, wcześniej znalazłem to: http://www.expat.or.id/info/overstayingyourvisa.html)

Faktycznie w AA otwierają się 3h przed lotem. Sam natomiast mam takie doświadczenie, że pojechałem z paszportem ważnym krócej niż 6 m-cy i zarówno w Tajlandii, jak i w Malezji to nie był problem. Overstay pewnie będzie, ale na karze powinno się skończyć.
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 30 Lip 2015 15:30 

shagrat napisał(a):
Ponoć to teraz 300k (http://www.tripadvisor.co.uk/ShowTopic- ... -Bali.html, wcześniej znalazłem to: http://www.expat.or.id/info/overstayingyourvisa.html)

Faktycznie w AA otwierają się 3h przed lotem. Sam natomiast mam takie doświadczenie, że pojechałem z paszportem ważnym krócej niż 6 m-cy i zarówno w Tajlandii, jak i w Malezji to nie był problem. Overstay pewnie będzie, ale na karze powinno się skończyć.

Wolę zapłacić 80 zł kary niż się bawić w papierologię z nimi ws wizy.
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 30 Lip 2015 15:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie musi być. Ja też w tym roku przedłużyłem pobyt na Filipinach o 1 dzień. Co prawda nie z mojej winy bo odwołali mi lot ale jak ich prosiłem żeby mi pomogli i podeszli ze mną do immigration to nabrali wody w usta i nie pomogli. Ale się udało bezproblemowo chociaż widziałem, że się ta osoba zorientowała, że jestem 1 dzień dłużej ale nie pytała. Słyszałem też o takich sytuacjach w Nepalu, że puszczali ale ... no właśnie.

Natomiast sprawdziłem jeszcze teraz w paszporcie i przyleciałem w grudniu tj. 20 a miałem wbite do 19 stycznia chociaż grudzień tak jak sierpień ma też 31 dni więc może też Ci tak wbiją :) w Indonezji a tam jest jak obecnie w Indonezji bez wiz 30 dni.
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 30 Lip 2015 22:20 

Loty: 20
Kilometry: 67 605
niebieski
http://www.tripadvisor.co.uk/ShowTopic- ... -Bali.html

Takie cos znalazlam. Dzien wylotu i przylotu liczy sie za caly. Czyli w Twoim przypadku 31 dni.
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 17 Sie 2015 14:09 
Awatar użytkownika

Loty: 72
Kilometry: 201 537
Mam problem, lecimy do Indonezji na jakieś 50 dni. Jesteśmy z Krakowa, więc do Warszawy specjalnie jechać nam się nie uśmiecha po wizę dwumiesięczną. Podobno bezpłatnej wizy nie można przedłużać i na granicy należy wyrobić sobie wizę płatną 30 dniową, którą potem można przedłużyć. Tylko, że pod koniec jej ważności będziemy na Sulawesi, więc musielibyśmy przedłużać ją już po 15 dniach pobytu. Czy mając wizę 30 dniową przykładowo do 30 września, a meldując się w urzędzie 15 września, urzędnik przedłuży ją do 30 października, 15 października, czy w ogóle nie będzie chciał jej przedłużać, tłumacząc się, że ważna jest jeszcze dwa tygodnie?
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 17 Sie 2015 14:31 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
niebieski
W celu przedłużenia wizy należy zgłosić się do immigration na minimum 7 dni przed wygaśnięciem wizy. Urząd przedłuży wam wizę o kolejne 30 dni od daty ważności wizy, a nie od daty zgłoszenia się do immigration. Tak więc w waszym przypadku do 30 października - pamiętaj, że liczą 30 dni, a nie miesiąc. Przedłużanie wizy on arrival (płatnej) jest zupełnie standardową procedurą i urzędnik nie będzie robił problemu. Procedura wygląda następująco:
- Zgłaszasz się do immigration i wypełniasz dokumenty dołączając kopie strony z paszportu z obecną wizą plus wydruk biletów wyjazdowych z Indonezji - nie ma żadnego problemu, że data wylotu będzie późniejsza niż data ważności pierwszej wizy (czyli u was już w październiku) - nawet taka musi być.
- Czekasz w kolejce na wezwanie i wyznaczenie kolejnego terminu - zazwyczaj na dwa dni robocze od pierwszej wizyty.
- Przychodzisz na kolejny termin, znów czekasz, potem dostajesz kwitek do kasy - płacisz 355 000 IDR od osoby
- Potem w osobnym pokoju pobierają odciski palców plus zdjęcie i krótka rozmowa - czemu przedłużasz itp. nie są zbyt natarczywi i nie ma się czego bać. Potem znów czekasz i odbierasz paszporty z wlepioną nową wizą - ważna od kolejne 30 dni od daty wygaśnięcia poprzedniej wizy.

Reasumując nie ma problemu, ale trzeba poświęcić na to 3 dni, dobrze więc przemyśl w którym miejscu będzie wam najwygodniej zostać kilka dni.
 Profil Relacje PM off
Mucustrooper uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 234 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość