Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 46 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 10 Wrz 2016 20:27 

niebieski
Blisko z Jerozolimy jest do Jerycha i miejsca zwanego Qasr el Yahud (Castle of the Jews) chyba autentycznego, gdzie Jan ochrzcił Jezusa. Teraz dostępne, kilka lat temu jak byłem - zaminowane. Zamiast tego Izrael wylansował Yardenit (to już obok Jeziora Galilejskiego). To ostatnie miejsce pomimo skomercjalizowania też jest ciekawe z powodu babtystów w białych szatach odnawiających chrzest przez pełne zanurzenie w Jordanie oraz pływających w rzece nutrii, które dają się karmić herbatnikami.

PS. Nie biorę odpowiedzialności za samochód na terytoriach palestyńskich.
 Profil Relacje PM off  

All inclusive na Riwierze Tureckiej ☀️🌴 Tydzień w ⭐⭐⭐⭐ hotelu za 1709 PLN 😎 All inclusive na Riwierze Tureckiej ☀️🌴 Tydzień w ⭐⭐⭐⭐ hotelu za 1709 PLN 😎
Zobacz widoki jak z pocztówki 🇮🇹 Loty do Bari od 160 PLN 😍✨ Zobacz widoki jak z pocztówki 🇮🇹 Loty do Bari od 160 PLN 😍✨
#22 PostWysłany: 10 Wrz 2016 22:46 
Awatar użytkownika

Loty: 115
Kilometry: 260 313
niebieski
Chyba żadna z izraelskich wypożyczalnie nie zgadza się na wjazd autem na tereny palestyńskie... ale nawet gdyby to nie zaryzykowałabym. Po co potem płacić za powybijane szyby na przykład.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 10 Wrz 2016 23:21 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
niebieski
Można wypożyczonym samochodem przejechać z Jerozolimy drogą 1 do Morza Martwego i potem 90 na południe [stan na V 2016], chyba też 90 na północ, ale tego na 100 % nie jestem pewny, w wypożyczalniach [Hertz] dają mapki którędy można jechać.

#24 PostWysłany: 11 Wrz 2016 16:07 
Awatar użytkownika

Loty: 24
Kilometry: 30 926
niebieski
Witaj.
W ubiegłym roku w grudniu byłem w Izraelu od środy do niedzieli.
Spójrz na moja relacje z tej podróży.
Ja poruszalem się tylko komunikacją ale z tego co czytałem do Betlejem na legalu wypozyczonym samochodem nie wejdziesz. Nad morze martwe i do masady dojedziesz ponieważ droga jest pod kontrolą Izraela.
Na tel aviv szkoda czasu . Lepiej od razu pojechać do Jerozolimy.
Teraz zaplanował bym to tak
Czwartek: morze martwe i masada.
Piatek: Jerozolima w całej okazałości. O godzinie 15 spod 1 stacji drogi krzyzowej rusza droga krzyzowa prowadzona przez franciszkanów. Plusem jest ze wszystkie stacje kościółki są otwarte i można je zwiedzić. Wieczorem koniecznie idź pod ścianę placzu. Żydzi witają szabat.
Sobota: uwaga wszystko co żydowskie w tym dniu nie działa. Wiec jedź do Betlejem i do jerycha. Gdybym miał okazję jeszcze raz tam być to bym dorzucil jeszcze w niedzielę jezioro galilejskie i pomyślał bym nad Petrą.
?
Arekkk uważa post za pomocny.

#25 PostWysłany: 17 Paź 2016 23:01 
Awatar użytkownika

Loty: 4
Kilometry: 8 456
rafgrzeg napisał(a):
Witaj.
W ubiegłym roku w grudniu byłem w Izraelu od środy do niedzieli.
Spójrz na moja relacje z tej podróży.
Ja poruszalem się tylko komunikacją ale z tego co czytałem do Betlejem na legalu wypozyczonym samochodem nie wejdziesz. Nad morze martwe i do masady dojedziesz ponieważ droga jest pod kontrolą Izraela.
Na tel aviv szkoda czasu . Lepiej od razu pojechać do Jerozolimy.
Teraz zaplanował bym to tak
Czwartek: morze martwe i masada.
Piatek: Jerozolima w całej okazałości. O godzinie 15 spod 1 stacji drogi krzyzowej rusza droga krzyzowa prowadzona przez franciszkanów. Plusem jest ze wszystkie stacje kościółki są otwarte i można je zwiedzić. Wieczorem koniecznie idź pod ścianę placzu. Żydzi witają szabat.
Sobota: uwaga wszystko co żydowskie w tym dniu nie działa. Wiec jedź do Betlejem i do jerycha. Gdybym miał okazję jeszcze raz tam być to bym dorzucil jeszcze w niedzielę jezioro galilejskie i pomyślał bym nad Petrą.
?

A czy orientujesz się może czy sa na miejscu jakieś biura podróży lokalne które oferują jednodniowe wycieczki po jerozolimie i betlejem z przewodnikiem np w języku polskim? Bo zabieram rodziców i chciałbym żeby ktoś przewodniczył

#26 PostWysłany: 21 Paź 2016 21:06 
Awatar użytkownika

Loty: 8
Kilometry: 8 761
niebieski
Większość tu pisze o samochodach, da się ogarnąć wszystko pociągami, autobusami komunikacją miejską? tzn. dolot z Polski do Tel Awiw a potem jakąś płatną komunikacją dojazd do Jerozolimy i tam zwiedzanie + Betlejem, 3-4 dni razem. Hm?
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 21 Paź 2016 22:26 

niebieski
Są autobusy co kilkanaście minut. Do Betlejem nawet bardzo tanie.

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off

#28 PostWysłany: 21 Paź 2016 22:30 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
niebieski
Bez problemu da się komunikacją publiczną(gorzej w szabat). Betlejem, jak i cała Palestyna dużo taniej niż Izrael - do Betlejem bus z Jerozolimy kosztował chyba 7 szekli, czy 7zł, a jeżdżą dość często.

#29 PostWysłany: 21 Paź 2016 22:32 
Moderator forum
Awatar użytkownika

DonCorrado napisał(a):
Większość tu pisze o samochodach, da się ogarnąć wszystko pociągami, autobusami komunikacją miejską? tzn. dolot z Polski do Tel Awiw a potem jakąś płatną komunikacją dojazd do Jerozolimy i tam zwiedzanie + Betlejem, 3-4 dni razem. Hm?

Da się. Ja "zrobiłam" Izrael od północy na południe komunikacją.
Arekkk lubi ten post.

#30 PostWysłany: 31 Paź 2016 22:32 
Awatar użytkownika

Loty: 8
Kilometry: 8 761
niebieski
Dwa pełnie dni wystarczą na samą jerozolimę? zaznaczam, ze lubie kultowie miejsca, ale nie zebym chodzil po jakis muzeach i ogladal kazdy eksponat i czytal o nim
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 31 Paź 2016 22:51 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Wg mnie to za krótko. Bylam 4 dni i mam niedosyt. Tam czas inaczej płynie. Teraz planuje kolejne aby nie w biegu i więcej zobaczyć i poczuć atmosferę tego miejsca - to tygiel kulturowy i religijny :)

#32 PostWysłany: 31 Paź 2016 23:10 

Jeśli miało by to pomóc w planowaniu to mam przykładowy harmonogram z parafialnej wycieczki na 8dni.

Ziemia Św. Śladami Chrystusa 8dni

1 DZIEŃ: WARSZAWA – TEL AWIW
Lądowanie w Tel Awiwie. Przejazd do hotelu w Betlejem. Obiadokolacja. Nocleg.
2 DZIEŃ: BETLEJEM – AIN KAREM – JEROZOLIMA
Śniadanie. Zwiedzanie Betlejem: Bazylika Narodzenia Pańskiego, Bazylika św. Katarzyny i Grota św. Hieronima, Grota Mleczna, Pole Pasterzy. Przejazd do Ain Karem: kościół Nawiedzenia NMP i św. Jana Chrzciciela. Yad Vashem, Menora i Kneset (z zewnątrz) – współczesny parlament izraelski. Obiadokolacja. Nocleg.
3 DZIEŃ: CEZAREA NADMORSKA – GÓRA KARMEL – NAZARET– KANA GALILEJSKA
Śniadanie. Przejazd do Cezarei – rzymskiej stolicy Palestyny z Nowego Testamentu: miasto krzyżowców, słynny rzymski akwedukt oraz amfiteatr. Wizyta na Górze Karmel: Grota Eliasza oraz Kościół Najświętszej Pani Karmelu. Przejazd do Nazaretu: Bazylika Zwiastowania, Grota Zwiastowania, kościół św. Józefa. Kana Galilejska – odnowienie przysięgi małżeńskiej. Przejazd do hotelu w Galilei. Obiadokolacja. Nocleg.
4 DZIEŃ: JEZIORO GALILEJSKIE – KAFARNAUM – GÓRA BŁOGOSŁAWIEŃSTW – TABGHA – JORDAN
Śniadanie. Rejs statkiem po Jeziorze Galilejskim. Przejazd do Kafarnaum – Miasta Jezusa i na Górę Błogosławieństw. Wizyta w Tabgha: Kościół Rozmnożenia Chleba i Ryb oraz Kościół Prymatu św. Piotra. Rzeka Jordan – odnowienie przyrzeczeń chrzcielnych. Powrót do hotelu. Obiadokolacja. Nocleg.
5 DZIEŃ: GÓRA TABOR – JERYCHO – MORZE MARTWE – QUMRAN
Śniadanie. Góra Tabor. Przejazd wzdłuż Doliny Jordanu. Postój w Jerychu pod Górą Kuszenia i przy sykomorze Zacheusza. Qumran. Postój nad Morzem Martwym. Przejazd przez Pustynię Judzką do Betlejem. Obiadokolacja. Nocleg.
6 DZIEŃ: JEROZOLIMA
Śniadanie. Zwiedzanie Starego Miasta w Jerozolimie: kościół św. Anny, konwent Ecce Homo, Droga Krzyżowa (Via Dolorosa), Bazylika Grobu Bożego, Kalwaria. Przejście na Górę Syjon: Opactwo Zaśnięcia NMP, Wieczernik. Ściana Płaczu. Obiadokolacja. Nocleg.
7 DZIEŃ: JEROZOLIMA – BETANIA
Śniadanie. Panorama Jerozolimy i widok na wzgórze świątynne. Góra Oliwna: miejsce Wniebowstąpienia, Kościół Pater Noster, Dominus Flevit, Ogród Oliwny, Bazylika Agonii, symboliczny „grób” Maryi. Kościół św. Piotra In Gallicantu. Wizyta w Betanii. Obiadokolacja. Nocleg.
8 DZIEŃ: TEL AWIW – WARSZAWA

#33 PostWysłany: 01 Lis 2016 00:22 

niebieski
Czyli bez, wspaniałych obiektów Meczetu Al.-Aksa i M podstawowych

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 01 Lis 2016 00:34 

niebieski
No to jest niestety cecha tych wycieczek parafialnych, że miejsca związane z innymi religiami są raczej pomijane. Moi rodzice na takowej byli, z ich opowieści wychodziło, że sami chrześcijanie w tym Izraelu mieszkają...

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off
Japonka76 lubi ten post.

#35 PostWysłany: 01 Lis 2016 09:34 
Moderator forum
Awatar użytkownika

I wycieczki stacjonuja w Palestynie bo jest taniej ale dojazd trzeba doliczyć.
Dodatkowo Nazareth i Galilea to mało ciekawe miejsca tak ogólnie.
Prywatnie więcej można ogarnąć i zróżnicowanie wyjazd Tel Awiw zwiedzić i do Eliatu skoczyć.

#36 PostWysłany: 01 Lis 2016 09:36 
Moderator forum
Awatar użytkownika

To taka trasa śladami Biblii a jakby Biblia zaczynała się tylko na Nowym Testamencie :(

#37 PostWysłany: 07 Sty 2018 11:17 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 101 405
niebieski
A był ktoś w Jerozolimie w okresie naszych świąt Wielkanocnych? dożo turystów? Znalazłem bilety w sensownej cenie akurat na Wielkanoc 2018, wiec można by zobaczyć drogę krzyżową w wielki piątek ale jak ma być tam w tym czasie milion osób to polece w innym terminie, tym bardziej że chcemy zabrać rodziców zony z sobą.

#38 PostWysłany: 07 Sty 2018 12:57 
Awatar użytkownika

Loty: 127
Kilometry: 182 849
niebieski
Nie byłam w Jerozolimie podczas Wielkanocy, ale się wypowiem ;)
Zdecydowanie odradzam taki wyjazd w tym terminie, zwłaszcza z Rodzicami Twojej Żony. Nawet jeśli w tym roku ze względu na zamieszki w Jerozolimie będzie mniej osób, niż zwykle, to i tak będzie to duża liczba. Tłumy będą wszędzie, a wejście do wielu miejsc będzie niemożliwe lub będzie wymagało stania w wielogodzinnych kolejkach. Na pierwszą wizytę w Jerozolimie zdecydowanie polecam inny okres niż czas Wielkiej Nocy (i katolickiej i prawosławnej).
Przykładowo ja byłam z mamą na pielgrzymce w Jerozolimie w lutym i mogliśmy spokojnie wejść do głównej komory Grobu Pańskiego. Znajomi byli na tej samej pielgrzymce w maju i ze względu na dużą liczbę chętnych mogli tylko na krótko wejść do przedsionka Grobu Pańskiego. Podczas Wielkanocy za sukces należy uznać samo wejście do Bazyliki Grobu Pańskiego, nawet niekoniecznie z możliwością zobaczenia samej Kaplicy.
Na pewno możliwość spędzenia Wielkanocy w Jerozolimie to wielkie przeżycie duchowe, ale jest to dobre na drugą czy kolejną wizytę w tym mieście. Gdy już święte miejsca są znane i istotą wyjazdu jest tylko uczestnictwo w uroczystościach.
Na pierwsze zwiedzanie Jerozolimy polecam niski sezon, również ze względu na korzystniejsze ceny i dostępność ofert noclegowych.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 07 Sty 2018 13:31 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 101 405
niebieski
Dzięki za poradę, ja z żoną już byłem właśnie w niskim sezonie i te miejsca mamy odwiedzone (wejście do grobu pańskiego 3 min w kolejce) w luty, pytam o ten termin bo cena biletu w 2 strony z POZ do TLV kusi (LO 370zł versus FR z WRO do TLV 290 zł) a do tego to moment kiedy dzieciaki nie muszę zwalniać specjalnie z szkoły, łatwiej też o kwestie urlopowe u zony max 3 dni lecąc na tydz.
Jeszcze raz dzięki za informacje

#40 PostWysłany: 03 Sie 2018 08:09 
Awatar użytkownika

Loty: 56
Kilometry: 81 095
Istvan napisał(a):
Skoro odradzacie, to z Tel Aviwu pewnie zrezygnujemy i pojedziemy od razu po przylocie do Jerozolimy.
Natomiast na Morze Martwe nalegali sami rodzice, wiec musi pozostac w planie :)

A nie ma jakiegos sposobu na kolejki do Bazyliki Grobu Pańskiego w Jerozolimie i Groty Narodzenia w Betlejem? Moze rezerwacja online?

Zawsze można zostać na noc. Zamykają Cię wieczorem i wypuszczają rano - trzeba się w tej sprawie skontaktować z Franciszkanami - każdej nocy zostaje tam kilkunastu pielgrzymów.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 46 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości