Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 157 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 02 Paź 2025 22:50 

niebieski
Nie wiem o której odjeżdżają busy do Potosi, ale z tego co kojarzę powrót do Uyuni jest jakoś koło 17.
 Profil Relacje PM off
pajacyk lubi ten post.
pajacyk uważa post za pomocny.

Wypoczynek na Seszelach za 3917 PLN 🏝️ Loty i noclegi w pakiecie 👌 Wypoczynek na Seszelach za 3917 PLN 🏝️ Loty i noclegi w pakiecie 👌
Tunezja z all inclusive latem 🌊🍹 7 dni w 4* hotelu w Hammamet za 2239 PLN Tunezja z all inclusive latem 🌊🍹 7 dni w 4* hotelu w Hammamet za 2239 PLN
#142 PostWysłany: 21 Lis 2025 11:54 
Awatar użytkownika

Loty: 250
Kilometry: 689 410
niebieski
A czy ktoś zaczynał wycieczkę na Salar z Calamy? Chcę tam przed lub po wynająć auto i przejazd do SPdA żeby tam zacząć wycieczkę mi niepotrzebny.

#143 PostWysłany: 21 Lis 2025 11:57 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Z Calamy chyba żadna wycieczka nie rozpoczyna się. Więc albo trzeba będzie dojechać do Uyuni albo do San Pedro komunikacją
 Profil Relacje PM off
kefirm lubi ten post.

#144 PostWysłany: 21 Lis 2025 22:29 

Loty: 26
Kilometry: 67 603
niebieski
kefirm napisał(a):
A czy ktoś zaczynał wycieczkę na Salar z Calamy? Chcę tam przed lub po wynająć auto i przejazd do SPdA żeby tam zacząć wycieczkę mi niepotrzebny.
Ja miałem plan z Calamy pojechać autobusem do Uyuni. Stamtąd sa wycieczki 3 dniowe kończące w SPdA lub Uyuni. Finalnie to nie wyszło, bo z bliżej mi nieznanych powodów w czasie gdy tam byłem, nie jeździły autobusy do Uyuni. Zmieniłem wiec szybko plany, dogadałem się z quechua4connection na start i koniec w SPdA. Okolice SPdA warto jednak odwiedzić, jest tam kilka miejsc na co najmniej 2-3 dni zwiedzania.
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 04 Gru 2025 02:26 

srebrny
monroe napisał(a):
Wszystko zarezerwowane jeszcze z Polski (whatsapp) bez żadnej zaliczki (podaliśmy tylko nr paszportów), cena 1360 BOB / 195 USD za osobę przy starcie w Uyuni a powrocie do San Pedro de Atacamy. Oczywiście nie warto płacić w dolarach - koniecznie trzeba wymienić w Uyuni USD na BOBy, wychodzi to dużo taniej (w kantorach kurs 10,5 BOB za 1 USD a oficjalny przelicznik na dzisiaj jest ok. 6,9 BOB / 1 USD). Oszczędność spora (w La Paz podobno jeszcze wyższy kurs)...

Dodam, że kurs jeszcze o ok 20% lepszy niż w kantorach można otrzymać "na czarnym rynku" . Wymieniałem w sklepie spożywczym, wystarczyło spytać gdzie jest najbliższy kantor, sprzedawczyni sama zaproponowała wymianę po lepszym kursie.
monroe lubi ten post.
Chan uważa post za pomocny.

#146 PostWysłany: 29 Sty 2026 13:27 

Korzystaliśmy z wycieczki 3D2N organizatora polecanego tutaj - https://quechuaconnection4wd.com/en/

Wszystko umówione przez internet (1360 BOB), kilka dni wcześniej wysłany bilet autobusowy potwierdzający przejazd. Wszystko wydaje się ok, aż tu nagle dzień wcześniej rano przychodzi wiadomość na What's App, że paliwo bardzo podrożała i będzie podwyżka. Odpowiedziałem smutną buźką. Po południu dostaję wiadomość, że w związku z faktem iż została cofnięta dopłata paliwowa cena wzrasta do 2000 BOB! Odpisuję, że to podwyżka o ponad 1/3. Cisza do wieczora, kiedy pisze, że ostateczna cena to 1800 BOB i że będzie czekał na nas na dworcu. Spóźnił się, więc miałem czas na rekonesans, można było od ręki znaleźć kogoś za 1400-1600. Zabiera nas do biura i na powitanie informuje nas, że będzie współpracował z dużym polskim biurem podróży (tym na lit "R" aby nie było reklamy). Cena nienegocjowalna. Maiłem ochotę mu podziękować i iść na miasto (biur jest sporo a była bodajże 7 rano a wyjazdy są 10-11) ale niestety moja towarzyszka miała skręconą nogę, więc przemieszczanie, szczególnie z bagażem było niewskazane. Jechaliśmy z szefem Jose i w trakcie spotkaliśmy się z jego kierowcą, który wiózł małżeństwo z Polski. Oni mieli załatwione przez pośrednika, więc im cena wzrosła do 1500 BOB.

Natomiast sam wyjazd był bardzo fajny (w ocenie mojej i mojej towarzyszki, która jest bardzo wymagająca). I raczej nie wszystkie biura w cenie dają tyle co Q4WD. Ale zachowanie gościa było jakie było.

To taka mała dygresja. Niech każdy sam oceni na co ma ochotę.
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#147 PostWysłany: 06 Lut 2026 14:21 

niebieski
@Skoczekyang rozumiem, że ta pierwotna cena (1360 BOB) to po negocjacjach? Bo na stronie jest info, że wycieczka z powrotem do Uyuni kosztuje 1650 BOB (235 USD), a przez WhatsAppa krzyknęli mi na dzień dobry 250 USD. Można coś stargować?
 Profil Relacje PM off  

#148 PostWysłany: 06 Lut 2026 15:36 

Nie, sam tyle napisał. Ta cena wcześniej się powtarzała. Targuj się jak najbardziej i pamiętaj, że lepiej brać cenę w BOB.
W Boliwii są dwa kursy - oficjalny to coś pow. 7 BOB a w sklepie czy prywatnych kantorach chodzi po 9-10 BOB za dolara.
Mi w wiadomości WhatsApp dzień przed napisał, że jest podwyżka i mam zapłacić 285 USD lub 2000 BOB (kończyliśmy w San Pedro). Za Uyuni wówczas chciał 265 USD lub 1850 BOB.
Jakby coś to łowią już na dworcu autobusowym a w mieście jest sporo biur...
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#149 PostWysłany: 06 Lut 2026 21:27 
Awatar użytkownika

złoty
Różne agencje albo nie odpisywały (jak omawiana wyżej), albo śpiewały jakieś wyższe ceny, natomiast w Uyuni od ręki i bez targowania znaleźliśmy parę dni temu wieczorem dwie agencje za 1500 BOB z przejazdem do San Pedro. Więc myślę, że spokojnie można by jeszcze zejść z ceną. BOB oficjalny jest teraz ciut poniżej 7 USD, nieoficjalny trochę powyzej 9. Co w praktyce daje na ulicy kurs 8.5-9 i cenę wycieczki ok. 600 zł/os.
tetr1s lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#150 PostWysłany: 28 Lut 2026 20:41 

niebieski
SPLDER napisał(a):
monroe napisał(a):
Wszystko zarezerwowane jeszcze z Polski (whatsapp) bez żadnej zaliczki (podaliśmy tylko nr paszportów), cena 1360 BOB / 195 USD za osobę przy starcie w Uyuni a powrocie do San Pedro de Atacamy. Oczywiście nie warto płacić w dolarach - koniecznie trzeba wymienić w Uyuni USD na BOBy, wychodzi to dużo taniej (w kantorach kurs 10,5 BOB za 1 USD a oficjalny przelicznik na dzisiaj jest ok. 6,9 BOB / 1 USD). Oszczędność spora (w La Paz podobno jeszcze wyższy kurs)...

Dodam, że kurs jeszcze o ok 20% lepszy niż w kantorach można otrzymać "na czarnym rynku" . Wymieniałem w sklepie spożywczym, wystarczyło spytać gdzie jest najbliższy kantor, sprzedawczyni sama zaproponowała wymianę po lepszym kursie.

Czy ktos wie, gdzie taki sklep można znaleźć?
 Profil Relacje PM off  

#151 PostWysłany: 28 Lut 2026 21:13 

srebrny
@dajkamienia

Podejrzewam, że w większości małych sklepików gdzie sprzedawcą jest właściciel.
My wymienialiśmy dwa razy, za pierwszym razem tuż obok dworca autobusowego, drugi raz w centrum. Podaję lokalizację trochę bardziej ogólnie nie wskazując konkretnego sklepu , bo nie chcę narażać sprzedawcy na potencjalne problemy - kieruj się na Plaza Campero.
4 ludzi lubi ten post.

#152 PostWysłany: 28 Lut 2026 22:17 
Awatar użytkownika

złoty
@dajkamienia Na prawo od katedry masz ciąg straganów, gdzie każdy ma wywieszoną cenę lepszą niż w kantorach + możesz ją trochę jeszcze zbić. Ale generalnie wystarczy się przejść chwilę po mieście, by zauważyć analogiczne gdzie indziej.

Załączniki:
Screenshot_2026-03-01-00-13-35-608_com.google.android.apps.maps-edit.jpg
Screenshot_2026-03-01-00-13-35-608_com.google.android.apps.maps-edit.jpg [ 120.14 KiB | Obejrzany 382 razy ]
2 ludzi lubi ten post.

#153 PostWysłany: 28 Lut 2026 22:21 

Loty: 196
Kilometry: 483 795
złoty
@dajkamienia zapytaj w dowolnym sklepie lub restauracji i bez problemu Ci wymienią. Jeśli kurs będzie za niski, to podziękuj i pójdź do kolejnego. Myśle, że max 3 próby i otrzymasz kurs z czarnego rynku.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#154 PostWysłany: 16 Mar 2026 16:57 

Hej,

Czy ktoś ostatnio wybrać się na trip 4D3N Tupiza - Soler de Uyuni i jest w stanie powiedziec jak cenowo można to zlapac? I gdzie to najlepiej zalatwiac? Planuje jechac do Tupizy z La Paz, to z wyprzedzeniem stamtad? Bo zakladam ze po dojechaniu nocnym busem ze stolicy moze sie nie udac od razu zlapac wycieczki.
 Profil Relacje PM off  

#155 PostWysłany: 16 Mar 2026 17:07 

Loty: 196
Kilometry: 483 795
złoty
@jaajbu wystarczy jak przeczytasz ostatnią stronę (8) tego tematu, to dowiesz się jakie są teraz ceny. Ostatnia aktualizacja pochodzi z lutego 2026.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#156 PostWysłany: 16 Mar 2026 18:28 

@tetr1s

Zgodzę się, ale widzę tylko wpisy o tripie 3D2N. O tripie Tupiza-Uyuni 4D3N nie widzę w zasadzie nic, będę wdzięczny za pomoc.

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 16 Mar 2026 23:03, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.

#157 PostWysłany: 04 Kwi 2026 19:07 

Loty: 551
Kilometry: 729 793
niebieski
Marzec 2026 korzystaliśmy z Brisa Tours wszystko zaklepywane przez whatsapp 1dniowa wycieczka 350BOB za osobę. Dzien dwa przed warto odezwać się ponownie i upewnić żeby zaklepali miejsce. Kontakt po angielsku spoko natomiast ofkors kierowca po angielsku nie mówił. ale z tego co czytałem to o takiego tam trudno i się z tym liczyłem. Zresztą dużo nie opowiadają tam po drodze tylko się człowiek gapi na widoki. W razie czego google translate jest pomocny albo jak my trafi się wam może ktoś z współtowarzyszy kto ogarnia oba języki i przetłumaczy (do jeepa wchodzi 6 osób - 1 z przodu 3 na kanapie i w bagażniku kolejne 2). Fotki z wykrozystaniem perspektywy i filmiki bardzo spoko i są fajną pamiątką. Tylko trzeba się dogadac czyim aparatem - telefonem robi i potem sobie poprzesyłać bo robi wszystko jednym. Jesteśmy zadowoleni bo zależało nam na zaklepaniu wcześniej przez whatsapp gdyż na miejscu byliśmy tylko jeden dzień (poranny przyjazd nocnym busem z la paz) i po wycieczce zabieraliśmy się od razu dalej (kolejny nocny bus do Sucre). I tutaj wyszli nam bardzo naprzeciw bo nie dość że wszystko zaklepaliśmy i kontakt był to jeszcze okazało się że prowadzą swój pensjonat "Asian House" i za 280BOB dali nam pokój na nasz pobyt. Co było dużym ułatwieniem bo po porannym przybyciu mogliśmy się spokojnie odświerzyć i to samo po powrocie z Salaru a za pobyt od 8rano do 20 wieczór policzyli nas jak za jedną dobę hotelową i podali rano śniadanie. Wszędzie indziej byłoby to liczone jak 2 doby hotelowe. Miejsce noclegowe jest dosyć oddalone od "centrum" ale transfery były w cenie. Najpierw rano z autobusu do hotelu potem na dworzec po wycieczce też. Co do ceny to obstawiam że wszędzie podobnie aczkolwiek jedno czy dwa inne biura chciały nas kasować więcej jak kontaktowaliśmy się przed wyjazdem.
 Profil Relacje PM off
Gadekk lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 157 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość