Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Infolinia Lufthansa: 48 22 512 3917
Poniedziałek - piątek 08:00 - 18:00
Sobota, niedziela, święto 08:30 - 17:00

Nr niemieckiej infolinii: +49 69 86799799

W przypadku posiadania krótkiej przesiadki na jednej rezerwacji, jak się pierwszy lot opóźni, to drugi samolot poczeka albo przewoźnik przebookuje lot na na inne połączenie na koszt Lufthansy

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3520 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126 ... 176  Następna
Autor Wiadomość
#2441 PostWysłany: 18 Sie 2023 11:58 
Awatar użytkownika

srebrny
No właśnie użyłem kwestii mil, programu FPP i extrasów jednak powiedziano mi że wszystko jest wg pierwotnej rezerwacji i nic się nie zmienia. Pewnie spróbuję jeszcze ze dwa razy, czasu mi jeszcze trochę zostało więc mogę sobie poeskalować ;) Albo opisywana tu wcześniej opcja niemiecka, bo rozumiem, że można wybrać język angielski?
Pani pierwotnie znalazła mi połączenie z WAW o 3h krótsze niż to z KTW co byłoby dla mnie super jednak szef się nie zgodził.

Image
 Profil Relacje PM off  

Wycieczka do Goa za 2618 PLN 🌴 Loty do Indii + 11 nocy w 4* hotelu ze śniadaniami 🇮🇳 Wycieczka do Goa za 2618 PLN 🌴 Loty do Indii + 11 nocy w 4* hotelu ze śniadaniami 🇮🇳
Zimowa wycieczka na Sycylię 🌋 Loty i hotel w Taorminie ze śniadaniami (i widokiem na morze) za 806 PLN 😍 Zimowa wycieczka na Sycylię 🌋 Loty i hotel w Taorminie ze śniadaniami (i widokiem na morze) za 806 PLN 😍
#2442 PostWysłany: 18 Sie 2023 13:42 

niebieski
kubus571 napisał(a):
opisywana tu wcześniej opcja niemiecka

Moje anegdotyczne doświadczenia z niemiecką infolinią Lufthansy są takie, że w żadnym wypadku nie należy wybierać języka angielskiego, bo połączy z Indiami, Pakistanem albo innym Bangladeszem - gdzie trudno trafić na kogoś z ponadprzeciętnym zaangażowaniem i takimiż kompetencjami. Należy wybrać język niemiecki, bo połączy wtedy z "niemieckimi Niemcami", którzy i tak z zasady mówią po angielsku z niemal natywną biegłością. I albo więcej mogą, albo więcej chcą - a niewykluczone, że obie opcje naraz.
 Profil Relacje PM off
12 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#2443 PostWysłany: 18 Sie 2023 22:08 
Awatar użytkownika

niebieski
@babilas tak się stanie jeśli dzwonisz rano czy koło południa polskiego czasu. Po 16 raczej przełączy na linię północnoamerykańską. A tak w ogóle to ostatnimi czasu za najlepsze uważam infolinie norweską i szwedzką gdzie prawie w ogóle nie czeka się na połączenie i odbierają po angielsku.

Za to na francuskiej na "can you speak English?" odpowiedź po francusku, że to francuska infolinia. Na drugie pytanie "hablas español?" po prostu odłożenie słuchawki. :lol:
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#2444 PostWysłany: 19 Sie 2023 16:50 
Awatar użytkownika

srebrny
Cały czas gadka jest ta sama niezależnie od infolinii.

Czasy wylotu i przylotu są identyczne zmiana nie przysługuje.

Image
 Profil Relacje PM off  

#2445 PostWysłany: 20 Sie 2023 10:18 

mam lot za mile w lutym z ZNZ-ADD-FRA-WRO patrze teraz w aplikacji lufthansy, że mam tylko trasę ZNZ-ADD-FRA. Czyżby skasowali bez uprzedzenia FRA-WRO na luty ? nie dostałem żadnej informacji czy może błąd aplikacji ? patrze, że w systemie rezerwacyjnym jest poranny lot FRA-WRO.
 Profil Relacje PM off  

#2446 PostWysłany: 20 Sie 2023 10:51 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

To zadzwoń na polską infolinię i zapytaj co i jak
 Profil Relacje PM off  

#2447 PostWysłany: 20 Sie 2023 11:00 

HON fly4free
konkwisotr napisał(a):
mam lot za mile w lutym z ZNZ-ADD-FRA-WRO patrze teraz w aplikacji lufthansy, że mam tylko trasę ZNZ-ADD-FRA. Czyżby skasowali bez uprzedzenia FRA-WRO na luty ? nie dostałem żadnej informacji czy może błąd aplikacji ? patrze, że w systemie rezerwacyjnym jest poranny lot FRA-WRO.

niedawno była korekta lotów LH do WRO w kalendarzu zimowym i zapewne stąd to wynika, dziwne tylko, że nie dostałeś żadnej informacji
wybierz,co by ci pasowało i dzwoń na infolinię, żeby tak skorygowali rezerwację - nie powinno być problemu
 Profil Relacje PM off  

#2448 PostWysłany: 20 Sie 2023 13:00 
Awatar użytkownika

babilas napisał(a):
kubus571 napisał(a):
opisywana tu wcześniej opcja niemiecka

Moje anegdotyczne doświadczenia z niemiecką infolinią Lufthansy są takie, że w żadnym wypadku nie należy wybierać języka angielskiego, bo połączy z Indiami, Pakistanem albo innym Bangladeszem - gdzie trudno trafić na kogoś z ponadprzeciętnym zaangażowaniem i takimiż kompetencjami. Należy wybrać język niemiecki, bo połączy wtedy z "niemieckimi Niemcami", którzy i tak z zasady mówią po angielsku z niemal natywną biegłością. I albo więcej mogą, albo więcej chcą - a niewykluczone, że obie opcje naraz.

Każdy ma swoje doświadczenia. Ja często po wybraniu języka niemieckiego słyszę od konsultanta "I don't speak English"

#2449 PostWysłany: 21 Sie 2023 21:59 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 558 574
platynowy
max2000 napisał(a):
Poniżej wklejam oficjalny dokument grupy LH odnośnie zmian rezerwacji i ewentualnych refund'ów w przypadku grupy LH. Do znalezienia na: https://www.lufthansaexperts.com/shared ... 152012.pdf

Mam niewielką zmianę rozkładową (+30 min.) na jednym odcinku. Interesowałby mnie pełny zwrot. Według powyższego taka zmiana nie kwalifikuje się do zwrotu. W apce/na stronie tylko możliwość rebookingu. Próbować na infolinii, czy to skazane na niepowodzenie?

#2450 PostWysłany: 21 Sie 2023 23:10 

niebieski
benedetti napisał(a):
max2000 napisał(a):
Poniżej wklejam oficjalny dokument grupy LH odnośnie zmian rezerwacji i ewentualnych refund'ów w przypadku grupy LH. Do znalezienia na: https://www.lufthansaexperts.com/shared ... 152012.pdf

Mam niewielką zmianę rozkładową (+30 min.) na jednym odcinku. Interesowałby mnie pełny zwrot. Według powyższego taka zmiana nie kwalifikuje się do zwrotu. W apce/na stronie tylko możliwość rebookingu. Próbować na infolinii, czy to skazane na niepowodzenie?

Próbować nie zaszkodzi, zawsze na końcu jest czynnik ludzki :) Ewentualnie jeśli do pierwszego lotu zostało dużo czasu, możesz czekać na kolejne zmiany rozkładowe, które w grupie LH są dość częste. Oczywiście do zwrotu wszystkie niewykorzystane podatki (cena biletu minus taryfa minus dopłata paliwowa YQ), nawet przy rezygnacji dzień przed wylotem.
 Profil Relacje PM off  

#2451 PostWysłany: 23 Sie 2023 16:42 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 558 574
platynowy
NIe znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na następujące pytanie: czy bilet zawieszony można całowicie zrefundować?
a) można
b) można, jeśli przed zmianą była anulacja bądź przesunięcie >2 godzin
c) nie można
d) inna odpowiedź (zależy od czynnika ludzkiego etc.)

#2452 PostWysłany: 23 Sie 2023 18:49 

Zbanowany
niebieski
@benedetti, pewnie zależy od wytycznych linii, jaka była przyczyna, gdzie i w jakiej taryfie kupiłeś bilet. Taki przypadek może być indywidualny i zdarza się, że linie idą na rękę.

U Lufthansy pełny zwrot kosztów jest możliwy tylko w następujących okolicznościach:

- Twój rejs został anulowany bez zapewnienia zastępczego przewozu.

- Zaplanowana godzina wylotu z portu wylotu została zmieniona na wcześniejszą o więcej niż godzinę lub na późniejszą o więcej niż dwie godziny.

- Planowany czas przylotu do celu został opóźniony o więcej niż dwie godziny.

- Faktyczna godzina wylotu została zmieniony na ten sam dzień lub na następny dzień o więcej niż pięć godzin w przypadku krótkoterminowych zakłóceń w rozkładzie rejsów.

A czemu nie zadzwonisz do call center linii i nie zapytasz?

Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje, po to, by nie było miejsca na ziemi wolnego od wspólnych wspomnień.
 Profil Relacje PM off  

#2453 PostWysłany: 24 Sie 2023 22:09 

To ja się podepnę pod temat zwrotów, ale w innej formie.

Nie będę leciał. Nie chce jeszcze dokonywać anulacji lotów.
Kiedy najpóźniej mogę zrobić anulacje lotów, tak aby odzyskać koszty (oczywiście koszty związane z podatkami lotniczymi). Niestety bilety idą do piachu (economy light).

PS: Pytam się bo liczę na jakieś zmiany (w co wątpię, ale nadzieja umiera ostatnia).
 Profil Relacje PM off  

#2454 PostWysłany: 24 Sie 2023 22:26 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 220 210
srebrny
Poprawcie mnie jeśli się mylę ale można z tym zwlekać prawie do konca
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Latambochce uważa post za pomocny.

#2455 PostWysłany: 24 Sie 2023 22:32 

niebieski
Można też poprosić o zwrot po no-show.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#2456 PostWysłany: 25 Sie 2023 11:07 
Awatar użytkownika

Loty: 616
Kilometry: 959 810
niebieski
Latambochce napisał(a):
Kiedy najpóźniej mogę zrobić anulacje lotów, tak aby odzyskać koszty (oczywiście koszty związane z podatkami lotniczymi). Niestety bilety idą do piachu (economy light).

PS: Pytam się bo liczę na jakieś zmiany (w co wątpię, ale nadzieja umiera ostatnia).

Jak poprzednicy, doradzam wstrzymać się z anulowaniem biletów do ostatniej chwili, a wręcz nawet odprawić się na loty z nadzieją na zmiany, opóźnienie lub overbooking.

Także = również / też
Tak że = więc / zatem / dlatego
 Profil Relacje PM off
Latambochce lubi ten post.

#2457 PostWysłany: 25 Sie 2023 15:10 

niebieski
Taka sytuacja:
Dwa wnioski o wypłatę odszkodowania dwóch różnych pasażerów dotyczące tego samego opóźnionego lotu MUC/FRA.
Jeden pasażer otrzymuje info, że lot był opóźniony z powodu złej pogody we FRA, drugi pasażer otrzymuje info, że lot był opóźniony z powodu ograniczeń ze strony Kontroli Ruchu Lotniczego.
Czy mam rozumieć że to jedno i to samo?
 Profil Relacje PM off  

#2458 PostWysłany: 25 Sie 2023 15:32 

srebrny
Nie, to świadczy jedynie o tym że Lufthansa nie zapamiętuje wyników losowania powodu odrzucenia reklamacji i przy każdej kolejnej osobie losuje ponownie.
Mam podobną sprawę, ten sam lot z tą sama rezerwacja i jedna reklamacja odrzucona z powodu ograniczeń pracy lotniska, druga dostała odszkodowanie.
7 ludzi lubi ten post.

#2459 PostWysłany: 26 Sie 2023 16:35 

Zbanowany
niebieski
Czy ktoś korzystał z saloniku First w Monachium i jakie wrażenia ?

Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje, po to, by nie było miejsca na ziemi wolnego od wspólnych wspomnień.
 Profil Relacje PM off  

#2460 PostWysłany: 26 Sie 2023 22:43 

Ja w ubiegłym roku :) zrobił na mnie duże wrażenie, chociaż po locie w F nie byłem głodny ;) o kaczke trzeba sie upomnieć
 Profil Relacje PM off
malawita lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3520 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126 ... 176  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości