Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Infolinia Lufthansa: 48 22 512 3917
Poniedziałek - piątek 08:00 - 18:00
Sobota, niedziela, święto 08:30 - 17:00

Nr niemieckiej infolinii: +49 69 86799799

W przypadku posiadania krótkiej przesiadki na jednej rezerwacji, jak się pierwszy lot opóźni, to drugi samolot poczeka albo przewoźnik przebookuje lot na na inne połączenie na koszt Lufthansy

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3517 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125 ... 176  Następna
Autor Wiadomość
#2421 PostWysłany: 02 Sie 2023 08:04 

Loty: 460
Kilometry: 668 468
niebieski
Próbowałem ok 17 i najpierw trafiłem raczej na Indie, potem ok 19.30 i trafiłem na kogoś z US, a przynajmniej po akcencie można było to wywnioskować
 Profil Relacje PM off  

❗Bali w sezonie na DWA tygodnie 😱 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2671 PLN 🤩 ❗Bali w sezonie na DWA tygodnie 😱 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2671 PLN 🤩
🔥Weekend i loty w świetnych godzinach ✈️ City break w Atenach z 4⭐ hotelem w centrum za 699 PLN 😍 🔥Weekend i loty w świetnych godzinach ✈️ City break w Atenach z 4⭐ hotelem w centrum za 699 PLN 😍
#2422 PostWysłany: 02 Sie 2023 08:40 

HON fly4free
Anonymous napisał(a):
wylot jest za miesiąc a powrót za 8 miesięcy, chciałem wylatać pierwszy segment a określić się z powrotem później. Twierdzą na PL że się nie da zmienić ani godzin wylotu, bo się nic nie zmieniło, a by wylecieć będę musiał się określić jednoznacznie co do konkretnych lotów powrotnych
najwyraźniej to ich standardowa procedura, bo miałem podobną sytuację, z tym, że na tym konkretnym wylocie mi zależało. i podobnie, nie spieszyłem się z potwierdzaniem zmian na powrocie, bo pomyślałem, że jest dużo czasu (lot w lutym) i spokojnie zdążę to jeszcze ogarnąć...
na tydzień przed wylotem info o skasowaniu rezerwacji. było to dzień po wskazanym w mailu terminie, ale sądzę, że to z racji bliskości wylotu. po kontakcie z infolinią rezerwacja została przywrócona, ale musiałem określić nowy termin powrotu (który zresztą znowu został zmieniony, co akurat mi pasuje :D)
skończyło się ok, ale przez chwilę stres był ogromny, więc, jak ktoś ma podobną sytuację, dobrze jest nie zwlekać za długo ze zmianami
 Profil Relacje PM off  

#2423 PostWysłany: 02 Sie 2023 14:48 
Awatar użytkownika

platynowy
dzisiejsza zmiana rezerwacji:

lot "do" - zmiana wręcz kosmetyczna, bo o 5 minut - zwiększająca przesiadkę we FRA z 45 na 50 min ;) nie dało się co prawda na PL infolinii ("bo ta zmiana nie wpływa negatywnie na czas przesiadki"), ale powiedzieli, że jeśli wyświetla się na stronie możliwość zmiany, tzn. że się da. Sprawdzone - dało się, zmieniłem rezerwację :D

lot powrotny - była wcześniej zmiana rozkładu (zmieniająca wylot o bodajże 4 godziny i lotnisko przesiadkowe z FRA na MUC). Bezproblemowo zmienili (i to o 2 dni)

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off
vistacash lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#2424 PostWysłany: 08 Sie 2023 22:51 

Dzwonienia ze skasowanej rezerwacji opisywanej wyżej ciąg dalszy. Dziś infolinia PL bez problemu zmienia lot wylotowy choć poprzednio twierdzili że się nie da. Za to na powrocie jaja. Lot który mocno zmienili mogą zmienić tylko na inny tego samego dnia, bo musi być zachowania liczba dni między lotami. ( 8 miesięcy). Zadzwoniłem na wskazany przez @mapa nr : +49 69 86799799 w DE. Początkowo konsultant twierdził, że widzi notatkę z infolinii PL i nie może zmienić. Ostatecznie po wyjaśnieniu, iż będę musiał czekać 1 dzień w Atenach brać hotel na ten lot, decyduje się iść do przełożonego i poprosić o akceptację zmiany o 1 dzień. Po 10 min wraca ze zgodą na zmianę. Warto zatem szukać pomocy dzwoniąc do Niemiec, bo jest znacznie więcej empatii niż u nas.
 PM off
2 ludzi lubi ten post.
marek2011 uważa post za pomocny.

#2425 PostWysłany: 09 Sie 2023 09:58 

HON fly4free
Anonymous napisał(a):
Warto zatem szukać pomocy dzwoniąc do Niemiec, bo jest znacznie więcej empatii niż u nas.
nie jest to regułą - opisywałem w tym wątku sytuację, gdzie było odwrotnie i mam wrażenie, że tam wszystko zależy od człowieka, na którego się trafi po drugiej stronie
ale, próbować oczywiście warto ;)
dobrze, że finalnie udało się sprawę załatwić
 Profil Relacje PM off  

#2426 PostWysłany: 13 Sie 2023 22:41 

niebieski
Krótka recenzja po locie w biznesie na trasie MUC/SVQ. Lot rozkładowo trwa 3:00h, a posiłkiem było śniadanie na zimno, więc moim zdaniem żenada. Standardowy wybór napojów, po podaniu "posiłku" jeden serwis z napojami, a potem to już trzeba poprosić wchodząc za zasłonkę, bo z samej inicjatywy nikt nie zapyta. Coś nowego co mnie spotkało w LH, to stewardesa zwracała się do mnie po nazwisku, uznałem to za miły akcent.

Załączniki:
IMG_8511.jpg
IMG_8511.jpg [ 121.66 KiB | Obejrzany 1538 razy ]
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#2427 PostWysłany: 14 Sie 2023 20:28 

niebieski
Ja za to nie polecam infolinii niemieckiej. Dzwoniłem dziś 4 razy:
1) Pani upierała się, że zaakceptowałem zmianę rozkładową, mimo że nie otrzymałem żadnego maila z powiadomieniem o tym
2) Druga pani mówiła, że zmiana rozkładowa musi być o minimum 2h, żeby móc przebookować za darmo
3) Na początku się spytałem jaka musi być minimalna zmiana rozkładowa, żeby móc przebookować - Pan powiedział że 5min - zatem podałem kod rezerwacji i po 15 sekundach pan się rozłączył
4) Podałem Pani kod rezerwacji, spytała się o imię i nazwisko w rezerwacji, powiedziała że coś sprawdzi i się rozłączyła

Polska infolinia na duży plus za umiejętność załatwienia rzeczy.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
travellista uważa post za pomocny.

#2428 PostWysłany: 14 Sie 2023 21:36 

niebieski
Poniżej wklejam oficjalny dokument grupy LH odnośnie zmian rezerwacji i ewentualnych refund'ów w przypadku grupy LH. Do znalezienia na: https://www.lufthansaexperts.com/shared ... 152012.pdf

Załączniki:
lh1.JPG
lh1.JPG [ 117.35 KiB | Obejrzany 1392 razy ]
 Profil Relacje PM off
11 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#2429 PostWysłany: 15 Sie 2023 10:59 
Awatar użytkownika

Loty: 347
Kilometry: 555 918
niebieski
Z fajnych rzeczy to dozwolona zmiana lotniska o 250 mil i również na państwa ościenne (mające wspólną granicę)
Loty poza grupą LH +-3 dni bez znaczenia klasa rezerwacyjna, powyżej tylko oryginalna.
Ze słabych: długość podróży (ilość dni) powinna być zachowana.
 Profil Relacje PM off
travellista lubi ten post.
travellista uważa post za pomocny.

#2430 PostWysłany: 16 Sie 2023 09:42 
Awatar użytkownika

Loty: 181
Kilometry: 571 341
niebieski
Spróbowaliśmy jeszcze raz z polską infolinią i tym razem udało się trafić na miłego Pana który zamienił nam WRO na BER i nie będziemy musieli wracać do WRO z 2 przesiadkami :D poprzedni konsultanci twierdzili, że możemy zrobić zmianę tylko na lotnisko w Polsce.

#2431 PostWysłany: 16 Sie 2023 09:47 
Awatar użytkownika

platynowy
turczy napisał(a):
Loty poza grupą LH +-3 dni bez znaczenia klasa rezerwacyjna, powyżej tylko oryginalna.

o, mozna zmienic na lot poza grupa LH? Jak probowalem, to na PL infolinii mi powiedzieli ze nie moga mi tak przebukowac (chodzilo o zmiane na TK) i ze musi byc w obrebie grupy LH...

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off  

#2432 PostWysłany: 16 Sie 2023 11:06 

niebieski
Zgodnie z wyżej załączonym dokumentem - poza grupą LH można zmienić na AC, UA lub NH i wtedy klasa rezerwacyjna nie ma znaczenia +-3 dni.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#2433 PostWysłany: 18 Sie 2023 09:24 
Awatar użytkownika

srebrny
Rozumiem że przy zmianie przewoźnika de facto nic nie mogę zrobić z rezerwacją?

Zmienili mi LH na Air Dolomiti bez żadnej korekty godzin, warto próbować zmieniać lotnisko wylotu z KTW na WAW?

Image
 Profil Relacje PM off  

#2434 PostWysłany: 18 Sie 2023 09:44 

HON fly4free
@kubus571: ja bym ich męczył, bo niezależnie od ich tabelek, taka zmiana przewoźnika jest IMO istotną modyfikacją umowy i ma też dla wielu pasażerów konkretne skutki praktyczne jak np. brak możliwości naliczenia mil do FFP w którym są, brak wstępu do poczekalni czy możliwości skorzystania z innych przywilejów statusowych, jeśli ktoś ma status nie w M&M itp. To są czynniki, które decydują o wyborze opcji przy dokonywaniu rezerwacji.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#2435 PostWysłany: 18 Sie 2023 10:11 
Awatar użytkownika

platynowy
@kubus571: i jeszcze jedna kwestia - czy to przypadkiem nie jest tak, że formalnie Twój oryginalny lot został anulowany, a w jego miejsce wstawili inny lot, o dokładnie tej samej godzinie, ale z innym numerem i przewoźnikiem? Miałem niedawno podobną sytuację w Oneworld (choć przewoźnik pozostał bez zmian) i zostało to potraktowane, jako zwykłe anulowanie lotu z odpowiednimi uprawnieniami dla mnie stąd płynącymi.
 Profil Relacje PM off  

#2436 PostWysłany: 18 Sie 2023 10:15 
Awatar użytkownika

srebrny
@tropikey dokładnie tak. Nowy przewoźnik i numer lotu LH1357 (cancelled) na LH9479 (confirmed, new time) gdzie czas nie zmienił się nawet o 5 minut.

Image
 Profil Relacje PM off  

#2437 PostWysłany: 18 Sie 2023 10:16 
Awatar użytkownika

platynowy
W tej sytuacji uderzałbym właśnie w to, że doszło do anulowania lotu.
Edit: mój przypadek: viewtopic.php?f=1498&t=134159&hilit=+Anulow%2A&p=1635993#p1629553
 Profil Relacje PM off
kubus571 uważa post za pomocny.

#2438 PostWysłany: 18 Sie 2023 11:03 
Awatar użytkownika

srebrny
No i Pani powiedziała po długiej konsultacji z przełożonym, że nic się nie da z tym zrobić. Że przywileje i punkty będą naliczone jak przy pierwotnej rezerwacji. Że de facto nic się nie zmienia i musi zostać tak jak jest.
Przez stronę można coś grzebać w rezerwacji tak jak jest to w TK czy W6, trochę boję się tam klikać ;)

Edit: jakby ktoś był bardziej biegły jaki argument przemawia mógłby przeważyć szalę na zmianę z ich strony do chętnie zadzwonię ponownie ;)

Image
 Profil Relacje PM off  

#2439 PostWysłany: 18 Sie 2023 11:51 
Awatar użytkownika

platynowy
Biegły nie jestem, więc napiszę tylko luźne przemyślenie :)

W tym moim przypadku miałem pewne wątpliwości, jak to traktować, ale konsultantka BA sama bez żadnej dyskusji potwierdziła, że jest to anulowanie, mimo że ten nowy lot był w zasadzie identyczny (a ja się z tym oczywiście zgodziłem :) ) i w związku z tym dokonała zmiany, o którą poprosiłem. Nie musiałem zatem przedstawiać żadnych argumentów.

Z czysto praktycznego punktu widzenia, taka sytuacja, jak w Twoim (czy moim) przypadku nie ma w zasadzie znaczenia dla samej podróży (choć kwestie podane przez @marek2011 są oczywiście istotne). Tyle że w świetle przepisów EU261 anulowanie, to anulowanie. Co prawda rozróżniają przyczyny anulowania lotu, przez co w pewnych przypadkach przewoźnik jest zwolniony z obowiązku zapłaty odszkodowania, a w innych nie. W zakresie pozostałych uprawnień pasażera nie ma jednak znaczenia, z jakiego powodu doszło do anulowania lotu i jaki lot zamienny został zaoferowany (o ile w ogóle był). Nawet jeśli lot alternatywny jest co do zasady identyczny czasowo z anulowanym, to sam fakt anulowania pierwotnego lotu rodzi określone uprawnienia po stronie pasażera.
Tyle że to taka dyskusja teoretyczna i od Twojej sytuacji zależy, jak bardzo będziesz ewentualnie chciał na nich naciskać, by tą sposobność wykorzystać do zmiany dat/godzin podróży. LH zdaje sobie pewnie sprawę, że pasażerowi nie będzie się chciało "eskalować" sytuacji i stąd takie, a nie inne podejście (i tu pochwała dla BA za odmienny styl działania).
 Profil Relacje PM off  

#2440 PostWysłany: 18 Sie 2023 11:54 

HON fly4free
Tak, ja też się zgadzam, że jak jest nowy numer lotu i przewoźnik nawet w tych samych godzinach, to jest to formalnie anulowanie otwierające prawo do zmiany planu podróży.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3517 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125 ... 176  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości