Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 268 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Fenomen Chorwacji
#121 PostWysłany: 27 Lip 2018 15:05 

@cekace czemu nie 10l za ciosem? U mnie z kranu jest dużo tańsza!
A teraz wyobraź sobie tych plażowiczów ciągnących za sobą taki 7l 'karnister'... Już wiesz dlaczego był to zły przykład?
Cisowianka jest jednak droższa, jest mnóstwo wód w polskich marketach za ok. 1zł. A saguaro jest w ogóle... Takie bardziej biedronkowe niż lidlowe. Produkt wodopodobny.
Także w Chorwacji jeśli chcesz kupić wodę, musisz się liczyć z wydatkiem 2zł. W podanym przykładzie sporo ponad 5.

@Pabloo to jest właśnie to napuszenie. "Ja sobie zapracowałem na swój samochód i nie mam ochoty żeby mi się tu jakiś biedak pałętał." A jak mu się zepsuje samochód to potem go znowu drażni że koszty serwisu tak wysokie i że w ogóle to pewnie sąsiad coś zniszczył z zawiści że ja sobie BMW kupił a jego tylko na fiata stać.
 PM off  

Słoneczne Korfu na wyciągnięcie ręki 🏝️ Loty i hotel blisko plaży za 999 PLN Słoneczne Korfu na wyciągnięcie ręki 🏝️ Loty i hotel blisko plaży za 999 PLN
Kierunek Kalifornia 🌴 ✈️ Loty do San Francisco i Los Angeles od 1821 PLN 🇺🇸🔥 Kierunek Kalifornia 🌴 ✈️ Loty do San Francisco i Los Angeles od 1821 PLN 🇺🇸🔥
#122 PostWysłany: 27 Lip 2018 15:10 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Chorwacka kranówa nie jest pitna?
krapio lubi ten post.

#123 PostWysłany: 27 Lip 2018 15:10 

niebieski
Anonymous napisał(a):
A saguaro jest w ogóle... Takie bardziej biedronkowe niż lidlowe. Produkt wodopodobny.

To znaczy, że jest bardziej sucha niż te droższe wody?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#124 PostWysłany: 27 Lip 2018 15:23 

@d-t-x mi nie smakuje. Zależy od (czułości) podniebienia pewnie.
@namteH niestety nie ma kurka dla kranówy gazowanej jak i również jodowanej itd...
 PM off  

#125 PostWysłany: 27 Lip 2018 15:37 

złoty
Czy przypadkiem ten wątek nie powstał po to aby się dowartościować? Padło już stwierdzenie elitarne forum.
Rozumiem że większość z was spędza wakacje w Laosie bo Tajlandia już też jest fee za dużo Januszy.

Ale może pozwolicie innym spędzać urlop tak jak im się podoba? Chorwacja to też duża lekcja dla nas Polaków. Jednak za granicą trochę inna klutura i przedstawicieli innych narodów można spotkać....

Niech sobie każdy jeździ gdzie chce.
I tak byłem w Chorwacji kilka razy i tak jeśli będzie kiedyś okazja to tam wrócę bo to ładny kraj. Jak wiele innych....

Wysłane z taptaka.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#126 PostWysłany: 28 Lip 2018 19:36 
Site Admin

Wątek autostopu wydzieliłem - autostop-dyskusja-ogolna,18,131469
jeśli ktoś chciałby w szerszym kontekście porozmawiać o nagabywaniu w podróży - zebro-turysci-czyli-beg-packers,18,110190

Proszę o dalszą dyskusję w tym temacie o Chorwacji i jej fenomenie ;)

PS
W Chorwacji byłem 3 razy. Dwa razy w dzieciństwie (a może to był jeden wyjazd?), z rodzicami, autem - i szczerze mówiąc nie wspominam jakoś specjalnie tych wyjazdów - było za gorąco :P, kamienie na plaży, w wodzie trzeba uważać na jeżowce, sporo zabytków - dla dzieciaka żadna atrakcja ;) co prawda miałem okazję nurkować po raz pierwszy na tym wyjeździe (intro, przy wraku), ale maska mi zaparowała, nie umiałem przepłukać, niewiele widziałem :P (większe wrażenie zrobiło samo zejście z butlą pod wodę)
Trzeci raz byłem podczas bałkańskiej objazdówki (relacja dostępna na forum) i choć ceny były nieprzyjemnie zachodnioeuropejskie a nie bałkańskie, to wybrzeże dalmatyńskie z setkami pięknych wysepek otoczonych krystaliczną wodą i świetne zabytki spowodowały że chętnie do Chorwacji wrócę. Na pewno nie w wakacje, bo o ile krótki sezon trekingowy (na północy czy w górach) nie zmusza mnie to unikam wszelkich wyjazdów w tym terminie. Natomiast taki początek października, opustoszała mała wysepka - brzmi jak plan :)
Jestem więc w pełni w stanie zrozumieć osoby zachwycające się Chorwacją (choć tych jeżdżących na wakacje w wakacje nie rozumiem :P)
5 ludzi lubi ten post.

#127 PostWysłany: 28 Lip 2018 20:20 

HON fly4free
Z Chorwacją podobnie jak Grecją.

Greckie wyspy są fantastyczne pod warunkiem, że leci się na nie poza sezonem. Tych co jadą tam w szczycie sezonu też nie rozumiem :D
 Profil Relacje PM off
ewaolivka lubi ten post.

#128 PostWysłany: 29 Lip 2018 09:16 
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 532 928
niebieski
@marek2011

Nie jestem zwolennikiem Chorwacji , co już wcześniej zaznaczyłem, ale pomyśl o pewnych grupach zawodowych które mają wakacje tylko w wakacje lub w ferie i wtedy i tylko wtedy mogą się gdzieś wybrać.
Niektórzy jadą bo chcą, a niektórzy bo nie maja innego wyjścia i to tyczy się całego globu bo na wakacje wybieramy się tam gdzie aktualnie jest najlepsza możliwa pogoda i temperatura ?.

.

Bulgaria

Ostatnio edytowany przez Abcn, 29 Lip 2018 12:11, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 29 Lip 2018 10:02 
Awatar użytkownika

srebrny
dziwny temat, założony przez osobę która tan nie była i nieprawdziwy w swej tezie
nie ma żadnego fenomenu, jest kierunek popularny od zawsze-na południe, te bliższe (Czechy) jak i te dalsze (Włochy i Grecja)
a dlaczego? bo ciepło, fajna woda no i taniej niż na północ

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#130 PostWysłany: 29 Lip 2018 10:29 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 195 396
niebieski
Chorwacja, choć, co trzeba przyznać piękna, jest już mega droga. Tu nawet nie ma co dyskutować. Przekonałem się o tym wiele razy, bo moja rodzina raz w roku raczej musi ten kraj odwiedzić. O tyle dobrze, że jedziemy z reguły na Istrię (blisko) i poza sezonem (mało ludzi, noclegi dużo tańsze). W miesiące wakacyjne to jest koszmar. Sam przejazd, szczególnie w weekend, i wielogodzinne korki skutecznie psują humory. Wracając do cen - w długi majowy weekend za 4 os. domek i psa w fajnym ośrodku w Umagu płaciłem ok. 100 zł za noc. Ta sama miejscówka w sierpniu 600 zł za noc :twisted: :twisted: W sklepach drogo już bez względu na sezon. Przykład napoje, bo tego w wakacje kupujemy z reguły bardzo dużo. Puszka piwa Ozujsko czy Karlovacko to w Lidlu/Kauflandzie ok 5 zł. Pepsi Cola itp. też 2x drożej niż u nas. Konzum czy Plodine jeszcze gorzej. I zastanawia mnie, ile zarabiają teraz Chorwaci. Ceny w sklepach takie jak w Europie Zachodniej a wypłaty?

#131 PostWysłany: 29 Lip 2018 11:06 

HON fly4free
@shaq : myślę, że takie ceny są na wybrzeżu, z tego co pamiętam jak byłem z Zagrzebiu- ceny w sklepach były porównywalne plus minus do polskich, w knajpach raczej też podobnie, może średnio ciut drożej.
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 29 Lip 2018 11:20 

jak mogę się odnieść do postów powyżej to jednak jest fenomen Chorwacji, choćby dlatego, że nie ma tam prawie nic co jest potrzebne ludziom podczas wakacji, a mimo tego co roku jedzie tam pełno aut z Polski, byłem tam 2 razy ( pierwszy i ostatni ), choć faktycznie jeszcze jak to była Jugosławia też byłem 2 razy i mi się podobało ( raz Istria, raz Dubrownik ), ostatnio same minusy: zatłoczona autostrada, brak plaż, same kamienie, zimna woda, wysokie ceny nie przystające do warunków, a przede wszystkim nastawienie miejscowych patrzących na tyrystę jak na skarbonkę, zero uśmiechu, życzliwości, nawet uwagi, że za bardzo lodówkę zamroziliśmy i lód się zrobił na zamrażalniku,
więcej w sezonie tam nie pojadę, a jest tyle lepszych kierunków choćby Albania w której byłem miesiąc temu, życzliwi, otwarci i pomocni ludzie aż się nie chciało wyjeżdżać, albo chodźby Rumunia w której teraz jestem, zupełnie inny świat,
myślę, że u wielu ludzi jest jeszcze lęk przed załatwieniem samemu całego wyjazdu samolotem, wynajęcia auta, kwatery itp. i znajomości języków, a jadąc swoim autem czują się bezpieczniej ( w razie czego będzie noclegiem ), dogadać też się łatwiej i pozornie autem wydaje się taniej, tak więc fenomen będzie trwał
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#133 PostWysłany: 29 Lip 2018 11:33 

W Chorwacji byłem 6 razy. 5 razy samochodem, przejazd z Gdańska. Żadnych korków po drodze, autostradą tylko Słowacji. W lipcu i sierpniu. Całą wiedzę o tym jak, gdzie i za ile czerpałem z cro.pl Chętnie bym jeszcze raz tam 6 razy pojechał. Naprawdę piękny kraj.
 Profil Relacje PM off
krapio lubi ten post.

#134 PostWysłany: 29 Lip 2018 12:49 

@dziamu zgoda, zgoda, zgoda, ale z jednym chyba przesadzasz. Woda zimna w sezonie?! Zimowym może...
 PM off  

#135 PostWysłany: 29 Lip 2018 14:05 
Awatar użytkownika

Loty: 512
Kilometry: 985 010
złoty
Byłam w sierpniu. W trzech miejscach. Woda była zimna. Gorąco, temperatury powyżej 30 stopni cały czas, a woda w morzu lodowata. Jak ktoś zaznał mórz Azji Płd-Wsch, to Adriatyk będzie dla niego zawsze zimny;-)

#136 PostWysłany: 29 Lip 2018 16:19 
Awatar użytkownika

Loty: 435
Kilometry: 494 272
srebrny
Ale raczej większość ludzi porównuje temperatury ze swoim morzem, a tu Adriatyk wygrywa o kilka dobrych stopni. Chociażby kolega z Portugalii - dla niego morze w Trójmieście w ogóle nie jest zimne. ;)

#137 PostWysłany: 29 Lip 2018 17:43 
Awatar użytkownika

Loty: 512
Kilometry: 985 010
złoty
Tu się zgodzę. Woda cieplejsza niż w Bałtyku. Ale jeśli ktoś jedzie tam, by tylko moczyć odwłok w Adriatyku, to zdecydowanie cieplejszą wodę miał będzie w Śródziemnym u wybrzeży Hiszpanii czy Balearów. Ale tu zaraz padnie argument, że do Hiszpanii daleko i autem nie dojedzie. Widać Polacy skazani są na Chorwację;-)

#138 PostWysłany: 29 Lip 2018 18:02 

To zabronic uzywania tego argumentu :P Jak by zademonstrowac tym wszystkim G&J jak nalezy sie pakowac na tygodniowe wczasy to by ten argument odpadl, bo w kilka godzin by byli nad ciieplutkim morzem.
 PM off  

#139 PostWysłany: 29 Lip 2018 22:31 

niebieski
-- 29 Lip 2018 22:31 --

elwirka napisał(a):
Tu się zgodzę. Woda cieplejsza niż w Bałtyku. Ale jeśli ktoś jedzie tam, by tylko moczyć odwłok w Adriatyku, to zdecydowanie cieplejszą wodę miał będzie w Śródziemnym u wybrzeży Hiszpanii czy Balearów. Ale tu zaraz padnie argument, że do Hiszpanii daleko i autem nie dojedzie. Widać Polacy skazani są na Chorwację;-)

:D Nie rozumiem tego usilnego poszukiwania pseudoargumantow na niekorzysc Chorwacji. Bo srednia temperatura wody jest nizsza o jeden stopien niz w Hiszpanii? Przeszkadzaja turysci z Polski ale hordy Niemcow i Angoli to juz jest ok? (w przypadku wybrzeza Hiszpanii ktore jest przez nich praktycznie skolonizowane)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#140 PostWysłany: 29 Lip 2018 22:43 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 101 405
niebieski
Moje dzieciaki praktycznie do 12 roku życia nie znały Bałtyku (któremu nie odmawiam uroku), wygrywała Chorwacja ciepłe morze, morskie życie dostępne nawet dla 3-4 latka (kraby, krewetki i inne drobne żyjątka na plaży), gwarancja pogody. Oczywiście pewną wada jest odległość z PL, ale nie ma dramatu w porównaniu z Hiszpanią czy Portugalią.
Tak wiec długo jeszcze synonimem słonecznych budżetowych wakacji będzie dla mnie Chorwacja,

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 268 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 33 gości