Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 268 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Fenomen Chorwacji
#41 PostWysłany: 25 Lip 2018 11:00 

Zbanowany
niebieski
stjuard...sprawdzałem ostatnio gazetki reklamowe supermercato w Lecce i mam dla Ciebie i dla siebie dobre info. Arbuzy po...0,18ojro czyli ok.80 gr :lol: :lol: :lol:
 Profil Relacje PM off
samaki9 lubi ten post.

Grudniowa ucieczka na Wyspy Zielonego Przylądka 🏝️🌞 5* all inclusive za 3990 PLN Grudniowa ucieczka na Wyspy Zielonego Przylądka 🏝️🌞 5* all inclusive za 3990 PLN
City break w Maladze 😍 Urlop w Hiszpanii za 722 PLN. Loty do Malagi + 3 noclegi w hotelu 🇪🇸 City break w Maladze 😍 Urlop w Hiszpanii za 722 PLN. Loty do Malagi + 3 noclegi w hotelu 🇪🇸
#42 PostWysłany: 25 Lip 2018 11:08 

Hahah, dokladnie to jest to o czym myśle. Choc sam mam rzadko okazje znalezc arbuza ponizej 90ciu kilku groszy za kg... Ale ze we Wloszech?! Nie wiem, chwilowo nie kupuje po tym jak w "grande offerta" kupilem arbuza po 0,50€ kilo zamiast 1,00€ a i tak dwa dni pozniej otworzylem... Znaczy sam sie otworzyl. I momentalnie wylal w calosci...
wave_pl napisał(a):
Anonymous napisał(a):
Aaaa to juz trzeba dobrze szukac. Na tym samym targowisku w Osijeku (przyklad dobry z racji ogólnie budzetowego zycia miejscowych) ceny potrafily na róznych stoiskach byc czasem o polowe wyzsze niz obok. W Zagrzebiu zaś po 12 kun przecietnie za kilogram w sezonie.

Co do arbuza... A gdzie znadziesz w ogole gdzies w Europie taniej niz po 1zl? 8-) Takze w Czarnogorze tez jest, jesli o arbuzy chodzi, drogo :P Ja na cale Balkans najtaniej kojarze coroczne promocje w roznych marketach, np. mercator po 1,40 zl w przeliczeniu.

W konzumie był arbuz w granicach 6-7 kun za kg więc cenowo jak w Polsce, natomiast w Czarnogórze dostaliśmy na ryneczku za 5 euro arbuz około 10-12 kilowy kupiony na sztuki więc różnica jest. Ja nie powiedziałem, że szukałem za 1zł arbuza.

No, co lepsze, pol kilo truskawek czy kilo arbuza? :lol:
Droooooogo, dokladnie to jest powod dlaczego nalezy przestac gadac ze Chorwacja jest Tania. Bo zbyt duzo ludzi traktuje potem kune jak korone czeska. A jest niestety jak dunska.
 PM off  

#43 PostWysłany: 25 Lip 2018 11:16 

HON fly4free
wave_pl napisał(a):
My kupiliśmy arbuza i melona w Czarnogórze, bo w Chorwacji cena w Konzumie była wyższa niż u nas w Polsce.
wave_pl napisał(a):
W konzumie był arbuz w granicach 6-7 kun za kg więc cenowo jak w Polsce, natomiast w Czarnogórze dostaliśmy na ryneczku za 5 euro arbuz około 10-12 kilowy kupiony na sztuki więc różnica jest. Ja nie powiedziałem, że szukałem za 1zł arbuza.
:?:

trochę zresztą ten wątek zaczyna już zalatywać cebulą, skoro o atrakcyjności kraju rozmawiamy przez pryzmat ceny arbuza...
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#44 PostWysłany: 25 Lip 2018 11:22 
Awatar użytkownika

niebieski
Ten fenomen to dyskutowalem wiele lat temu z kolegami, gdy sobie 'planowaliśmy' gdzie pojedziemy.
Chorwacja byla wtedy postrzegana jako tania, wystarczająco egzotyczna, przy czym porownywane byly ceny wynajecia domku na kilka osob, z cenami hotelu z biura czy domu z agencji we Włoszech czy Grecji, O Airbnb czy innych bookingach nikt wtedy nie wiedzial (lub po prostu nie bylo). Oczywiscie byl tez argument dojazdu, chociaz dla mnie z polnocnej Polski to akurat tak sobie, i tak kawal drogi gdzie bym nie pojechał. Sporo znajomych chwaliło że jadą "na pałę" i szukaja noclegu na miejscu.
Mnie osobiście od Chorwacji odstraszył właśnie fakt że jest tam stado rodaków, a sporo z nich chwali się znawstwem w degustowaniu lokalnej śliwowicy. Co oczywiście jest stereotypem, ale nic na to nie poradzę. Nie jeżdzę do Chorwacji własnie dlatego, żeby pytany przez znajomych 'jadę do Chorwacji a ty gdzie?" odpowiedzieć "a ja nie" ;-)
Przy czym w Chorwacji i w sąsiednich 'landach' byłem, nie mam nic do miejsca. Nie lubię bo nie.
d-t-x lubi ten post.

#45 PostWysłany: 25 Lip 2018 11:23 

Zbanowany
niebieski
pemat...rok temu w Splicie w centrum na rynku kupowałem cebulę. Bardzo dobra ale cena to 3-krotność polskiej :lol: :lol: :lol:
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 25 Lip 2018 11:24 

@pemat Możesz chętnie podać ceny produktów, które w Chorwacji są tańsze niż rozsądek podpowiada :P
nie, nie twierdzę że takich nie znajdziesz. ale ich oferta jest mocno ograniczona i moim zdaniem zupełnie nieatrakcyjna dla budżetowych turystów. Co innego wczasowicze all-inclusive
Btw. 6-7 kun to prawie 4zł za kilo jakby ktoś miał jeszcze wątpliwości.
 PM off  

#47 PostWysłany: 25 Lip 2018 11:30 

niebieski
Bo Chorwacja jest naprawde OK. Nigdy co prawda nie bylem w sezonie, ale sobie wyobrazam, ze nad Baltykiem wcale nie jest luzniej. Chorwacja ma naprawde urokliwe miejscowowsci, piekne wyspy, w sumie slabe plaze, naprawde niezle wino, dobre jedzenie I tak dalej mozna wymieniac. Nie wspominajac juz o praktycznie gwarantowanej pogodzie.

Chorwacja ma naprawde wiele do zaoferowania, tylko jak mozesz, to nie jedz tam w najwyzszym sezonie.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#48 PostWysłany: 25 Lip 2018 11:33 

pie*du pie*du... To chyba z broszurki jakiegoś biura podróży wycięte.
 PM off  

#49 PostWysłany: 25 Lip 2018 11:35 

Loty: 39
Kilometry: 27 610
niebieski
@pemat Ceny w danym kraju to także jego atrakcyjność lub też nie, albo jest drogi albo tani.

#50 PostWysłany: 25 Lip 2018 11:36 
Awatar użytkownika

Loty: 722
Kilometry: 1 179 140
srebrny
Prawie wszystko zostało napisane.
Przepiękne dalmackie miasta: Zadar i jego romańskie kościoły + destylat z wiśni ;) , stary Nin - dawna stolica, Szybenik z cudna katedrą z rzeźbionymi głowami na jej zewnętrznych murach, Trogir, Split z rzymskim pałacem Dioklecjana w centrum, wspaniały Dubrownik. To są zabytki, zespoły architektoniczne oszałamiające, unikalne, wiele z nich jest na liście światowego dziedzictwa UNESCO nie bez powodu.
Trochę spokojniejsze, wyspy ze śródziemnomorską roślinnością, byłem tylko na Korczuli i na Visie. Vis świetny bo mały, trudniej dostępny, zdecydowanie mniej turystyczny, robią świetną nalewkę z chlebowca świętojańskiego - rogacicę. Na Korczuli nadal można znaleźć plaże na uboczu z dojazdem polną drogą i jedną czynną knajpką.
Nie jestem na etapie zabawy w piachu więc mnie te chorwackie, kamieniste plaże bardzo odpowiadają. Ze szmaragdową, przejrzystą, krystaliczną wodą, zdecydowanie cieplejszą niż w Polsce. Niewiele takich plaż jest we Włoszech. Może Capri- tak, tam jest porównywalnie pięknie, ale znacznie drożej oraz ą i ę, wielki świat.
Jak ktoś może, to niech jedzie zwiedzać poza sezonem i tyle.
@Mikolaj23
blisko, łatwy dojazd, malownicze wybrzeże, przepiękny kraj pełen zabytków, dobre trunki, ciepła i czysta woda w Adriatyku. Pojedź, zobacz parę miejsc, wyrób sobie <własną> opinię.

Polskę trochę znam. Kaszuby, Bieszczady, Beskid Niski, Biebrzę uwielbiam i odwiedzam ale to jest zupełnie inna bajka.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#51 PostWysłany: 25 Lip 2018 11:37 

Zbanowany
niebieski
I bardzo ważny argument przemawiający za Chorwacją. Komu (płeć męska...chociaż?) nie podobają się piękne Chorwatki, Włoszki, Słowenki , Czeszki a nawet Polki opalające się topless na tamtejszych kamienistych plazach? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 Profil Relacje PM off
Pacyfa lubi ten post.

#52 PostWysłany: 25 Lip 2018 11:39 
Awatar użytkownika

Loty: 518
Kilometry: 1 246 312
niebieski
Bylam w Chorwacji pierwszy raz w 1997r, kiedy nie byla jeszcze zbyt popularna po lokalnej wojnie. Spedzilam bardzo mile 2 tygodnie i podobalo mi sie. A potem bylam z UK samolotem dwa razy w Dubrowniku, raz w weekend pokrywajacy sie z majowym w Polsce, raz przed sezonem. W weekend majowy czulam sie jak w Polsce, bylam zszokowana liczba rodakow wszedzie. Za to przed sezonem bylo pieknie i spokojnie. Ja tam na pewno wroce, ale oczywiscie poza sezonem, chce zwiedzic pare miejsc. Tak samo jak wroce do Czarnogory.

Nie mam na codzien do czynienia z rodakami jezdzacymi masowo do Chorwacji ze wzgledu na swoja lokalizacje, wiec nie czuje sie zniechecona tym, ze kazdy tam jezdzi, bo ja nie znam tych "kazdych".

#53 PostWysłany: 25 Lip 2018 11:40 

HON fly4free
Anonymous napisał(a):
@pemat Możesz chętnie podać ceny produktów, które w Chorwacji są tańsze niż rozsądek podpowiada.
ale po co? do Chorwacji (podobnie jak nad Bałtyk, do Zakopanego, czy na Mazury) ludzie nie jeżdżą, by przycebulić na arbuzie...
a na pewno takich jest zdecydowana mniejszość

nie mówiąc już, aby jeździć po niego do Czarnogóry...

wave_pl napisał(a):
@pemat Ceny w danym kraju to także jego atrakcyjność lub też nie, albo jest drogi albo tani.
idąc tym tropem, to Islandia jest kompletnie nieatrakcyjna
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#54 PostWysłany: 25 Lip 2018 11:46 
Awatar użytkownika

Loty: 435
Kilometry: 494 272
srebrny
Fenomen jak fenomen, zależy gdzie i w jakiej grupie. Większość moich znajomych albo nie ma ochoty tłuc się z Trójmiasta samochodem tyle kilometrów albo nie ma (dużego) samochodu. A jak już ktoś ma duży, rodzinny samochód, to zazwyczaj nie jest aż tak mocno spragniony dalekich podróży i wystarczają im np. polskie góry. Raczej obserwuję popularność Bułgarii i Grecji z biurem lub popularność tych pojedynczych kierunków FR z Gdańska na południe, typu Malta, Neapol, Piza.

Ja byłem w Chorwacji 13 lat temu i z chęcią wrócę (poza sezonem), ale na pewno nie samochodem. :)

PS. Lodowata woda w sierpniu w Chorwacji, serio? :D
Rockriderr lubi ten post.

#55 PostWysłany: 25 Lip 2018 11:54 

@pemat takze oznacza wspólczynnik a co za tym idzie ≠ kompletnie.
Tak samo nie mówimy tylko o arbuzie, generalizujemy na przykladzie arbuza. Poczynajac od cen napojów, faktycznie na poziomie UK nawet w takim konzumie, az po ceny dan gotowych np. w restauracjach (ale nie tylko).

@sko1czek, do UNESCO to masz nawet pól Krakowa wpisane... Ale cześciowo popieram.
 PM off  

#56 PostWysłany: 25 Lip 2018 12:24 

jaki tam fenomen... ot, zwykły kierunek wakacyjny dla przeciętnego Polaka, w zasięgu pół doby (lub nieraz + kilka godzin) samochodem.

Dorabianie na siłę ideologii do czegoś co się sobie uroiło w głowie. Nie ma żadnego fenomenu.

Obecnie Chorwacja to taki Bałtyk. W sensie że jedni jeżdżą od lat nad Bałtyk bo tak chcą, lubią, bo się przyzwyczaili, bo znają bałtyckie realia, bo wiedzą że drogo, że ryba w smażalni jest z mrożonki i na starym tłuszczy ale i tak zamówią (też do takich należę), że kwatery drogie, że pogoda jest albo jej nima, że woda zawsze zimna albo z sinicami, itd.
A inni jeżdżą do Chorwacji też nie dorabiając do tego jakiejś wielkiej ideologii, no może poza tym, że przynajmniej jest sporo większa pewność dobrej pogody i o 99% większa pewność cieplejszej i czystszej wody w morzu. Koszty pewno wyższe w Ch., ale nie zawsze wszystko rozbiją się tylko o pieniądze. Nieraz warto dopłacić, a nieraz nie.

Myślę też, że nikt normalny obecnie nie chwali się wakacjami w Chorwacji, podobnie jak nikt nie chwali się wakacjami nad Bałtykiem czy na Mazurach. Po prostu dużo ludzi podróżuje i tu i tam, i podczas wszelkich możliwych spotkań dochodzi do wymiany doświadczeń, opowiadań, ciekawostek. Po prostu o polskich pobytach mniej się gada bo każdy wie na ten temat wszystko to i nie ma o czym mówić.

No i jak tak patrzę na mapę to Chorwacja i Włochy (też masa rodaków na plażach) jest najbliżej z Polski, gdzie spragniony słońca człowiek północy ma ciepłe morze i pewność pogody. Do następnego ciepłego morza to już jednak sporo dalej. Może tu jest pies pogrzebany tego mitycznego "fenomenu" Chorwacji?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#57 PostWysłany: 25 Lip 2018 12:45 
Awatar użytkownika

Loty: 512
Kilometry: 985 010
złoty
p99 napisał(a):

Myślę też, że nikt normalny obecnie nie chwali się wakacjami w Chorwacji, podobnie jak nikt nie chwali się wakacjami nad Bałtykiem czy na Mazurach.

Chyba nie masz konta na FejZbuku. Mój wall zaprzecza twemu twierdzeniu;-)
2 ludzi lubi ten post.

#58 PostWysłany: 25 Lip 2018 13:00 

elwirka

noo mam fejsbuka, ale nie zauważam fenomenu żadnego konkretnego kierunku wakacyjnego.

Ludzi ogólnie po..ało na punkcie dzielenia się swoim życiem w sieci. Walą setki uśmiechniętych fot na wszelakich tłach i widoczkach zachodzącego słońa, niezależnie czy są we Władku, Mielnie, Mikołajkach, Dubrowniku, Krk czy innej Ravennie.
Zamieszczają wszystko i z wszędzie, ale czy to aby na pewno klasyczne chwalenie? To raczej nie chodzi o - "patrzcie i zazdrośćcie, bo jestem super bo jestem "na" Chorwacji" ;-)

Ostatnio edytowany przez Abcn, 26 Lip 2018 00:20, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 25 Lip 2018 13:16 
Awatar użytkownika

Loty: 512
Kilometry: 985 010
złoty
No dobrze, ale jaki kierunek wakacyjny dominuje? Z tych z FejZbuka? U mnie numer 1 to Bałtyk. Drugie miejsce Chorwacja (w niektórych latach była numerem 1). Pozostałe kraje to margines. A grupy FejZbukowe "kochamy Chorwację", Miłośnicy CRO" i takie tam?! Nie wyświetlają wam się? Zapytajcie na fejsie po ile litr czystej w Kazachstanie, to nie doczekacie się odpowiedzi. A zapytajcie, kto może polecić tani apartament na Makarskiej, to dostaniecie kilkadziesiąt namiarów;-)
krapio lubi ten post.

#60 PostWysłany: 25 Lip 2018 13:18 

niebieski
Widze bardzo wiele krytycznych opinii o Chorwacji, a dla mnie (po odwiedzeniu wiekszosci srodziemnomorskich krajow w Europie) jest to absolutnie top 2. Ceny, no coz na poziomie zachodnioeuropejskim ale bylo to do przewidzenia biorac pod uwage ze w ostatnich latach jest to niesamowicie rozwijajacy sie kierunek wakacyjny (w skali swiatowej). Kraj przesiakniety niesamowita historia, pyszna kuchnia, milymi mieszkancami, zroznicowanymi krajobrazami, pieknym morzem i swietnym zapleczem turystycznym (zaczynajac na wszechobecnych budzetowych campingach, konczac na ekskluzywnych hotelach). Dojazd samochodem (szczegolnie z poludnia Polski) jest bardzo komfortowy pozwalajac przy tym na mobilnosc juz na miejscu (a miejsc do odwiedzenia jest wiele). Jak widac opinii jest jednak wiele, ale podejrzewam ze sporo z nich jest jednak lekko zakrzywione przez to jak wiele naszych rodakow sie tam wybiera - a przeciez wytrawnemu podroznikowi nie przystoi jezdzic tam gdzie jezdza wszyscy :)
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 268 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 20 gości