Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Gru 2025 19:12 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 267
Kilometry: 338 273
Nowy rok tuż-tuż więc pora na najlepszy temat na forum - podsumowanie sezonu :)

U mnie w 2025 roku 24 loty które przełożyło się na ponad 41 tyś km w powietrzu. Znam takich co robią takie odległości w jednym kwartale ale dla mnie był to rekordowy rok pod względem dystansu więc bardzo jestem zadowolony z tego sezonu:

Image

Luty:
Podróż na jedną noc do Szwajcarii - pierwszego dnia udało się pojechać do Colmar we Francji:

Image

Drugi dzień to już Bazylea:

Image

Image

Image

Kwiecień:
W kwietniu poleciałem do Splitu żeby wrócić z Zadaru. Świadomie ominąłem Split w którym już kiedyś byłem i zaraz po przylocie, od razu skierowałem się w stronę Trogiru w którym byłem parę godzin:

Image

Image

Mogłem wziąc bezpośredni autobus od razu do Zadaru ale stwierdziłem że jak można zrobić sobie 2 godziny przerwy w Szybeniku to żal nie skorzystać:

Image

Do tego był jeszcze klimatyczny, choć z widocznymi po konfliktach zbrojnych śladami Zadar:

Image

No i creme de la creme - Jeziora Plitwickie. Byłem w kwietniu, pogoda mogła być ciut lepsza ale za to nie było tłumów (widziałem co się potrafi tam dziać w wakacje). Dla mnie to jedno z piękniejszych miejsc w Europie jakie do tej pory miałem okazje odwiedzić:

Image

Image

Image

Image

Image

Maj:
Poleciałem do Genui. To miasto na plus mnie zaskoczyło ze względu na wzgórza otaczające miasto i zabudowę miejską która fajnie jest w to wkomponowana:

Image

Image

Image

To nie Genua była głównym celem podróży. Złapałem pociąg do La Spezia żeby następnego dnia udać się do Cinque Terre. We Włoszech byłem około 10 razy. I dla mnie top 1 był i zawsze będzie Rzym. Ale Cinque Terre chyba usytuowałbym na drugim miejscu. Klimat tych miasteczek jest niesamowity:

Riomaggiore:

Image

Image

Manarola:

Image

Corniglia:

Image

Image

Vernazza:

Image

Image

Monterosso:

Image

Czerwiec:
Poleciałem na dwa dni do Mołdawii. Na miejscu miks klimatów rumuńsko-ukraińskich. Mi się bardzo podobało, podróżowanie po mniej turystycznych terenach ma zawsze swój klimat.
Był Kiszyniów który zaskoczył mnie pozytywnie dużą ilością zieleni i ładną starówką:

Image

Image

Była też wizyta u towarzyszy w Naddniestrzu:

Bendery:

Image

Tyraspol:

Image

Image

Image

Ostatniego dnia udało się pojechać do Orheiul Vechi, całkiem klimatyczne tereny, w czasach ZSRR kręcili tam westerny:

Image

Image

Image

Image

Lipiec:
Wziąłem loty do Budapesztu w którym byłem już dwa razy. Stwierdziłem że skoro powrót mam następnego dnia o 6 rano to wezmę śpiwór i prześpię się pierwszy raz na lotnisku. Nawet nie było tak źle choć chyba już jestem za stary na takie pomysły:

Image

Image

Image

W lipcu udało się polecieć jeszcze do Dortmundu. Trochę nie mogłem się zdecydować co w tym Zagłębiu Ruhry zwiedzić więc finalnie poza Dortmund się nie ruszyłem - skupiłem się na okolicznych zamkach i pałacach których tam całkiem sporo. No i pierwszego dnia zrobiłem na nogach prawie 40 km, to mój osobisty rekord.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Sierpień:
Poleciałem wreszcie do Eindhoven - do Holandii wybierałem się od dekady. Od razu złapałem autobus do Amsterdamu. Jako że loty były na jedną noc a rozkład był jaki był miałem w Amsterdamie w zasadzie tylko kilka godzin wieczorem i kilka godzin rano. Ale i tak było super:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Sierpień i wrzesień:
Od paru lat latam na wakacje do Grecji - uwielbiam klimat tego państwa latem. I tak się złożyło że po ponad 10 latach wziąłem wycieczkę z biura podróży. Zalety są trzy- naprawdę za niewiele więcej niż korzystając z LCC można wyrwać loty z noclegiem, bagaż nadawany w cenie a do tego można odwiedzić wyspy do których LCC nie lata. Padło na Lesbos:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Październik:
Loty do Tajlandii ze stopem w ZEA. Po samej Tajlandii dwie krajówki: do Chaing Mai i Surat Thani a loty powrotne z Phuket.

Najpierw był Bankgok. Moje odczucie - głośno, intensywnie, z dużą ilością ludzi, aut skuterów i spalin. Czuć pęd tego miasta. Warto zobaczyć ale za długo też nie ma co siedzieć:

Image

Image

Image

Nieformalny symbol Tajlandii - 7-Eleven:

Image

Image

Image

W Tajlandii mega dobrze się czułem przez ludzi. Dużo uśmiechniętych ludzi i nie miałem ani razu poczucia że ktoś chce mnie oszukać:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Następnie było Chiang Mai - kulturalna stolica Tajlandii. Naprawdę fajne miejsce na ucieczkę przed tłumem i poznanie takiej bardziej autentycznej wersji Tajlandii:

Image

Image

Image

Widoczne lotnisko:

Image

Do tego udało się odwiedzić sanktuarium słoni. Cena śmiesznie niska a kontakt z tymi zwierzętami był niesamowity. Jeszcze udało się tak trafić że na 4 osoby z wycieczki przypadało 6 słoni. Chyba najciekawsze doświadczenie w Tajlandii. Słonie są super:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Potem był lot do Surat Thani i Khao Sok Village:

Image

Image

Image

Image

Następnie był Park Narodowy Khao Sok, chyba najciekawsze miejsce przyrodniczo które widziałem w Tajlandii:

Image

Image

Image

Image

Na koniec Phuket i Ko Phi Phi

Image

Image

Image

Na powrocie wziąłem jeszcze stop w ZEA. No cóż, Szardża nie rzuciła na kolana ale i tak warto było odwiedzić:

Image

Image

Listopad:
Weekend w Maladze. Choć główną atrakcją tego wyjazdu była wizyta na Gibraltarze. Ciekawe miejsce za równo pod względem historycznym, państwowym jak i przyrodniczym:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Była też sama Malaga:

Image

Image

Image

Na przyszły rok kupione Brindisi, Pisa i Kiszyniów na zlot :)
Mam nadzieje że dojdą też loty do Grecji i Azji.

Życzę wszystkim jak największego spełnienia podróżniczych marzeń w 2026 roku :)
 Profil Relacje PM off
47 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

Tylko 564 PLN za przedłużony weekend na Malcie 🤩😎 Loty z Warszawy i 3 noce w hotelu Tylko 564 PLN za przedłużony weekend na Malcie 🤩😎 Loty z Warszawy i 3 noce w hotelu
🌴Twoje wielkie włoskie wakacje! 🌞 Wczasy w 4* hotelu przy z wyżywieniem w Kalabrii za 2829 PLN 🇮🇹🍝 🌴Twoje wielkie włoskie wakacje! 🌞 Wczasy w 4* hotelu przy z wyżywieniem w Kalabrii za 2829 PLN 🇮🇹🍝
#2 PostWysłany: 13 Gru 2025 21:29 
Awatar użytkownika

Loty: 387
Kilometry: 617 328
platynowy
Człowiek ledwo się odkręca po wczorajszej Wigilii w WAW, a tu już podsumowanie trzeba pisać :lol:

Na wstępie podziękowania, tym razem aż podwójne:

Za wspólne podróże w 2025 roku dla: @asiasz @najpiekniejszy @Gadekk @BZG @Szyn3k oraz ich rodzinom i bliskim, którzy tez brali czynny udział we wspólnych wyjazdach ;)

Osobne podziękowania dla wszystkich z Was, którzy niezmiennie, przez te wszystkie lata, po powrocie ze swojego wyjazdu siadacie do forum i dzielicie się cennymi informacjami w poszczególnych sekcjach dotyczących danego kraju. Lub piszecie relację z wyjazdu.
Bez tej pracy, nie byłoby pewnie już dawno tego forum

Jaki był ten rok :?: Jakbym za dzieciaka nasłuchał się za dużo Pet Shop Boys i wszystkie kreski w zasadzie "Go West" wyszły ;)

Załącznik:
mapka_podsumowanie.jpg
mapka_podsumowanie.jpg [ 124.32 KiB | Obejrzany 1727 razy ]

Oprócz "drobiazgów" jak SVQ, PRG, VNO czy PMI wyróżnię 3 wyjazdy:
1. Lutową piękną, smaczną i kolorową Gwatemalę. Zobaczenie Tikal na żywo było dla mnie doświadczeniem na poziomie Machu Picchu (którego nadal nie widziałem ;) )
2. Letni wypad w 13 pax na Wyspy Owcze Polecam absolutnie każdemu, piękny, naturalny kierunek gdzie człowiek docenia każdy udany dzień z dobrą pogodą ;)
3. No i wisienka na torcie czyli Chile, podzielone na Wyspę Wielkanocną więc znów marzeń spełnianie oraz urzekającą Atakamę.

Image
 Profil Relacje PM off
40 ludzi lubi ten post.
8 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 13 Gru 2025 23:07 

srebrny
tak dużo i daleko to chyba jeszcze nie latałem.

Załącznik:
mapa.png
mapa.png [ 655.13 KiB | Obejrzany 1634 razy ]

styczeń
to ciąg dalszy zaczętej przygody w Argentynie: Paragwaj, Brazylia i powrót z Buenos. De facto bardzo drogiego w tym roku. w Paragwaju czy Brazylii można było się żyć jak król. Garganta del diablo otwarta, tak samo jak firewall dla złodziei kart kredytowych. pare miesięcy po powrocie, kto chciał w sao Paolo wypożyczyc na mój nr karty hulajnogę, ale bank zablokował wiec chwała im za to. do dzisiaj nie wiem jak to się stało. karty użyłem raz płacąc przez vpn za bilety do parku narodowego iguazu. żona płaciła w różnych sklepach wiele razy i jest ok.

Załącznik:
igu.jpg
igu.jpg [ 406.57 KiB | Obejrzany 1634 razy ]

Załącznik:
igu2.jpg
igu2.jpg [ 405.39 KiB | Obejrzany 1634 razy ]

Załącznik:
en1.jpg
en1.jpg [ 367.99 KiB | Obejrzany 1634 razy ]

Załącznik:
en.jpg
en.jpg [ 474.62 KiB | Obejrzany 1634 razy ]

Załącznik:
nos.jpg
nos.jpg [ 517.75 KiB | Obejrzany 1634 razy ]

luty
powrót, regeneracja i wyjazd na safari do RPA:
Cape Town, Park Krugera czy kanion rzeki Blyde:

Załącznik:
rpa.jpg
rpa.jpg [ 411.5 KiB | Obejrzany 1634 razy ]

Załącznik:
rpa1.jpg
rpa1.jpg [ 358.98 KiB | Obejrzany 1634 razy ]

Załącznik:
captown.jpg
captown.jpg [ 446.23 KiB | Obejrzany 1634 razy ]

Załącznik:
rpa3.jpg
rpa3.jpg [ 408.51 KiB | Obejrzany 1634 razy ]

Załącznik:
rpa4.jpg
rpa4.jpg [ 484.59 KiB | Obejrzany 1634 razy ]

Załącznik:
rpa5.jpg
rpa5.jpg [ 403.16 KiB | Obejrzany 1634 razy ]

Wrzucam namiar do doktora MUSA, gdyby ktoś mial potrzebę skorzystać.
Przepiękna przyroda, a że byliśmy trochę po sezonie to mało turystów, przy bramie wjazdowej do parku czy w kanionie. z drugiej strony nienajlepsza reputacja Crime hot spoty ;) na autostradzie po zachodzie słońca budziło lek, ale nie pasażerów bo akurat spali. Czy częste Black outy, choć tam to się nazywa Loadshedding. z wiadomych względów. no ale można było parę razy zapomnieć języka w gębie...

marzec
szybki wypad na mecz do Mediolanu. nie jestem dużym fanem Interu, ale mecz przy 72 000 gardeł robi wrażenie.

Załącznik:
san siro.jpg
san siro.jpg [ 615.75 KiB | Obejrzany 1634 razy ]

czerwiec
w czerwcu długo, bardzo długo polowana Japonia. Może nie w stylu 4 free, gdyż same bilety tanie nie były. no ale jedyny, sztywny termin i wylot z GDA. wiec przynajmniej nie było problemów z dojazdem/dolotem na lotnisko. sama Japonia wspaniała, wiec nie żal wydanych yenów. co do planu wycieczki to standard: Tokio, Kioto, Osaka, Nara i wszystko dookoła na co starczyło czasu.

Załącznik:
jap8.jpg
jap8.jpg [ 328.85 KiB | Obejrzany 1634 razy ]

Załącznik:
jpa7.jpg
jpa7.jpg [ 514.86 KiB | Obejrzany 1634 razy ]

Załącznik:
jpp.jpg
jpp.jpg [ 394.66 KiB | Obejrzany 1634 razy ]

Załącznik:
jap.jpg
jap.jpg [ 619.79 KiB | Obejrzany 1634 razy ]

wrzesień
Wrzesień to był pierwszy w życiu tak daleki wyjazd solo: zachodnie wybrzeże Usa. San Francisco, Vegas i Los Angeles. zastanawiam się, czy tutaj napisać relacje. wyjazd był budżetowy, baaardzo budżetowy. komunikacja przede wszystkim publiczna i dużo oszczędzania aby zmieścić się w budżecie. było naprawdę w porządku. w końcu była możliwość chodzenia swoim tempem, zwłaszcza na wzgórzach San Francisco. Brak ciągnącego się ogona był bardzo komfortowy. fajnie by było zrobić cos podobnego, ale w Amazonii czy gdzieś w Afryce...

Załącznik:
sansan.jpg
sansan.jpg [ 442.33 KiB | Obejrzany 1634 razy ]

Załącznik:
holy.jpg
holy.jpg [ 277.33 KiB | Obejrzany 1634 razy ]

Załącznik:
usa.jpg
usa.jpg [ 287.95 KiB | Obejrzany 1634 razy ]

październik
Szybki wypad na weekend do Londynu. Po raz pierwszy w Luton, Windsor Castle i do domu:

Załącznik:
win.jpg
win.jpg [ 529.59 KiB | Obejrzany 1634 razy ]

listopad
na listopadowy długi weekend Islandia. pomimo, ze nie jestem wylewny i nie mam lekkiego pióra po powrocie postanowiłem napisać krótką relacje. nie było to planowane przed wyjazdem, wiec nie do końca jest ogarnięte zdjęciowo jak trzeba. no ale jeśli ktoś w przyszłym roku będzie się wahał, albo szukał inspiracji może się przyda. a może w końcu rozplącze mi się język...no i kolejne relacje wejdą w nową jakość w 2026 roku :)

Załącznik:
isl3.jpg
isl3.jpg [ 387.88 KiB | Obejrzany 1634 razy ]

Załącznik:
isl2.jpg
isl2.jpg [ 464.29 KiB | Obejrzany 1634 razy ]

Załącznik:
isl.jpg
isl.jpg [ 206.13 KiB | Obejrzany 1634 razy ]

na nowy rok życzę realizacji wszystkich planów!! i przede wszystkim bezpiecznych powrotów!!
no i fajnie byłoby się zintegrować z kim z Trójmiasta, może będa jeszcze okazje i ktoś chętny :)
 Profil Relacje PM off
41 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 14 Gru 2025 13:57 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

No to pajdiom pampalini. Wczoraj ostatni lot na ten rok :)

Image

Nie tak efektowne jak parę lat temu, ale liczy się jakość, a nie ilość (who knows, knows :P)

Parę statystyk:

7 nowych krajów: Kamerun, Republika Środkowoafrykańska, Etiopia, Finlandia, El Salwador, Honduras, Belize
13 nowych lotnisk: Duala DLA, Jaunde NSI, Bangi BGF, Triest TRS, Samos SMI, Helsinki HEL, Sztokholm ARN, San Salwador SAL, Flores FRS, Caye Caulker CUK, Belize City BZE, Belize City Municipal, Atlanta ATL
Nowe linie lotnicze: Brussels Airlines SN, Rwandair WB, Finnair AY, Maya Island Air 2M, Delta Airlines DL

Wróćmy do podsumowania.

Styczeń

Początek roku i podróż do miejsc mi dotąd nieznanych. Centralna Afryka.

Kamerun

Image

Republika Środkowoafrykańska

Image

I szybki wypad/postój w Addis Abebie

Image

(więcej info w mojej relacji:
w-dawniej-kolonii-polski-i-obecnej-wagnerowcow-kamerun-rsa,213,180242
)

A na koniec miesiąca szybki wypad do Trstu/Triestu oraz do Tirany.

Image

Luty

Odpoczynek w domu.

Marzec

Luksemburg (z dodatkiem Belgii) na wesele koleżanki. Jedyna fotka, która nie przedstawia mnie ani gości (podziękujmy dominikaninowi), to ta z psem pana młodego.

Image

Kwiecień

Znów odkrywamy Polskę: Cieszyn / Český Těšín.

Image

I moja pierwsza grecka Wielkanoc od 2011 roku.

Image

Maj

Lwów / Львів

Kochane, lubiane miasto i spotkanie z kumplami z UA, którzy walczą na froncie z ruskimi ścierwami.

Image

Czerwiec

Samos

Zaliczenie nowej wyspy — tym razem wyspy Pitagorasa.

Image

Oraz szybki grill w ulubionym miejscu kolegi @pieerx, by ponownie pożegnać go w jego Valhalli, w Torpie.

Image

Lipiec

Odpoczynek od wyjazdów.

Sierpień

Ponownie wyjazd do Lwowa / Львів i moje pierwsze w życiu syreny przeciwlotnicze, sponsorowane przez ruskie ścierwa.

Image

Na długi sierpniowy weekend wypad na coolcation, czyli Suomi / Finlandia.

Helsinki / Helsingfors
Image

Turku / Åbo i spełnienie marzenia od lat — Świat Muminków.
Image

I na koniec wycieczki fika w Sztokholmie.
Image

A na koniec sierpnia wyjazd służbowy do Kolonii / Köln.
Image

Wrzesień

Znów odpoczynek.

Październik

Chill w domku.

Image

Spotkanie się ze znajomymi w Belgradzie / Београд.

Image

Także wtedy zaczynają się moje wakacje w Ameryce Centralnej.

Ciudad de Panamá / Panama City

Image

Listopad

El Salwador

Image

Honduras – Copán Ruinas

Image

Gwatemala i moje starwarsowe marzenie od lat — Tikal / Yavin 4.

Image

A na koniec Belize.

Image

(więcej w relacji:
z-pacyfiku-na-atlantyk-ndash-czyli-podroz-po-ameryce-srodkowej,211,184379
)

Na koniec miesiąca znów wyjazd służbowy do Kolonii / Köln.

Image

Grudzień

Powrót do Rumunii po 26 latach — weekend w Bukareszcie i zaskoczenie, jak tam drogo. Za to piękna architektura lotniska BBU.

Image

A ostatni lot roku (notabene: pierwszy lot roku był LO z KRK do WAW, a zakończyłem rok LO z WAW do KRK) — wigilijka w Warszawie.

Image

Podsumowanie

Uważam, że rok był mega udany. Aż za bardzo. Sporo nowych krajów, w większości zupełnie innych niż poprzednie. Spełniłem całkiem sporo marzeń, które od lat siedziały mi w głowie, i mam nadzieję, że kolejne lata będą równie owocne jak ten 🙂

Plany na 2026

Z pewniaków:
Nicea i Monako (zaliczenie wszystkich krajów Europy)
Tallinn
São Tomé, Angola, Portugalia, Ateny

Z planów:
Syria
Ekwador i Galapagos
Ukraina (region Karpatów)

Podziękowania

Chciałbym podziękować wszystkich kompanów z moich wyjazdów: @sko1czek @Apocalipse @kamo375 @pbak @cart @pawfazi @JanuszOnTour @seba @Gadekk @BZG @aeonflux @Mlody @Bartec @tom971 @marcino123 @novart

Oraz ogromne podziękowanie (LOL, oczywiście ze nie) za customer service LOTu. Fajnie pokazaliście gdzie macie klientów, po anulacji lotu i zostawienie kogoś na lodzie. O bagażach to nawet nie wspomnę
 Profil Relacje PM off
44 ludzi lubi ten post.
12 ludzi uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 14 Gru 2025 16:40 
Awatar użytkownika

srebrny
I u mnie też już koniec latania.

Kraje : Włochy, Albania, Chiny, Japonia, Czarnogóra, Chorwacja, Norwegia, Niemcy, Słowacja, Węgry, Szwecja, Francja, Szwajcaria
Nowe linie: China eastern i Shanghai Airlines

Rok nie był rekordowy jeśli chodzi o ilość lotów, ale jest dużo lepiej niż sądziłem.
Plany na przyszły rok? Sao Tome z Angolą, Pakistan i Korsyka.

Image

Pod koniec 2024, część osób (pozdro @BZG, @Zeus, @Gadekk) dowiedziało się że zostanę tatą, więc padło hasło że musimy zrobić mi koniecznie lot pożegnalny. Nie wiadomo kiedy wrócę do latania. Dzień później loty na styczeń były kupione.

styczeń
Pożegnalny lot do Triestu i kebab w Tiranie.
Image

luty
Żona jeszcze nie rodzi, można lecieć na durnolot do Goteborga z @Gadekk. Teraz to już na bank ostatni lot.
Image

Parę dni później @BZG namówił na "teraz już naprawdę ostatni lot" do GDN, Długo się nie zastanawiałęm i poleciałem. Przy okazji było świetne spotkanie z grupą trójmiejską. Dzięki @marcino123 za oprowadzenie po blokowisku i gruzińską knajpę.
Image

marzec-kwiecień
Przyszło bobo na świat, więc posucha i wyczekiwanie jakiegkolowiek latania.

maj
Dubrownik z @Gadekk
Image

Pierwszy lot we trójkę, krótki lot KRK-SZZ, lot numer 450 :)

czerwiec
Lot ku świętej pamięci @pierxx
Image

lipiec
Chillout w Kotrze, wszyscy przeżyli, pada decyzja - trzeba zrobić longa we 3jke, loty do Japoni kupione na jesień.
Image

Parę wyjazdów w tatry na Słowacji.

Sierpień
Wizyta w Świnoujściu, pada decyzja przetestowania młodego w zimniejszym klimacie.

wrzesień
Lofoty, co za piękna kraina! Zorza upolowana!
Image

Berno - przedostania stolica europejska zrobiona. Został tylko Mińsk, ale na Białoruś nie chcę się wybierać.
Image

Genua i okolice
Tu poznaje przypadkiem osobe z pl, jak się okaże na grudniowej wigilijce w waw, był to @Legion1. Świat jest mały :)
Image

październik
Lyon / Awinion i Grenoble
Image

listopad
Japonia i Chiny, był challenge zrobić longa z bebikiem.
Image
Image

grudzień
WAW i wigiljka :)
35 ludzi lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 14 Gru 2025 18:47 
Awatar użytkownika

srebrny
Część lotów jak zwykle w cenie pizzy i czteropaka ;)
Loty: 46 (rekord 66 w 2019)
Załącznik:
fr24.png
fr24.png [ 354.26 KiB | Obejrzany 1406 razy ]

Styczeń :
- Hiszpania (Murcia / Calpe / Altea / Benidorm / Villajoyosa)
- Serbia (Belgrade / Novi Sad)
- Bośnia i Hercegowina (Sarajevo)
Załącznik:
01.jpg
01.jpg [ 364.62 KiB | Obejrzany 1406 razy ]

Luty :
- Węgry (Esztergom)
- Arabia Saudyjska (Riyadh / Diriyah / Huraymila)
Załącznik:
02.jpg
02.jpg [ 288.28 KiB | Obejrzany 1406 razy ]

Marzec :
- Uzbekistan (Samarkand / Bukhara / Tashkent)
- Tadżykistan (Dushanbe / Panjakent)
- Kazachstan (Shymkent)
- Włochy (Pisa / Florence)
Załącznik:
03.jpg
03.jpg [ 291.59 KiB | Obejrzany 1406 razy ]

Kwiecień :
- Belgia (Antwerp)
- Słowenia (Ljubljana / Bled)
- Włochy (Triest)
Załącznik:
04.jpg
04.jpg [ 292.79 KiB | Obejrzany 1406 razy ]

Maj :
- Słowacja (Vysoké Tatry)
Załącznik:
05.jpg
05.jpg [ 387.57 KiB | Obejrzany 1406 razy ]

Czerwiec :
- Włochy (Brescia / Sondrio / Tirano / Monza)
- Szwajcaria (Bernina Pass / St. Moritz / Chur)
- Włochy (Matera / Gravina in Puglia)
Załącznik:
06.jpg
06.jpg [ 315.9 KiB | Obejrzany 1406 razy ]

Lipiec :
- Niemcy (Essen / Detmold / Münster / Düsseldorf)
Załącznik:
07.jpg
07.jpg [ 259.55 KiB | Obejrzany 1406 razy ]

Wrzesień :
- Zjednoczone Emiraty Arabskie (Sharjah)
- Indie (Jaipur / Agra / New Delhi)
- Nepal (Kathmandu / Bhaktapur / Nagarkot / Lalitpur)
Załącznik:
09.jpg
09.jpg [ 263.74 KiB | Obejrzany 1406 razy ]

Październik :
- Wielka Brytania (Newcastle upon Tyne / Tynemouth)
Załącznik:
10.jpg
10.jpg [ 344.14 KiB | Obejrzany 1406 razy ]

Listopad :
- Egipt (Cairo / Giza / Alexandria / Montaza)
- Włochy (Sanremo / Imperia / Alassio / Savona)
Załącznik:
11.jpg
11.jpg [ 302.09 KiB | Obejrzany 1406 razy ]

Grudzień :
- Maroko (Tangier / Chefchaouen / Fes)
Załącznik:
12.jpg
12.jpg [ 334.05 KiB | Obejrzany 1406 razy ]
34 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 14 Gru 2025 19:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Cezary Makiewicz w polskim hymnie muzyki country zwykł śpiewać, iż wszystkie drogi prowadzą do Mrągowa, ja jednak swą mapką chciałbym pokazać, iż wszystkie drogi prowadzą na Islandię. 8-)

Załącznik:
2025.png
2025.png [ 259.93 KiB | Obejrzany 1377 razy ]

Z kolei Adam Małysz twierdzi, iż najważniejsze w życiu to oddać dwa równe skoki, ja jednak chciałbym zwrócić uwagę na progres:

2022:0
2023:3
2024:15
2025:27

I tak sobię dalej płynę wokół Islandii. Z lotnisk nieodwiedzonych prawdopodobnie przez żadnych forumowiczów: Gjögur, Vopnafjörður, Þórshöfn.

Dwa loty Norlandairem solo tylko z załogą, tak więc Trump mi może czyścić wiosło. :D

Załącznik:
IMG_20250519_025122_477.jpg
IMG_20250519_025122_477.jpg [ 98.72 KiB | Obejrzany 1377 razy ]

Załącznik:
4ce4f8c7-366f-4b28-a9e8-bdf6dd10368a.jpg
4ce4f8c7-366f-4b28-a9e8-bdf6dd10368a.jpg [ 86.28 KiB | Obejrzany 1377 razy ]

,
38 ludzi lubi ten post.
8 ludzi uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 15 Gru 2025 00:54 
Awatar użytkownika

Loty: 107
Kilometry: 220 640
Latanie zakończyłem pod koniec września, więc też już nic nie stoi na przeszkodzie, żeby sezon podsumować. 2025 dobry rok jeśli chodzi o latanie. Łącznie 37 lotów, choć kilkanaście z nich to krajówki.

Siatka połączeń przedstawia się następująco:
Załącznik:
001mapaA.jpg
001mapaA.jpg [ 576.43 KiB | Obejrzany 1295 razy ]

No i trochę bardziej szczegółowo:

Styczeń KTW-WAW-KTW x2
Do Warszawy na imprezę, a drugi raz służbowa jednodniówka.
Załącznik:
002waw.jpg
002waw.jpg [ 383.24 KiB | Obejrzany 1295 razy ]

Luty/Marzec KTW-WAW-GDN-WAW-KTW, VIE-PEK-TPE-SGN-PQC-DMK-BKK-PEK-VIE

W pierwszej połowie lutego służbowa jednodniówka do Gdańska. A później ferie 😊

Oblotówkę po Azji SE zaczynamy od Tajpei.
Załącznik:
003tp.jpg
003tp.jpg [ 320.45 KiB | Obejrzany 1295 razy ]

Załącznik:
004tp.jpg
004tp.jpg [ 258.27 KiB | Obejrzany 1295 razy ]

Później przemieszczamy się do Sajgonu. A tam szlajamy się po tym tętniącym życiem mieście. Oglądamy miejsca upamiętniające wojnę w Wietnamie. Dodatkowo słuchamy opowieści lokalnego przewodnika i już wiemy jak to było... z perspektywy Wietnamczyków.
Załącznik:
005sjg.jpg
005sjg.jpg [ 406.62 KiB | Obejrzany 1295 razy ]

Załącznik:
006sjg.jpg
006sjg.jpg [ 382.78 KiB | Obejrzany 1295 razy ]

Załącznik:
007sjg.jpg
007sjg.jpg [ 266.61 KiB | Obejrzany 1295 razy ]

Kolejny etap to chillout na PhuQuoc. W sumie wyspa jak wyspa. Jest co robić. No ale to jednak nie tajskie Ko Samui czy Ko Kood. No i wszędzie pełno Ruskich. A jest jeszcze Little Italia ;) Nie taka mała, ale dalej pusta.
Załącznik:
008pqc.jpg
008pqc.jpg [ 488.78 KiB | Obejrzany 1295 razy ]

Załącznik:
009pqc.jpg
009pqc.jpg [ 494.9 KiB | Obejrzany 1295 razy ]

Załącznik:
010pqc.jpg
010pqc.jpg [ 606.09 KiB | Obejrzany 1295 razy ]

Na koniec oczywiście Bangkok. Bardzo lubię, więc jak jest okazja wpaść chociaż na chwilę to zawsze chętnie to wykorzystam. Tym razem bez świątyń, te już widziałem. Skoczyliśmy na targ na wodzie i na torach. Co mnie zszokowało? Gdzie podziały się Tuk-tuki? Jest ich jak na lekarstwo. Bolt ich chyba pokonał. Co ciekawe, mało który Tuk-tuk driver chciał jechać za stawkę jaką pokazywała apka bolta.
Załącznik:
011bk.jpg
011bk.jpg [ 473.66 KiB | Obejrzany 1295 razy ]

Załącznik:
012bk.jpg
012bk.jpg [ 353.22 KiB | Obejrzany 1295 razy ]

W nocy, za dnia i na stole ;)
Załącznik:
013bk.jpg
013bk.jpg [ 504.3 KiB | Obejrzany 1295 razy ]

Maj KRK-FRA-ALC-MUC-KRK
Majówka w Alicante i Kartagenie. Tapas zamiast grilla.
Załącznik:
014ali.jpg
014ali.jpg [ 417.87 KiB | Obejrzany 1295 razy ]

Załącznik:
015ali.jpg
015ali.jpg [ 423.13 KiB | Obejrzany 1295 razy ]

Załącznik:
016ali.jpg
016ali.jpg [ 307.88 KiB | Obejrzany 1295 razy ]

Lipiec KTW-WAW-SZZ-WAW-KTW, KRK-ORY-KRK, KTW-FRA-POZ
Do Szczecina to jednodniówka, oczywiście w ramach obowiązków służbowych :) Do Poznania przez Frankfurt to też przelot można powiedzieć techniczny - musiałem być w Poznaniu, żeby odebrać inny pojazd i wrócić nim na kołach. Przez FRA było najwygodniej i taniej niż naszym narodowym.

A Paryż to już zwiedzanie, miło spędzony wydłużony weekend wakacyjny. Bilety nabyłem w dobrej cenie, krótko po tym jak PL-LOT ogłosił loty z Krakowa. Dobrze, że to nie listopad czy grudzień, tylko lipiec ;)
Załącznik:
017par.jpg
017par.jpg [ 314.97 KiB | Obejrzany 1295 razy ]

Załącznik:
018par.jpg
018par.jpg [ 359.67 KiB | Obejrzany 1295 razy ]

Sierpień WAW-KUT-WAW, WAW-LIS-RAK-LIS-WAW
W końcu wakacje i letnie wyjazdy.

Udało się dotrzeć do Gruzji o której myślałem już od dekady. Dodatkowo to objazd. Kutaisi, Batumi, Kaukaz Wysoki i Niski, …. Co najważniejsze wszystko to na motocyklu.
Załącznik:
019gru.jpg
019gru.jpg [ 412.76 KiB | Obejrzany 1295 razy ]

Załącznik:
020gru.jpg
020gru.jpg [ 352.71 KiB | Obejrzany 1295 razy ]

Załącznik:
021gru.jpg
021gru.jpg [ 354.08 KiB | Obejrzany 1295 razy ]

Załącznik:
022gru.jpg
022gru.jpg [ 430.37 KiB | Obejrzany 1295 razy ]

Następnie lecimy do Maroka. Marrakesz, Atlas i Sahara. Pierwszy raz w Moroku i musze powiedzieć, że mile mnie zaskoczyło to co tam zobaczyłem. Miło wspominam.
Załącznik:
024mar.jpg
024mar.jpg [ 469.16 KiB | Obejrzany 1295 razy ]

Załącznik:
025mar.jpg
025mar.jpg [ 313.3 KiB | Obejrzany 1295 razy ]

Załącznik:
026mar.jpg
026mar.jpg [ 314.7 KiB | Obejrzany 1295 razy ]

Załącznik:
027mar.jpg
027mar.jpg [ 380.46 KiB | Obejrzany 1295 razy ]

Lecąc do Marrakeszu jak i z niego wracając miałem noclegi w Lizbonie. Pozwoliło to pochodzić trochę po mieście. Co ciekawe w sobotę kilka razy jechałem kolejką Gloria, która to już 4 dni później stała się "bohaterką" katastrofy w której zginęło kilkanaście osób.
Załącznik:
023lis.jpg
023lis.jpg [ 377.19 KiB | Obejrzany 1295 razy ]

Wrzesień WRO-FRA-TUN-FRA-WRO
City break. Po 25 latach od ostatniej wizyty polecieliśmy sprawdzić co się zmieniło. Najbardziej widoczne zmiany? Brak renówek 9 / 25 no i w medinie spokój, zero objawów nachalności.
Załącznik:
028tun.jpg
028tun.jpg [ 320.96 KiB | Obejrzany 1295 razy ]

Załącznik:
029tun.jpg
029tun.jpg [ 493.11 KiB | Obejrzany 1295 razy ]

No i na koniec ogólne podsumowanie podróży lotniczych:

Odwiedzone kraje: 13 (nowe 5)
Czechy, Austria, Chiny, Tajwan, Wietnam, Tajlandia, Niemcy, Francja, Hiszpania, Gruzja, Portugalia, Maroko, Tunezja

Lotniska: 22 (nowe 14)
KTW, WAW, GDN, VIE, PEK, TPE, SGN, PQC, DMK, BKK, KRK, ORY, FRA, ALC, MUC, SZZ, POZ, KUT, LIS, RAK, WRO, TUN

Inne:
Pierwszy raz samolotem: A220-300 i B737 max 8
Pierwszy raz linią lotniczą: Air China, StarLux, VietJet, Thai AirAsia, TAP
Pierwszy raz wylatałem Frequent Travellera, ale na razie nie wiem po co, bo jeszcze z niczego nie skorzystałem ;)

Załącznik:
030lot.jpg
030lot.jpg [ 441.78 KiB | Obejrzany 1295 razy ]

Plan na przyszły rok? 2026 nie będzie łatwy, w szczególności jego pierwsza połowa w mojej branży będzie pod znakiem realizacji projektów KPO...
Ale w drugiej połowie będzie można trochę nadrobić i pewnie uda się polecieć tu czy tam.
 Profil Relacje PM off
28 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 15 Gru 2025 01:46 

Loty: 166
Kilometry: 375 053
niebieski
Image

Słaby to rok był dla mnie.
Mauritius w Kwietniu mnie przywitał, Reunion pare dni pożniej - grube rozczarowanie rozczarowało.

Sri Lanka na listopad pół roku poźniej prez Zurych ( Brzydkie miasto, nie ma co zwiedzac :-)

Jedyny plus ze na Sri Lance nic mie nie padało - 3 dni przed wyjazdem dostalem na googlach ostrzezeznie że będą powodzie.
Wyleciałem jak zaczeło padać, ale serio szkoda mi tych ludzi tam ....
 Profil Relacje PM off
17 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 15 Gru 2025 04:36 
Awatar użytkownika

złoty
15.12.2024 r. kameander napisał(a):
Obiecałem sobie, że przyszły rok będzie spokojniejszy, choć już parę biletów kupiłem...

Tymczasem rok później: 72 loty, 144 000 kilometrów, 225 godzin. Wszystko rekordowe.

26(+3) państw: Grecja, Wielka Brytania, Francja, Meksyk, Belize, Gwatemala, Kuwejt, Bahrajn, Belgia, Portugalia, Włochy, Maroko, (Sahara Zachodnia), Sri Lanka, Gruzja, Serbia, Albania, (Kosowo), ZEA, Nepal, Norwegia, Mołdawia, (Naddniestrze), Liechtenstein, Szwajcaria, Chorwacja, Irlandia, Komory, Bułgaria. Plus Niemcy i Czechy, ale to za rogiem.

9 linii: Wizzair, Ryanair, Turkish, Tropic Air, Pegasus, Kuwait Airways, Air Arabia, Norwegian, Ethiopian.
Załącznik:
00_Mapa.jpg
00_Mapa.jpg [ 583.92 KiB | Obejrzany 1249 razy ]

Styczeń. Rok tradycyjnie zaczął się posylwestrowym powrotem, tym razem z Grecji, po którym zaraz poszły jednodniówka w Edynburgu, weekend na obrzeżach Londynu oraz pierwszy wylot z chrześniakiem – na parę dni do Paryża. Będzie nowy forumowicz za jakiś czas.
Załącznik:
01_Grecja.jpg
01_Grecja.jpg [ 430.71 KiB | Obejrzany 1249 razy ]
Załącznik:
02_Szkocja.jpg
02_Szkocja.jpg [ 783.81 KiB | Obejrzany 1249 razy ]
Załącznik:
03_Londyn.jpg
03_Londyn.jpg [ 959.29 KiB | Obejrzany 1249 razy ]
Załącznik:
04_Paryż.jpg
04_Paryż.jpg [ 696.68 KiB | Obejrzany 1249 razy ]

Luty. Sylwestrową ekipą ruszyliśmy na Jukatan. Znajomi byli tam pierwszy raz, więc po meksykańskiej stronie zawitaliśmy do kilku punktów obowiązkowych, ale i uzupełniłem sobie parę miejsc poprzednio pominiętych. A potem już obżeraliśmy się tanimi homarami w Belize i znów buszowaliśmy po ruinach tu i tam, ze szczególnym uwzględnieniem Tikal.
Załącznik:
05_Meksyk.jpg
05_Meksyk.jpg [ 847.68 KiB | Obejrzany 1249 razy ]
Załącznik:
06_Belize.jpg
06_Belize.jpg [ 653.66 KiB | Obejrzany 1249 razy ]
Załącznik:
07_Gwatemala.jpg
07_Gwatemala.jpg [ 736.83 KiB | Obejrzany 1249 razy ]

Marzec. Męską częścią ekipy ruszyliśmy do Kuwejtu i Bahrajnu w promocji Pegasusa. W niewłaściwej kolejności, więc dość istotne flaszki straciliśmy już na przylocie – w efekcie obchodziliśmy ramadan nieco bardziej niż on nas. Pod koniec miesiąca były jeszcze omułki z frytkami i pobliska kopalnia – i powrót w przededniu strajku, który znacznie wpłynął na resztę podróżniczego roku.
Załącznik:
08_Kuwejt.jpg
08_Kuwejt.jpg [ 679.13 KiB | Obejrzany 1249 razy ]
Załącznik:
09_Bahrajn.jpg
09_Bahrajn.jpg [ 604.71 KiB | Obejrzany 1249 razy ]
Załącznik:
10_Belgia.jpg
10_Belgia.jpg [ 900.97 KiB | Obejrzany 1249 razy ]

Kwiecień. Seria lotów w cenie frytek. Rodzinne Portugalia (głównie północna) oraz Kalabria, a potem solo przez Maroko do Sahary Zachodniej. Od dawna chciałem zobaczyć leżący tam wrak – czuję z nim jakieś współbrzmienie. W drodze powrotnej tradycyjnie kupiłem kolejny dywan w Taznakcie, a ogółem przewiozłem lekko z 50 osób, głównie dzieciaków z i do szkół. Kameander Taxi.
Załącznik:
11_Portugalia.jpg
11_Portugalia.jpg [ 784.95 KiB | Obejrzany 1249 razy ]
Załącznik:
12_Kalabria.jpg
12_Kalabria.jpg [ 834.46 KiB | Obejrzany 1249 razy ]
Załącznik:
13_Sahara.jpg
13_Sahara.jpg [ 571.67 KiB | Obejrzany 1249 razy ]
Załącznik:
14_Maroko.jpg
14_Maroko.jpg [ 549.92 KiB | Obejrzany 1249 razy ]

Maj. Polubiłem Air Arabię dzięki blisko dwu tygodniom na Sri Lance. Zjeździliśmy samodzielnie wyspę wzdłuż i wszerz – zachęcam. Zasady ruchu są bardzo proste: na generalnie umownych dwu pasach zasadniczo nie wyprzedza się na trzeciego, przy czym za pierwszych dwu nie liczą się: pieszy (po obu stronach), tuktuk (również po obu stronach), także tuktuk wyprzedzający innego tuktuka oraz autobus (posiadający z racji pośpiechu absolutne pierwszeństwo).
Załącznik:
15_Sri Lanka.jpg
15_Sri Lanka.jpg [ 942.99 KiB | Obejrzany 1249 razy ]

Czerwiec. Kolejna porcja lotów – w zasadzie powtórka kwietnia, choć w inne miejsca. Jeszcze raz Portugalia (głównie południowa), Gruzja oraz Kreta. Niby wszędzie tam już byliśmy wielokrotnie, ale była okazja, by uzupełnić brakujące miejsca – jak Górna Swanetia czy Samaria choćby. No i nie siedzieć na weekend w domu.
Załącznik:
16_Portugalia.jpg
16_Portugalia.jpg [ 798.53 KiB | Obejrzany 1249 razy ]
Załącznik:
17_Gruzja.jpg
17_Gruzja.jpg [ 889.25 KiB | Obejrzany 1249 razy ]
Załącznik:
18_Kreta.jpg
18_Kreta.jpg [ 899.8 KiB | Obejrzany 1249 razy ]

Lipiec. Południowa Serbia przez Korfu. Parę dni kręcenia się w klasycznej serbskiej tetradzie: cerkwie, kotlety, muzea i krafty. Od policji dostałem zaświadczenie, że nie jeżdżę jak ciapa. Niestety płatne na lokalnej poczcie. Wyjazd solowy, więc i stopovery w obie strony w starym stylu: zamiast hoteli – wina, plaże i lotniska.
Załącznik:
19_Korfu.jpg
19_Korfu.jpg [ 514.08 KiB | Obejrzany 1249 razy ]
Załącznik:
20_Serbia.jpg
20_Serbia.jpg [ 762.13 KiB | Obejrzany 1249 razy ]

Sierpień. Tydzień w Albanii oraz Kosowie. Albania wreszcie zwiedzona porządniej, z kolei Kosowo było właściwie dokompletowaniem lipcowego wyjazdu. Gdybym miał wskazać soczewkę, w której ogniskuje się współczesna Europa, to byłaby to właśnie ta okolica. Przy czym nie wiem, czy to dobrze.
Załącznik:
21_Albania.jpg
21_Albania.jpg [ 620.35 KiB | Obejrzany 1249 razy ]
Załącznik:
22_Kosowo.jpg
22_Kosowo.jpg [ 750.08 KiB | Obejrzany 1249 razy ]

Wrzesień. Wspominałem, że lubię Air Arabię? Dwudziestogodzinny layover pozwolił zwiedzić mniej popularne emiraty i omańską eksklawę, a potem już Nepal. Samotne Annapurna Circuit wymyśliłem, by się oderwać trochę od codziennego zgiełku. Gdy zbliżałem się do Thorong La, na dole rozpoczęły się masowe protesty, dziesiątki ofiar śmiertelnych i upadek rządu. Ucieczkę od zgiełku kontynuowałem szczęśliwie nieco później – w drodze na Nordkapp, a potem kręcąc się po Svalbardzie.
Załącznik:
23_ZEA.jpg
23_ZEA.jpg [ 743.86 KiB | Obejrzany 1249 razy ]
Załącznik:
24_Nepal.jpg
24_Nepal.jpg [ 929.26 KiB | Obejrzany 1249 razy ]
Załącznik:
25_Norwegia.jpg
25_Norwegia.jpg [ 804.56 KiB | Obejrzany 1249 razy ]
Załącznik:
26_Svalbard.jpg
26_Svalbard.jpg [ 893.36 KiB | Obejrzany 1249 razy ]

Październik. Same weekendówki a’la kwiecień. Szybki rekonesans w Mołdawii z Naddniestrzem – na dłuższe zwiedzanie przyjdzie czas przed zlotem. W Kiszyniowie przypadkiem trafiliśmy na festiwal wina i – jeszcze większym przypadkiem – z powrotem na kwaterę. Potem niemieckie Malediwy, Liechtenstein i Szwajcaria. Następnie Jeziora Plitwickie z Trogirem, szwendy po obłędnie zielonej irlandzkiej prowincji, wreszcie Dubrownik i okolice. Bardzo to wszystko miłe.
Załącznik:
27_Naddniestrze.jpg
27_Naddniestrze.jpg [ 614 KiB | Obejrzany 1249 razy ]
Załącznik:
28_Mołdawia.jpg
28_Mołdawia.jpg [ 802.15 KiB | Obejrzany 1249 razy ]
Załącznik:
29_Niemcy.jpg
29_Niemcy.jpg [ 699.55 KiB | Obejrzany 1249 razy ]
Załącznik:
30_Liechtenstein.jpg
30_Liechtenstein.jpg [ 581.63 KiB | Obejrzany 1249 razy ]
Załącznik:
31_Szwajcaria.jpg
31_Szwajcaria.jpg [ 966.58 KiB | Obejrzany 1249 razy ]
Załącznik:
32_Chorwacja.jpg
32_Chorwacja.jpg [ 941.66 KiB | Obejrzany 1249 razy ]
Załącznik:
33_Irlandia.jpg
33_Irlandia.jpg [ 938.09 KiB | Obejrzany 1249 razy ]
Załącznik:
34_Chorwacja.jpg
34_Chorwacja.jpg [ 697.39 KiB | Obejrzany 1249 razy ]

Listopad. Zamknęli nam lotnisko, więc postanowiłem wykorzystać ten przymusowy odwyk na trochę uczciwej roboty. Zapału starczyło na trzy tygodnie, po czym użyłem mil na island break na Komorach. Bardzo przyjemne państewko, którego – zgodnie ze statystykami – właściwie faktycznie nie ma powodu odwiedzać. Acz warto.
Załącznik:
35_Komory.jpg
35_Komory.jpg [ 719.63 KiB | Obejrzany 1249 razy ]

Grudzień. Na otwarcie lotniska wymyśliłem sobie, by polecieć zwiedzić Cerkiew Bojańską, tymczasem w saloniku spotkałem @xyrxis wraz z kompanem lecących w tym samym kierunku. Impreza z saloniku przeniosła się do sofijskiego krafta i tutaj wypada zakończyć opowieść. A cerkiew następnego dnia bardzo ładna, tylko cholernie głośna i rażąco jasna.
Załącznik:
36_Bułgaria.jpg
36_Bułgaria.jpg [ 578.07 KiB | Obejrzany 1249 razy ]

Podsumowanie. Wbrew początkowym założeniom był to jak na mnie znowu rok dość intensywny. Wraz ze Szwajcarią udało mi się ukompletować wszystkie państwa Europy – to cieszy, choć do wielu z nich jeszcze mam po co i zamiar wracać. Miałem też okazję poznać kilku kapitalnych Forumowiczów na żywo. Forumowiczów, którym winien jestem podziękowania, jest daleko więcej, zwłaszcza wśród autorów wrzutek i relacji. Wszystkim za wszystko - bardzo dziękuję!

Co dalej. Po Świętach uciekamy do Maroka – tym razem północ, powrót już po Nowym Roku. Potem jest już parę rzeczy na pierwsze półrocze: Chile z Boliwią, Rzym z chrześniakiem, Armenia, Egipt, Azerbejdżan i zlot. Oraz Hongkong na majówkę, choć jeszcze nie kupiłem dolotów. Co potem, się zobaczy – mam wprawdzie trochę rezerwacji na drugie półrocze, ale raczej takich, co to wyglądają, jakby się miały pozmieniać.

Najlepszego!
31 ludzi lubi ten post.
Gadekk uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 15 Gru 2025 11:17 

Odwiedzone kraje: 8 (nowe 5): Czechy, Estonia, Indonezja, Łotwa, Malezja, Singapur, Tajlandia, Włochy

Styczeń
Tallin z kalendarza adwentowego LOTu. Mroźna i mocno zaśnieżona zachodnia Estonia, Tallin, Haapsalu, park narodowy Soomaa.
Załącznik:
Estonia.jpg
Estonia.jpg [ 196.32 KiB | Obejrzany 1264 razy ]

Luty-Marzec
Miesięczny trip po Azji południowo-wschodniej. Sinapur-Langkawi-Koh Lipe-Langkawi-Bali-Singapur.
Załącznik:
Singapur.jpg
Singapur.jpg [ 178.51 KiB | Obejrzany 1264 razy ]

Załącznik:
Malezja.jpg
Malezja.jpg [ 148.06 KiB | Obejrzany 1264 razy ]

Załącznik:
Tajlandia.jpg
Tajlandia.jpg [ 92.16 KiB | Obejrzany 1264 razy ]

Załącznik:
Indonezja.jpg
Indonezja.jpg [ 241.88 KiB | Obejrzany 1264 razy ]

Maj
Tydzień na Sycylii, zachodnia część wyspy.
Załącznik:
Włochy.jpg
Włochy.jpg [ 144.2 KiB | Obejrzany 1264 razy ]

Lipiec
Wakacje na Łotwie. Ryga, Jurmala, park narodowy Kemeri, Sigulda. Saulkrasti.
Załącznik:
Łotwa.jpg
Łotwa.jpg [ 207.61 KiB | Obejrzany 1264 razy ]

Sierpień
Długi weekend w Kutnej Horze.
Załącznik:
Czechy.jpg
Czechy.jpg [ 160 KiB | Obejrzany 1264 razy ]
 Profil Relacje PM off
21 ludzi lubi ten post.

#12 PostWysłany: 15 Gru 2025 14:01 
Awatar użytkownika

Loty: 245
Kilometry: 468 306
srebrny
U mnie jednak całkiem dobry rok, biorąc pod uwage że większość to rodzinne wypady, które jednak kosztuja duzo więcej niż wypady z ekipą.

Lotów 36.
Kraje: 14 w tym 11 nowych: Chiny, Wietnam, Uzbekistan, Togo, Benin, Tadzykistan, Armenia, Mołdawia (rep, Naddniestrzańska), Norwegia, Andorra, Luxemburg, Gambia, Gwinea Bissau, Senegal.

No i sporo gór w ramach Korony Gór Polski i Korony Gór Świetokrzyskich, ale tego tutaj nie liczę.

Załącznik:
Zrzut ekranu 2025-12-15 o 12.53.05.png
Zrzut ekranu 2025-12-15 o 12.53.05.png [ 505.31 KiB | Obejrzany 1203 razy ]

Luty - Chiny

Załącznik:
IMG_7626.jpg
IMG_7626.jpg [ 93.92 KiB | Obejrzany 1203 razy ]

Załącznik:
IMG_6838.jpg
IMG_6838.jpg [ 166.77 KiB | Obejrzany 1203 razy ]

Załącznik:
IMG_6948.jpg
IMG_6948.jpg [ 137.58 KiB | Obejrzany 1203 razy ]

Wietnam

Załącznik:
IMG_7004.jpg
IMG_7004.jpg [ 146.45 KiB | Obejrzany 1203 razy ]

Marzec - Togo i Benin

Załącznik:
IMG_2702.jpg
IMG_2702.jpg [ 118.84 KiB | Obejrzany 1203 razy ]

Załącznik:
IMG_1855.jpg
IMG_1855.jpg [ 217.33 KiB | Obejrzany 1203 razy ]

Kwiecień - Uzbekistan, Tadzykistan

Załącznik:
IMG_2435.jpg
IMG_2435.jpg [ 171.14 KiB | Obejrzany 1203 razy ]

Załącznik:
IMG_7342.jpg
IMG_7342.jpg [ 139.21 KiB | Obejrzany 1203 razy ]

Załącznik:
IMG_2614.jpg
IMG_2614.jpg [ 223.78 KiB | Obejrzany 1203 razy ]

Załącznik:
IMG_2635.jpg
IMG_2635.jpg [ 176.04 KiB | Obejrzany 1203 razy ]

Maj - Armenia

Załącznik:
IMG_3866.jpg
IMG_3866.jpg [ 172.17 KiB | Obejrzany 1203 razy ]

Czerwiec- Mołdawia + Rep. Naddniestrzańska

Załącznik:
822aacdc-0848-4e80-9f37-956408c32492.jpg
822aacdc-0848-4e80-9f37-956408c32492.jpg [ 37.43 KiB | Obejrzany 1203 razy ]

Lipiec - Norwegia Lofoty

Załącznik:
IMG_2207.jpg
IMG_2207.jpg [ 141.27 KiB | Obejrzany 1203 razy ]

Sierpień - Norwegia - Trolltunga

Załącznik:
IMG_3238.jpg
IMG_3238.jpg [ 136.94 KiB | Obejrzany 1203 razy ]

Październik: Luxemburg

Załącznik:
IMG_4490.jpg
IMG_4490.jpg [ 183.58 KiB | Obejrzany 1203 razy ]

Listopad: Andorra, Gambia, Senegal, Gwinea Bissau

Załącznik:
IMG_5405.jpg
IMG_5405.jpg [ 127.51 KiB | Obejrzany 1203 razy ]

Załącznik:
dji_fly_20251116_075402_0084_1763280052875_photo.jpg
dji_fly_20251116_075402_0084_1763280052875_photo.jpg [ 241.31 KiB | Obejrzany 1203 razy ]

Załącznik:
IMG_6740.jpg
IMG_6740.jpg [ 267.83 KiB | Obejrzany 1203 razy ]

W sumie zaskoczylo mnie ze bylem w tylu nowych krajach. Nie planowalem wczesniej tego, wiec jestem mega zadowolony.
32 ludzi lubi ten post.

#13 PostWysłany: 15 Gru 2025 23:07 
Awatar użytkownika

niebieski
Styczeń:
Przedłużony weekend z 6.01: Łotwa, Estonia, Finlandia (Ryga - Tallin -prom- Helsinki)

Marzec/Kwiecień
Turcja (2x Stambuł tour by TK) + Filipiny (Bohol + Siquijor + Dumuagete)

Kwiecień:
Włochy - Ferrara + Bolonia - jednodniówka

Lipiec:
Mołdawia + Naddniestrze

Wrzesień/Październik:
Czarnogóra

Listopad:
Indie (Ladakh + Agra + Delhi).
Relacja: ladakh-express-marmurowy-bonus-wybuchowe-zakonczenie,215,184296

+ Słowacja/Czechy

Kraje: 6 nowych - Estonia, Finlandia, Czarnogóra, Indie, Filipiny i Mołdawia, która dostała zaszczytny numer 50/193 (UN).

Załączniki:
RIX.JPEG
RIX.JPEG [ 714.62 KiB | Obejrzany 1083 razy ]
Ryga.JPEG
Ryga.JPEG [ 628.78 KiB | Obejrzany 1083 razy ]
Tallin.JPEG
Tallin.JPEG [ 575.19 KiB | Obejrzany 1083 razy ]
Helsinki.JPEG
Helsinki.JPEG [ 447.39 KiB | Obejrzany 1083 razy ]
Ferrara.JPEG
Ferrara.JPEG [ 438.76 KiB | Obejrzany 1083 razy ]
Valencia.JPEG
Valencia.JPEG [ 795.18 KiB | Obejrzany 1083 razy ]
Stambuł.JPEG
Stambuł.JPEG [ 629.4 KiB | Obejrzany 1083 razy ]
SanJuan.JPEG
SanJuan.JPEG [ 389.2 KiB | Obejrzany 1083 razy ]
Lazi.JPEG
Lazi.JPEG [ 479.2 KiB | Obejrzany 1083 razy ]
Naddniestrze.JPEG
Naddniestrze.JPEG [ 483.59 KiB | Obejrzany 1083 razy ]
Cricova.JPEG
Cricova.JPEG [ 566.94 KiB | Obejrzany 1083 razy ]
Petrovac.JPEG
Petrovac.JPEG [ 520.58 KiB | Obejrzany 1083 razy ]
Ladakh.JPG
Ladakh.JPG [ 487.77 KiB | Obejrzany 1083 razy ]
 Profil Relacje PM off
20 ludzi lubi ten post.

#14 PostWysłany: 16 Gru 2025 00:49 

Loty: 26
Kilometry: 27 289
Ja tam się nie mam za bardzo czym chwalić, zwłaszcza, że podróżniczo znacznie skromniej niż w 2024, ale co mi tam.

Odwiedzone kraje: 4 (w tym 2 nowe)
Czechy, Słowacja, Bułgaria, Turcja

Lotniska: 7 (5 nowych)

KRK, SOF, KTW, AYT, ASR, ADB, IST

Linie lotnicze: 4 (3 nowe)

Wizz Air, Corendon, Pegasus, Turkish Airlines

7 lotów:
6.10 KRK-SOF [W6]
10.10 SOF-KRK [W6]
1.11 KTW-AYT [XC]
5.11 AYT-ASR [PC]
11.11 ASR-ADB [PC]
16.11 ADB-IST [TK]
16.11 IST-KRK [TK]

W lipcu jednodniówki na Orawę i do Brna, w październiku krótki wypad do Bułgarii, w listopadzie już dłuższy wyjazd do Turcji.

W przyszłym roku zamierzam poprawić wynik :D
 Profil Relacje PM off
25 ludzi lubi ten post.

#15 PostWysłany: 16 Gru 2025 20:43 
Awatar użytkownika

Loty: 258
Kilometry: 456 683
złoty
Swoje tegoroczne podróże zakończyłem wczoraj, zatem jedziemy na świeżko z podsumowaniem 2025.

W zeszłorocznym podsumowaniu powiało "lekką" melancholią.
Cytuj:
Kolejny rok też nie zapowiada się póki co lepiej. Z zaplanowanych wyjazdów jedynie mam Maderę i Włochy i jakoś brak perspektyw na kolejne zakupy... No nic.

I nie da się ukryć, że pierwsze 3 kwartały potwierdzały tę tezę. Do ostatniego weekendu września miałem jedynie 13 kresek. Na szczęście z odsieczą przyszedł jednak 4ty kwartał, który obfitował w kolejne 21 (swoją drogą podziwiam ludzi wykręcających tyle i więcej w każdym kwartale rok w rok, jak Wy to robicie?!) i udało się zamknąć rok w liczbie 34 lotów. I o ile sama ta liczba nie powala, tak kilometrowo zakręciłem się tuż obok rekordu. Tym bardziej bolą opuszczone 2 loty przez moją głupotę. Może te 70 to mój limit? :D

Były tylko 3 nowe kraje, ale z kolei sporo nowych miejsc i regionów, a także kolejny raz 2 longi w roku. Nie ma co narzekać, to był super rok! :) Nie zanudzam, lecimy z podsumowaniem!

Liczba lotów: 34
Liczba kilometrów: 69 878
Odwiedzone kraje 12 (nowe): Hiszpania 3x, Irlandia, Barbados, Wielka Brytania + Gibraltar , Portugalia (Madera), Niemcy, Norwegia, Holandia, Włochy, Szwecja, Tajlandia, Kambodża i lista zamknęła się na 63 odwiedzonych krajach ogółem.
Nowe linie: Thai Vietjet Air, Austrian Airlines, KLM Cityhopper, Aer Lingus, Air Cambodia

Załącznik:
Wasil10.jpg
Wasil10.jpg [ 317.92 KiB | Obejrzany 883 razy ]

Poniżej po 1 zdjęciu z każdego kraju

Styczeń
Walencja na 3 noce po słońce i do ZOO, które zrodziło pomysł na kolejny rok (o czym dalej)
Załącznik:
Walencja.jpg
Walencja.jpg [ 666.47 KiB | Obejrzany 883 razy ]

Luty
Lublin OW przez WAW bez historii

Marzec
Pierwszy long w 25 - Barbados z domieszką Dublina i Manchesteru
Załącznik:
Barbados.jpg
Barbados.jpg [ 494.16 KiB | Obejrzany 883 razy ]

Załącznik:
Dublin.jpg
Dublin.jpg [ 173.68 KiB | Obejrzany 883 razy ]

Załącznik:
Manchester.jpg
Manchester.jpg [ 118.42 KiB | Obejrzany 883 razy ]

Maj
Madera rodzinnie
Załącznik:
Madera.jpg
Madera.jpg [ 673.68 KiB | Obejrzany 883 razy ]

Lipiec
Jednodniowy Dortmund z flajową ekipą @Szyn3k @tom971 @Martinuss @Gadekk
Załącznik:
Dortmund.jpg
Dortmund.jpg [ 230.04 KiB | Obejrzany 883 razy ]

Wrzesień
Kolejny lot był dopiero pod koniec września, ale zaczął on nadrabianie kilometrów w 2025, a była to jednodniówka w słonecznym! Bergen.
Załącznik:
Bergen.jpg
Bergen.jpg [ 563.61 KiB | Obejrzany 883 razy ]

Październik
W sumie jakoś tak się złożyło, że to był mój 1 raz w Holandii, a konkretnie Amsterdam i Zaandam.
A pod koniec miesiąca wpadły mniej uczęszczane Włochy - Bracciano, Viterbo, Montefiascone, Bagnoregio, Orvieto i Tivoli na dokładkę
Załącznik:
Amsterdam.jpg
Amsterdam.jpg [ 680.3 KiB | Obejrzany 883 razy ]

Załącznik:
Bagnoregio.jpg
Bagnoregio.jpg [ 621.01 KiB | Obejrzany 883 razy ]

Listopad
Drugi long w roku - Kambodża i powrót po 9 latach do Tajlandii. Wszystko to ze Sztokholmu, w którym w sumie też byłem 1 raz w życiu (a to przecież jak krajówka z Gdańska). Na miejscu Bangkok, Phnom Penh, Kampot i Siem Reap.
Załącznik:
Siem Reap.jpg
Siem Reap.jpg [ 553.09 KiB | Obejrzany 883 razy ]

Załącznik:
Bangkok.jpg
Bangkok.jpg [ 670.12 KiB | Obejrzany 883 razy ]

Załącznik:
Sztokholm.jpg
Sztokholm.jpg [ 577.77 KiB | Obejrzany 883 razy ]

Grudzień
A na koniec roku dwa wyloty do Hiszpanii przedzielone półtoradniowym powrotem do domu.
Pierwszy - Salamanka, Leon i Madryt
Drugi z to z kolei Malaga, Gibraltar, Kadyks i Sewilla z @Szyn3k +2
Załącznik:
Leon.jpg
Leon.jpg [ 634.59 KiB | Obejrzany 883 razy ]

Załącznik:
Sevilla.jpg
Sevilla.jpg [ 562.87 KiB | Obejrzany 883 razy ]

A co w 2026? Mam nadzieję, że wszystko się spełni, bo plany jakieś są! Na początek jak co roku Włochy (Sycylia), potem Etiopia, Uganda i Rwanda, jak co roku hiszpańskie klimaty, Estonia i to chyba tyle z kupionych już teraz. W 2 połowie roku chciałbym popłynąć w pierwszy rejs.

Życzę wszystkim zdrówka i owocnych podróży w 2026!

Relacja Brunei, Singapur, Malezja
 Profil Relacje PM off
27 ludzi lubi ten post.

#16 PostWysłany: 16 Gru 2025 23:46 
Awatar użytkownika

Loty: 42
Kilometry: 92 287
srebrny
Przez większość życia nie latałem, nie wiedziałem wtedy, że mam taką potrzebę, na szczęście F4F mnie uświadomiło :)
Rok 2024 zakończyłem 11 lotami, natomiast w 2025 odbyłem 17 lotów zatem jest progres :)
Pisałem o planach na 🇳🇴Lofoty w marcu (✅) i marzył mi się przelot poza Europę z 4-latkiem i rocznym bobasem (🇺🇿Uzbekistan✅). Był plan na 🇺🇸USA, ale żona powiedziała "daj pomieszkać w Polsce" i nie polecieliśmy z międzylądowaniem w Keflaviku, a Fly Play zakończył działalność, więc 🇺🇸USA i 🇮🇸Islandia niestety nie doszły do skutku ❌.

Załącznik:
Kri$_F4F_2025.jpg
Kri$_F4F_2025.jpg [ 210.89 KiB | Obejrzany 794 razy ]

Widzę, że wiele osób wrzuca eseje i tysiące zdjęć, ja postaram się zwięźle :)

Liczba lotów: 17
Liczba kilometrów: 39 383
Odwiedzone kraje 12 (w tym 5 nowych): 🇳🇿Nowa Zelandia, 🇨🇳Chiny, 🇭🇺Węgry, 🇳🇴Norwegia, 🇹🇷Turcja, 🇺🇿Uzbekistan, 🇮🇹Włochy x2, 🇦🇱Albania, 🇸🇲San Marino, 🇷🇴Rumunia, 🇻🇦Watykan, 🇸🇬Malta
Nowe linie: Uzbekistan Airways, Turkish Airlines

Styczeń
Powrót z 🇳🇿Nowej Zelandii przez 🇨🇳Guangzhou(Chiny) do Europy (🇭🇺Budapeszt) - AKL-CAN-BUD.
W grudniu polecieliśmy do Nowej Zelandii do rodziny żony na święta i planowaliśmy zwiedzić północną wyspę. 3 dni po przylocie syn złamał nogę skacząc na trampolinie, zatem musieliśmy się ograniczyć do kręcenia wokół Auckland (wizyty kontrolne u lekarza) i dopiero po świętach pojechaliśmy na kemping na płw. Coromandel, a potem pojechaliśmy do Rotorua. Pierwszy raz w życiu spędziłem Sylwestra na polu namiotowym/plaży, polecam dorosłym i dzieciom. Powrót przez Guangzhou do Budapesztu bez większej historii. Wyskoczyliśmy metrem z lotniska do Kantonu, ale jakoś nie zrobił na nas wrażenia.
Pozostał niedosyt z uwagi na niewykorzystany potencjał zwiedzania Nowej Zelandii i w 2026 wracamy zrobić objazdówkę północnej i południowej wyspy :mrgreen:

Załącznik:
202501-NowaZelandia.jpg
202501-NowaZelandia.jpg [ 396.52 KiB | Obejrzany 794 razy ]

Marzec
🇳🇴Norwegia, Lofoty, GDN-TOS-GDN (link do relacji)
Żona wspominała, że była kiedyś w Norwegii i jej się podobało, więc po poszukiwaniach znalazłem przelot relacji Gdańsk - Tromso, tam pożyczyliśmy auto i pojechaliśmy zwiedzać Lofoty. Widzieliśmy zorzę, łosie, piękne, puste plaże zimową porą (mimo kalendarzowej wiosny) i z pewnością tam wrócimy.

Załącznik:
202503-Lofoty.jpg
202503-Lofoty.jpg [ 327.55 KiB | Obejrzany 794 razy ]

Kwiecień
🇺🇿Uzbekistan wraz ze zwiedzaniem 🇹🇷Stambułu - WAW-IST-TAS-BHK i powrót TAS-IST-WAW (link do relacji)
Marzył mi się kierunek, który jest bezpieczny (żona i dwójka małych dzieci), jest poza Europą i jest atrakcyjny turystycznie, ale jednocześnie jest nietypowy.
Przypadkiem trafiłem na Uzbekistan i to był strzał w 10. Mili ludzie, piękne zabytki a do tego niskie ceny. Zaliczyliśmy lot krajowy TAS-BHK, do tego przejazdy szybkimi pociągami Afrosiyob.
Bardzo miłe wspomnienia, szczególnie, że córka nauczyła się tam stawiać pierwsze kroki.
A w ramach dłuższej przesiadki w Turcji, skorzystaliśmy z TourIstanbul i zwiedziliśmy przez parę godzin centrum Stambułu :)

Załącznik:
202504-Uzbekistan.jpg
202504-Uzbekistan.jpg [ 369.61 KiB | Obejrzany 794 razy ]

Czerwiec
🇮🇹Włochy (Bolonia) i 🇦🇱Albania z Wrocławia na tydzień z rodziną - WRO-BLQ-TIA-WRO
Nasłuchałem i naoglądałem się tylu rekomendacji jaki Albania to cudowny kraj, więc przekonałem żonę do wyjazdu. Z Wrocławia były drogie bilety, więc do Albanii polecieliśmy na okrętkę przez Bolonię na 2 dni.
W Bolonii mieliśmy auto, zrobiliśmy szybką przejażdżkę żeby zobaczyć Rimini, San Marino, Imolę. To była to przyjemna część podróży. W Albanii trafiliśmy na oszukańczy wynajem samochodów, problemy ze skorzystaniem z plaży (jak nie zapłacisz, to nie wejdziesz) i pozostało nam jedno wspomnienie - kraj piękny, ale tylko tam, gdzie nie ma Albańczyków, bo wszędzie gdzie stanęła ich stopa jest syf, brud i smród.

Załącznik:
202506-WlochyAlbania.jpg
202506-WlochyAlbania.jpg [ 379.24 KiB | Obejrzany 794 razy ]

Sierpień
Szybki wypad do 🇷🇴Rumunii - WRO-BBU-WRO
Miała być trasa Transfogarska, ale nie wypożyczyli mi auta (nie pasowała im metalowa karta kredytowa PKO BP, bo nie miała wytłoczeń), więc zwiedzałem Bukareszt. Wycieczka bez większej historii.

Załącznik:
202508-Rumunia.jpg
202508-Rumunia.jpg [ 390.06 KiB | Obejrzany 794 razy ]

Grudzień
Z Warszawy przez 🇮🇹Włochy i 🇸🇬Maltę do Wrocławia - WAW-FCO-MLA-WRO
Rodzina żony przyleciała z Nowej Zelandii na Święta, podstawiłem im auto do Warszawy i jakoś musiałem się dostać z powrotem do Wrocławia, więc poleciałem przez Rzym i Maltę. Prawie bez spania przez 2 doby, w sam raz w moim wieku :) W Rzymie byłem wielokrotnie, jednak te wielokrotności były w latach 90, gdy jeździło się autokarami, potem ostatni raz w 2009 i w końcu teraz :) Bardzo miło wspominam nocne włóczenie się po Rzymie, nikt mnie niepokoił, widziałem dużo policji, wszystkie atrakcje turystyczne były prawie puste (kilka osób), a na Schodach Hiszpańskich byłem jedyny o 3 w nocy. Potem przelot na Maltę, której uroków nie dojrzałem w nocy, prawdopodobnie trzeba ją zwiedzać za dnia.

Załącznik:
202512-WlochyMalta.jpg
202512-WlochyMalta.jpg [ 392.59 KiB | Obejrzany 794 razy ]

Moje małe podsumowanie - pozytywnie wspominam Lofoty, Uzbekistan i Rzym, natomiast zdecydowanie nie planuję wracać do Albanii, bardzo źle mi się będzie kojarzył ten kraj. Nie do końca podpasowała mi też Malta, ale może jeszcze dam „jej” szansę jak będę starszy i będę chciał wygrzać stare kości w zimie.

Plany na 2026
Na 100%:
  • powrót do 🇳🇿Nowej Zelandii i zwiedzenie obu wysp. W 2024/2025 z powodu złamania nogi przez syna w zasadzie zwiedziliśmy tylko północną część północnej wyspy. Teraz będą następujące kreski PRG-IST-KUL-AKL ; AKL-ZQN-WLG ; AKL-SIN-IST-PRG. W ramach tej wyprawy będziemy też przelotem w 🇨🇿Czechach, 🇹🇷Turcji, 🇲🇾Malezji i 🇸🇬Singapurze. Czas pokaże czy się uda coś dodatkowo zwiedzić.
  • 🇲🇩Mołdawia w kwietniu, 2x Wizz zmieniał mi termin lotu i z lutego przesunąłem na kwiecień, ale niestety jak na razie nie w terminie zlotu F4F :(
Na razie pewne 10 lotów, ale nie planuję na tym poprzestać. Pewnie jak znajdę coś taniego, to wyskoczę sam bez rodziny, żeby się poszlajać.

W planach (mniej i bardziej realnych):
  • 🇮🇸Islandia/🇫🇴Wyspy Owcze
  • 🇻🇳Wietnam
  • 🇺🇸USA
  • południe Europy poza sezonem, żeby z dziećmi i babciami wyskoczyć na kilka dni - może 🇮🇹Włochy, 🇪🇸Hiszpania, 🇨🇾Cypr? W sumie Cypr miał dojść do skutku w styczniu, ale Wizzair zmienił WRO-LCA-WRO na KTW-LCA-KTW i dzikie godziny, więc...

Dziękuję za przeczytanie i do zobaczenia w analogicznym temacie za rok :)
24 ludzi lubi ten post.

#17 PostWysłany: 17 Gru 2025 19:11 
Awatar użytkownika

Loty: 386
Kilometry: 681 222
HON fly4free
Mój ulubiony wątek, więc jak zwykle też się wypowiem. Od paru lat średnio 30-40 lotów i do rekordów daleko. Tym razem 40 i co ciekawe dopiero drugi rok, w którym leciałem w każdym miesiącu.

Styczeń

Teneryfa po raz pierwszy.

Załącznik:
Styczen-Resizer-800.jpg
Styczen-Resizer-800.jpg [ 241.82 KiB | Obejrzany 667 razy ]

Tak mi się spodobało, że w marcu zabrałem tam mamę (zwykle raz w roku lecimy gdzieś razem).

Załącznik:
marzec-Resizer-800.jpg
marzec-Resizer-800.jpg [ 142.47 KiB | Obejrzany 667 razy ]

W marcu było też Oslo.

Załącznik:
Marzec 2-Resizer-800.jpg
Marzec 2-Resizer-800.jpg [ 161.92 KiB | Obejrzany 667 razy ]

Kwiecień

Rimini i San Marino

Załącznik:
kwiecien-Resizer-800.jpg
kwiecien-Resizer-800.jpg [ 140.79 KiB | Obejrzany 667 razy ]

Maj

Lofoty, które jak widzę były bardzo popularne w tym roku a @DAD w swoim podsumowaniu umieścił nawet zdjęcie mojego lokum. No pięknie tam jest i chętnie wybiorę się znowu.

Załącznik:
maj-Resizer-800.jpg
maj-Resizer-800.jpg [ 197.49 KiB | Obejrzany 667 razy ]

W czerwcu była Kreta.

Załącznik:
czerwiec-Resizer-800.jpg
czerwiec-Resizer-800.jpg [ 123.95 KiB | Obejrzany 667 razy ]

W lipcu Czechy x2. Ołomuniec lądem i Praga samolotem.

Załącznik:
lipiec-Resizer-800.jpg
lipiec-Resizer-800.jpg [ 117.96 KiB | Obejrzany 667 razy ]

W sierpniu pierwsza wizyta na lotnisku w Szymanach.

Załącznik:
sierpien-Resizer-800.jpg
sierpien-Resizer-800.jpg [ 179.04 KiB | Obejrzany 667 razy ]

We wrześniu Svalbard.

Załącznik:
wrzesien-Resizer-800.jpg
wrzesien-Resizer-800.jpg [ 160.12 KiB | Obejrzany 667 razy ]

I tradycyjnie Sycylia

Załącznik:
PXL_20250922_163428777~2-Resizer-800.jpg
PXL_20250922_163428777~2-Resizer-800.jpg [ 173.8 KiB | Obejrzany 667 razy ]

Pażdziernik

Włochy poza utartym szlakiem i wizyta u znajomych w Marche.

Załącznik:
PXL_20251004_160338484~2-Resizer-800.jpg
PXL_20251004_160338484~2-Resizer-800.jpg [ 250.71 KiB | Obejrzany 667 razy ]

Potem Kreta po raz drugi.

Załącznik:
pazdizernik-Resizer-800.jpg
pazdizernik-Resizer-800.jpg [ 161.04 KiB | Obejrzany 667 razy ]

A potem szybki wypad do Kambodży i Wietnamu

Załącznik:
Pazdziernik 2-Resizer-800.jpg
Pazdziernik 2-Resizer-800.jpg [ 274.99 KiB | Obejrzany 667 razy ]

W listopadzie Cypr i Malta

Załącznik:
listopad-Resizer-800.jpg
listopad-Resizer-800.jpg [ 109.91 KiB | Obejrzany 667 razy ]

Załącznik:
PXL_20251129_153641011~2-Resizer-800.jpg
PXL_20251129_153641011~2-Resizer-800.jpg [ 138.92 KiB | Obejrzany 667 razy ]

A gdy w grudniu zabierałem się do pisania podsumowania, myśląc że juz nigdzie nie polecę, udąło mi się kupić biety na koncert Radiohead w Kopenhadze.

Załącznik:
grudzien-Resizer-800-Resizer-800.jpg
grudzien-Resizer-800-Resizer-800.jpg [ 93.47 KiB | Obejrzany 667 razy ]

Plany na 2026? Jak zwykle Grecja, Włochy, jakieś Kanary w zimie. Wyspy Owcze, pewnie jeden long haul, A poza tym sie zobaczy.

Wszystkim życzę udanych podróży.
 Profil Relacje PM off
25 ludzi lubi ten post.

#18 PostWysłany: 19 Gru 2025 13:19 

Loty: 188
Kilometry: 430 084
niebieski
Prawie rekordowy rok. 30 lotów i ponad 94 tys. km. w powietrzu.

Załącznik:
111.jpg
111.jpg [ 226.63 KiB | Obejrzany 360 razy ]

Nowe kraje: Kolumbia, Mauritius.

Nowe linie lotnicze: Air France, Austrian Air, British Airways, Firefly, Malaysia Airline, Pluna.

Nowe lotniska: Cartagena (CTG), Bogota (BOG), Paryż (CDG), Wiedeń (VIE), Port Luis (MRU), Kota Bahru (KBR), Penang (PEN), Londyn (LHR), Kos (KGS).

Styczeń
Kolumbia.

Luty
Mauritius. Wyjazd z przygodami. Trzy dni przed wylotem Linia lotnicza Edelweis odwołuje nam loty. Po kontakcie telefonicznym drobna zmiana terminu, trasy i linii lotniczej docieramy do celu + odszkodowanie i zwrot poniesionych dodatkowych kosztów.

Marzec
Malezja i pierwszy raz odwiedziliśmy magiczne miejsca czyli Penang i wyspy Perhartian.

Maj
Grecja, Kos.

Czerwiec
Miała być Grecja, ale zdrowie nie pozwoliło. Odwołano wypad. Przydało się ubezpieczenie do karty Visa Infinite PKO BP.

Czerwiec/Lipiec
Sanatorium, Szczawno Zdrój.

Sierpień
Wypad w polskie góry. Cieszyn, Szczyrk, Podhale.

Wrzesień
Wiedeń.

listopad
Grecja, Ateny

Listopad/Grudzień
Tajlandia.

Bardzo udany rok. Odwiedziliśmy wiele pięknych miejsc. Niestety długie loty nam nie służą i często kończą się wizytą u lekarza, ale jeszcze mamy takie w planach.
Przy takiej liczbie lotów i pobytów człowiek docenia przywileje lotnicze (saloniki i fast track) i hotelowe (platinium w programie lojalnościowym ALL Accor)

Plany na 2026 r.
Kupione, zarezerwowane:
Styczeń - Rzym i Filipiny.
Luty/Marzec - Tajlandia
Kwiecień - Kambodża
Maj/Czerwiec - Indonezja (Bali i Jawa).

W głowie: Rumunia, Madryd
 Profil Relacje PM off
16 ludzi lubi ten post.

#19 PostWysłany: 21 Gru 2025 21:17 
Awatar użytkownika

Loty: 368
Kilometry: 565 923
srebrny
Cytuj:
Widzę u siebie trend. Mniej podróży, ale raczej bardziej na bogato, bo gdzie jest teraz tanio

Zawsze zerkam, co napisałem rok wcześniej i utrzymuję się w tym trendzie. To już drugi taki rok. 2025 był wyjątkowy pod wieloma względami, ale ponownie rozmach podróżniczy będzie już za dwa miesiące przebity.
Dziękuje wszystkim to już tyle lat, a my dalej sobie tu piszemy i podróżujemy razem.
Załącznik:
0_JANUSZ.jpg
0_JANUSZ.jpg [ 230.65 KiB | Obejrzany 111 razy ]

Styczeń 2025
Dwa tygodnie w Etiopii. Super wyprawa oraz pierwsza solo w Afryce. Okazała się bardzo wymagająca fizycznie i wielokrotnie to odczułem przed i po wyjeździe. Polecam nie skakać tak po regionach. Zmiana wysokości i klimatu oraz kuchnia mogą naprawdę zmęczyć.
Na początek odwiedziłem Pustynię Danakil oraz wulkan Erta Ale.
Następnie udało się uczestniczyć w głównych obchodach Bożego Narodzenia w Lalibeli. Moja forma była tragiczna i przez to nie mogłem zobaczyć nocnego czuwania, ale już na poranną uroczystość Genna udało się zobaczyć.
Następnie kolejny skok do Doliny Omo na 5 dniową wycieczkę na motorze z przewodnikiem. Spanie pod gołym niebem na skórach z wołów otoczony dziećmi i kozami zostanie na zawsze w pamięci.
Niezliczona ilość wypitej dobrej kawy. Na koniec spotkanie z @Zeus w Addis i następnie z resztą ekipy wracającej z Kamerunu i RŚA.

Załącznik:
2.jpg
2.jpg [ 177.99 KiB | Obejrzany 111 razy ]

Załącznik:
3.jpg
3.jpg [ 170.45 KiB | Obejrzany 111 razy ]

Załącznik:
4.jpg
4.jpg [ 222.97 KiB | Obejrzany 111 razy ]

Załącznik:
5.jpg
5.jpg [ 117.9 KiB | Obejrzany 111 razy ]

Załącznik:
7.jpg
7.jpg [ 198.93 KiB | Obejrzany 111 razy ]

Załącznik:
6.jpg
6.jpg [ 239.68 KiB | Obejrzany 111 razy ]

Załącznik:
8.jpg
8.jpg [ 197.29 KiB | Obejrzany 111 razy ]

Załącznik:
9.jpg
9.jpg [ 204.32 KiB | Obejrzany 111 razy ]

Załącznik:
10.jpg
10.jpg [ 199.44 KiB | Obejrzany 111 razy ]

Załącznik:
11.jpg
11.jpg [ 143.65 KiB | Obejrzany 111 razy ]

Załącznik:
12.jpg
12.jpg [ 199.91 KiB | Obejrzany 111 razy ]

Załącznik:
13.jpg
13.jpg [ 216.4 KiB | Obejrzany 111 razy ]

Luty 2025
Po raz pierwszy Egipt, z pobudek statusowych A3 lot do Kairu. Piramidy robią wrażenie, a szczególnie te na południu zakwasy gwarantowane po wejściu na kuckach 😀
Muzea na pewno warte odwiedzenia to Narodowe Muzeum Cywilizacji Egipskiej (warto zobaczyć mumie) i nowe muzeum GEM, ale jest ono przytłaczające chociaż zrobione na pewno z pomysłem.
Przypadkowa spotkanie z Mohamedem i jego Fiatem Miraflori. Starszy i miły Pan pomógł mi odwiedzić przez dwa dni piramidy, a drugiego dnia dostałem zaproszenia na obiad, który zjedliśmy razem z jego żoną po zwiedzaniu. Na koniec skorzystałem również z podwózki na lotnisko w cenie standardowej, ale na pewno poszła w dobre ręce.

Załącznik:
1.jpg
1.jpg [ 184.61 KiB | Obejrzany 111 razy ]

Marzec 2025
Wizyta w Gdyni na Kolosy. Do zobaczenia już za 3 miesiące 8-)

Kwiecień 2025
Alternatywna podróż do VFA nie z deala, ale ET w przyzwoitej cenie. Nie ma co się rozpisywać. Wiele osób było i plan był podobny. Wodospady z obu stron, lot helikopterem oraz cudowne Chobe.
Załącznik:
14.jpg
14.jpg [ 147.99 KiB | Obejrzany 111 razy ]

Załącznik:
15.jpg
15.jpg [ 226.84 KiB | Obejrzany 111 razy ]

Załącznik:
16.jpg
16.jpg [ 173.2 KiB | Obejrzany 111 razy ]

Załącznik:
17.jpg
17.jpg [ 187.49 KiB | Obejrzany 111 razy ]

Załącznik:
18.jpg
18.jpg [ 176.28 KiB | Obejrzany 111 razy ]

Maj 2025
Kilkudniowy rowerowy wypad na Mazury. Mazurksa Pętla Rowerowa https://mazurskapetlarowerowa.com/ Pierwsza wycieczka kilkudniowa. Udało się zrealizować zeszłoroczne plany.
Tydzień póżniej szybki wypad do HER po odcinki A3.
Załącznik:
19.jpg
19.jpg [ 215.57 KiB | Obejrzany 111 razy ]

Wakacje 2026
Festiwal Mystic oraz dużo jazdy rowerem Łącznie 3100km, więc o 500km mniej niż rok wcześniej. Nowy rekord 126km na raz. Już czekam na nowy sezon.
Wypad na weekend we dwoje w Gorce.

Październik 2025
Bangladesz z F4F @jasiub @novart @sko1czek @pawfazi @becek @kamo375 @oskiboski Od Dhaki przez Cox’s Bazar, Teknaf oraz Cottogram. @jasiub “To są Indie 20 lat temu”
Załącznik:
20.jpg
20.jpg [ 279.88 KiB | Obejrzany 111 razy ]

Załącznik:
21.jpg
21.jpg [ 205.51 KiB | Obejrzany 111 razy ]

Załącznik:
22.jpg
22.jpg [ 224.99 KiB | Obejrzany 111 razy ]

Załącznik:
23.jpg
23.jpg [ 181.52 KiB | Obejrzany 111 razy ]

Załącznik:
24.jpg
24.jpg [ 135.79 KiB | Obejrzany 111 razy ]

Załącznik:
25.jpg
25.jpg [ 259.32 KiB | Obejrzany 111 razy ]

Rodzinnie Neapol oraz Rzym
Załącznik:
26.jpg
26.jpg [ 218.32 KiB | Obejrzany 111 razy ]

Grudzień
Katania na weekend w dwójkę
Załącznik:
27.jpg
27.jpg [ 181.24 KiB | Obejrzany 111 razy ]

Do zobaczenia zarówno w salonikach jak i poza nimi :lol:
24 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość