Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Przed zadanie pytania - przeczytaj poradnik
https://www.fly4free.pl/wakacyjny-porad ... czyc-auto/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 240 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Następna
Autor Wiadomość
#201 PostWysłany: 31 Mar 2025 10:08 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Mało czytałeś. Wypożyczenie auta jest pozornie tanie i proste.
Ale.
Zobacz, gdzie jest na lotnisku biuro wypożyczalni. W terminalu czy na parkingu zewnętrznym, jaki jest dojazd, co jaki czas jeździ autobus/bus wahadłowy.

Jeżeli korzystasz z booking.com i masz zniżkę Genius to jest szansa, że wypożyczysz w korzystnej cenie. Potem jest w kolejności wyszukiwarka linii lotniczych.
Opcja brania bezpośrednio przez net to już jest dużo droższa zabawa a KK i tak będą chcieli.
Takie prawa rynku.
Najgorsze, choć bywają wyjątki, to wypożyczanie od Polaków lokalnie.
Niby mają, piszą, że tanio. Jak przychodzi co do czego to nie odpisują, głuchy telefon albo cena z kosmosu i nie mają tego, co potrzebujesz. Temat rzeka.

Może podaj daty, termin, lokalizacje to coś Ci podpowiemy.
 Profil Relacje PM off
M_Karol lubi ten post.

Stambuł i Goa za 1297 PLN 🔥⚡ Egzotyka na wyciągnięcie ręki i w supercenie 👋☀️🌴 Stambuł i Goa za 1297 PLN 🔥⚡ Egzotyka na wyciągnięcie ręki i w supercenie 👋☀️🌴
Zima jak z bajki ❄⛄ Zapoluj na zorzę w Finlandii za 180 PLN 🦌⛸️ Zima jak z bajki ❄⛄ Zapoluj na zorzę w Finlandii za 180 PLN 🦌⛸️
#202 PostWysłany: 31 Mar 2025 16:27 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 577
Kilometry: 887 033
@dudajew
1) Zwykle dla ceny ubezpieczenia nie ma różnicy czy auto weźmiesz bezpośrednio od wypożyczalni czy przez pośrednika, więc po co przepłacać - jeśli przykładowy Hertz jest znacznie taniej przez pośrednika to tam weź a ubezpieczenie dokupisz na miejscu. Piszę zwykle, bo czasem na stronach wypożyczalni możesz trafić jaką promocję online na pakiet z ubezpieczeniem. Kwotę dopłaty za ubezpieczenie IMHO najłatwiej sprawdzisz w warunkach wynajmu podawanych na stronie pośrednika doyouspain
2) Depozyt na karcie może być np. na poczet paliwa - oddasz samochód z niższym stanem paliwa w baku niż powinieneś to wypożyczalnia sobie z tej blokady potrąci środki. Ale generalnie coraz częściej oferty u pośredników można przefiltrować pod kątem "No deposit".
3) Rada zupełnie w innej kwestii - jeśli nie jeździłeś samochodem w ruchu lewostronnym to ja zawsze zalecam wtedy wynajem samochodu z automatyczną skrzynią biegów.
4) I jeszcze do stwierdzenia "...wtedy po prostu za nic nie odpowiadam" przy ubezpieczeniu od wypożyczalni - a) czytamy dokładnie warunki, bo też może być, że np. jest jakiś udział własny do niewielkiej kwoty; ewentualnie ubezpieczenie opon/szyb to dodatkowo płatne; b) prawdopodobnie wszędzie spotkasz się z takim zdaniem "Please note that customer negligence is never included in the SCDW" - nie zakładam, że lekkomyślnie podchodzisz do wynajmu, ale jak mówią lepiej czytać, na co dokładnie się umawiasz z wypożyczalnią :)

#203 PostWysłany: 01 Kwi 2025 16:45 

niebieski
FUX napisał(a):
Jeżeli korzystasz z booking.com i masz zniżkę Genius to jest szansa, że wypożyczysz w korzystnej cenie. Potem jest w kolejności wyszukiwarka linii lotniczych.
Opcja brania bezpośrednio przez net to już jest dużo droższa zabawa a KK i tak będą chcieli.

Oczywiście nie zawsze te reguły się sprawdzają. W lutym na Martynice i Gwadelupie anulowałem rezerwacje robione za pośrednictwem booking oraz rentalcars bo bezpośrednio (w Sixt) kilka dni przed wynajmem zrobiły się lepsze ceny. Więc warto jednak sprawdzać.
 Profil Relacje PM off  

#204 PostWysłany: 02 Kwi 2025 00:34 

niebieski
Opisywałem już tu swój przypadek z 'pełnym ubezpieczeniem' od Alamo. W nocy była burza z gradem. Cały dach podziurawiony, przy zdawaniu auta pokazali w warunkach wynajmu, że tego akurat wyjątku ich 'pełne' ubezpieczenie nie obejmuje. (w plecy było bodajże 150euro). Od tego czasu korzystam z ubezp. zewn. , które nie ma takich wyjątków.
 Profil Relacje PM off  

#205 PostWysłany: 02 Kwi 2025 01:02 

Loty: 160
Kilometry: 356 957
niebieski
Kashpir napisał(a):
@dudajew

3) Rada zupełnie w innej kwestii - jeśli nie jeździłeś samochodem w ruchu lewostronnym to ja zawsze zalecam wtedy wynajem samochodu z automatyczną skrzynią biegów.

4 lata mieszkałem w Irlandii, jeździłem samochodem na polskich blachach z kierownica po lewej stronie.
Cóż ten automat może pomóc przy jedzie po mieście lub na trasie ?
Największy problem jest wyprzedzaie samochodów - jeśli kierownce ma się po innej stronie niż 99% aut, ale automat ? Manualem jeździłem bez problemu pare lat.
 Profil Relacje PM off  

#206 PostWysłany: 02 Kwi 2025 04:20 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 577
Kilometry: 887 033
Rzecz niby banalna, ale może być uciążliwa - nawyk zmiany biegów prawą ręką. W automacie jak już ruszysz to nic nie zmieniasz i nie ma problemu.

#207 PostWysłany: 02 Kwi 2025 07:46 

niebieski
Jak @Kasphir.
Chodzi o nawyki i pamięć mięśniową. Mam prawo jazdy i zawsze jakieś auto od 35 lat i
ostatnio pierwszy raz w życiu jeździłem po lewej stronie autem z kierownicą po prawej i nawet po tygodniu wciąż zdarzało mi się sięgnąć w pustkę po pas i co gorsza włączyć wycieraczki przed skrętem ;)
Manualna skrzynia to były by te sekundy sięgania po dźwignię w pustkę, albo nieprecyzyjnych zmian lewą, nienawykłą ręką. Niby nic, ale na skrzyżowaniu, przy wbiciu się na główną z podporządkowanej itp. do tego w tłoku ten automat będzie dawał komfort i pozwalał unikać dodatkowego stresu i pozwalał na koncentrację uwagi na drodze.
 Profil Relacje PM off
Raphael lubi ten post.

#208 PostWysłany: 02 Kwi 2025 11:40 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 88 567
srebrny
Te wycieraczki to kwestia gdzie wypożyczałeś auto. W Europie w UK wycieraczki są po prawej, kierunkowskazy po lewej, a np. w Nowej Zelandii na odwrót czyli kierunkowskazy po prawej, a wycieraczki po lewej.
Oczywiście automat świetna sprawa, gdziekolwiek nie pożyczam auta, staram się mieć automat. Nie zawsze dostajemy nowe auto, które ma kilka tysięcy kilometrów przebiegu i wszystko działa bezproblemowo. Można dostać starego gruza, gdzie wbicie wstecznego to batalia, bo "sprzęgło nie łapie" lub trzeba mocniej szarpać :lol:
A tak naprawdę jazda po lewej stronie jest banalna i przyzwyczaisz się w 5 minut. Jeśli wokół Ciebie są auta, jest o wiele łatwiej, bo podążasz za nimi i jedziesz po dobrej stronie drogi, jeśli natomiast zaczynasz się uczyć jazdy po lewej na jakimś wygwizdowie, to jest szansa, że wyjeżdżając z parkingu będziesz się zastanawiał po której stronie jezdni się ustawić i na który pas wyjechać.
rw30 lubi ten post.

#209 PostWysłany: 19 Kwi 2025 23:11 

dziekuje wszystkim za odp. Reasumujac potrzebuje auta w newcastle aiport od 11 maja od godz 14 do 15 maja do godz 11, przylot i odlot Ryanair do Gdanska.

szukalem w wyszukiwarkach i powiedzmy,ze taki pojazd mnie interesuje:

https://www.economycarrentals.com/pl-pl/optional-extras
wynika z tego ,ze za niecale 1100zl mam auto z pelnym ubezieczeniem i zerowym moim wkladem.

lub przez booking

https://www.rentalcars.com/checkout/eyJ ... 504c684b8f

tu z ubezpieczeniem pelnym kosztuje 800zl, w tym prawie 200 ubezpieczenie.

Pytanie czy lepiej( w sensie bezpieczniej dla mnie) wykupic to ubezpieczenie na miejscu plac drozej? mam na mysli to,ze w pierwszym przypadku w razie szkody beda mi zabrane pieniadze z karty i potem dopiero zwracane a w drugim przypadku, przy ubezpieczeniu wypozyczalni obedzie sie bez zabierania kasy z karty.
i jeszcze jedno pytanie: czy do wypozyczenia auta karta musi miec jakis konkretny limit? bo mam np karte z Millenium z limitem 3000zl tylko,
pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#210 PostWysłany: 09 Cze 2025 10:53 

Witam,

wypożyczyłem auto w Marsylii przez booking.com, płacąc złotówkową kk Citi i od razu dokupując pełne ubezpieczenie.
Pierwszy raz spotkałem się z tym, że wykupując pełne ubezpieczenie wypożyczalnia żąda preautoryzacji na karcie kwoty w EUR.
Pytanie czy dojdzie do dwóch transakcji czyli zapłaty 1700EUR (na dziś po kursie około 4,59PLN/EUR) a potem oddania tej kwoty po kursie około 4PLN/EUR czy będzie tylko blokada, która zwolniona po oddaniu auta i nie będzie przeliczania EUR/PLN/EUR?
Ze względu na koszmarne kursy przy płatnościach kk Citi oraz kwotę (1700EUR), wypożyczenie auta, może być ono droższe o jakieś 500zł.
Dotąd tylko kilka razy wypożyczałem auto za granicą i zawsze pełne ubezpieczenia zwalniało z jakiegokolwiek depozytu a nawet konieczności posiadania kk.
W tzw. międzyczasie próbuję dopytać zarówno w wypożyczalni jak i w banku jak to będzie wyglądało - czekam na odpowiedzi...
 Profil Relacje PM off  

#211 PostWysłany: 09 Cze 2025 11:44 
Awatar użytkownika

srebrny
W teorii preautoryzacja jedynie blokuje kwotę, wiec nie ma przewalutowań i nic nie jest "zabierane/zwracane" i po pewnym czasie wisząca blokada znika.
Jednak w życiu może być różnie, ktoś się pomyli i zamiast zrobić preautoryzację, pobierze kwotę a potem zwróci. Najlepiej mieć czarno na białym zapisy umowy czy jest to faktycznie preautoryzacja.
Jaką wypożyczalnię Ci przydzieliło?

#212 PostWysłany: 09 Cze 2025 12:20 

Kri$ napisał(a):
W teorii preautoryzacja jedynie blokuje kwotę, wiec nie ma przewalutowań i nic nie jest "zabierane/zwracane" i po pewnym czasie wisząca blokada znika.
Jednak w życiu może być różnie, ktoś się pomyli i zamiast zrobić preautoryzację, pobierze kwotę a potem zwróci. Najlepiej mieć czarno na białym zapisy umowy czy jest to faktycznie preautoryzacja.
Jaką wypożyczalnię Ci przydzieliło?

Cytat z email od booking.com po wykupieniu pełnego ubezpieczenia: "Podczas odbioru samochodu na karcie kredytowej głównego kierowcy należy spodziewać się blokady kaucji na wypadek uszkodzenia samochodu. Zostanie ona zwolniona po zakończeniu wynajmu, gdy potwierdzony zostanie brak uszkodzeń."
Jak rozumiem nie będzie dwóch transakcji?

A wypożyczalni nie przydzieliło - sam wybrałem - to najbardziej znienawidzona wypożyczalnia na forum, ale o tym dowiedziałem się już po dokonaniu rezerwacji... :(
 Profil Relacje PM off  

#213 PostWysłany: 09 Cze 2025 12:24 

Ostrzeżenia: 1
srebrny
Cytuj:
Jak rozumiem nie będzie dwóch transakcji?

W teorii nie, ale praktyka bywa różna.
Jeśli ubezpieczenie wykupiłeś u pośrednika, a nie bezpośrednio w wypożyczalni, to jeszcze musisz brać pod uwagę możliwość, że skasują ci część (całość) kaucji za szkodę, którą znajdą przy zdawaniu auta i będziesz przechodził procedurę odzyskiwania tej kwoty od ubezpieczyciela.
 Profil Relacje PM off  

#214 PostWysłany: 09 Cze 2025 12:57 

Tymczasem wypożyczalnia napisała trochę sprzecznie (najpierw "paid" a potem "not debited") ale wygląda na to, że będzie tylko blokada zwolniona po wynajmie:

"Security Deposit: Even if you have purchased full insurance via Booking.com, a security deposit is still required. This amount must be paid by credit or debit card (Visa or Mastercard only), and the card must be in the name of the main driver listed on the rental contract. The amount is not debited, but rather held as a pre-authorization during the rental period."

Jeśli tak jak myślę, to jak długo trzeba czekać w Citi na zwolnienie blokady?

EDIT: tak jeszcze myślę, że mógłbym dać debetówkę rozliczaną w EUR (Alior Kantor) ale wówczas mogliby ściągnąć tę kwotę z karty i bym mógł czekać po wynajmie aż oddadzą...
 Profil Relacje PM off  

#215 PostWysłany: 09 Cze 2025 13:34 
Awatar użytkownika

srebrny
To nie Citi robi blokadę, ale wypożyczalnia, więc to wypożyczalnia decyduje kiedy ściągnie blokadę.

#216 PostWysłany: 09 Cze 2025 13:38 

Kri$ napisał(a):
To nie Citi robi blokadę, ale wypożyczalnia, więc to wypożyczalnia decyduje kiedy ściągnie blokadę.

Racja. A co sądzisz o cytacie z booking.com? Będzie tylko blokada na czas wypożyczenia czy obciążenie a potem zwrot?
 Profil Relacje PM off  

#217 PostWysłany: 09 Cze 2025 13:44 

złoty
@Maciej Loret
O ile wypożyczalnia faktycznie zgodzi się na kartę debetowa, na której będzie wystarczająca suma, wtedy ta Alior Kantoru jest na tyle bezpieczna w przypadku błędnego zaksięgowania, gdyż nie będzie niekorzystnych przewalutowań. Odpada wtedy kwestia ewentualnej reklamacji.
Zamiast pytać pośrednika przeczytaj dokładnie warunki wypożyczenia samochodu w wypożyczalni.

@Kri$
Też nie do końca
Banki nierozliczone blokady środków, zgodnie z ich procedurami przeważnie zwalniają po 14 dniach.
 Profil Relacje PM off  

#218 PostWysłany: 09 Cze 2025 13:59 

dg72 napisał(a):
O ile wypożyczalnia faktycznie zgodzi się na kartę debetowa, na której będzie wystarczająca suma, wtedy ta Alior Kantoru jest na tyle bezpieczna w przypadku błędnego zaksięgowania, gdyż nie będzie niekorzystnych przewalutowań. Odpada wtedy kwestia ewentualnej reklamacji.

Dokładnie w tym celu przytoczyłem kartę rozliczaną EUR. Z drugiej strony Citi jest bardzo mocno pro-kliencki (wiele tygodni walczyłem z WizzAir o pieniądze a Citi załatwił ten temat i ciągu kilku dni miałem pieniądze z powrotem).

dg72 napisał(a):
Zamiast pytać pośrednika przeczytaj dokładnie warunki wypożyczenia samochodu w wypożyczalni.

Mój cytat sprzed kilku postów był właśnie z wypożyczalni. Pytanie czy będzie tylko blokada czy obciążenie a potem zwrot...
 Profil Relacje PM off  

#219 PostWysłany: 09 Cze 2025 14:03 

złoty
Zapewne spora kwota, ale blokada.
Obciążenie, bez np spowodowania szkody, zdarza się, ale jest błędem.
 Profil Relacje PM off  

#220 PostWysłany: 10 Cze 2025 06:35 

Podsumowując, najprawdopodobniej nie będzie obciążenia karty i kosztownego dwukrotnego przewalutowania tylko blokada na czas wypożyczenia (plus pewnie kilka dni na zdjęcie blokady) ale na wszelki wypadek jeszcze dopytam bezpośrednio wypożyczalnię, bo potem już nic nie da nię zrobić jeśli zamiast blokady zrobią obciążenie (a po rozmowach telefonicznych z wypożyczalnią ich awersja do mojego słabego angielskiego nie napawa optymizmem w razie jakichś rozmów).
Dziękuję za pomoc.

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 10 Cze 2025 08:49, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 240 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości