Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 04 Paź 2018 20:31 
Awatar użytkownika

srebrny
-- 04 Paź 2018 19:16 --

wątek ma być dla tych, którzy sami zorganizowali wyjazd narciarski, lecąc do Bergamo / Turynu / Monachium / Barcelony / gdziekolwiek indziej gdzie stoki były w pobliżu, potem wynajęli samochód albo wzieli busa i pojechali do jakiegoś kurortu narciarskiego.

Czy możecie podzielić się swoimi doświadczeniami? tzn głównie chodzi mi o to jaki kurort i czy fajny i czy prosty dojazd (z lotniska do kurortu jak i z hotelu na stok), bo już ceny skipassów czy lotów każdy z grubsza sam może sobie sprawdzić.

Narciarz ze mnie przeciętny, więc dla mnie osobiście nie musi być 500km tras zjadowych, wystarczy 50 czy tam 75.

Ogólnie chodzi o wymianę doświadczeń, jeden woli to drugi tamto, ale jeśli zbierze się więcej opinii to każdy znajdzie coś dla siebie.

pozdr

-- 04 Paź 2018 19:31 --

i lineczki:
z Monachium do Zillertal
http://blog.europe-mountains.com/pl/wak ... -pierwsza/

jest też taka stronka 'fly4free' ciekawe rzeczy tam nieraz piszą, choć straszne Januszki z nich w większości:
bergamo-gdzie-na-narty-styczen-2015,1227,58875

to też piękniula i w punkt:
https://mlecznepodroze.pl/2013/10/27/me ... rciarskie/
 Profil Relacje PM off
mahalnet lubi ten post.

Warto 😍 Kolumbia z Warszawy od 2534 PLN 🔥 Dużo terminów, również na majówkę! Warto 😍 Kolumbia z Warszawy od 2534 PLN 🔥 Dużo terminów, również na majówkę!
Zimowa wycieczka do Aten za 689 PLN🏛️🇬🇷 Loty (piątek-poniedziałek) + noclegi ze śniadaniami 😍 Zimowa wycieczka do Aten za 689 PLN🏛️🇬🇷 Loty (piątek-poniedziałek) + noclegi ze śniadaniami 😍
#2 PostWysłany: 04 Paź 2018 20:38 
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 138 694
niebieski
Blisko lotniska, 3,5 km w linii prostej
Image

Tęcza jest Ważnym elementem religii judeo-chrześcijańskich, kolorami czakr, symbolem dzieciństwa i różnorodności w jedności, kolorami siedmiu kontynentów, a nie tylko flagą ruchu LGBT (btw 6. kolorów zamiast 7.). Zależy mi tylko na tym, aby pamiętać o różnorodności znaczenia tęczy.
 Profil Relacje PM off
becek uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 04 Paź 2018 21:00 

niebieski
@rw30, Z gva masz easybusa który kursuje m.in. do Chamonix za <10>20 eur ow
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 04 Paź 2018 22:32 

niebieski
Ja z wlasnego doswiadczenia moge doradzic dolot do Salzburga + transport publiczny do regionu narciarskiego Salzburg Sportwelt (skipass SkiAmade obejmuje 760km stokow narciarskich w okolicy). Z lotniska do St Johann in Pongau przejazd z przesiadka na stacji kolejowej w Salzburgu wynosi ok 1h 30min. Bilety z wyprzedzeniem sa w calkiem przystepnych cenach.

Jesli jednak w planie jest wypozyczenie samochodu to moze sie bardziej oplacac dolot do Ljubljany jako ze wypozyczenie samochodu jest smiesznie tanie - nawet doliczajac oplate za przejazd przez granice do Austrii jest to sporo taniej niz wypozyczac auto w Salzburgu czy Monachium. Czas przejazdu z LJU to ok 2h do regionu wyzej wpomnianego. Taka opcja oplaca sie szczegolnie chcac pojedzic po resortach wliczonych w cene skipasu jako ze sa one czesto od siebie troche oddalone.

Na krotszy narciarski wypad ja chcialem przetestowac opcje lotu do Ljubljany (jako ze wizzair lata tam b tanio z Londynu) i pojezdzic w resorcie Slowenskim Krvavec. Skromne 30km tras, ale warunki alpejskie, ceny nizsze, no i osrodek polozony 10km od lotniska. Brzmi jak dobry pomysl, w kazdym razie nie testowalem go jeszcze.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 04 Paź 2018 23:45 

niebieski
Ja co roku w grudniu jeżdżę do Andorry, z Barcelony to jakieś 2h drogi. Sniegu dużo, ludzi mało a do tego te bezcłowe ceny na alkohol...

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 05 Paź 2018 08:26 

Loty: 44
Kilometry: 65 890
niebieski
Ja jakies 3 lata temu SXF —-> MXP——-> Livignio.
włoski odcinek pokonany: https://www.livignoexpress.com/en/wellcome-1.html
Bylo o tyle fajnie, że jechalem sam w 7 osobowym busie i cała drogę przespałem.
Kosztowalo to jakies 160 zl w jedna strone. Kierowca ani w ząb po angielsku ale na migi dalismy rade.
Jednak mi Livignio nie dopasowalo, srednio przygotowane trasy (wzgledem Austrii), drogie jedzenie na stokach,
natomiast tani alkohol i piekna pogoda robi swoje :lol:

Ostatnio edytowany przez Abcn, 06 Paź 2018 17:30, edytowano w sumie 1 raz
Wypowiedź z błędami językowymi lub niezrozumiała – błędy ortograficzne/stylistyczne/interpunkcyjne.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 11 Paź 2018 14:13 
Awatar użytkownika

srebrny
-- 06 Paź 2018 13:07 --

super, dzieki za odzew, mysle ze z czasem uda sie nam tu zbudowac dobra "baze" stacji narciarskich niedaleko od lotniska

-- 06 Paź 2018 13:18 --

pbak napisał(a):
Ja co roku w grudniu jeżdżę do Andorry, z Barcelony to jakieś 2h drogi. Sniegu dużo, ludzi mało a do tego te bezcłowe ceny na alkohol...

mieszkałem 6 lat w Barcelonie więc znam temat :) autobus jedzie 3h, są też busy lotnisko Barcelona <-> Andorra, więc nie trzeba jechać do miasta / przesiadać się jeśli ktoś przyjeżdża stricte na narty. Trzeba natomiast uważać na powroty w niedzielę wieczorem, wtedy powrót z Andorry do BCN może zająć nawet 6-7 godzin (potworne korki + opady śniegu, raz mi się zdarzyło). Stacja narciarska faktycznie świetna. Trasy łatwe, sporo knajp na stokach (niekoniecznie drogie), w marcu można trafić na weekendy z temp >10 stopni :)

w okolicy Barcelony polecam też stacje Molina oraz Masella. To dwie osobne stacje,ale po dwóch stronach tej samej góry, i mozna na nie kupić łączony bilet (wtedy mamy 70+70km tras), gdyż z niektórych wyciągów można zjechać do jednej bądź drugiej stacji.
Są dobre opcje dojazdu komunikacją publiczną z Barcelony:
*do Moliny można dojechać koleją podmiejską Rodalies -> w miejscowości Molina przesiadka na bus który podwozi na samą stację
*kilka razy w tygodniu jeżdżą busy z Barcelony, na jedną jak i na drugą stację (szczegóły: strona www firmy Sagales)

czy to pociągiem, czy autobusem, 1-dniowy wyjazd do Molina bądź Masella (przejazd z Barcelony + skipass) kosztuje ok 45 euro. Za łączony skipass oczywiście trochę drożej.

W grudniu śniegu w Molina / Masella może być bardzo mało, ale w styczniu z reguly już jest git.

W lutym 2017 odbywały się w Molinie zawody pucharu swiata w snowboardcrossie, przypadkowo wsiadłem na tą samą kanapę wyciągu z Mateuszem Ligockim :) bardzo fajny gość, byłem potem z kadrą na kolacji w Barcelonie

-- 11 Paź 2018 13:13 --

to wydaje sie tez swietna opcja. Moze uda mi sie wybrac w tym roku chocby na weekend / dlugi weekend:

http://www.skiforum.pl/topic/53673-hisz ... ra-nevada/
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 11 Paź 2018 15:37 

Modlin - Bergamo (78 zł/ os) - skąd 2,5 h wypożyczonym samochodem (ok. 400 zł / 5 dni, cena łącznie z paliwem, full to full) do Pinzolo-Madonna-Marileva.
Całkowity czas podróży od wyjścia z domu w Wawie do wejścia na kwaterę w Pinzolo - mniej niż 8 h.

Lecieliśmy tylko z podręcznym bagażem, w którym zmieściły się w zasadzie tylko buty narciarskie ;-). Kask jako drugi mały podręczny.

Koszt na osobę wyszedł nam lekko wyższy lub porównywalny niż podróż samochodem (na lpg bo przy benzynie na pewno byłoby drożej autem), ale uwzględniam w tym także koszt wypożyczenia nart i kijków na miejscu - bardziej się to opłacało finansowo i czasowo niż targać swój sprzęt ryanem.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
jekyll uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 12 Paź 2018 14:53 

Loty: 128
Kilometry: 184 046
niebieski
na zime Wizz lata z Wawy do Turynu i Werony :) Stamtąd też fajne opcje: Piemont i Dolina Aosty oraz Dolomity i Marilleva i okolice :)

#10 PostWysłany: 13 Paź 2018 12:50 
Awatar użytkownika

srebrny
dziekujemy bardzo za te informacje. Bylibysmy wdzieczni gdybys mogl/mogla podac nieco bardziej precyzyjna informacje - jak dojechac, gdzie wsiasc, gdzie wysiasc, albo chociaz jakos przydatny link.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 16 Paź 2018 15:17 

Loty: 128
Kilometry: 184 046
niebieski
-- 15 Paź 2018 14:45 --

z lotniska w Turynie jest bezpośrednio ski charter do różnych miejscowości https://www.aeroportoditorino.it/en/tom ... us-charter
a tu info o Veronie https://www.suedtirol.info/pl/informacj ... z-lotniska ;)

na większe kombinacje to po prostu dojechać do centrum miasta i stamtąd szukać autobusów, ewentualnie auto ;)
najbliżej Verony jest obszar narciarski Folgaria http://www.alpecimbra.it/pl/obszar-narc ... 128-0.html

-- 16 Paź 2018 15:17 --

https://www.valdisole.net/en/Fly-Ski-Shuttle/ tu oferują trsfery do Val di Sole z Mediolanu, Bergamo i Verony
rw30 uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 27 Paź 2023 12:26 

Loty: 31
Kilometry: 89 760
niebieski
Odświeżam.
Korzystając z przedostatniej SzŚ zdecydowałem się na lot do LJU i 4 dni w ośrodku Krvavec, 8 km od lotniska.
Relacja będzie po 10 stycznia :D
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 19 Paź 2025 16:15 
Awatar użytkownika

srebrny
Gdzie ta relacja? ;) @snooka

Ostatnio edytowany przez rw30 20 Paź 2025 13:49, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
Uffff lubi ten post.

#14 PostWysłany: 19 Paź 2025 19:54 

Loty: 42
Kilometry: 63 566
niebieski
Nie byłam, ale kiedyś pojawił mi się pomysł Katania i narty na Etnie.
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

#15 PostWysłany: 06 Lis 2025 22:47 

Loty: 31
Kilometry: 89 760
niebieski
@rw30

Już spieszę z uzupełnieniem :D

Jeśli chodzi o dojazd z lotniska to faktycznie bajka: 20 minut autobusem za 1,70 EUR i potem drugie 20 minut z buta do kwatery, która znajdowała się najbliżej dolnej stacji kolejki gondolowej. Warunki były średnie, choć akurat zaczął padać śnieg, gdy przyjechałem. Problemem było to, że nie wszystkie wyciągi były czynne. Karnet dzienny w styczniu 2024 r. kosztował 37 EUR. W weekend było sporo ludzi, bo było to jedyne miejsce w Słowenii z jako takimi warunkami (w Kranjskiej Gorze odbywały się wtedy zawody PŚ, ale podobno dla zwykłych ludzi nie zapewnili naśnieżenia pozostałych tras). Jedna knajpa w mieścinie "Pod Jenkovo lipo", żarcie dobre, piwo z kija również, ceny nieco niższe, niż w polskich górach.

Generalnie, jeśli ktoś myśli o intensywnym wyjeździe narciarskim, z bogatym pakietem apres ski to nie polecam, ale jako samodzielny wypad na 3-4 dni w celu zrzucenia paru kilogramów (kwatera 3 km od wyciągu, dwa razy udało się złapać stopa) to jak najbardziej. Widoki ze szczytu Krvavca bardzo ładne :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość