Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 125 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 08 Sie 2024 19:26 

Loty: 518
Kilometry: 1 138 555
srebrny
Cytuj:
ale co w sytuacji, gdy nie ma tu zmiany przewoźnika i wszystko obsługuje jedna linia tj. China Southern Airlines?

ale co ma się dziać? kupujesz interesujący cię bilet i lecisz

🌴 Słońce, plaża i relaks ☀️Tydzień na Zakintos w 4* hotelu z wyżywieniem za 2311 PLN ✈️🇬🇷 🌴 Słońce, plaża i relaks ☀️Tydzień na Zakintos w 4* hotelu z wyżywieniem za 2311 PLN ✈️🇬🇷
Majówka w słonecznej Andaluzji 🌞🌴 Wczasy w 4* hotelu z wyżywieniem za 2048 PLN 😍 Majówka w słonecznej Andaluzji 🌞🌴 Wczasy w 4* hotelu z wyżywieniem za 2048 PLN 😍
#62 PostWysłany: 08 Sie 2024 19:45 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 88 567
srebrny
Jak co ma się dziać @maxima? Zakup przez OTA biletu na przelot dwoma różnymi liniami obsługiwanym przez jedną z nich może oznaczać, że jak będzie jakiś fakap już w miejscu, gdzie lata druga linia, to zamiast się pochylić nad moim problemem, będą mnie odsyłać do pośrednika.
Dlatego pytam czy jest podstawa do obaw w przypadku jeśli jest tylko jeden przewoźnik i nie ma jak w przypadku opóźnienia zwalać winy na inną linię lotniczą.

#63 PostWysłany: 08 Sie 2024 19:53 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Nie rozumiem: najpierw pytasz czy coś się może wydarzyć przy zakupie biletu obsługiwanego przez jednego przewoźnika. Dostajesz odpowiedź - całkiem słuszną zresztą.
Później podajesz przykład "fakapu" przy locie z biletami u dwóch różnych przewoźników - co jest kompletnie inna sytuacją.
I oczekujesz że ktoś Ci powie żebyś nie kupował biletu w OTA?
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#64 PostWysłany: 08 Sie 2024 20:05 

Loty: 518
Kilometry: 1 138 555
srebrny
jak jesteś miszczem szukania dziury w całym to kup se u przewoźnika i może od razu jakieś ubezpieczenie?
bo jak ktoś na forum Ci doradzi OTA, to będziesz tą osobę obwiniał w razie fakupu i żądał jakiś odszkodowań? :lol: 8-)
czy masz takie rozkminki jak kupujesz lot landryną? bo jak u nich jest fakup to dopiero może być jazda.
no risk no fun - proponuje zostać w domu. latanie jednak nie jest dla wszystkich :)
4 ludzi lubi ten post.

#65 PostWysłany: 22 Sie 2024 11:17 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 546 135
srebrny
tymczasem ja odgrzebuję mój wątek fastjet Afryka, bo robi się ciekawiej,
przypomnę kupiłem lot na FN8004 o 15:00
miesiąc temu przysłali info że lot skasowany, nowy lot to FN8002 o 10:30 (co mi rozwala plan, ale nie ma innej opcji), booking.com przysłał nowy lot na starym PNR.
dzisiaj sprawdzam na fastjet.com i mój lot FN8004 wrócił do rozkładu (ciekawe ile razy jeszcze wyleci). W etix od etraveli mam FN8004/10:30, czyli w sumie to nie wiadomo co, bo albo FN8002/10:30 albo FN8004/15:00 (obie opcje są teraz do kupienia).
Dodatkowo Fastjet.com po numerze PNR mnie nie wpuszcza w my booking - "please contact travel agent".

Czat booking.com trafia od razu do Indii więc możliwości wyjaśnienia problemu (i przywrócenia bazowego lotu) znikome, zobaczymy czy email do bookingu coś więcej da, ale wiadomo lekcja jest taka że ota + afrykańskie egzotyczne linie to zły pomysł :)

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 22 Sie 2024 11:52 

platynowy
@zawiert napisz do linii na customer.zimbabwe@fastjet.com albo Whatsapp +27 10 448 0888, wspomnij że OTA jest niewspółpracujące i zapytaj na który lot masz potwierdzone miejsce i określ który chcesz, powinni pomóc.

#67 PostWysłany: 22 Sie 2024 15:58 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 546 135
srebrny
@mucha - Whatsapp fastjeta sympatyczny, podali mi inny PNR niż Booking więc widzę rezerwację, wyjaśnili, że lot rzeczywiście był skasowany ale jest 'reinstated', jednak zmiany musi dokonać agent (etraveli). Jak na razie to etraveli zrobiło zmienę ale w złą stronę - przysłali nowe potwierdzenie z numerem lotu tego porannego. Wysłałem im zgłoszenie przez portal booking.com i czekam, zobaczymy co dalej. Sprawa rozwojowa :)

Jak booking się wypnie to będę pisać do fastjeta.

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 17 Gru 2024 14:41 
Awatar użytkownika

Loty: 685
Kilometry: 779 157
niebieski
Kupilem bilet na ITA przez booking.com. ITA po paru dniach anulowal jeden z lotow i caly program sie posypal. Na infolinii ITA podali mi mozliwe opcje i odeslali do booking.com. Na czat booking.com poprosilem o zmiane biletow na kombinacje lotow (z przesiadka) ktora mi bardziej pasowala (bez noclegu) i n taka ktora zaoferowal konsultant ITA. Czat w piatek - w poniedzialek potwierdzenie z booking.com ze linia zmienila lot i wzytsko jest gites. Jestem zadowolony.

#69 PostWysłany: 20 Lut 2025 19:57 
Awatar użytkownika

Loty: 80
Kilometry: 257 193
Ja miałem pecha albo rezerwacje przez booking to jest porażka!

Kupiłem bilety na loty Play z Berlina do Toronto. Przez booking było parę złotych drożej niż u innych, ale myślę będę miał wszystko w jednym (loty, noclegi, auto). Zakup w niedzielę rano. Kwotę pobrało z karty, status oczekuje na potwierdzenie.

W poniedziałek piszę do nich o co chodzi. Odpowiedź: to normalna procedura, czekamy na potwierdzenie linii.

W środę nad ranem mail: "Przepraszamy, nie udało się zarezerwować lotu do miejsca Toronto". Piszę do nich co jest grane. Odpowiedź: "problem z transakcją między bankami, nie udało się pobrać twojej płatności".

Blokada środków na karcie do tej chwili. Zły jestem bardzo, bo pewnie przez jakieś "mytrip" by przeszło, a tak zostałem z niczym, a w między czasie jeszcze przeleciała jedna fajna okazja na loty.
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 20 Lut 2025 20:08 

Loty: 85
Kilometry: 222 971
Może pech. Ja ostatnio klepałem u nich Air Asia i Nok Air, bo wychodziło najtaniej z rejestrowanym. W rezerwacjach były PNR, więc potem odprawiłem się normalnie na stronach przewoźników.
kubaziem88 uważa post za pomocny.

#71 PostWysłany: 22 Lut 2025 02:43 

platynowy
Ja mam również pozytywne doświadczenia. Loty Corsair taniej niż u przewoźnika, bagaż rejestrowany również tańszy, wybór miejsc darmowy (kupując u przewoźnika jest płatny).
kubaziem88 uważa post za pomocny.

#72 PostWysłany: 19 Maj 2025 01:03 

srebrny
U mnie natomiast negatywne doświadczenie. Lot we wrześniu 2024 Alliance Air, odwołany. Linia proponuję zmianę na kolejny dzień, brak lotów tego samego dnia, odmówiłem. Booking.com odsyła po zwrot do linii lotniczej, linia do agencji. Próbuję z linią załatwić mailowo, ale do dzisiaj zwrotu brak, a na maila nie odpowiedzieli od 3 miesięcy (po miesiącu był follow-up)
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 03 Cze 2025 23:09 

Potrzebuję porad dot. ewentualnego ryzyka.

Zawsze z rodziną na wakację wybierałem się do Turcji lub Grecji z biura podróży. Ubezpieczenie, transfer itp.
Jednak teraz przeliczyłem i kupując w tym samym terminie wszystko to samo przez booking + czarter wychodzi mnie 7 tys. taniej.
Angielski nie problem, transfer sobie ogarnę, ale obawiam się ryzyka jakie mogą mnie spotkać. Czy możecie napisać swoje doświadczenia ? CZy np. mając w bookingu napisane oferte all inclusive mogę się spotkać z tym, że hotel mi nagle powie, że dla mnie nie ma Alla?
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 03 Cze 2025 23:20 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 802 011
platynowy
Na 99,9% będzie jak oczekujesz.
Ten ułamek procenta ryzyka możliwy jest też przy wyjeździe z biurem (może np. upaść).

Generalnie wycieczka z biura podróży to: bilet lotniczy z bagażem, hotel, transfer, podstawowe ubezpieczenie i opieka rezydenta (raczej obecność niż niańczenie).

Więc jeżeli ogarniesz to jak powyżej to będzie to praktycznie to samo.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#75 PostWysłany: 04 Cze 2025 07:01 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Skoro policzyłeś ten sam hotel, świadczenie all, lot, transfer i wychodzi Ci taniej o te 7 kpln, to się nie zastanawiaj i załatwiaj.
Nam dwa razy się zdarzyło, że poprzez BP przelot, transfer i śniadania wychodziły bardzo korzystnie, więc skorzystaliśmy. Auto braliśmy na miejscu. Ale to były wyjazdy jakiś czas temu i poza sezonem stricte letnim.

Wczoraj spotkałem znajomą, która ma 75 lat i z plecakiem siedziała ponad miesiąc w Tajlandii. 20 paro letnie dzieci znajomych potrafią wydać w Świeradowie w Elemencie 10 kpln w weekend. Tyle, co znajoma w miesiąc. Temat złożony. 😉
Jedźcie, wypoczywajcie.
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 04 Cze 2025 07:31 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
@johnny77

Kilka razy rezerwowałem, w tym i przez booking, hotel z All Incl, zdarzyły się też hotele, gdzie byli klienci biur podróży, w tym także i polskich. Miał być All Incl i był, wg mnie na identycznych zasadach. Tzn. nie pytałem innych jaka mają ofertę i jak tu dotarli ale nie było żadnego rozdzielania, grupowania czy widocznych podziałów itp. A i zdarzyło się, że dostałem pokój znacznie lepszej kategorii. zatem wg mnie klient jest klient, bez znaczenia, jak zarezerwował.
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 04 Cze 2025 08:26 

niebieski
Jeśli chodzi o kwestie z wyżywieniem/pokojem - polecam skontaktować się przed wyjazdem bezpośrednio z hotelem i załączyć rezerwację z booking - tam są wszystkie kluczowe informacje i jedynie prosisz o potwierdzenie tych warunków.

Jak dostaniesz odpowiedź to drukujesz i zabierasz taką podkładkę do hotelu :)
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 04 Cze 2025 08:34 

srebrny
@johnny77
Stary, tu całe forum lata w 99% przypadków bez biura, które zupełnie do niczego nie jest potrzebne. Rezerwuj i leć, będzie normalnie.
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 04 Cze 2025 09:17 

Zbanowany
niebieski
Kol. @johnny77
Kombinujesz calkiem dobrze, tylko nie wiem skad ten booking...? Przeciez to jeden z najdrozszych posrednikow, zwlaszcza jesli napisales, ze chodzi Ci o hotele z all.
Zamiast zakladac rezerwacje hotelu na bookingu, lepiej poszukac innych posrednikow, zobaczyc np. na niemieckie biura podrozy, oczywiscie w opcji 'sam hotel', spojrzec bezposrednio na strone danego hotelu, czesto sa tam jakies promocje ozy kody znizkowe i wychodzi taniej, albo masz np. inne gratisy, typu transfer w cenie czy jakas kwote do SPA.
Warto tez spojrzec na innych agregatorow ofert, byle nie booking, bo to jeden z najdrozszych posrednikow....
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 04 Cze 2025 22:04 

niebieski
FUX napisał(a):
20 paro letnie dzieci znajomych potrafią wydać w Świeradowie w Elemencie 10 kpln w weekend.

Aż musiałem sprawdzić co to jest za Element w tym Świeradowie.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 125 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości