Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 493 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 25  Następna
Autor Wiadomość
#201 PostWysłany: 18 Lip 2017 15:06 

Pierwszy raz wybieramy sie na Gran Canarie. Poniewaz jedziemy ze znajomymi to postanowilismy wypozyczyc samochod, po przestudiowaniu forum wybor padl na firme Autoreisen. Poniewaz nigdy jeszcze nie prowadzilem samochodu zagranica, jak wygladaja tam drogi? Dobrze sa oznakowane, trzeba miec gps? I jak wyglada sprawa z parkowaniem, duze sa probleny ze znalezieniem miejsca? Bedziemy mieszkac pewnie w Apartamentos Africana przy Playa del ingles, a one nie maja miejsc parkingowych.
 Profil Relacje PM off  

Gruzja z weekendem 😍🇬🇪 Loty, transfery i noclegi w Tbilisi za 498 PLN 😎 Gruzja z weekendem 😍🇬🇪 Loty, transfery i noclegi w Tbilisi za 498 PLN 😎
Leć na Karaiby od 1769 PLN 😍🌴 Tanie bilety na Barbados 🇧🇧 Leć na Karaiby od 1769 PLN 😍🌴 Tanie bilety na Barbados 🇧🇧
#202 PostWysłany: 18 Lip 2017 15:12 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
@m.mietek Drogi są dobrej jakości i są dorbze oznakowane. W dużych miastach i kurortach jest ciasno i z parkowaniem może być problem. Koło Waszego miejsca noclegowego są namalowane niebieskie linie, co oznacza, że parkowanie jest płatne (zazwyczaj w określonych godzinach). Żółte linie oznaczają zakaz parkowania. Parkomaty są podobne (lub wręcz identyczne) do tych z dużych miast w Polsce. Polecam Street View, żeby zorientować się w okolicy.

Uwaga: nie wolno parkować w głębi chodnika, nawet jeśli zostawi się dostatecznie dużo miejsca dla przechodniów.
 Profil Relacje PM off  

#203 PostWysłany: 18 Lip 2017 15:17 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
niebieski
Drogi są w bardzo dobrym stanie, jeździ się bardzo przyjemnie. GPS jako takiego mieć nie musisz, ale warto mieć chociaż zgrane do offline mapy google lub maps.me. W połączeniu z nadajnikiem w telefonie lub tablecie masz taką darmową nawigację. Jedynie nie możesz wyznaczać sobie drogi z miejsca A do B czyli nie korzystać ze wskazówek pt "Za 100m skręć w prawo". Starczy również papierowa mapa samochodowa. W każdym razie GPS od wypożyczalni to zbędny wydatek.

Z miejscami jest gorzej. Chociaż podgląd street view Twoje lokalizacji pozwala stwierdzić, że wyznaczone są tam miejsca wzdłuż ulicy. Całkiem sporo. Minus to parkometr:)

#204 PostWysłany: 18 Lip 2017 15:30 

Dzieki za odpowiedz :) no gpsa chcialem wxiac swojego jak cos, chociaz telefonem tez bede sie wspomagac :) na street view widzialem oznaczenia ale dzieki za te kolory, bo nie wiedzialem tego ze trzeba placic, a duzo kosztuje takie parkowanie? :)
 Profil Relacje PM off  

#205 PostWysłany: 18 Lip 2017 15:38 

1. koniecznie na tym forum poczytaj o poruszaniu się samochodem, bo część dróg jest zamkniętych
2. też tu opisano i po własnych doświadczeniach Ci napiszę, że obecnie i na Gran Canari dobra zaktualizowana nawigacja to niezbędne wyposażenie bardzo ułatwiające poruszanie się (poza autostradą oczywiście, a trzeba będzie z niej zjechać)
3. w marcu nocowałem tydzień przy Avenida Estados Unidos Playa del Ingles, 35100, Hiszpania czyli jakiś 1 km od twojej kwatery i przez tydzień przy tej ulicy ZERO problemów z parkowaniem, ale trzeba być ELASTYCZNYM i gotowym na poszukanie w obrębie np. 400 metrów
4. ja wybrałem Pluscar, ale AutoReisen też OK nie warto przejmować się obcierkami lakieru nawet nowych samochodów u nich to normalne
 PM off  

#206 PostWysłany: 18 Lip 2017 15:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja już nie pamiętam. Jeśli codziennie masz zamiar jeździć na całodniowe wycieczki to jest szansa, że od popołudnia przez noc jest za darmo. Ale to już niech ktoś kto wie się wypowie. Poza tym pytanie jaki masz plan. Jeśli np chcesz leżeć 3-4 dni, a dopiero potem pozwiedzać, to nawet nie brałbym auta na początkową fazę urlopu.

#207 PostWysłany: 18 Lip 2017 18:21 

no zastanawiamy się właśnie. Jedziemy od 1 do 8 września, na pewno będziemy zwiedzać myślę że tak ze 3-4 dni poświęcić na wycieczki (jeszcze nie ogarniałem co warto zwiedzić i ile czasu przeznaczyć ;)) a resztę czasu pewnie na miejscu, plażing, smażing i łomżing :)
Edit: sprawdzalem ceny na stronie to w sumie nie oplaca mi sie brac na 3-4 dni samochodu bo drozej wychodzi niz za caly tydzien. Patrzylem Citroen C3 na tydzien 59 € wychodzi, i odpada mi problem transportu z i na lotnisko. Tam do kilometra mysle nie stanowi mi problemu szukanie darmowego parkingu :)
@gorny77 ale miales darmowy parking czy placiles?
 Profil Relacje PM off  

#208 PostWysłany: 18 Lip 2017 20:07 

TYLKO DARMOWY na bocznych uliczkach Playa del Ingles, akurat mój apartament był przy takiej uliczce blisko promenady i plaży

Parkujesz i szukasz wolnych miejsc jak poniżej na zdjęciach, jak się domyślasz nie ma tam parkomatów, ale nie wolno parkować wzdłuż żółtych linii

Załączniki:
Playa del Ingles.PNG
Playa del Ingles.PNG [ 416.01 KiB | Obejrzany 1724 razy ]
Playa del Ingles 2.PNG
Playa del Ingles 2.PNG [ 149.32 KiB | Obejrzany 1724 razy ]
 PM off  

#209 PostWysłany: 19 Lip 2017 12:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Warto dodać że że niebieska linia oznacza że parkowanie jest płatne, biała darmowe a żółta jak napisał poprzednik nie wolno parkować w ogóle.
I jak widać na foto są parkomaty w Playa del ingles, Av. de Gran Canaria.

Załączniki:
parkomat.JPG
parkomat.JPG [ 88.01 KiB | Obejrzany 1671 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#210 PostWysłany: 30 Sie 2017 14:02 

Sprawa jest następująca:
Rodzina 2+1 (dwójka dorosłych plus dziecko roczne)
Tydzień na Gran Canarii, po tym czasie chcemy się przeprawić na tydzień na Teneryfe.
Chcemy wynająć auto na cały pobyt - odbiór GC, zwrot Teneryfa lub odwrotnie
Z dostępnych informacji w AutoReisen (po kontakcie mailowym nie wyrażają zgody na zabranie auta na Teneryfe), w Cicar (można zabrać, jendk trzeba zwrócić z powrotem na GC)
Czy zatem, ktoś z Was przerabiał podobny temat i może polecić wypożyczalnię, która by wyraża zgodę na takie warunki?
Biorąc pod uwagę, iż podróż będzie z dzieckiem, zasadne wydaje nam się poruszanie się samochodem i przeprawa promem, niż wypożyczanie dwa razy auta.
Ceny za przepłynięcie wraz z autem nie są jakieś zawrotne.
Ewentualnie jeśli macie jakieś inne sugestie będą mile widziane
 Profil Relacje PM off  

#211 PostWysłany: 30 Sie 2017 14:27 

niebieski
Ja mam sugestię: pobrać auto na lotnisku, zwrócić w porcie na Gran Canarii, następnie pobrać kolejne w porcie na Teneryfie i zwrócić na lotnisku.
 Profil Relacje PM off  

#212 PostWysłany: 03 Wrz 2017 23:14 
Awatar użytkownika

Loty: 264
Kilometry: 604 985
platynowy
Szukam autka na tydzień w listopadzie. Nie byłem jeszcze na GC, na Teneryfie dwa razy braliśmy VW Polo z Avis ale teraz tak patrzę... z Ryanair VW Polo z Sixt 715 zł, z Wizzair Seat Leon z Avis 694 zł - wiadomo oba bez ubezpieczenia...

Na stronie polecanej na forum wypożyczalni Cicar mam Opla Corsę za 133,87 Euro, Seata Ibizę i Opla Astrę za 142,77 Euro i takie warunki:
Załącznik:
gc.cicar.png
gc.cicar.png [ 10.89 KiB | Obejrzany 1425 razy ]

Radzicie wybrać coś z wypożyczalni Cicar na GC, czy szukać jeszcze czegoś innego ?

#213 PostWysłany: 03 Wrz 2017 23:20 

Oczywiście miejscowe bez pośredników
Ja tam widzę w LISTOPADZIE na tydzień w Pluscar samochody od 80 euro....
 PM off  

#214 PostWysłany: 03 Wrz 2017 23:37 
Awatar użytkownika

Loty: 264
Kilometry: 604 985
platynowy
4 osoby, więc i10 oraz Panda troszkę małe ale faktycznie z tego co polecasz jest np. VW Polo za 92,19 Euro. Czy ja dobrze rozumiem, że pełne ubezpieczenie bez udziału własnego ? Kurcze sam nie wiem, myślałem o tym Cicar :roll:
Załącznik:
plus.car.png
plus.car.png [ 16.29 KiB | Obejrzany 1410 razy ]

#215 PostWysłany: 04 Wrz 2017 07:32 

niebieski
Tak, lokalne kanaryjskie wypożyczalnie zazwyczaj nie robią blokad na karcie (na pewno Pluscar i Payless.es) oraz są bezproblemowe jeśli chodzi o stan pojazdu. Zdecydowanie nie opłaca się brać światowych sieciówek.
 Profil Relacje PM off  

#216 PostWysłany: 04 Wrz 2017 17:37 
Awatar użytkownika

niebieski
Oprócz polecanych powyżej warto jeszcze zrobić kalkulację w Autoreisen i Cabrera Medina (bliźniak Cicar).
https://autoreisen.com
https://www.cabreramedina.com
 Profil Relacje PM off  

#217 PostWysłany: 06 Wrz 2017 17:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Co o tym sądzicie?
Potrzebuję samochodu dla 4 osób (więc nie najmniejsze auta-żeby w drodze z lotniska przewieźć 4 walizki ryanairowe no i jeździć z minimum komfortu już po wyspie) na 7 dni na koniec października:
- pluscar oferuje za 112 euro renault clio automat
- autoreisen daje to samo clio za 85 euro ale z manualem (wiadomo, automat wygodniejszy zwłaszcza że jest chyba trochę górskich dróg z zakrętami co chwilę)

Dodatkowo autoreisen oferuje citroena c4 cactus za 98 euro co jest o tyle fajne, że to większe auto jak na wojaż 4 osób + wyższe zawieszenie, choć nigdy nim nie jechałem.

Na co warto się zdecydować? Czy w obu wypożyczalniach jest szansa, że jak wezmę clio to dadzą coś większego w tej samej cenie? Bo jak wezmę c4 to już nie bardzo chyba nic większego mają co by mogli dać jako darmowy upgrade, więc nie wiem czy przepłacać.

Ktoś się orientuje czy ceny na miesiąc przed przyjazdem mogą wzrosnąć i lepiej brać już teraz?
 Profil Relacje PM off
pon lubi ten post.
pon uważa post za pomocny.

#218 PostWysłany: 06 Wrz 2017 18:43 
Awatar użytkownika

niebieski
@rdw
Rezerwację robisz teraz, potem śledzisz ofertę, jak stanieje, robisz nową rezerwację a w komentarzu anulujesz starą a jak zdrożeje to się cieszysz że zarobiłeś. Ja tak zawsze robię i to działa w Autoreisen.

tapnięte
 Profil Relacje PM off  

#219 PostWysłany: 18 Wrz 2017 21:27 

Witam serdecznie.

Jutro o 13:30 wylatuję na GC (LPA) dokładnie do Las Palmas. (Lot powrotny 27.09 07:00) Wiem, że trochę sprawa na ostatnią chwilę. Przeczytałem cały temat. Otwarte mam w kartach oferty z polecanego AVIS360 z pakietem ubezpieczeń (102 EU za VW Polo), Autoreisen (VW Polo za 73 EU :o / Clio z GPS za 93 EU) oraz CICAR (Ford Fiesta 3D za 113 EU / Opel Corsa 3p w tej samej cenie) na ten okres. Nie posiadam karty kredytowej, jedynie debetową MasterCard w mBanku.

Bardzo proszę o radę w wyborze. Czy jeżeli samolot mam o 7, to fakt, iż Cabrera Medina nie ma opcji w wyszukiwarce zdania auta poniżej 07:00 automatycznie dyskwalifikuje tą firmę ? Na co zwrócić uwagę ? Patrzeć jedynie na cenę, jeżeli chodzi o te firmy czy może któraś z nich "daje coś specjalnego" lub nie pobiera jakichś opłat ? Czy każda z tych firm przyjmuje również karty debetowe ? Widziałem jak pewne osoby pisały w tym temacie, że płaciły w CICAR nawet gotówką, gdzie na ich stronie w regulaminie pisze, że bezwzględnie credit card.

Będę wdzięczny za szybką pomoc. Wracam do pakowania i pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#220 PostWysłany: 18 Wrz 2017 21:44 
Awatar użytkownika

niebieski
Trochę późno się zabrałeś za wszystko. O zdaniu auta około 5-6 rano ktoś powinien napisać bo pewnie forumowiczom się zdarzało.

Ja ze swojej strony dodam, że w CICAR płaciłem gotówką. Obstawiam, że bez kredytówki więcej zwojujesz właśnie w CICARZE lub AutoReisen niż Avisie.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 493 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 25  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości