Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 132 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 20 Sie 2015 15:43 
Awatar użytkownika

Loty: 105
Kilometry: 146 485
niebieski
Moim zdaniem ważniejsze jest to co masz na umowie najmu o ile wyraźnie napisane, że ONE WAY - no FEE. Ostatnio w Hiszpanii podobnie miałem, ale w kwestii paliwa. Na stronie wypożyczalni full-empty, a na umowie w rezerwacji przez pośrednika full-full i tak było rzeczywiście na miejscu.

Sprawdzałem T&C portugal-auto-rentals.com i rzeczywiście, auta z SIXTa: One Way (pick up/drop off in another office): Between € 80.00 - € 120.00 - ONE WAYS ARE FREE On rentals over 4 days.
a z AVISa masz: National one way FREE on all rentals - INCLUDED IN YOUR PRICE

Beztroski relaks z all inclusive na Zanzibarze z Warszawy za 4099 PLN 🌤️🏖️🍸🥂 Beztroski relaks z all inclusive na Zanzibarze z Warszawy za 4099 PLN 🌤️🏖️🍸🥂
Zobacz jarmark w stolicy Węgier 🏰🎄 City break w Budapeszcie za 789 PLN Zobacz jarmark w stolicy Węgier 🏰🎄 City break w Budapeszcie za 789 PLN
#22 PostWysłany: 20 Sie 2015 17:01 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
srebrny
W zeszłym roku przy wypożyczeniu przez pośrednika opłate za zwrot w innym miejscu pobrała dodatkowo wypożyczalnia. Braliśmy w porto i zwrot w lizbonie w europcar. U pośrednika było że wypożyczalnia może pobrać dodatkowe opłaty i nie było nic na temat opłaty oneway.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 25 Wrz 2015 11:06 

Loty: 18
Kilometry: 44 698
Witam,

chcę wypożyczyć niewielki samochód w listopadzie na 4 dni w centrum Porto. Mam 23 lata i chciałbym uniknąć opłaty za wiek. Ponadto mam też wątpliwości dotyczące ubezpieczenie "no excess". Otóż znalazłem pośrednika (http://www.portugal-auto-rentals.com/), a konkretnie interesuje mnie poniższa oferta:

http://www.portugal-auto-rentals.com/BookIt.aspx?Id_CompanyStationPickUp=1711&Id_CompanyStationDropOff=1711&Id_Company=4&CompanyCarGroupCode=C&DatePickUp=635835492000000000&DateDropOff=635838948000000000&RateCode=PARPROMONOEXN

Mam kilka pytań dotyczących tej oferty:

1. Czy w wypożyczalni Geurin zapłacę dodatkową opłatę za wiek? W T&C na stronie Guerin'a znalazłem taką informację:
Cytuj:
8.1. The minimum driving age for the purpose of this contract is 21, except for all-terrain and luxury vehicles for which the minimum age is 25.

8.2. Guerin may authorise, at its discretion, drivers younger than the ages stated in the previous paragraph, but over 18 years of age, an option currently designated as “young driver”, in return for payment of a supplementary rate in accordance with a price list applying at the starting date of the rental contract.

Ponadto u pośrednika www.http://www.rentalcars.com/ przy próbie rezerwacji auta od wypożyczyalni Geurin widnieją następujące informacje:
Cytuj:
Opłata Młodego Kierowcy obowiązuje kierowców w wieku między 22 i 24 - 0,00 € na dzień, włączając VAT.
Opłata Młodego Kierowcy obowiązuje kierowców w wieku między 18 i 21 - 7,70 € na dzień, wyłączając VAT, z maksymalną opłatą w wysokości 77,00 €.

Te informacje są ze sobą częściowo sprzeczne (w jednej z nich opłata dla osób w wieku poniżej 21, w drugiej natomiast 18-21). Jeśli ktoś ma doświadczenia z tą wypożyczalnią lub w ogóle z wypożyczaniem samochodów to proszę o krótką analizę i pomoc w tej kwestii.

2. Druga sprawa dotyczy ubezpieczenia "no excess". We wspomnianej przeze mnie wcześniej ofercie (http://www.portugal-auto-rentals.com/) widnieje informacja, iż ta konkretna oferta zawiera w cenie ubezpieczenie, które chroni mnie całkowicie przed wkładem własnym. I teraz pytanie - czy jest to ubezpieczenie od pośrednika (coś podobnego do ubezpieczenia oferowanego przez www.http://www.rentalcars.com/ - w wypożyczalni blokują mi odpowiednią kwotę na karcie, a w razie problemów muszę starać się o zwrot od pośrednika), czy może jest to ubezpieczenie SCWD od Guerin'a - na karcie blokują mi tylko opłatę za paliwo (bez wkładu własnego)? Proszę doświadczonych o zerknięcie na warunki umowy i pomoc.

3. Czy ktoś może polecić http://www.portugal-auto-rentals.com/ oraz wypożyczalnię Guerin? Może ktoś ma lepsze propozycje biorąc pod uwagę mój wiek i wypożyczenie na 4 dni w centrum Porto (nie na lotnisku)?

Jestem tutaj nowy i to mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość :)

Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 25 Sty 2016 23:48 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
srebrny
@kubeniek i jak wypożyczyłeś w Geurin? Na ECR mają 8,39 ale opinie w necie bardzo średnie :P
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 26 Sty 2016 00:32 
Awatar użytkownika

niebieski
W Guerin wypożyczałem dwa razy w Porto i się nie zawiodłem. Brałem z opcją 'ze wszystkim', zablokowali na karcie jedynie 100EUR na opłaty drogowe. Nowiutki Peugeot 208. Można wypożyczyć w centrum, oddać na lotnisku (lub na odwrót) bez dodatkowej opłaty. Dodatkowo byli skorzy do negocjacji. :)
mashacra lubi ten post.
mashacra uważa post za pomocny.

#26 PostWysłany: 26 Sty 2016 08:41 
Awatar użytkownika

srebrny
Guerin to bardzo porządna wypożyczalnia, również polecam.
@humptydumpty podejrzewam, że te 100 EUR to nie na opłaty drogowe tylko na paliwo Ci zablokowali.
 Profil Relacje PM off
mashacra lubi ten post.
mashacra uważa post za pomocny.

#27 PostWysłany: 26 Sty 2016 18:49 
Awatar użytkownika

niebieski
Właśnie o dziwo na opłaty. Bo pomimo posiadania elektronicznego urządzenia (chyba za dodatkowe 3EUR), które miało być remedium na opłaty autostradowe i szukanie drobnych, to po oddaniu auta i uregulowaniu należności, które były widoczne na nim i tak po tygodniu, może dwóch ściągnęło jeszcze z tej karty parę EUR za ostatnie bramki, które się nie sczytały (pewnie jest jakieś opóźnienie czasowe)

Paliwo swoją drogą, ale to akurat łatwo skontrolować przed oddaniem ;)

Ale Guerin - pomimo różnych internetowych opinii - polecam.

#28 PostWysłany: 03 Lut 2016 11:46 

Loty: 10
Kilometry: 28 060
niebieski
No pytanie co do tego Guerin

humptydumpty- jak całkowite koszty - a dokładnie chodzi mi o kwestie depozytów??

Szukam czegoś żeby nie było niespodzianek jak na rentals (pośrednik via internet) no i depozyt na 7dni 1500e! To były włochy. Pamiętam wtedy w Europcar zapłacilismy może ponad 100e, jeszcze coś potem zwrócili ...no ale nie było takiego dużego depozytu.

Szukam czegoś z ubezpieczeniem i najlepiej by nie bylo takiego depozytu. Jakby ktoś miał coś takiego na oku lub doświadczenia z Portugalii. Porto
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 03 Lut 2016 12:00 
Awatar użytkownika

niebieski
@Idzik

Nie było żadnych depozytów poza wspomnianym 100EUR (na opłaty drogowe+ew. brak paliwa w baku) Z tego co pamiętam, to ich ubezpieczenie pokrywało wszystko - razem z szybami i oponami. Na pewno nie była to najtańsza opcja, bo ostatni raz jak braliśmy, to zapłaciliśmy za wypożyczenie od piątku około południa (odbiór w centrum) do niedzieli wieczora (oddanie na lotnisku), czyli jakieś 50h - 85EUR (bak full-full, ubezpieczenie ze wszystkim, ustrojstwo na opłaty drogowe)

#30 PostWysłany: 03 Lut 2016 13:03 
Awatar użytkownika

srebrny
Dostałem świeżego Seata Ibiza za 32 EUR za 4 dni przez ECR + ubezpieczenie zewnętrzne na rok, 1180 EUR depozytu za udział własny + 100 EUR "na paliwo", wciskali aktywację urządzenia do płacenia za autostrady, ale wystarczy wybrać na GPS "bez płatnych dróg" ;)

Polecam :D

E: dla tych co szukają takich cen w sezonie ;) wypożyczałem samochód w styczniu/lutym i wtedy może trafić się taka cena, nie liczcie na takie w lipcu.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 14 Lut 2016 00:01 
Awatar użytkownika

Czy mógłbyś powiedzieć gdzie kupiłeś ubezpieczenie zewnętrzne a także czy depozyt można złożyć w gotówce albo poprzez kartę debetową?

Z góry dzięki :)

Ostatnio edytowany przez mashacra, 14 Lut 2016 11:06, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 14 Lut 2016 11:06 
Awatar użytkownika

srebrny
iCarhireinsurance.com

http://www.fly4free.pl/wakacyjny-poradn ... czyc-auto/

ubezpieczenie-wynajetego-samochodu,135,6151

jak-wypozyczyc-samochod-i-nie-zbanrutowac,135,43710

Płaciłem za udział własny kk, o debetową, ani o gotówkę nie pytałem.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 14 Lut 2016 12:08 
Awatar użytkownika

Loty: 57
Kilometry: 163 516
niebieski
Również smigalem Guerinem przez tydzień i polecam. Żadnych problemów czy wpadek. Jedyna rzecz, która nas zaskoczyła to pobranie po kilkunastu dniach paru euro, pewnie jak poprzednik wskazał na ostatnie bramki.

Także polecam, dostaliśmy nowiutkiego VW Polo :-)
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 14 Lut 2016 18:58 
Awatar użytkownika

@mashacra Dzięki za odpowiedź, przeczytałem załączone tematy. Rozumiem, że przy wypożyczeniu pobrali Ci jakąś kwotę z karty jako zabezpieczenie na skutek wypadku? Czy w wyniku tej operacji straciłeś na przewalutowaniu jak zwrócili Ci kasę?
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 14 Lut 2016 19:13 
Awatar użytkownika

srebrny
W 99% przypadków wypożyczalni robią tylko blokadę, nie ma przewalutowania.

O kwocie pisałem wyżej ;)
 Profil Relacje PM off
Wodzu_800XL uważa post za pomocny.

#36 PostWysłany: 14 Lut 2016 19:26 
Awatar użytkownika

Dzięki:)

Na economycarrentals.com ceny są rzeczywiście bardzo niskie w porównaniu z innymi wypożyczalniami.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 28 Kwi 2016 10:50 
Awatar użytkownika

Loty: 23
Kilometry: 26 356
Ktoś słyszał/korzystał z takiej oto firmy: http://www.oporent.com/ ? Mają dobre ceny, można znieść wkład własny itd. Pozostaje pytanie czy ufać takim małym wypożyczalniom..
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 08 Maj 2016 17:58 
Awatar użytkownika

Loty: 23
Kilometry: 26 356
kubeniek napisał(a):

2. Druga sprawa dotyczy ubezpieczenia "no excess". We wspomnianej przeze mnie wcześniej ofercie (http://www.portugal-auto-rentals.com/) widnieje informacja, iż ta konkretna oferta zawiera w cenie ubezpieczenie, które chroni mnie całkowicie przed wkładem własnym. I teraz pytanie - czy jest to ubezpieczenie od pośrednika (coś podobnego do ubezpieczenia oferowanego przez www.http://www.rentalcars.com/ - w wypożyczalni blokują mi odpowiednią kwotę na karcie, a w razie problemów muszę starać się o zwrot od pośrednika), czy może jest to ubezpieczenie SCWD od Guerin'a - na karcie blokują mi tylko opłatę za paliwo (bez wkładu własnego)? Proszę doświadczonych o zerknięcie na warunki umowy i pomoc.

Podbijam pytanie, czy ubezpieczenie, które widać na stronie portugal-auto-rentals to ubezpieczenie oferowane przez Guerin bezpośrednio - wtedy rozumiem, że nie blokują wkładu własnego na karcie - czy też jest to ubezpieczenie pośrednika i wtedy wypożyczalnia i tak zablokuje pewną kwotę na karcie?

Drugie pytanie a propos Guerin: czy jeśli chcemy oddać auto maksymalnie późno (np. o 3 w nocy) i wykupimy opcję ACDW Plus dającą dodatkowe 4h na oddanie samochodu to nie doliczą nam 'out of hours'?
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 08 Maj 2016 19:46 
Awatar użytkownika

srebrny
Co do zasady, wykup pełnego ubezpieczenia na stronie pośrednika, a nie wypożyczalni, jest ubezpieczeniem zewnętrznym i udział własny jest blokowany na karcie.

Dokupienie tego ubezpieczenia przy wypożyczeniu i odbiorze samochodu już w wypożyczalni powinno znieść udział własny, ale mogą chcieć zablokować środki na inne cele... opłaty za autostrady, mandaty, uszkodzenia nieobjęte tym "pełnym" ubezpieczeniem.

Czytaj warunki i zakres ubezpieczenia, teraz i potem ewentualnie w wypożyczalni.
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 22 Maj 2016 02:09 

Loty: 85
Kilometry: 216 783
Jak jest sprawdzany wiek przy wypożyczeniu? Mam 23 lata ale widzę, że czasem do 25 jest drożej. Czy mógłbym powiedzieć na miejscu, że tarsza osoba się rozchorowała i nie przyleciała?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 132 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości