Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 132 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 22 Maj 2016 07:21 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
srebrny
Dane są sprawdzane z dokumentu osoby wypożyczającej/odbierającej będącej na miejscu więc nie przejdzie wypożyczenie na kogoś. A czy wypożyczalnia doliczy za wiek, pewnie tak. Mi przy rezerwacji nie doliczyło opłaty za zwrot w innym miejscu a przy odbiorze samochodu zostało to doliczone.
 Profil Relacje PM off  

Grudniowe słońce w Egipcie 🌴☀️ 5* hotel Radisson z all inclusive za 2240 PLN Grudniowe słońce w Egipcie 🌴☀️ 5* hotel Radisson z all inclusive za 2240 PLN
Podróż na Bali za 3993 PLN 🌺🏖️ Loty Singapore Airlines + ⭐⭐⭐⭐ hotel 🐚🌺 Podróż na Bali za 3993 PLN 🌺🏖️ Loty Singapore Airlines + ⭐⭐⭐⭐ hotel 🐚🌺
#42 PostWysłany: 30 Maj 2016 16:09 
Awatar użytkownika

Loty: 238
Kilometry: 299 890
Właśnie wróciłem z Porto. Auto wynajęte na 4 doby z Guerin za pośrednictwem portugal-auto-rentals.com.

Cena za Seat Ibiza 1.2 manual z klimą (lub podobny) - 117 EUR. Cena zawierała całkowite zniesienie depozytu, oraz drugiego kierowcę. Przy rezerwacji bezpośrednio na guerin.pt cena niemal dwukrotnie wyższa.

Pani mocno zdziwiła się, że nie chcemy ubezpieczenia szyb i opon (standard tego nie obejmuje - dodatkowo płatne ok 2-3 EUR za dobę).
Na karcie standardowo oprócz płatności z góry blokowany jest depozyt 100 EUR na poczet ewentualnego nieuzupełnionego paliwa (polityka paliwowa jest full-full).

Sprzedała nam też wynajęcie chipa do Via Verde (elektroniczne płatności na bramkach). Na początku tego nie chciałem, ale pani uparcie twierdziła, że nie ma możliwości płacenia gotówką na autostradach. Później okazało się to nieprawdą - na każdych bramkach były zarówno pasy Via Verde, jak i tradycyjne ze szlabanami. Niemniej, rozwiązanie bardzo wygodne. Za wszystkie bramki płaci się przy oddaniu auta. Nasz niepokój na bramkach wzbudził fakt, że wszędzie wyświetla się nam żółte światło (podejrzeliśmy, że innym zapal się zielone i kwota do zapłaty). Przy oddaniu mieliśmy jednak naliczone jakieś 32 EUR (nie wiem, czy wszystko naliczyło się dobrze, ale nie będę się tym już przejmował).

Dostaliśmy zadbanego, świeżego Fiata Punto. Przebieg 2300 km. Przez 4 dni dołożyliśmy mu kolejny tysiąc. Pan bardzo skrupulatnie obejrzał auto przed wydaniem (mimo, że mieliśmy full insurance). Jak już wspomniałem, zrobiliśmy nieco ponad 1000km. Sugestia z naszej strony - przy naprawdę bogatej siatce autostradowej oraz stromych podjazdach poza autostradami warto jednak wziąć nieco mocniejsze auto :)

Przy zdaniu również dość szczegółowe oględziny pojazdu. Jeśli stan paliwa się zgadza, następuje zwolnienie depozytu 100 EUR, a za Via Verde trzeba dodatkowo zapłacić. Jako, że skończyły mi się środki na karcie walutowej, poprosiłem o odjęcie należnej kwoty za Via Verde z depozytu paliwowego. Pani ostrzegła mnie tylko, że w takim przypadku zwrot pozostałej kwoty zajmie więcej czasu, ale dało się to zrobić.

Busik do/z terminala jedzie max 5 minut.

Dodatkowy smaczek - zostawiłem w aucie okulary przeciwsłoneczne. Po rozmowie telefonicznej obsługa bez problemu zgodziła się odesłać mi je na polski adres - poprosili tylko o mail-podkładkę. Adresu do biura Guerin nie znajdziemy na stronie, więc na wszelki zostawiam dla potomnych: aptporto@guerin.pt

Mam nadzieję, że opis pomoże komuś podjąć decyzję ;)
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 10 Lip 2016 14:22 

Witam. Planuję wypożyczyć auto w Porto i nie mogę ogarnąć całej tej procedury.
Jak dobrze rozumiem: konieczne jest posiadanie karty kredytowej na nazwisko osoby wypożyczającej auto, zgadza się?
Nie ma możliwości posługiwania się kartą kogoś z krewnych ?
Od czego zależy kwota blokowana na karcie ?
Dziękuje z góry za odpowiedzi!

Ostatnio edytowany przez krasnal, 29 Paź 2016 18:15, edytowano w sumie 1 raz
zdublowana treść
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 07 Wrz 2016 19:20 

Loty: 741
Kilometry: 1 291 590
srebrny
Ląduję 23.45 w OPO (z SXF) i najtańszą opcję jaką znalazłem to Sixt. Sądzicie,że jak podam tą godzinę to będzie ok i nie będą chcieli doliczyć dodatkowej opłaty za odbiór po godzinach? Pracują do 24:00. Może ktoś to przerabiał?

#45 PostWysłany: 13 Wrz 2016 11:59 

Loty: 61
Kilometry: 105 593
niebieski
Co do opłaty nie wiem, ale jeżeli nie będziesz miał pełnego ubezpieczenia bez wkładu własnego dokładnie sprawdzaj samochód. Nie daj sobie wmówić że to drobne i nie trzeba zaznaczać.
Ja co prawda wypożyczałem w Lizbonie, a oddawałem w Porto. Gdy pokazywałem rysy na samochodzie, mówili ze to drobne rzeczy i takich się nie zaznacza. Za to przy odbiorze zapłaciłem za maluteńką wgniotkę którą przegapiłem (wielkości opuszka od palca, kilka milimetrów w głąb - nawet lakier nienaruszony). Jeszcze przy podpisywaniu widząc uszkodzenie w protokole ze zdenerwowania przegapiłem dodatkowe mycie wpisane w protokół (a samochód nie był przesadnie brudny - w innych wypożyczalniach oddawałem brudniejszy i nigdy nie dopłacałem). Tak więc przy odbiorze są dużo bardziej skrupulatni niż przy wydawaniu.Obydwa te punkty sixta obsługuje japrac rent a car.
Biorąc wszystko pod uwagę nie poleciłby bym sixt w Lizbonie bez pełnego ubezpieczenia wyłączającego wkład własny. Choć zdaję sobie sprawę że ktoś inny mógł odnieść lepsze wrażenia. A jeżeli byś wypożyczał bez pełnego ubezpieczenia to oglądaj bardzo dokładnie i żądaj wpisania każdego nawet drobnego uszkodzenia w protokół.
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 29 Paź 2016 16:41 
Awatar użytkownika

witam

bede w Portugalii między 18 lutego a 6 marca . Trasa mniej wiecej Porto-Fatima-Lizbona + atrakcje po drodze.

Zastanawiam się nad autem (4 osoby) . Czy jakaś wypożyczalnia oferuje auto bez karty kredytowej i czy mając mieszkanie w centrum nie zeżrą mnie opłaty za parkingi ( hotele raczej w centrum)?

dzięki za wszelkie pomysły... w grę wchodzi poruszanie się trasami bezpłatnymi
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 04 Lis 2016 11:36 

Witam

Od 3 tygodni próbuję zarezerwować samochód na stronie Goldcara (Lotnisko w Porto). Wybrałem wersję z Key'n'go (automat do samodzielnego odbioru kluczyków jak ktoś nie wie) i najpierw przez długi czas po wpisaniu danych karty pojawiała się jakaś dziwna tekstowa strona, gdzie był wybór płatności PLN / EUR a po wybraniu obojętnie której waluty przekierowywało na stronę https://www.paytpv.com/ ale bez płatności tylko na samą główną stronę.

Teraz z kolei po kliknięciu 'potwierdź rezerwację' pojawia się info, że rezerwacja nie jest jeszcze potwierdzona i sprawdź za chwilę maila. I nic się nie zmienia. Nawet nie przekierowuje do płatności. Czasami pojawia się na dole taka ramka płatność przy odbiorze i znika. Dom wariatów ;).

Dodam, że jestem zarejestrowanym użytkownikiem Goldcara, wynajmowałem miesiąc temu samochód w Alicante w ten sam sposób z Key'n'go bez żadnych problemów z rezerwacją i płatnością

Ktoś wie o co chodzi? Może spotkał się z czymś takim?

Michał
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 04 Lis 2016 11:39 

A to czytał ?

https://www.fly4free.pl/forum/uwaga-na-goldcar,1425,61096

I wiele innych niepochlebnych opinii o tej firmie.
Niby tanio a wychodzi drogo. Do przemyślenia...
 PM off  

#49 PostWysłany: 04 Lis 2016 11:43 

Loty: 269
Kilometry: 400 472
zobacz z http://www.portugal-auto-rentals.com/ już ktoś wrzucił info, że wypożyczał z tej właśnie strony od Guerina.
Ja w własnie sobie booknałem przez ta stronke autko 11 tego będę odbierał u nich na lotnisku.
Platnośc nastepuje na lotnisku.

#50 PostWysłany: 04 Lis 2016 11:46 

Znam opinie, ale... nie wynajmuje przez pośrednika tylko bezpośrednio na stronie Goldcara. Poza tym wielokrotnie korzystałem z Goldcara w różnych krajach i zero negatywnych doświadczeń, bezproblemowo, samochody nowe. A Key'n'go to akurat super sprawa, minuta i masz samochód.

Pytam akurat o tą konkretną sytuację w Porto, bo nie wiem o co chodzi.

-- 04 Lis 2016 11:49 --

one3 napisał(a):
zobacz z http://www.portugal-auto-rentals.com/ już ktoś wrzucił info, że wypożyczał z tej właśnie strony od Guerina.
Ja w własnie sobie booknałem przez ta stronke autko 11 tego będę odbierał u nich na lotnisku.

Sprawdzę. Mi akurat zależało na Key'n'go jak pisałem wyżej w poście bo nie czekasz w kolejce do wypożyczalni po przylocie, żadnych formalności, ukrytych kosztów, idziesz na parking do automatu, wpisujesz kod rezerwacji i wylatują kluczyki :)
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 24 Lis 2016 14:43 

one3 napisał(a):

I jak wrażenia z wynajmu z Guerinem? Ja za kilka dni lecę i jeszcze nie wybrałem wypożyczalni, więc jak możesz napisz kilka zdań. Dzięki
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 27 Maj 2017 01:15 

Dzień dobry:)
Czy ktoś mógłby mi polecić wypożyczalnię samochodów na lotnisku w Porto? Wolałabym zarezerwować wcześniej bo przylatujemy z dziećmi w nocy, a hotel mamy na trasie do Lizbony. Z góry pięknie dziękuję:)
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 27 Maj 2017 07:13 

niebieski
Ja korzystam ze strony economycarrentals.com Wielokrotnie sprawdzone i jak dla mnie ceny najniższe
W sierpniu również wypożyczam z tej strony, właśnie na lotnisku w Porto
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 11 Lip 2017 22:40 

Mogę polecić sieciówkę Centauro. Transfer busikiem z lotniska do dużej hali blisko lotniska ok. 3 min jazdy. Kilkadziesiąt samochodów na miejscu.Samochody w bardzo dobrym stanie technicznym i dość młode. Sam dostałem Peugeota z przebiegiem 1800 km. Obsługa miła i sensowna. Jedyny zgrzyt to, że pojazd miał być FULL - FULL a było 3/4 baku, co poprawili bez sprawdzania, ale przy zdawaniu chcieli FULL. Po zwróceniu uwagi, że jest tyle ile było przy odbiorze - przyznali rację, ale warto sprawdzać by potem nie było problemów. Skan dokumentu wysyłają na końcu na maila.
Robią blokadę 65 euro na paliwo, która jest zwracana przy oddawaniu auta. W moim przypadku zaproponowali rozliczenie z tej kwoty przejazdu za autostrady. W wypożyczalni można zamówić dodatkowe urządzenie do pobierania opłat za przejazdy autostradami i trasami ekspresowymi. Wtedy nie musimy zatrzymywać się na bramkach tylko zwalniamy na autostradzie do 50 km i przejeżdżamy specjalnie oznaczonym pasem. Na wyjeździe z autostrady wyświetla się cena do zapłaty. koszt 18 euro. Można też płacić standardowo na bramkach, ale pozostaje gotówka, bo automat nie akceptował innych kart poza jakimiś krajowymi. Przy zdawaniu auta pracownik od razu widział jaka kwota jest naliczona za bramki. Dla wszystkich wybierających się z Porto do Lizbony polecam przejazd A17 i A8 zamiast główną autostradą A1. Podczas gdy A1 jest dość spory ruch porównywalny do naszej A 4 i mnóstwo osób mocno przekraczających prędkość o tyle przejazd A17 i A8 odbywał się praktycznie pustą trasą o porównywalnej jakości. Dopiero pod Lizboną zaczynał się większy ruch. Warto też pamiętać, że ceny autosrady nie są tanie. Porto do Lizbony to ok. 27 euro. Porto do Algarve ok. 37 -40 euro. Lizbona - Fatima 8 euro. Lizbona - Algarve 21 euro.
 PM off  

#55 PostWysłany: 01 Sie 2017 12:41 

Czy ktoś może rezerwował samochód w Porto koło 0.30 ? Goldcar pozwala mi zrobić taka rezerwację, ale ponieważ ich strona żyje własnym życiem, przez facebooka udzielają mi dość dziwnych odpowiedzi (typu: zarezerwuj a my powiemy ci, czy można :shock: ), a dodzwonić się do Porto nie mogę :roll: to jestem w kropce.
Przeciw Goldcarowi nic nie mam, wypozyczałam już u nich samochód więc wiem jak jest i na co uważać. Tylko pytanie brzmi czy ktoś u nich wynajmował o tej godzinie lub zna jakąś inna wypozyczalnie czynna tak długo?
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 11 Paź 2017 10:53 

Dołączam się do pytania. Czy ktoś może zna wypożyczalnię która jest czynna całą dobę. Wizzair ląduje o 0:30 i z odbiorem bagażu i ewentualnymi obsuwami może być już po 1:00 w nocy. Przez stronę wizzair'a nie da rady wynająć auta bo wyskakuje że wszystko jest pozamykane...
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 17 Paź 2017 09:44 

Loty: 238
Kilometry: 450 739
niebieski
Ja mam pytanie do osób, które mają doświadczenie w parkowaniu w Porto.
Zastanawiam się czy jest sens brać samochód mając bazę w samym Porto, pobyt na 5 dni. Byłem już w Porto 2 razy i chcemy też pozwiedzać okolice Porto, dolinę Duero i różnica w wynajmie na 1 dzień czy na cały pobyt jest niewielka (60zł a 120zł). Natomiast nie wiem jak wygląda sytuacja z darmowymi parkingami w Porto, jedyną informację jaką znalazłem na forum to parking przy Ponte Luis za 6 euro/dzień.
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 17 Paź 2017 10:27 
Awatar użytkownika

Loty: 105
Kilometry: 146 485
niebieski
Pociąg może być alternatywą dla doliny Douro (podróż do Peso da Régua) czy nawet do zwiedzenia Guimaraes.

#59 PostWysłany: 25 Paź 2017 02:17 

Witam
Jaką polecacie wypożyczalnie w Porto aby nie miała limitu kilometrów oraz bez dodatkowych opłat po przekroczeniu hiszpańskiej granicy?
np portugal-auto-rentals.com czy wypożyczalnia Guerin, ma ktos jakies doświadczenia?
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 28 Lis 2017 01:21 

Drodzy forumowicze
Zwracam się z zapytaniem... będę w Porto przez 4 dni i interesuje nas wynajem samochodu na 1/2 dni. Lepiej organizować to przez strony internetowe via rentalcars czy też polecany tutaj Guerin czy będąc już na miejscu po prostu udać się do wypożyczalni?

Zależałoby mi na wypożyczalni z możliwie niską kwotą depozytu, tutaj widziałem oferty SIXT'a z kaucją wysokości 300euro, coś innego macie do polecenia? Guerin ma w swojej ofercie coś jak SCDW, co jak dobre rozumiem jest niczym innym jak redukcją wkładu własnego. Dla ofert dla najmniejszej kategorii samochodów kwota tego SCDW wynosi raptem 13,30euro - czy dobrze myślę, że to rozwiązuje problem depozytu?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 132 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości