Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 134 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 04 Wrz 2012 23:48 

ja szukam czegoś z pełnym ubezpieczeniem na wszelki wypadek
 Profil Relacje PM off  

Azja w sezonie! Bangkok w połączeniu z Hongkongiem za 2754 PLN 🚋🌤️ Azja w sezonie! Bangkok w połączeniu z Hongkongiem za 2754 PLN 🚋🌤️
Ucieczka do Turcji 🎄🏖️ Luksusowy 5* hotel z aquaparkiem za 1619 PLN Ucieczka do Turcji 🎄🏖️ Luksusowy 5* hotel z aquaparkiem za 1619 PLN
#62 PostWysłany: 05 Wrz 2012 06:54 
Awatar użytkownika

Anonymous napisał(a):
malek napisał(a):
A więc wróciłem i moje wnioski są następujące:

5. Podobnie jak w punkcie nr 4 umycie samochodu - nie wiem jak to rozpatrują, ale w moim przypadku przez całą noc z soboty na niedzielę padało, a rano w niedzielę przestało i tak jak w przypadku paliwa nie mogłem znaleźć myjni - więc z zewnątrz pozostał nienajczystszy.

Czyli co trzeba we własnym zakresie umyć samochód ?

Według mnie tak - wypożyczasz czysty i czysty oddajesz, aczkolwiek w warunkach nic nie było o tym napisane ;)
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 05 Wrz 2012 08:32 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Wynajmujac auto w Portugalii, mialem w umowie zapis ze samochod zwrocony musi byc czysty.
Na stacji benzynowej odkurzacz 1 euro.
Mycie auta w zaleznosci od programu 1-3 euro /samoobsługa/.
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 05 Wrz 2012 09:37 
Awatar użytkownika

W mojej umowie nie było zapisu o umyciu, był za to zapis, że musi zostać zwrócony w stanie w jakim został wypożyczony, więc uważam, że umycie samochodu się z tym wiąże. W Bergamo myjnia na stacji benzynowej nie jest taka oczywista - na trasie co jakiś czas widziałem, ale w mieście jakoś nie.

Nie ubolewam, bo po prostu zwracam uwagę - ja teraz widzę, że godzina na przygotowanie samochodu do oddania to było za mało - lepiej zarezerwować sobie na to 2-3 godziny.
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 06 Wrz 2012 00:09 
Awatar użytkownika

srebrny
Czy ktoś miał co czynienia z tym pośrednikiem: http://www.rentalcars.com

Ceny mają lepsze niż ECR, wygląda ciekawie, mają 500tke za 470zł na tydzień, wiek 23 lata, niby podstawowe ubezpieczenia ma itp... Może ktoś się wypowiedzieć, czy i gdzie są haczyki? ;-)

#66 PostWysłany: 06 Wrz 2012 09:51 

niebieski
Podaj jakieś konkretne zapisy. Na pierwszy rzut oka jest OK, na pewno jest wkład własny w wysokości ponad 1000 euro.
Poza tym: 00800 121 4646 - telefon free ;)
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 06 Wrz 2012 22:38 

a przez strone wizzair da się dodać opcje za 5e dzień, że nie ma wkładu własnego czy w innych wypożyczalniach tak jest?
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 08 Wrz 2012 22:31 

ja jak czegoś sensownego nie znajdę to biorę to z wizzair choć wolałbym coś innego bo mi auta nie odpowiadają. zna ktoś wypożyczalnie co np za 5e dzień można dokupić takie ubezpieczenie żeby nie było tej kwoty wkładu własnego?
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 08 Wrz 2012 22:34 

niebieski
malek napisał(a):
A więc wróciłem i moje wnioski są następujące:

1. koszt autostrady można sprawdzić na stronie: http://www.autostrade.it/en/autostrade/home.do podając skąd dokąd chce się przejechać. Ja z Bergamo do Modeny zapłaciłem 11 Euro, a z Modeny w okolice Werony 5 Euro. Na pewno jazda autostradą znacznie przyśpiesza podróż - najpierw planowałem pojechać przez góry w okolice Gardy, ale już na wyjeździe z Bergamo utknąłem w korku, podobnie droga nad Gardą przez miasteczka - ruch dość spory. Z drugiej strony znad Gardy wróciłem do Bergamo w sobotni wieczór omijając autostradę i nie było korków - więc da się i tak.

2. Samochód w Europcar bez zarzutu. Wypożycza się na stoisku na lotnisku i wiozą na parking, gdzie stoi samochód. Zablokowali mi 293 Euro na karcie. W moim przypadku dostałem Golfa VI cabrio, z symbolicznym przebiegiem (według pośrednika wizzair miał być Megane cabrio lub podobny tej klasy). Tutaj polecam czujność, bo gość na parkingu pokazuje po prostu gdzie stoi samochód i to wszystko, wypożyczając samochód drugi raz obejrzałbym go dokładnie i zgłosił wszelkie usterki nadwoziowe (chociaż mój egzemplarz nie był nigdzie uszkodzony, ale w trakcie zobaczyłem kilka zarysowań tu i ówdzie - mam nadzieję, że tego nie wykorzystają, bo jeszcze nie odblokowali mi kasy)

3. Spanie w samochodzie: nad Gardą właściwie bez problemu znalazłem parking, gdzie było zaparkowane sporo samochodów i kilka camperów i tam też spędziłem jedną noc (Sirmione przy Strada Provinciale 31). Wady? Jeśli zamierzacie potem wziąć prysznic to i tak trzeba za niego zapłacić na jednym z campingów (mnie skasowali 4.5 euro), także następnym razem jednak dołożyłbym 10 euro do noclegu w hostelu.

4. Mój samochód mało palił i mimo, że przejechałem sporo to uzupełnić paliwo chciałem dopiero na godzinę przed oddaniem go do wypożyczalni i co się okazało? W Bergamo nie znalazłem żadnej stacji z obsługą - wszystkie stacje są "automatyczne", byłem na kilku stacjach i na żadnej automat nie chciał zaakceptować moich kart! (mbank, w końcu na jednej wypluł komunikat, że kart chipowych nie akceptuje). Akurat nie miałem Euro i po wizycie na pierwszej stacji nie pomyślałem, żeby pojechać je wybrać z bankomatu, tylko jeździłem bez sensu od stacji do stacji i musiałem oddać samochód niezatankowany. Mój błąd, ale może będzie nauczką dla innych ;) Koszt paliwa na stacji: 1.7-1.8 Euro za ON, w wypożyczalni mieli stawkę 2.4 Euro. Brakowało mi ok 35 litrów, więc pewnie dodatkowe 100zł wypożyczalnia zarobi na mnie w tym miejscu ;)

5. Podobnie jak w punkcie nr 4 umycie samochodu - nie wiem jak to rozpatrują, ale w moim przypadku przez całą noc z soboty na niedzielę padało, a rano w niedzielę przestało i tak jak w przypadku paliwa nie mogłem znaleźć myjni - więc z zewnątrz pozostał nienajczystszy.

6. Przy oddawaniu samochodu gość każe zaparkować, zabiera kluczyki i to koniec. Czyli wszystkie wady i ewentualne braki (jak w moim przypadku paliwo) będzie sprawdzał sam, a więc może ciężko być coś wyegzekwować jeśli potrącą nam z kaucji coś czego faktycznie nie powinni pobrać...

Podsumowując aż sam się dziwię w ilu miejscach się naciąłem i w ilu jeszcze mogą mi coś doliczyć, stawka za samochód była 40 Euro dziennie, ale tak naprawdę może mnie to kosztować znacznie więcej :shock: Dam znać jak zdejmą mi blokadę z karty :)

Nic z karty nie zabiorą, jedynie benzynę. Wiele razy wypożyczałem samochód i jak na miejscu Ciebie o czymś nie poinformują to nic nie doliczą. Musi być to przez Ciebie zaakceptowane. Po to masz kartę "car conditio" na zwrot auta. Ale polecam, jednak by zawsze ktoś z wypożyczalni podpisał ją, że wszystko z autem dobrze. Raz pamiętam nawet nie policzyli mnie za paliwo, ale to widocznie niedopatrzenie.
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 09 Wrz 2012 09:53 
Awatar użytkownika

A więc moja karta została odblokowana, pobrali 92 euro - na wyciągu nie jest opisane za co, więc wychodzi, że to tylko paliwo - według ich stawek ok 38 litrów, co nawet mogłoby się zgadzać.
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 10 Wrz 2012 13:54 

niebieski
Szymon, masz już noclegi? Może szarpnij się na to:
http://it.letsbonus.com/viaggi/roma/san ... ior-134869
130 euro za nockę dla dwojga ze SPA, winem i innymi "exclusives" ;)

EDIT:
Przy okazji - jakby ktoś celował w samą Niceę to w Easy Jet są loty z Berlina w listopadzie za niecałe 100 zł OW.
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 14 Wrz 2012 14:11 

a mam jeszcze pytanie bo ustawiłem na karcie 1500zł to wystarczy na tą kwotę do zablokowania czy muszę zwiększyć limit jak tak do do ilu?
co w przypadku np gdy coś z kartą będzie nie tak tracę tylko zaliczkę czy policzą mnie za całość
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 14 Wrz 2012 14:28 

niebieski
Tristan, a co masz wpisane w voucherze na wypożyczenie samochodu? z jakiej wypozyczalni bierzesz auto? wtedy Tobie powiem czy 1500 starczy. Ja np. bookowalem na rentalcars.com i mimo ze bylo napisane ze blokuja 300 EUR to blokade zrobili na 1200 EUR. W przypadku kiedy 1500 PLN tobie nie starczy, mozesz negocjowac, powiedziec ze masz tyle na karcie i kropka.

Wszystko zalezy od wypozyczalni, w jednej przepadnie zaliczka, a w innej policza tobie cala kase.
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 14 Wrz 2012 14:54 
Awatar użytkownika

correos napisał(a):
Wynajmujac auto w Portugalii, mialem w umowie zapis ze samochod zwrocony musi byc czysty.
Na stacji benzynowej odkurzacz 1 euro.
Mycie auta w zaleznosci od programu 1-3 euro /samoobsługa/.

Z tą czystością auta nie przesadzajmy. Wielokrotnie wypożyczałam auto, również we Włoszech (też padało) i nigdy nie jechałam z autem na myjnię...

'Czysty' ('clean') oznacza, że nie oddajesz auta ze śmieciami i błotem w środku - czyli standardowo zabierasz swoje śmieci (też popielniczki itp.) i wytrzepujesz wycieraczki, zmiotka też wystarcza :)

Wypożyczalnia sama bierze potem auto na myjnię...

Chyba, że są wypożyczalnie, które w umowie mają zaznaczone, że auto musi być 'czyste' z zewnątrz :mrgreen: hehe

Raz oddawałam auto w takim stanie jak po rajdzie off roadowym - ale był czysty w środku :P

#75 PostWysłany: 14 Wrz 2012 15:10 

http://www.economycarrentals.com/ bądź http://www.autoeurope.pl

wielkie dzięki za pomoc
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 15 Wrz 2012 20:29 

niebieski
TRISTAN napisał(a):

wielkie dzięki za pomoc

To są jedynie pośrednicy. Musisz sprawdzić po wybraniu oferty z jakiej wypożyczalni jest auto gdyż jedni blokują cały wkład własny czyli ok. 1400EUR, a inni nie. Sprawdź Europcar, zadzwoń nawet pod polski numer i zapytaj ile dokładnie Ci zablokują dla Twoich warunków. Mi ostatnio zablokowali jakieś 1400zł bodajże. Auto oddałem niemyte i nieodkurzane w środku (a było co odkurzać), i nie było żadnego problemu.
Tyle, że jak ktoś tu wcześniej wspomniał w Bergamo na parkingu pracuje David, który delikatnie mówiąc ma wy*** (wyfiołkowane), na wszystko:) Ja przyszedłem na parking wyskakuje mu z papierkami, a on się pyta jaki mam problem?:) Kazał siadać i jechać, wskazał tylko auto. Po oddaniu samochodu chciałem żeby go obejrzał, zerknął na paliwo. Stwierdził, żebym się nie martwił bo on i tak nic sprawdzał nie będzie:) I faktycznie kasę jak już wspomniałem odblokowali.
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 15 Wrz 2012 20:51 
Awatar użytkownika

sebjag napisał(a):
TRISTAN napisał(a):

wielkie dzięki za pomoc

To są jedynie pośrednicy. Musisz sprawdzić po wybraniu oferty z jakiej wypożyczalni jest auto gdyż jedni blokują cały wkład własny czyli ok. 1400EUR, a inni nie. Sprawdź Europcar, zadzwoń nawet pod polski numer i zapytaj ile dokładnie Ci zablokują dla Twoich warunków. Mi ostatnio zablokowali jakieś 1400zł bodajże. Auto oddałem niemyte i nieodkurzane w środku (a było co odkurzać), i nie było żadnego problemu.
Tyle, że jak ktoś tu wcześniej wspomniał w Bergamo na parkingu pracuje David, który delikatnie mówiąc ma wy*** (wyfiołkowane), na wszystko:) Ja przyszedłem na parking wyskakuje mu z papierkami, a on się pyta jaki mam problem?:) Kazał siadać i jechać, wskazał tylko auto. Po oddaniu samochodu chciałem żeby go obejrzał, zerknął na paliwo. Stwierdził, żebym się nie martwił bo on i tak nic sprawdzał nie będzie:) I faktycznie kasę jak już wspomniałem odblokowali.

Z tym wyfiołkowaniem to się zgadza - końcem sierpnia oddawałam auto do Europcar w Bergamo i nikt się do niczego nie przyczepiał. :)

A z blokadą depozytu to nie radzę pisać do Polskiego Europcara, bo odbijecie się e-mailem.

Jeśli chodzi o Bergamo to pisać pod ten adres: EuropcarRes [at] europcar.com, a w tytule podać numer rezerwacji. Ja w tekście dodatkowo podałam: Driver age, Car type, Rental duration, Pick up location, czyli to co jest wymagane. Od razu dostałam wycenę.
Mnie zablokowali 386.42 EUR, tyle ile podali w e-mailu.

#78 PostWysłany: 17 Wrz 2012 13:10 

natka26 napisał(a):
Z tą czystością auta nie przesadzajmy. Wielokrotnie wypożyczałam auto, również we Włoszech (też padało) i nigdy nie jechałam z autem na myjnię...

'Czysty' ('clean') oznacza, że nie oddajesz auta ze śmieciami i błotem w środku - czyli standardowo zabierasz swoje śmieci (też popielniczki itp.) i wytrzepujesz wycieraczki, zmiotka też wystarcza :)

Wypożyczalnia sama bierze potem auto na myjnię...
Potwierdzam powyższe. Nigdy nie myłem samochodu z wypożyczalni, co najwyżej korzystałem z odkurzacza na stacji, gdy miałem cały bagażnik uwalony błotem z kół wózka dziecięcego.
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 17 Wrz 2012 15:23 
Awatar użytkownika

A czy ktoś wypożyczał w Bergamo (lub gdziekolwiek indziej, ale odbieram akurat auto w Bergamo) auto z firmy Thrifty? Zamawiałem auto przez http://www.economycarrentals.com/ , ale na voucherze widzę logo Thrifty i telefony kontaktowe do nich.
Jak u nich wygląda sytuacja z depozytem? Blokują czy nie blokują? A jeśli tak, to ile?
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 17 Wrz 2012 15:55 

niebieski
floydpinkk napisał(a):
A czy ktoś wypożyczał w Bergamo (lub gdziekolwiek indziej, ale odbieram akurat auto w Bergamo) auto z firmy Thrifty? Zamawiałem auto przez http://www.economycarrentals.com/ , ale na voucherze widzę logo Thrifty i telefony kontaktowe do nich.
Jak u nich wygląda sytuacja z depozytem? Blokują czy nie blokują? A jeśli tak, to ile?

Ja wypożyczałem ostatnio przez rentalcars.com czyli stronę siostrę. Wypożyczalnia jest częścią wypożyczalni Dollar oraz AutoEuropa - to właśnie od tej firmy wypożyczało się samochód mimo, że były również loga i Dollara i Thrifty. Ja miałem zablokowane 1200 EUR - samochód Alfa Romero Gulietta.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 134 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości