Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Trasa ma 5 km w jedną stronę. Najpierw schodzimy do plaży Playa de Masca. Panie w Informacji Turystycznej powiedziały nam, że nie można wejść na plażę. Okazało się jednak, że plaża była dostępna, a obecni na niej strażnicy wskazywali miejsce, gdzie można pójść, a gdzie nie, bo faktycznie jedna ściana klifu się mocno sypie i to miejsce jest ogrodzone taśmą.
W drodze powrotnej czeka nas oczywiście podejście. Przyznam jednak, iż pomimo tego, że do suma podejść wynosi 650 metrów, to idzie się bardzo wygodnie. Szlak, którym obecnie poruszamy się w Wąwozie Masca, jest nowym szlakiem. Biegnie inaczej niż ten stary, który został zamknięty w 2018 roku. Są schodki, wygodne przejścia, w kilku miejscach są łańcuchy. Są również sypkie fragmenty oraz miejsca, gdzie, aby przejść, trzeba się troszkę schylić,
Buty koniecznie muszą być odpowiednie w teren — podeszwa z bieżnikiem. Żadne płaskie adidasy, New Balance i inne tego typu obuwie.
Jeśli ktoś nie ma odpowiedniego obuwia, to nie zostaje wpuszczony.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 142 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Masca Teneryfa
#81 PostWysłany: 21 Mar 2024 19:07 

Informuję, że pojawiły się bilety na kwiecień i maj. Pewnie szybko się rozejdą więc polecam szybko się decydować.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Stambuł i Goa za 1297 PLN 🔥⚡ Egzotyka na wyciągnięcie ręki i w supercenie 👋☀️🌴 Stambuł i Goa za 1297 PLN 🔥⚡ Egzotyka na wyciągnięcie ręki i w supercenie 👋☀️🌴
Zima jak z bajki ❄⛄ Zapoluj na zorzę w Finlandii za 180 PLN 🦌⛸️ Zima jak z bajki ❄⛄ Zapoluj na zorzę w Finlandii za 180 PLN 🦌⛸️
#82 PostWysłany: 21 Mar 2024 21:17 
Awatar użytkownika

Loty: 238
Kilometry: 642 982
niebieski
Dzięki dobry człowieku! :)
Jeszcze teraz tylko Anaga

#83 PostWysłany: 04 Maj 2024 16:36 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Nie kojarzę czy pojawiła się informacja o braku miejsc parkingowych w Masca. Tych darmowych jest może z 5, przez co stanąłem na niebieskim miejscu, które jest darmowe do 2h.

Stałem na nim jakieś 2,5h, ale na szczęście mandatów nie dawali w tym czasie. Mimo wszystko warto wziąć pod uwagę Armageddon jaki jest tam z miejscami postojowymi w godzinach późniejszych.

Moje wejście było na 9 i nie chciałbym mieć późniejszego. Raz, ze robi się gorąco, a dwa że zaparkowanie nawet na niebieskim miejscu będzie bardzo trudne.

Sam szlak jest naprawdę piękny i zdecydowanie warto polować na wejściówki.
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#84 PostWysłany: 06 Maj 2024 23:10 
Awatar użytkownika

złoty
Chciałbym przestrzec nieco osoby wybierające się autem na Masca. Darmowych miejsc jest może z 5, więcej jest oznaczonych na niebiesko z możliwym parkowaniem do 2h.

Za bardzo nie miałem wyboru, więc zostawiłem tutaj auto, niemniej istnieje ryzyko otrzymania mandatu.

Na tym wyjeździe przeszedłem 4 szlaki i Masca była zdecydowanie najlepsza. Warto polować na bilety.

Następnym razem wrócę tutaj z synem. Teraz trochę treningowo zrobiłem trasę w 2h

Ps. Zdecydowanie polecam rezerwować wcześniejsze godziny jak nie jest jeszcze gorąco.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
 Profil Relacje PM off
pablo1603 lubi ten post.

#85 PostWysłany: 09 Maj 2024 13:47 
Awatar użytkownika

Jak aktualnie wygląda rezerwacja??? Jakoś nie za bardzo rozumiem ten system...
Nie widzę możliwości rezerwacji w żadnym terminie... Ma to jakiś sens???

https://www.caminobarrancodemasca.com/en/booking/experience/735/
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 09 Maj 2024 14:29 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
https://www.facebook.com/groups/teneryf ... ent_follow

są magicy co załatwiają. Zadaj pytanko, dostaniesz odpowiedź.
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 09 Maj 2024 15:12 
Awatar użytkownika

Trochę słabo... :lol: Bo nie mam FB... :roll:
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 10 Maj 2024 13:03 
Awatar użytkownika

Oooo... Pojawiły się możliwości rezerwacji na czerwiec...
Mnie akurat nie pasuje ten miesiąc.

Image

Image
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 10 Maj 2024 13:41 
Awatar użytkownika

niebieski
Już pisałam, polować czwartek/piątek o 12 czasu kanaryjskiego, żeby łapać terminy na najbliższy weekend- zwalniają sloty.
2 ludzi lubi ten post.
zorrondzombie uważa post za pomocny.

#90 PostWysłany: 10 Maj 2024 13:45 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
zorrondzombie napisał(a):

Do czytania chyba nie jest potrzebny.
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 10 Maj 2024 14:01 
Awatar użytkownika

-- 10 Maj 2024 12:58 --

FUX napisał(a):
zorrondzombie napisał(a):

Do czytania chyba nie jest potrzebny.

Było:

Zadaj pytanko

-- 10 Maj 2024 13:01 --

Akna napisał(a):
Już pisałam, polować czwartek/piątek o 12 czasu kanaryjskiego, żeby łapać terminy na najbliższy weekend- zwalniają sloty.

Tak, co nie zmienia faktu, że trochę dziwny system... I preferuje cwaniaków, u których zawsze - po cenach komercyjnych - może ew. kupić wejściówki...
Jak na standardy UE to trochę słabo... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 10 Maj 2024 16:18 
Awatar użytkownika

Pojawiły się bilety na weekendy czerwcowe...
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 13 Maj 2024 09:15 
Awatar użytkownika

A mam pytanie w kwestii logistycznej - czy nadal obowiązuje 2-godzinny limit parkowania przed wioską Masca - w weekendy? I czy jest dalej możliwość parkowania przed głównym parkingiem (droga) na dłuższy czas? Ktoś nawet dokładny punkt GPS podawał tego miejsca...
Ma może ktoś aktualne dane/wiedzę...?

Image
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 13 Maj 2024 09:35 
Awatar użytkownika

Loty: 223
Kilometry: 450 406
srebrny
@zorrondzombie

Post #83 w bieżącym temacie.
Zeus lubi ten post.

#95 PostWysłany: 13 Maj 2024 10:02 

złoty
@Darek M. trochę liczb, by podkreślić, że ty tam z leksza zasuwałeś "treningowo"
Łącznie 10 km RT szlaku z sumą podejść w drodze powrotnej 650 m.
Przy zejściu po 13 nie zejdzie się do samego brzegu czyli do końca szlaku (może tylko w sezonie zimowym).

Kod:

Trasa ma 5 km w jedną stronę. Najpierw schodzimy do plaży Playa de Masca. Panie w Informacji Turystycznej powiedziały nam, że nie można wejść na plażę. Okazało się jednak, że plaża była dostępna, a obecni na niej strażnicy wskazywali miejsce, gdzie można pójść, a gdzie nie, bo faktycznie jedna ściana klifu się mocno sypie i to miejsce jest ogrodzone taśmą.
W drodze powrotnej czeka nas oczywiście podejście. Przyznam jednak, iż pomimo tego, że do suma podejść wynosi 650 metrów, to idzie się bardzo wygodnie. Szlak, którym obecnie poruszamy się w Wąwozie Masca, jest nowym szlakiem. Biegnie inaczej niż ten stary, który został zamknięty w 2018 roku. Są schodki, wygodne przejścia, w kilku miejscach są łańcuchy. Są również sypkie fragmenty oraz miejsca, gdzie, aby przejść, trzeba się troszkę schylić,
Buty koniecznie muszą być odpowiednie w teren — podeszwa z bieżnikiem. Żadne płaskie adidasy, New Balance i inne tego typu obuwie.
Jeśli ktoś nie ma odpowiedniego obuwia, to nie zostaje wpuszczony.

https://travelovelove.pl/wawoz-masca-tr ... is-szlaku/
 Profil Relacje PM off
zorrondzombie lubi ten post.

#96 PostWysłany: 13 Maj 2024 10:24 

@zorrondzombie

Co do parkowania - my jechaliśmy samochodem do Santiago del Teide - tam bez problemu można zostawić samochód za darmo nawet na cały dzień i stamtąd autobusem 355 (czas jazdy 20 minut). Niestety autobusy nie jeżdżą zbyt często, więc polecam wcześniej sprawdzić rozkład.
 Profil Relacje PM off
pablo1603 lubi ten post.

#97 PostWysłany: 13 Maj 2024 10:56 
Awatar użytkownika

O.K. To jest jakaś opcja... Ale mamy mało czasu (krótki pobyt) i każde pół godziny się liczy...
Stąd pytanie o aktualną sytuację z parkowaniem... Może ktoś to przerabiał w ostatni długi weekend?
Tzn. czy dalej jest możliwość podjechania pod Masca i zaparkowanie przy ulicy na dłuższy czas???

Chodzi mi o to miejsce gdzie samochody stoją jeden za drugim...

Image
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 13 Maj 2024 11:17 
Awatar użytkownika

złoty
Wystarczyło przeczytać kilka postów wyżej bo pisałem o tym limicie 2h mniej niż tydzień temu
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#99 PostWysłany: 13 Maj 2024 14:47 
Awatar użytkownika

Czytałem i na tym bazuję i dalej nie jest dla mnie jasne... Piszesz o tym parkingu na zdjęciu powyżej oznaczony jako 'P' czy o tym wzdłuż drogi oznaczonym ikonką autobusu?
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 13 Maj 2024 15:24 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 45 127
złoty
Tam gdzie ikona autobusu , nie ma parkingu - auta parkują na dziko "przy ulicy".
A tam gdzie parking, od kilku lat jak nie ma wolnych miejsc "parkuję" na rondzie tam gdzie zielone i idę pstryknąć fotę i jadę dalej. Rondo jest szerokie więc inne auta bez problemu mnie miną. Jak chce zejść w dół do wioski lub na szlak to czekam tam gdzie zielone i jak auta z niebieskiego odjadą to sprawa prosta, a jak z czerwonego to puszczam, żeby pojechali dalej i na wstecznym cofam żeby zająć miejsce. Większość ludzi tam jest na chwile. Do 15 minut czekania zajmiesz miejsce.

Załącznik:
masca.jpg
masca.jpg [ 121.02 KiB | Obejrzany 622 razy ]
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 142 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości