Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Trasa ma 5 km w jedną stronę. Najpierw schodzimy do plaży Playa de Masca. Panie w Informacji Turystycznej powiedziały nam, że nie można wejść na plażę. Okazało się jednak, że plaża była dostępna, a obecni na niej strażnicy wskazywali miejsce, gdzie można pójść, a gdzie nie, bo faktycznie jedna ściana klifu się mocno sypie i to miejsce jest ogrodzone taśmą.
W drodze powrotnej czeka nas oczywiście podejście. Przyznam jednak, iż pomimo tego, że do suma podejść wynosi 650 metrów, to idzie się bardzo wygodnie. Szlak, którym obecnie poruszamy się w Wąwozie Masca, jest nowym szlakiem. Biegnie inaczej niż ten stary, który został zamknięty w 2018 roku. Są schodki, wygodne przejścia, w kilku miejscach są łańcuchy. Są również sypkie fragmenty oraz miejsca, gdzie, aby przejść, trzeba się troszkę schylić,
Buty koniecznie muszą być odpowiednie w teren — podeszwa z bieżnikiem. Żadne płaskie adidasy, New Balance i inne tego typu obuwie.
Jeśli ktoś nie ma odpowiedniego obuwia, to nie zostaje wpuszczony.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 142 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Masca Teneryfa
#41 PostWysłany: 01 Mar 2023 07:40 
Awatar użytkownika

Loty: 223
Kilometry: 450 406
srebrny
W poniedziałek, widziałem wejściówki na 2 ostatnie weekendy marca (soboty i niedziele).

Zima jak z bajki ❄⛄ Zapoluj na zorzę w Finlandii za 180 PLN 🦌⛸️ Zima jak z bajki ❄⛄ Zapoluj na zorzę w Finlandii za 180 PLN 🦌⛸️
Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 Relaks w 4* hotelu za 2499 PLN 🌊 Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 Relaks w 4* hotelu za 2499 PLN 🌊
#42 PostWysłany: 01 Mar 2023 11:00 
Awatar użytkownika

niebieski
Rozeszły się błyskawicznie.
Pozostaje Wam polowanie na zwroty wg opisanego przeze mnie patentu.

#43 PostWysłany: 01 Mar 2023 19:29 

niebieski
Od kilku tygodni zaglądam regularnie ok. godz. 12 i chyba tylko raz lub dwa widziałem jakieś miejsca.
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 01 Mar 2023 20:37 
Awatar użytkownika

srebrny
Akna napisał(a):
Rozeszły się błyskawicznie.
Pozostaje Wam polowanie na zwroty wg opisanego przeze mnie patentu.

Patent @Akna działa, ale trzeba być szybkim ;)

#45 PostWysłany: 01 Mar 2023 21:26 
Awatar użytkownika

niebieski
Bo to o 13 polskiego czasu na być
piwili uważa post za pomocny.

#46 PostWysłany: 30 Mar 2023 15:34 
Awatar użytkownika

niebieski
Wg moich źródeł informacji zakończyli odbiory pomostu!
W ciągu kilku tygodni ruszy możliwość powrotu łódką, bez konieczności wracania na górę, a co za tym idzie pewnie wprowadzą płatne wejściówki.
benedetti lubi ten post.
Michal Szyszka uważa post za pomocny.

#47 PostWysłany: 25 Kwi 2023 13:38 
Awatar użytkownika

niebieski
Są wejściówki na maj.
Póki co bezpłatne - znaczy się pewnie jeszcze nie rusza możliwość korzystania z przystani.
Darek M. lubi ten post.

#48 PostWysłany: 01 Wrz 2023 09:06 

Są wejściówki na październik i listopad. Na teraz jest duża dostępność (na wszystkie weekendy plus święta). Nadal bezpłatne.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#49 PostWysłany: 20 Paź 2023 00:19 

Czy ktoś kontroluje czas parkowania na górze?Czytałem że max 2h. Czy wszystkie parkingi mają takie ograniczenie?chcę przyjechać wcześnie rano i zaraz po otwarciu ruszyć na szlak.
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 20 Paź 2023 06:05 

pilotbombowca napisał(a):
Czy ktoś kontroluje czas parkowania na górze?Czytałem że max 2h. Czy wszystkie parkingi mają takie ograniczenie?chcę przyjechać wcześnie rano i zaraz po otwarciu ruszyć na szlak.

W maju tego roku (2023) parkowaliśmy wzdłuż drogi (czas ok. 6h), bez problemu, ale nie wiem czy to reguła, w każdym razie sama obsługa pytała jak przyjechaliśmy, i jeżeli autem, to gdzie zaparkowaliśmy, i że jeżeli na parkingu tym max. 2h, to żebyśmy przestawili. Na samej górze nie widziałem innych parkingów jak tych do max 2h.
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 20 Paź 2023 08:42 

niebieski

Najlepiej zostawić samochód na bezpłatnych parkingach w Santiago del Teide, jest tego wzdłuż ulicy dużo i dojechać komunikacją do Masca. My dzień wcześniej, w celu rozeznania podjechaliśmy do Masca samochodem, są opisy o dwugodzinnym parkowaniu, przewijała się Policja - nie wiem czy dokładnie sprawdzała. Komunikację masz zarówno rano jak i po południu. Rano chyba jeden kurs, po południu wydaje mi się trzy czasy odjazdu co kilkadziesiąt minut - no i dochodzi Ci frajda jazdy busem tym odcinkiem:)
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 20 Paź 2023 10:12 

platynowy
pablo1603 napisał(a):

Najlepiej zostawić samochód na bezpłatnych parkingach w Santiago del Teide

Poza sezonem - owszem, autobusy jeżdżą praktycznie puste. W szczycie sezonu na autobus czeka tyle osób, że zdarza się pojechać dopiero trzecim kursem. Byłem świadkiem dantejskich scen, wpychaniem się ludzi do kolejek, przepychanek, kiedy na ostatni autobus oczekiwało multum osób. Na tej trasie jeżdżą małe autobusy (względy techniczne, ostre zakręty), stąd problemy logistyczne.

Podczas jednego kursu autobus zepsuł się w momencie podjeżdżania pod górkę w miejscu z ogromną ekspozycją i fakt wiele osób było przestraszonych

Na tej trasie jeżdżą kierowcy z niesamowitymi umiejętnościami, warto się przejechać chociaż raz.
 Profil Relacje PM off
Darek M. lubi ten post.

#53 PostWysłany: 20 Paź 2023 11:01 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Dojazd do tego punktu także KM polecam. https://maps.app.goo.gl/BPmjFQaQVDyDjhrT8

Przystanek przed zamknięta drogą w godz. 9-20 bodajże.
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 20 Paź 2023 16:59 

@lokpiotr możesz podesłać pinezkę z miejscem gdzie parkowaliście?
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 20 Paź 2023 17:11 

@lokpiotr możesz podesłać pinezkę z miejscem gdzie parkowaliście?
bardzo prosze: https://maps.app.goo.gl/cL8nKKcyuasTdRcs5 , jak zaznaczysz sobie na mapie google "Rest. Aqui Me Quedo" idealnie na 1 zdjeciu po lewej stronie patrząc na budynek stoja zaparkowane auta
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#56 PostWysłany: 20 Paź 2023 17:29 

złoty
Przecież to jest zaraz przy wejściu na szlak.
Bez zakazu przy drodze głównej miejsc max 2 przed lokalem i 10 za.
Potem namalowane żółte linie.
Zapewne będzie coś wolnego tak max do 8-8:30.
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 20 Paź 2023 21:20 

@dg72 wolę przyjechać nawet o 7, niż przepychać się o autobus krórym albo pojade, albo nie.
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 20 Paź 2023 21:33 

My faktycznie byliśmy przed godzina 8 rano, to nie stało jeszcze żadne auto, z chwili na chwile miejsca się zapełniały autami/osobami które tak jak my ruszały na wawóz.
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 28 Paź 2023 20:20 

Zaparkowaliśmy w tym samym miejscu (pod restauracją) ok. 8 rano, ale tam jest tylko kilka miejsc, więc w ciągu dnia szanse są b.małe. Dziś na trasie od rana chyba większość Polaków ;) Rekomendowany czas na całą trasę w 2 strony wynosi 7h, moim zdaniem jest zawyżony, ale na pewno powrót zajmuje więcej czasu (zmęczenie, wyższa temperatura, strome podejścia). Rekomendowana przez obsługę ilość wody (1,5 litra na osobę) jest moim zdaniem w sam raz. Pomost na końcu wygląda na gotowy, ale nadal trzeba wracać pieszo na górę. Trasa jest chyba trudniejsza niż można się spodziewać po samej jej długości (2× ok.5 km) z uwagi na ciągłe zmiany wysokości, wejścia po głazach itp., ale warto, widoki super.
 Profil Relacje PM off
dg72 lubi ten post.

#60 PostWysłany: 08 Gru 2023 10:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Luty się pojawił do rezerwacji.
3 ludzi lubi ten post.
piwili uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 142 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości