Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Trasa ma 5 km w jedną stronę. Najpierw schodzimy do plaży Playa de Masca. Panie w Informacji Turystycznej powiedziały nam, że nie można wejść na plażę. Okazało się jednak, że plaża była dostępna, a obecni na niej strażnicy wskazywali miejsce, gdzie można pójść, a gdzie nie, bo faktycznie jedna ściana klifu się mocno sypie i to miejsce jest ogrodzone taśmą.
W drodze powrotnej czeka nas oczywiście podejście. Przyznam jednak, iż pomimo tego, że do suma podejść wynosi 650 metrów, to idzie się bardzo wygodnie. Szlak, którym obecnie poruszamy się w Wąwozie Masca, jest nowym szlakiem. Biegnie inaczej niż ten stary, który został zamknięty w 2018 roku. Są schodki, wygodne przejścia, w kilku miejscach są łańcuchy. Są również sypkie fragmenty oraz miejsca, gdzie, aby przejść, trzeba się troszkę schylić,
Buty koniecznie muszą być odpowiednie w teren — podeszwa z bieżnikiem. Żadne płaskie adidasy, New Balance i inne tego typu obuwie.
Jeśli ktoś nie ma odpowiedniego obuwia, to nie zostaje wpuszczony.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 142 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Masca Teneryfa
#21 PostWysłany: 10 Gru 2015 11:57 

niebieski
@greg0
Nie podważam osobistych odczuć odnośnie tej trasy. Napisałem na podstawie przejechania tej trasy Renault Twingo (segment A) od strony Santiago del Teide, po to by osoby wybierające się tam mogły zaplanować formę dotarcia do Maski (i niech wezmą też pod uwagę Twoją opinię osoby z długoletnim stażem kierowcy). Choć tu i tak duże znaczenie ma, czy zamierza wrócić łodzią czy wspinając się tą samą drogą.

Ps. Mnie znacznie bardziej stresował dojazd gruntową drogą do plaży Agios Minas na Karpathos, ze względu na brak jakichkolwiek barierek na zboczach.
 Profil Relacje PM off
greg0 lubi ten post.

Zima jak z bajki ❄⛄ Zapoluj na zorzę w Finlandii za 180 PLN 🦌⛸️ Zima jak z bajki ❄⛄ Zapoluj na zorzę w Finlandii za 180 PLN 🦌⛸️
Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 Relaks w 4* hotelu za 2499 PLN 🌊 Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 Relaks w 4* hotelu za 2499 PLN 🌊
#22 PostWysłany: 10 Gru 2015 12:35 

Loty: 148
Kilometry: 294 460
niebieski
Oczywiście każdy ma swoje subiektywne odczucia. Być może Twoje Twingo było jakieś mocniejsze od mojej cytryny, w której kilka czerwonych kontrolek zapaliło się już na pierwszym ostrym podjeździe z Santiado del Teide :D i która ogólnie ledwo się wczłapała na jedynce pod górę. Nie to, żebym czuł jakieś zagrożenie i przestrzegał innych przed wjeżdżaniem małym autkiem, ale większym na pewno jest duuużo łatwiej, szczególnie mniej doświadczonym kierowcom.
Marecki lubi ten post.

#23 PostWysłany: 10 Gru 2015 12:52 

gofrix napisał(a):
Jeszcze uwaga co do wjazdu autem do masci - my tego nie zrobiliśmy bo chcieliśmy się przepłynąć plus z obawy o możliwości auta. Droga jest stroma i ma duże nachylenie, mieliśmy auto z silnikiem 1,2 które ledwie wjechało na Teide, więc tam myślę że byłby mega problem - bierzcie to pod uwagę!

Pozdrawiam, Aga :)

Bez przesady, ta droga nie rozni sie od wielu innych na Kanarach. Jest waska i kreta jak wiekszosc gorskich drog.
Jak ktos ma troche wprawy to wjezdza sie tam bez zadnego problemu :)
Ja bylem Corsa 1.2 i poszlo sprawnie.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 10 Gru 2015 13:49 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 220 210
srebrny
Aby nie powielać tematów, pozwolę sobie na trochę autoreklamy. Tutaj zamieściłem małą dygresją na temat podjazdu: pechowa-i-bajeczna-teneryfa,1506,75380
Również uważam, aby nie przesadzać z trudnością tej drogi. Każdy ogarnięty (to nie znaczy początkujący) kierowca sobie poradzi.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 10 Gru 2015 14:34 

niebieski
Jednak zdarzają się sytuacje podbramkowe. Jeżeli ktoś nie potrafi ruszać pod stromą górkę z hamulca "ręcznego" to w sytuacji kiedy będzie musiał przepuścić autobus zjeżdżający z góry będzie już miał problem.
Ludzie tą drogę przemierzają jednak codziennie i jakoś sobie dają rade. Nie jest łatwa ale za to widoczki :shock:
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 11 Gru 2015 00:27 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 229 080
srebrny
Ruszanie z ręcznego i hamowanie silnikiem to podstawa. Szersze miejsca to zakręty i co jakiś czas mijanki. Pod warunkiem zachowania zdrowego rozsądku, to moim zdaniem droga jest OK, o ile auto i kierowca są generalnie w dobrej kondycji.

... a jeżeli ktoś ma ochotę przejechać się naprawdę ostrymi/trudnymi (moim zdaniem) drogami Teneryfy, to polecam dwie:
1) zjazd (albo wjazd ;) ) z TF-38 do Guía de Isora przez wioski Chirche i Aripe, jest ostro, a przy tym wąsko i w wielu miejscach bez barierek: http://www.openstreetmap.org/#map=15/28.2171/-16.7631
2) pojeździć po miejscowości Arafo, np. Calle Eduardo Curbelo Fariña - C4 z silnikiem 1.4 musiałem cisnąć większość na 1. biegu: http://www.openstreetmap.org/#map=16/28.3412/-16.4233

#27 PostWysłany: 03 Mar 2016 13:16 

Byłem w Masce tydzień temu z 7- latkiem i muszę powiedzieć, że nie była to łatwa wycieczka (Rysy w lecie technicznie dużo łatwiejsze). Być może częściowo było to spowodowane sporymi opadami kilka dni wcześniej i dość wysokim poziomem wody w rzeczce płynącej dnem wąwozu. Nam przejście zajęło ok.4 h. Pierwsza godzina była banalna- schodzenie dość wygodną ścieżką w dół, schody zaczęły się gdy osiągnęliśmy poziom wspomnianej rzeczki- przekroczenie jej suchą stopą stanowiło nawet problem dla wielu dorosłych, a co dopiero dla siedmiolatka- wielokrotnie musiałem przenosić go "na barana". Dodatkowo bardzo słaba widoczność ścieżki w dolnej części. Generalnie szlak jak najbardziej polecam, ale trzeba mieć świadomość ograniczeń wybierając się tam z dziećmi. Mieszkałem w Puerto de Santiago więc dla mnie najkorzystniejszym rozwiązaniem było taxi- z hotelu 23 EUR. Bilety na łódkę w cenie 10 EUR dorosły, 5 EUR dziecko pow.6 lat do kupienia także u taksówkarza.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 03 Mar 2016 14:19 
Awatar użytkownika

niebieski
No to tutaj dla kontrastu moje odczucia i obserwacje. Byliśmy na Teneryfie w ostatnim tygodniu października 2015 roku, zatrzymaliśmy się w północnej części wyspy, w Puerto de la Cruz. Pogoda w kratkę, generalnie ciepło, ale czasami deszczowo. Muszę przyznać, że po lekturze opisów szlaku miałem pewne obawy odnośnie ilości wody na trasie, ale akurat w naszym przypadku nie było tak źle, napiszę więcej: było bardzo dobrze :)

Siedmiolatka przemknęła przez szlak bez jakichkolwiek problemów.

W dzień wyprawy zaparkowaliśmy samochód trochę dalej niż wszyscy tutaj
Bilety na łódź motorową z plaży kupiliśmy w restauracji Aqui Me Quedo. Łodź motorowa zabrała nas do Los Gigantes, tam wzięliśmy taksówkę do z powrotem do Masca.

Zdecydowanie polecam, przepiękne widoki.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 12 Sty 2023 21:38 

niebieski
Czy wąwóz jest obecnie dostępny? Wg informacji na oficjalnej stronie i w Google Maps tak, są też świeże opinie w Google Maps. Ale na stronie z rezerwacjami nie ma wolnych terminów:
https://www.caminobarrancodemasca.com/e ... oduct/1927
Ktoś wie coś na ten temat?
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 12 Sty 2023 21:49 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 558 574
platynowy
@piwili Wejściówki pojawiają się cyklicznie i są dość szybko wybierane. Trzeba czatować. Więcej dowiesz się czytając ten wątek:
trekking-na-teneryfie,1255,105723
piwili uważa post za pomocny.

#31 PostWysłany: 13 Sty 2023 18:26 
Awatar użytkownika

niebieski
Na wejściówki na najbliższy weekend należy polować o 12 w czwartek czasu lokalnego. Co tydzień uwalniana jest jakaś pula. Póki co wejście jest za darmo

Prace przy nowej przystani ciągle trwają. Być może w tym roku ją uruchomią

#32 PostWysłany: 14 Sty 2023 01:21 

niebieski
I tak zawsze tylko na najbliższy weekend? Na dalsze terminy nie?
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 14 Sty 2023 20:15 
Awatar użytkownika

niebieski
@piwili na dalsze można próbować polować z góry, tu jest hint jak ktoś chce w ostatniej chwili

#34 PostWysłany: 15 Sty 2023 01:23 

niebieski
Ciekawe jak - cały rok do przodu brak miejsc :-P
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 16 Sty 2023 13:07 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 558 574
platynowy
@piwili Czytaj ze zrozumieniem. Wejściówki są cyklicznie wrzucane.

#36 PostWysłany: 16 Sty 2023 13:25 
Awatar użytkownika

Loty: 512
Kilometry: 985 010
złoty
Też polowałam na wejściówki. Według mnie główne pule wrzucane są 4 razy do roku na okres około 3 miesięcy. Pojawiają się czasami dodatkowe bilety na któryś dzień, ale to loteria.
3 ludzi lubi ten post.

#37 PostWysłany: 16 Sty 2023 16:36 
Awatar użytkownika

niebieski
W czwartek o 12 są zwalniane niewykorzystane przez agencje pule na najbliższą sobotę, w piątek na niedzielę
2 ludzi uważa post za pomocny.

#38 PostWysłany: 24 Sty 2023 08:57 
Awatar użytkownika

niebieski
Dla zainteresowanych - pod koniec stycznia powinny się pojawić bilety na marzec, kwiecień i maj.

Jeszcze nie było rezerwacji na tamte miesiące.

#39 PostWysłany: 27 Lut 2023 20:03 
Awatar użytkownika

niebieski
Miesiąc opóźnienia ;) są bilety na marzec 2023
benedetti lubi ten post.

#40 PostWysłany: 28 Lut 2023 22:48 

niebieski
Były i się skończyły? Poluję na marzec, niestety bezskutecznie na razie :(
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 142 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości