Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 260 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 04 Gru 2023 12:57 

niebieski
Na miejscu jest automat, wizę można kupić w kilka chwil, jak nie ma kolejki.

Co do wymogu, bardzo różnie piszą, ponoć komuś się udaje, jak ma kolejny boarding pass w ręku, można też próbować wyrobić wizę na tranzyt w ambasadzie, ktoś tu o tym pisał.

Cena wizy online jest teraz taka sama jak VOA - 480 SAR, czyli 510 zł.
 Profil Relacje PM off  

Warto 😍 Kolumbia z Warszawy od 2534 PLN 🔥 Dużo terminów, również na majówkę! Warto 😍 Kolumbia z Warszawy od 2534 PLN 🔥 Dużo terminów, również na majówkę!
Zimowa wycieczka do Aten za 689 PLN🏛️🇬🇷 Loty (piątek-poniedziałek) + noclegi ze śniadaniami 😍 Zimowa wycieczka do Aten za 689 PLN🏛️🇬🇷 Loty (piątek-poniedziałek) + noclegi ze śniadaniami 😍
#162 PostWysłany: 04 Gru 2023 12:59 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Temat jest już od ponad roku o wizie tranzytowej, serio nikt jeszcze nie leciał kombinacją W6 i dalej np. do Indii?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#163 PostWysłany: 06 Gru 2023 16:05 
Awatar użytkownika

złoty
Ktos Was z tego korzystal (zamiast by sea by air) ? Koszt 11$

https://www.msccruises.de/-/media/germa ... d-link.pdf

#164 PostWysłany: 06 Gru 2023 17:38 

niebieski
Cena ta sama, co proponowana tranzytówka w ambasadzie w Warszawie, jak pomnę któryś z poprzednich postów. Wygląda legitnie, więc warto się zaopatrzyć.
 Profil Relacje PM off  

#165 PostWysłany: 16 Gru 2023 19:57 

Loty: 137
Kilometry: 274 190
niebieski
Niby temat waukowany, ale utknalem i moze ktos juz przez to przechodzil.

Wracam z Tanzanii przez Dzudde i chcialem zrobic stopover 19h. Calosc lece Saudia. Z tego co weim przysluguje mi wiza za 11USD (tyle co za ubezpieczneie), ale za kazdym razem kiedy probuje ja kupic zamiast 170 DKK (place w koronach dunskich bo mieszkam w Danii) na ostatniej stronie jest blad i zamienia to na 17000 DKK (czyli 1100 USD). Glitch. Waluty nie da sie zmienic. Ziomek z call center tez umywa rece.

Po wize aplikuje w Manage Booking Saudia i w add extras. Czy jest jakies rowziazanie, zeby miec wize za 25 USD jak Saudia przyobiecala?

Edit: W tym kolegi linku powyzej wychodzi wlasnie 25 USD, ale czy to legitne?
Leguar lubi ten post.

#166 PostWysłany: 19 Gru 2023 04:21 

Jak rozwiązałeś problem? Mam idetyczna sytuajcę i nie mam rozwiązania.

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 19 Gru 2023 13:49, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#167 PostWysłany: 05 Sty 2024 21:58 

Dostałem.e-mail z Ambasady :
Proszę wysłać bilety lotnicze do i z Arabii Saudyjskiej i wizę w celu weryfikacji.

Wizę tranzytową możemy wystawić jeśli przesiadka na lotnisku w Arabii Saudyjskiej będzie wymagała opuszczenia strefy tranzytowej (np. odprawa paszportowa) lub jeśli tranzyt trwa dłużej niż 12 godzin. Wiza tranzytowa wystawiona przez Ambasadę upoważnia tylko do zmiany lotu.
W przypadku spełnienia powyższych warunków wymagane będą następujące dokumenty:
1. Wypełnione formularze (załącznik).
2. Dwie fotografie paszportowe.
3. Paszport ważny co najmniej sześć (6) miesięcy. Dwie (przeciwległe) strony wolne na wklejenie wizy
4. Rejestracja aplikacji na wizę tranzytową ze strony https://visa.mofa.gov.sa/Account/Loginindividuals (proszę wydrukować)
5. Bilet lotniczy do Arabii Saudyjskiej i z Arabii Saudyjskiej do miejsca docelowego.
6. Wizę do miejsca docelowego (jeśli jest wymagana od obywateli polskich).

Wiza tranzytowa jest wizą bezpłatną. Opłaty, które należy wykonać kartą podczas rejestracji aplikacji to opłata za rejestrację (2x10,50 USD) oraz ubezpieczenie (system podaje kwotę).
Wiza jest wizą jednokrotnego wjazdu i nie będzie już ważna w drodze powrotnej. Ambasada nie może wystawić dwóch wiz do jednego paszportu i w drodze powrotnej będzie musiał Pan kupić wizę turystyczną on-line lub on-arrival na lotnisku saudyjskim https://www.visitsaudi.com/en/travel-regulations Wiza on-arrival jest nieco tańsza. Wiza turystyczna jest wizą wielokrotnego wjazdu ważną przez rok i wykupienie jej pokryje oba loty.

Dokumenty przyjmujemy od poniedziałku do czwartku w godzinach 09.30-11.30. Przed przyjściem do Ambasady należy się umówić, wysyłając e-mail, przynajmniej dzień wcześniej do godziny 15.00. Wiza bedzie gotowa do odbioru następnego dnia roboczego w godzinach 14.00-15.00.
Dokumenty można również wysłać za pośrednictwem firmy kurierskiej, następnie informujemy o gotowości i prosimy o ponowne zamówienie firmy kurierskiej na Pana koszt i wysłanie listu przewozowego.
 Profil Relacje PM off
Pecel87 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#168 PostWysłany: 30 Sty 2024 20:28 

Loty: 261
Kilometry: 782 938
Jeśli bilet Saudią jest kupiony przez OTA, to obecnie nie ma żadnej możliwości dostania darmowej wizy, a tym bardziej noclegu na przesiadce. Gdybym to wiedziała wcześniej, to pewnie wszystko bym inaczej zaplanowała..

Kontaktowałam się różnymi kanałami z Saudią i najlepsze co mi zaproponowali, to kupno nowego biletu :lol:
a potwierdziła to ambasada (na plus, że bardzo szybko odpowiadają na maile)

--------- Forwarded message ---------
Od: Saudi Citizens Affairs <consularsection.sa@gmail.com>
Date: pt., 26 sty 2024

Jeśli bilet lotniczy jest do i z Arabii Saudyjskiej w Saudyjskich liniach lotniczych (Saudia Airlines lub Flynas) to proszę kontaktować się z liniami lotniczymi - taką wizę można uzyskać w trakcie kupowania biletu: https://www.visitsaudi.com/en/saudi-stopover

W innych sytuacjach należy aplikować o eVisa lub visa on arrival, wszystkie informacje znajdzie Pan na portalu wizowym: https://www.visitsaudi.com/en/travel-regulations

Amabsada nie wystawia powyższych wiz i w razie pytań zapraszam do kontaktu z wsparciem portalu wizowego: https://www.visitsaudi.com/en/help-support
 Profil Relacje PM off
wasil10 lubi ten post.
wasil10 uważa post za pomocny.

#169 PostWysłany: 30 Sty 2024 23:02 

srebrny
Gdybyś czytała wcześniejsze posty, to byś o tym wiedziała. Pisałem blisko rok temu o tym.
 Profil Relacje PM off
Kacper Szymanski lubi ten post.

#170 PostWysłany: 31 Sty 2024 13:33 

Loty: 261
Kilometry: 782 938
A co jest napisane post wyżej?
Co lepsze, jakoś w listopadzie człowiek na ich czacie twierdził, że tak, wiza bezpłatna, tylko trzeba wnioskować przez stronę rządową. Podałam numer rezerwacji, żeby nie było wątpliwości. Wróciłam do tematu w styczniu i wtedy po wypełnieniu formularza okazało się, że jednak nie ma już tej opcji.
 Profil Relacje PM off  

#171 PostWysłany: 08 Lut 2024 14:53 

Loty: 199
Kilometry: 289 509
niebieski
Chciałbym się upewnić odnośnie wizy tranzytowej gdyż ja mam layover w DMM. Postój potrwa 20 godzin. I dowiadywałem się, że wizy tranzytowe dla Polaków są darmowe.
Jak długo trwa wyrobienie wizy gdy wyślę ją kurierem do Ambasady w Warszawie? Czy są one darmowe czy trzeba zapłacić 10$?
Czy mając 20 godzin mogę opuścić lotnisko, przespać się w hotelu, pozwiedzać Dammam i wrócić na lotnisko posiadając wizę lotniskową?
Czy wystarczy przesłanie kopii biletów? Można wysłać e-tickety na email? Jesli tak to na jaki adres mailowy w ambasadzie?
W sumie paszportu nie powinno się wysyłać. RODO itd. Jest inny sposób na uzyskanie wizy tranzytowej?
I gdzie kurierem wysłać paszport do wklejenia wiz? Na jaki adres?
 Profil Relacje PM off  

#172 PostWysłany: 08 Lut 2024 15:06 

srebrny
Najlepiej skieruj te pytania do konsulatu w Warszawie, bo wcześniej nie wyrabiano wiz tranzytowych, pomimo pobierania za nie opłat. Przy okazji otrzymasz odpowiedzi na pozostałe pytania.
Maja wizę możesz iść do hotelu, na zakupy, albo randkę i wrócić później na swój lot.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
mathew77 uważa post za pomocny.

#173 PostWysłany: 08 Lut 2024 15:08 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
Mniej czasu zajęłoby Ci przeczytanie wpisu 4 posty wyżej (#167) niż pisanie tego. Tam jest odpowiedź na wiele z Twoich pytań.
mathew77 napisał(a):
W sumie paszportu nie powinno się wysyłać. RODO itd.
Tu spuszczę zasłonę milczenia...
Zeus lubi ten post.

#174 PostWysłany: 08 Lut 2024 15:36 
Awatar użytkownika

Loty: 724
Kilometry: 1 019 860
HON fly4free
@jacek96 z randką to radziłbym tam uważać
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#175 PostWysłany: 08 Lut 2024 16:32 

niebieski
Sudoku napisał(a):
Mniej czasu zajęłoby Ci przeczytanie wpisu 4 posty wyżej (#167) niż pisanie tego. Tam jest odpowiedź na wiele z Twoich pytań.
mathew77 napisał(a):
W sumie paszportu nie powinno się wysyłać. RODO itd.
Tu spuszczę zasłonę milczenia...

4 posty wyżej pochodzą z tego roku i nic nie wnoszą do mojego pytania.
Pytałem się już w tej sprawie w Ambasadzie Arabii Saudyjskiej jeszcze w listopadzie ubiegłego roku i do dziś nie dostałem odpowiedzi. A mamy luty. Czyli idzie juz 4 miesiąc i nie ma odpowiedzi.
Moich znajomych zrobiono w ch...a i zapłacili za wizy mnóstwo pieniedzy. Mimo, że mieli tylko 3 godziny stopu. Powiedziano im, że wiza tranzytowa nie istnieje.
Pytałem się Ambasady Polskiej w Arabii Saudyjskiej jak wygląda sytuacja i Ambasador tez stwierdził, że nie ma wizy tranzytowej. Kazał mi wykupic wize turystyczną.

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 08 Lut 2024 17:18, edytowano w sumie 1 raz
wycieczki osobiste
 Profil Relacje PM off  

#176 PostWysłany: 09 Lut 2024 12:40 

niebieski
Ambasada nie przyznaje wiz tranzytowych. Dostają mnóstwo wniosków ale nie wydają takowych wiz.
Trzeba aplikować o wizę turystyczną.
 Profil Relacje PM off  

#177 PostWysłany: 11 Lut 2024 13:27 

Jako że już jestem po wyjeździe to napiszę jak się sprawy mają obecnie na przesadce DMM. Nic się w sumie nie zmieniło wizy tranzytowej jak nie było tak za bardzo nie ma, a przynajmniej nie uznają tam tych papierów które niby teraz polska ambasada zapewnia. Na lotnisku każą kupić wizę turystyczną - 480 SAR około 515 zł, bez tego nigdzie nie puszczą, można tą wizę kupić internetowo wcześniej jeżeli się wie, że będzie się miało mało czasu na przesiadkę (ja tego nie zrobiłam bo chciałam zobaczyć jak to będzie na miejscu i trochę żałowałam bo przez opóźnienia została mi godzina na przesiadkę - ostatecznie się udało, ale z jaką prędkością:) ). Na lotnisku są automaty do wiz (strasznie wolne i większość nie działa), a i czasem siądzie ktoś do wystawiania odręcznie. Ogólnie bardzo niemiłe doświadczenie, obsługa lotniska niemiła, nie polecam. Podsumowując, przesiąść się da, ale w bólach i tylko po wykupieniu wizy turystycznej.
 Profil Relacje PM off
DMW uważa post za pomocny.

#178 PostWysłany: 15 Lut 2024 08:42 

Hej wszystkim!

Mam pytanie, a mianowicie ile czekaliście na wizę tranzytową do Arabii? My wniosek zgłosiliśmy 02.02 - piątek i do tej pory jego status jest "oczekujący na rozpatrzenie". Opłacone zostało wszystko jak należy i formularz zgłoszeniowy też wypełniony jak trzeba. Martwię się czy wiza przyjdzie na czas, ponieważ lecimy z Kuwejtu do Rijadu za 1,5 tygodnia. Lecimy liniami Saudia.

Z góry dziękuję za wszelkie informacje co robić z tym dalej.
 Profil Relacje PM off  

#179 PostWysłany: 15 Lut 2024 15:06 

srebrny
Nie musisz się martwić. Wizę dostaniesz na lotnisku. Przygotuj tylko ok 5 stowek😅
 Profil Relacje PM off  

#180 PostWysłany: 15 Lut 2024 16:25 

No właśnie o to chodzi, aby tych 500zł nie płacić, bo nie potrzebuję wizy on arrival [taką jak w sumie Ty proponujesz] tylko wizę tranzytową, notabene wszystko jest opłacone tylko wizy lub decyzji o jej odmowie brak i to mnie martwi, że tak długo to trwa, bo prawie 2 tygodnie. Chodzi mi o to czy może ktoś leciał liniami Saudia i miał podobny problem.

Ostatnio edytowany przez dmirstek, 15 Lut 2024 16:27, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 260 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość