Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 260 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna
Autor Wiadomość
#181 PostWysłany: 19 Mar 2024 14:59 
Awatar użytkownika

srebrny
Tak słowem wstępu chciałem zauważyć, że bardzo dużo zamieszania robią tu osoby, które poleciały do Arabii Wizzairem, nie piszą o wybranej linii, a piszą, że wiza tranzytowa to ściema/nie istnieje i trzeba się domyślać kto nie ma racji.

@monroe , a jak to wygląda w drugą stronę? Da się złożyć wniosek o wizę tranzytową dwa razy, czyli na wylocie i powrocie? Bo mam wrażenie, że ktoś opisywał, że to niemożliwe (że nawet nie ma opcji złożenia wniosku w panelu zarządzania rezerwacją), ale raczej nie tutaj, tylko na jakimś zagranicznym forum. I o wizę aplikowałeś podczas zakupu biletu, czy już po? Bo też pojawia się często informacja, że już podczas dokonywania rezerwacji należy zaznaczyć jakąś opcję dotyczącą wizy tranzytowej.
 Profil Relacje PM off  

Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 Relaks w 4* hotelu za 2499 PLN 🌊 Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 Relaks w 4* hotelu za 2499 PLN 🌊
City break w Maroku 🏰🌴 Loty + 3 noce w hotelu ze śniadaniami w Marrakeszu za 929 PLN ☀️ City break w Maroku 🏰🌴 Loty + 3 noce w hotelu ze śniadaniami w Marrakeszu za 929 PLN ☀️
#182 PostWysłany: 19 Mar 2024 15:06 
Awatar użytkownika

Loty: 221
Kilometry: 601 845
złoty
@ghostwriter
Ja leciałem tylko w jedną stronę, wracałem całkowicie inaczej.
Była jednak opcja złożenia wniosku o kolejną wizę tranzytową, nawet system mi o tym przypominał - nie próbowałem ale nie widzę powodu dla którego nie można byłoby tego zrobić.

Edit (nie doczytałem): bilety kupiłem na stronie Saudii a kilka tygodni później dopiero aplikowałem o wizę. Niczego wcześniej nie zaznaczałem ;)

Jeszcze jedno - miałem bilet RT ale potrzebowałem tylko OW. Po powrocie wypełniłem formularz, dość szybko zwrócili mi podatki za niewykorzystany lot (który jeszcze wtedy się nie odbył).
 Profil Relacje PM off
ghostwriter lubi ten post.
ghostwriter uważa post za pomocny.

#183 PostWysłany: 23 Mar 2024 10:58 

Dobra, przerobiłem to na własnej skórze, może komuś się przyda to co napiszę.
Jeśli przylatujesz do Rzymu Wizzairem i odlatujesz Wizzairem do Arabi Saudyjskiej to zawsze musisz wyjść na tzw. miasto. Tak samo w Rzymie jak i w Ad-Damman. W przypadku Rzymu Fiumicino przylatujesz na Terminal 3 a odprawa na Arabię Saudyjską i budka Wizzaira jest na terminalu 1. Na lot do Arabi Saudyjskiej Wizzairem nie da się zrobić checkinu online, więc nie dostajesz karty pokładowej w telefonie, trzeba zobaczyć ludzi w budce Wizzair na lotnisku osobiście. Tam sprawdzają czy masz wizę do kolejnego kraju point to point czyli w naszym przypadku do Ad-Damman w Arabi Saudyjskiej i jeśli wizy nie masz to nie polecisz. Sam musiałem kupić inne bilety wieczorem przed wylotem, kupiłem z tego Rzymu Gulfair do Bangkoku z międzylądowaniem w Bahrajnie., Z terminala 3 nie wychodząc na miasto odprawiłem się online i odlecieliśmy normalnie.

Ta przygoda kosztowała mnie dodatkowe 3 000zł, więc może komuś ta porada się przyda zanim kupi Wizz przez DMM gdziekolwiek dalej.

Wizy nie udało mi się przez cały wieczór rozkodować, te ich strony internetowe nie działają normalnie, nie wiadomo czy transit Visa istnieje i kto może aplikować ile czasu trwa itp. Evisa tak samo pół wieczora nie mogłem złożyć wniosków, a to zdjęcie nie wgrywało, a to dane znikały lub błąd na stronie itp…
 Profil Relacje PM off
jackrabbit uważa post za pomocny.

#184 PostWysłany: 23 Mar 2024 11:41 
Awatar użytkownika

złoty
A wystarczyło poczytać ten temat i wyrobić normalną wizę przed wylotem, idealnie się sprawdza powiedzenie, że nauka kosztuje, ile to jeszcze naiwnych nabierze się na tanie bilety Wizzair,
Myślę, że już dawno powinien na górze strony być post kiedy można lecieć na wizie tranzytowej, a jaką trzeba mieć na Wizzair, bo ludzi "łapiących" okazję będzie jeszcze bardzo dużo, a potem płacz że mnie nie wpuścili do samolotu albo że wiza kosztuje 500 zł
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#185 PostWysłany: 23 Mar 2024 13:29 

srebrny
To już nie ma VOA? Czy to lotnisko nie ma tej opcji?

Ja mam roczną, tylko po arabsku w formie stempla, nawet data zaszyfrowana.
ciekawe jak to rozszyfrują na checkinie🤔
W sumie tak nie lubię landryny, że denied boarding chętnie przyjmę za 400😅
 Profil Relacje PM off  

#186 PostWysłany: 23 Mar 2024 13:52 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
@jacek96 Pewnie VoA w dalszym ciągu jest, ale Wizz ma jakieś swoje idiotyczne regulacje. Leciałem z nimi rok temu z Wiednia do Rijadu. Każdy musiał stać w kolejce do stanowiska, żeby pokazać im papiery. Były jeden po drugim loty do Dammanu i Rijadu i tłum kłębił się niesamowity. Doświadczenie jak z mięsnego za komuny. Stałem chyba z półtorej godziny, wizę akurat miałem, ale równie dobrze mogłem nie mieć, bo byłem uprawniony do VoA.
2 ludzi lubi ten post.

#187 PostWysłany: 23 Mar 2024 15:33 

srebrny
Domyślam się, że leciałeś pierwszy raz i miałeś papier z wizą (English), a nie już pieczęć w paszporcie?
 Profil Relacje PM off  

#188 PostWysłany: 23 Mar 2024 17:33 

platynowy
Tak, wizę załatwiałem online.
jacek96 lubi ten post.

#189 PostWysłany: 27 Mar 2024 14:37 

Hej, mam takie pytanie :
Mam lot Air Saudia, gdzie pierwotnie w Jeddah miała być przesiadka z 3h layover I tyle, więc nie ubiegałem się o żadną vise.
Teraz zmienili mi loty i dołożyli dodatkowy lot, teraz wygląda to tak przylot do Jeddy , 7h layover, lot Jeddah - Riyadh, 14h layover, wylot poza Arabię. Czy wystarczy na to visa tranzytowa? Bo raz będę musiał zmienić terminal w Jeddah, a później layover ponad 12h w Riyadh, więc tak jakby 2 krotnie będę dostawał się na terytorium kraju a visa tranzytowa teoretycznie jest single entry.
Dzwoniłem do Saudi, to nie potrafili odpowiedzieć.
 Profil Relacje PM off  

#190 PostWysłany: 27 Mar 2024 14:40 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Tak, wiza tranzytowa będzie starczyć.
https://www.saudia.com/transit-visa
 Profil Relacje PM off  

#191 PostWysłany: 27 Mar 2024 23:16 

Udało się ekspresowo załatwić przez stronę Saudii tą tranzytową wizę. Koszt 23 euro z drobnymi od osoby.
 Profil Relacje PM off  

#192 PostWysłany: 14 Sie 2024 02:02 

Loty: 135
Kilometry: 273 347
Tak czytam te posty i coraz większy mętlik w głowie. W zeszłym roku leciałem Saudią z przesiadką w Jeddah, bilety kupowałem przez OTA i ŻADNEJ wizy nie wyrabiałem, ani na stronie Saudii, ani w żadnej ambasadzie, ani na miejscu, nikt o taką nie pytał. W tym roku planuję lot Wizzairem do Rijadu i szybką przesiadkę dalej do Azji, myślałem, że będzie podobnie jak wcześniej, a tu czytam, że wszędzie wizy, szczególnie w Wizzairze sprawdzają... Dla świętego spokoju pewnie był tę darmową wizę tranzytową i wyrobił, ale czy i gdzie ona jest darmowa i czy na pewno w Wizzairze wystarczy?
 Profil Relacje PM off  

#193 PostWysłany: 14 Sie 2024 09:04 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

A rok temu leciałeś Saudią czy Wizz?
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.

#194 PostWysłany: 14 Sie 2024 19:43 

przecież wyraźnie napisałem
 Profil Relacje PM off  

#195 PostWysłany: 14 Sie 2024 20:00 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Wyraźnie to nie przeczytałeś ostatnich stron tematu i informacji, że coś takiego jak wiza tranzytowa jest tylko dla pasażerów Wizz nie istnieje.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#196 PostWysłany: 14 Sie 2024 20:56 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

No to pomysl. Kupiłeś na jednym bilecie 2 loty, z przesiadką w JED, nie wychodziłeś z lotniska więc wiza nie potrzebna.

Wizzair to inna para kaloszy, a jak masz mętlik to albo kupujesz wizę i masz spokój albo kupujesz loty SV
 Profil Relacje PM off  

#197 PostWysłany: 15 Sie 2024 00:27 

Czyli mam rozumieć, że do już kupionego biletu Wizz, muszę załatwić sobie wizę za te 395 SAR wcześniej, bo inaczej mnie Wizz na pokład nie wpuści mimo, że kwalifikuję się do VoA a ta i tak kosztuje tyle samo?
i to wszystko mimo, że będę w kraju zaledwie kilka godzin?
 Profil Relacje PM off  

#198 PostWysłany: 15 Sie 2024 07:51 

platynowy
Jak leciałem Wizzairem z Wiednia, to spędziłem półtorej godziny w kolejce na lotnisku, bo każdemu sprawdzali wizy. Ja miałem, więc nie wiem, co robili z tymi, którzy nie mieli.

#199 PostWysłany: 15 Sie 2024 13:11 
Awatar użytkownika

srebrny
jacus1000 napisał(a):
Czyli mam rozumieć, że do już kupionego biletu Wizz, muszę załatwić sobie wizę za te 395 SAR wcześniej, bo inaczej mnie Wizz na pokład nie wpuści mimo, że kwalifikuję się do VoA a ta i tak kosztuje tyle samo?
i to wszystko mimo, że będę w kraju zaledwie kilka godzin?

Nie byłem, to się wypowiem 😂 Najwyżej niech ktoś mnie poprawi, jeśli źle to rozumiem.

1. Masz dwa loty na jednym bilecie - pewnie nawet nie wychodzisz na landside - nie potrzebujesz żadnej wizy.
2. Masz dwa loty na dwu osobnych biletach - przechodzisz przez imigrację - potrzebujesz wizy. I teraz:
2a. Jeśli lecisz liniami saudyjskimi (Saudia, Flynas) - możesz kupić wizę tranzytową do 96h za 50 SAR.
2b. Jeśli lecisz innymi liniami - musisz kupić (online lub na miejscu) normalną wizę turystyczną (multiple, na rok) za 400 SAR.

Jak rozumiem, Twoja poprzednia podróż była typu 1, a następna będzie typu 2b.

#200 PostWysłany: 16 Sie 2024 00:45 

kameander napisał(a):
Jak rozumiem, Twoja poprzednia podróż była typu 1, a następna będzie typu 2b.

Tak było, tak jest, jednak w tym wątku pojawiła się strona np https://ksavisa.sa/ gdzie teoretycznie mogę sobie o taką tranzytową wizę zaaplikować. Co więcej, podobno (bo tutaj zdania też są podzielone) ambasada Arabii też jest w stanie wystawić taką wizę. Stad pytanie czy ktoś o takową się ubiegał, dostał ją i poleciał Wizzairem do Arabii bez wydawania milionów na normalną turystyczną wizę.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 260 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości