Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 260 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 19 Paź 2023 13:19 

kostek966 napisał(a):
Czy nikt w tym temacie nie potrafi czytać ze zrozumieniem jeśli w ogóle czyta co było wcześniej napisane ?,
@Michal Szyszka, to co przytoczyleś dotyczy tylko lotów 2 liniami kas

Problem jest taki, ze:
a) informacje się zmieniają, tzn. to ze komuś kazali kupić wizę wjazdowa poł roku temu nie znaczy ze nadal ma tak być
b) informacje są często sprzeczne, bo mogę wrzucić informacje z co najmniej 2 innych (tripadvisor i travelexchange) for anglojęzycznych, gdzie podróżnym normalnie udało sie przetransferować bez bagażu nadawanego i bez żadnej wizy (np. lot z Wiednia do Dammam Wizzairem a dalej innym przewoznikiem do Delhi), paszporty UE
Zadaje pytanie na zasadzie jak to najlepiej przejść, tzn jeśli rzeczywiście nie ma wizy tranzytowej to jak w takim razie przekimać się 12 godzin w Dammam na lotnisku :)

Michal Szyszka napisał(a):
Nie wiem czy poniższe było już pisane w tym wątku, nie śledziłem tematu.

Kolega kontaktował się z Ambasadą Arabii Saudyjskiej w Warszawie w temacie transferu w DMM i otrzymania wizy tranzytowej. Oto informacje jakie uzyskał:
Ambasada może wystawić wizę tranzytową dla przypadku, kiedy przesiadka na lotnisku w Arabii Saudyjskiej będzie wymagała opuszczenia strefy tranzytowej. Do uzyskania wizy wymagane są następujące dokumenty:
1. Wypełnione formularze.
2. Dwie fotografie paszportowe.
3. Paszport.
4. Rejestracja aplikacji na wizę tranzytową ze strony
https://visa.mofa.gov.sa/Account/Loginindividuals
5. Bilet lotniczy do Arabii Saudyjskiej i z Arabii Saudyjskiej do miejsca docelowego.
6. Wizę do miejsca docelowego (jeśli jest wymagana od obywateli polskich).

Wiza tranzytowa jest wizą jednokrotnego wjazdu.
Dokumenty są przyjmowane od poniedziałku do czwartku w godzinach 09.30-11.30. Przed przyjściem do Ambasady należy się umówić, wysyłając e-mail, przynajmniej dzień wcześniej do godziny 15.00.
Wiza powinna być gotowa do odbioru następnego dnia roboczego w godzinach 14.00-15.00.

Koszt wizy tranzytowej to opłata 100PLN + ubezpieczenie. Całość około 130.

To mega przydatne info. Ja akurat nie mieszkam w Polsce ale sprawdzę z ambasada swego kraju rezydencji, może pyknie. To byłoby najlepsze rozwiązanie, żeby te wizę tranzytowa ogarnąć.
 Profil Relacje PM off
Michal Szyszka lubi ten post.

Grudniowy city break na Sycylii 🏛️🌊 Przedświąteczny wypad do słonecznych Włoch za 649 PLN Grudniowy city break na Sycylii 🏛️🌊 Przedświąteczny wypad do słonecznych Włoch za 649 PLN
Tydzień na rajskiej Dżerbie 🏝️😎 All inclusive w 4* hotelu za 1952 PLN Tydzień na rajskiej Dżerbie 🏝️😎 All inclusive w 4* hotelu za 1952 PLN
#142 PostWysłany: 27 Paź 2023 02:26 

Jestem z Warszawy i jak będę w przyszłym tygodniu miał chwilę to podjadę do tej ambasady i spróbuje się dowiedzieć czy jak przylatuje się Wizzem i leci dalej Inigo to czy jest konieczna wiza transferowa czy nie... bo przeczytałem tu kilka stron i opinie się sprzeczne. A chyba nikt tego osobiście ostatnio nie sprawdzał. Ja lecę za miesiąc,
 Profil Relacje PM off  

#143 PostWysłany: 27 Paź 2023 06:19 

srebrny
No proszę, czyli jednak są w stanie wystawiać wizy tranzytowe, również w Warszawie, od czego jeszcze niedawno się odżegnywali oficjalnie, na piśmie.
Nagle Mofa.gov.sa, to adres który znają i z nim współpracują.
Czyżby reprymendy z centrali zaskutkowaly, po bankowych obciążeniach zwrotnych i nygusy zaczęli wykonywać swoje obowiazki🙄
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#144 PostWysłany: 04 Lis 2023 15:28 

Oczywiście chyba nikogo nie zaskoczę, jeśli powiem, że niczego konkretnego w ambasadzie się nie dowiedziałem. Powiedzieli żebym pisał do linii lotniczych.
 Profil Relacje PM off
Chupacabra lubi ten post.

#145 PostWysłany: 06 Lis 2023 22:15 

Loty: 135
Kilometry: 273 347
W czwartek mam lot VIE-JED-BKK ze stopoverem 3h w Arabii liniami Saudia. Czytam i czytam i ciągle nie wiem czy tę lub inną nieszczęsną wizę potrzebuję czy nie? Czy jeśli potrzebuję to czy linie same powinny mi ją przesłać mailem (tak chociażby twierdzą artykuły m.in. na f4f). No ale ja nic nie dostałem (lot był bookowany przez agenta). Próbuję się kontaktować z liniami przez FB ale zlewanie wszystkiego i odsyłanie do T&C a tam jasno jest napisane, że mają mi tę wizę dać (jeśli trzeba). Nie mogę znaleźć też żadnego maila co bym mógł napisać. help
 Profil Relacje PM off  

#146 PostWysłany: 06 Lis 2023 22:16 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Jak wy tego czytacie, i nie rozumiecie, to jest ogromna zagadka dla mnie.

Jak masz lot, na jednym bilecie VIE-BKK via JED to zadna wiza nie jest potrzebna, jeżeli nie wychodzisz z terenie terminala
 Profil Relacje PM off
jacus1000 uważa post za pomocny.

#147 PostWysłany: 06 Lis 2023 22:23 
Awatar użytkownika

Loty: 718
Kilometry: 1 171 754
srebrny
@Zeus
przecież to już ósma strona wątku na ten pasjonujący temat...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#148 PostWysłany: 06 Lis 2023 22:35 

Loty: 187
Kilometry: 475 441
niebieski
jacus1000 napisał(a):
W czwartek mam lot VIE-JED-BKK ze stopoverem 3h w Arabii liniami Saudia. Czytam i czytam i ciągle nie wiem czy tę lub inną nieszczęsną wizę potrzebuję czy nie? Czy jeśli potrzebuję to czy linie same powinny mi ją przesłać mailem (tak chociażby twierdzą artykuły m.in. na f4f). No ale ja nic nie dostałem (lot był bookowany przez agenta). Próbuję się kontaktować z liniami przez FB ale zlewanie wszystkiego i odsyłanie do T&C a tam jasno jest napisane, że mają mi tę wizę dać (jeśli trzeba). Nie mogę znaleźć też żadnego maila co bym mógł napisać. help

Lecisz Saudia i wszystkie loty masz Saudia? Tak?
Nic nie potrzebujesz, zadnej wizy, Wsiadasz i lecisz. Przesiadka w JED idziesz ns trasit, do bramki i wysiadasz w Tajlandii. Enjoy Thailand :)
 Profil Relacje PM off
jacus1000 lubi ten post.

#149 PostWysłany: 06 Lis 2023 22:42 

Loty: 135
Kilometry: 273 347
Tak, Saudią oba, dziękuję za odpowiedzi, chciałbym po prostu w choćby jednym oficjalnym miejscu w internecie znaleźć taką informację, Wszędzie tylko o wizie tranzytowej i że to linia ją wysyła.
 Profil Relacje PM off  

#150 PostWysłany: 06 Lis 2023 22:53 

jacus1000 napisał(a):
Tak, Saudią oba, dziękuję za odpowiedzi, chciałbym po prostu w choćby jednym oficjalnym miejscu w internecie znaleźć taką informację, Wszędzie tylko o wizie tranzytowej i że to linia ją wysyła.

zamawiałeś loty bezpośrednio u SAUDII czy u zewnętrznego przewoźnika? Wszędzie informacje sprzeczne i przynajmniej dla mnie nie jest jasne czy samo bycie klientem saudii zwalnia z wizy czy jest to możliwe tylko podczas kupowania biletów bezpośrednio u nich.
 Profil Relacje PM off  

#151 PostWysłany: 06 Lis 2023 22:57 

niebieski
Jeśli linią SAUDIA, to spox bez wizy.

Jeśli pośrednik wystawił Ci bilety, a do tego ma swoją własną linię o nazwie "POŚREDNIK", to musi Ci wystawić swoją własną wizę;)
 Profil Relacje PM off  

#152 PostWysłany: 06 Lis 2023 22:59 

niebieski
jacus1000 napisał(a):

Wsiadasz i lecisz. Nic nie potrzebujesz - koniec tematu.
Ciesz sie wakacjami :)
 Profil Relacje PM off
jacus1000 lubi ten post.

#153 PostWysłany: 06 Lis 2023 23:02 

ciachu25 napisał(a):
Jeśli linią SAUDIA, to spox bez wizy.

Jeśli pośrednik wystawił Ci bilety, a do tego ma swoją własną linię o nazwie "POŚREDNIK", to musi Ci wystawić swoją własną wizę;)

chodziło mi o OTA, przejęzyczenie- miało być pośrednik nie przewoźnik, zamawiane przez bookinga
 Profil Relacje PM off  

#154 PostWysłany: 06 Lis 2023 23:12 

niebieski
Jesli masz to na jednej rezzerwacji i wszystkie loty sa Saudia to tak jak @jacus1000
Nie ma znaczenia czy lot kupowany od Saudia czy przez posrednika - nie potrzebujesz ZADNEJ wizy
@ciachu25 :lol: ale nie musialesz az tak :lol: no chyba, ze musiales :D
 Profil Relacje PM off
jacus1000 lubi ten post.

#155 PostWysłany: 06 Lis 2023 23:16 

niebieski
W sytuacji wałkowania przez 8 stron tego samego - niestety - MUSIAŁEM :lol:
 Profil Relacje PM off
TIT lubi ten post.

#156 PostWysłany: 21 Lis 2023 15:01 

Info z wczoraj. Na lotnisku w Damman nie kupicie wizy tranzytowej napewno. Była grupka ludzi, którzy kłócili się, że myszą kupic drogą wizę turystyczną bo muszą iść odebrać bagaż. Pogodno jeśli masz kartę pokładową na nowy lot i masz tylko bagaż podreczny nie musisz mieć wizy. Ale info nie potwierdzone, ja musiałem wyjść i odebrać kartę pokładową bo w indigo nie mogłem odprawić się online. DODATKOWO GDYBY KTOŚ TAK JAK JA BYL IGNORANTEM... 😅 NIE BIERZCIE NAWET GRAMA ALKOHOLU BO MOZNA SOBIE NAROBIC PROBLEMOW W ARABI 😁 Na lotnisku rzeklbym, że nawet tanio, zestaw wcMcdonaldzie 34 zl. Problem natomiadt z darmowym wifi. Pozdrawiam z Indii :)
 Profil Relacje PM off  

#157 PostWysłany: 21 Lis 2023 20:19 

Loty: 261
Kilometry: 782 938
Temat wizy lecąc z Saudia jest w miarę jasny: nie wychodzisz z lotniska, nic nie musisz załatwiać, chcesz wyjść, wypełniasz aplikację tu: https://www.visitsaudi.com/en/travel-regulations i płacisz tylko za ubezpieczenie.
Nurtuję mnie jednak kwestia darmowego noclegu na przesiadce (bilet kupiony u pośrednika). Wysłałam już zapytanie na support@holidaysbysaudia.com i czekam na odpowiedź. Ktoś przerabiał ten temat i może coś doradzić na wypadek odmowy? ;)
 Profil Relacje PM off  

#158 PostWysłany: 22 Lis 2023 19:49 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Rafal Wolska napisał(a):
NIE BIERZCIE NAWET GRAMA ALKOHOLU BO MOZNA SOBIE NAROBIC PROBLEMOW W ARABI 😁

Czyżby miałeś jakieś problemy na lotnisku z alkoholem? :geek:
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#159 PostWysłany: 22 Lis 2023 19:51 
Awatar użytkownika

Loty: 346
Kilometry: 434 889
srebrny
Chętnie poczytam historie z alko w Arabii na lotnisku ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#160 PostWysłany: 03 Gru 2023 20:02 

Hej! Czy ktoś ma więcej informacji z aktualnych przesiadek w Dammam jedynie z bagażem podręcznym? Przylatujemy ze znajomymi Wizz odlatujemy AirVistara - według informacji na stronie możliwy online boarding. Mamy 2,5h na przesiadkę. Z tego co czytam to 1) czy faktycznie taka loteria z tym kto ma akurat kupić wizę na miejscu, a kto nie, czy to ich fanaberia? 2)czy jeżeli każą nam kupić zwykłą wizę czy zdążymy ja szybko i sprawnie wyrobić?
Pozdrawiamy lecimy w styczniu 2024 :))
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 260 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość