Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 137 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 29 Sie 2016 18:15 
Awatar użytkownika

platynowy
asmowscy napisał(a):
Ja pytałam w Ambasadzie. I pani powiedziała, że jeśli ktoś nie ma nic na sumieniu, to w 99% dostaje obecnie wizę. Trzeba tylko spełniać wymogi zawarte na stronie (host, ważny paszport, Izrael itp.).

Mam natomiast inny problem - chcę lecieć Aeganem, i tam w call centre mówią, że trzeba mieć wizę już w Atenach. Czy ktoś jest w stanie to stwierdzenie zweryfikować? Która linia nie ma takich obostrzeń?

Tez lecę Aegan Airlines i tez nie będę miał wizy w Atenach. Zaryzykuję. W ambasadzie nie zdążę już załatwić
 Profil Relacje PM off  

Zobacz rajską część Indii 😍 Wycieczka do Goa za 2721 PLN 🌴 Loty z bagażem + 11 nocy w 4* hotelu 🇮🇳 Zobacz rajską część Indii 😍 Wycieczka do Goa za 2721 PLN 🌴 Loty z bagażem + 11 nocy w 4* hotelu 🇮🇳
Warto 🔥 City break w Atenach za 398 PLN 😎 Loty + hotel z widokiem na Akropol 😍 Warto 🔥 City break w Atenach za 398 PLN 😎 Loty + hotel z widokiem na Akropol 😍
#42 PostWysłany: 02 Wrz 2016 14:34 

Yaneck napisał(a):
Tez lecę Aegan Airlines i tez nie będę miał wizy w Atenach. Zaryzykuję. W ambasadzie nie zdążę już załatwić

Daj znać, czy się udało. Dzięki.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 03 Wrz 2016 01:29 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
niebieski
asmowscy napisał(a):
Ja pytałam w Ambasadzie. I pani powiedziała, że jeśli ktoś nie ma nic na sumieniu, to w 99% dostaje obecnie wizę. Trzeba tylko spełniać wymogi zawarte na stronie (host, ważny paszport, Izrael itp.).

To znaczy co to niby za warunek z Izraelem?

#44 PostWysłany: 03 Wrz 2016 07:22 

@Pabloo, dla tych, co maja w paszporcie pieczatke izraelska, procedura wizowa zostala po prostu maksymalnie uproszczona.
Nie dostana wizy.
 PM off
8 ludzi lubi ten post.
Pabloo uważa post za pomocny.

#45 PostWysłany: 03 Wrz 2016 19:19 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
niebieski
To nie wiedziałem, chyba dlatego, że do tej pory sprawdzałem tylko odwrotnie - jak jest przy wjeździe do Izraela. Na szczęście dostałem wizę w formie dodatkowej kartki ;)

#46 PostWysłany: 03 Wrz 2016 23:05 

Loty: 234
Kilometry: 316 182
W Izraelu nie robią problemów, szczególnie jak masz dużo innych wiz/pieczątek a nie tylko pamiątkę po Iranie. Druga sprawa że czasem nawet jak nie robią problemów i tak swoje trzeba odstać.

Do tych co byli w Iranie, pytają konkretnie o to czy przekraczało się granice Izraela?
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 04 Wrz 2016 01:22 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 393 338
@Visitor
Przed Iranem byłem w Izraelu oczywiście pieczątki nie wstawili tylko wiza na karteczce,
a na lotnisku w Teheranie nic się nie pytali gdzie byłem.

#48 PostWysłany: 04 Wrz 2016 07:26 
Awatar użytkownika

srebrny
Tylko kod paskowy z Izraela z paszportu odklejcie ;)

#49 PostWysłany: 09 Wrz 2016 11:04 

niebieski
Na stronie ambasady Iranu w PL jest informacja że wiza kosztuje 75 EUR,co pewnie już każdy wie-natomiast ciekawi mnie takie info:

5. Wymagane jest wykupienie ubezpieczenia turystycznego na międzynarodowych lotniskach Iranu

Czyli ubezpieczenie trzeba kupic na lotnisku,nie obowiązuje kupione w Polsce?

https://www.instagram.com/without_a_guide/
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 09 Wrz 2016 11:45 

leciałem do Teheranu liniami Aegon pod koniec maja br. Wizę uzyskałem na lotnisku IKA, procedura trwała ok 7 min. (krótki formularz na 2 osoby, 75eur w kasie, pokazałem polisę z ERV) i welcome to Iran. W WAW i ATH bez problemu z wejściem na pokład, nikt nie pytał o wizę.
 Profil Relacje PM off
Arekkk lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#51 PostWysłany: 09 Wrz 2016 18:03 
Awatar użytkownika

@Soulfly
miałem wykupione w Polsce z zaznaczeniem,że ważne w Iranie i przeszło, na miejscu też możesz wykupić 15€

#52 PostWysłany: 09 Wrz 2016 20:24 

Czarny worek jest pewnie standardowy, ale inne warunki ubezpieczenia bedą mniej korzystne na granicy, bo nie masz wyboru. Czy ktoś się w ogóle wczytywał w warunki ubezpieczenia na granicy, czy to tylko w farsi? ;)
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 16 Wrz 2016 01:29 

Panowie,
podpowiedzcie, jakie firmy oferują polisę, gdzie w potwierdzenie zamiast ogółem "świat" - dostanę jasne info, że obejmuje ona Iran.
ERV tak generuje swoje potwierdzenia? jakieś inne firmy ponadto ?
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 16 Wrz 2016 08:52 
Awatar użytkownika

Loty: 724
Kilometry: 1 019 860
HON fly4free
Dlaczego Panowie?
 Profil Relacje PM off
asmowscy lubi ten post.

#55 PostWysłany: 16 Wrz 2016 09:29 
Awatar użytkownika

Loty: 985
Kilometry: 2 186 000
niebieski
Soulfly napisał(a):
Na stronie ambasady Iranu w PL jest informacja że wiza kosztuje 75 EUR,co pewnie już każdy wie-natomiast ciekawi mnie takie info:

5. Wymagane jest wykupienie ubezpieczenia turystycznego na międzynarodowych lotniskach Iranu

Czyli ubezpieczenie trzeba kupic na lotnisku,nie obowiązuje kupione w Polsce?

Nie, mozesz miec kupione w Polsce, ale z zaznacznieem, ze obowiazuje tez w Iranie. Ja ubezpieczem sie w Warcie a dodtakowo mam roczne ubezpieczenie podrozne w Planecie Mlodych.

Same fotki, czyli https://www.instagram.com/atamancia/
Blog o moich podróżach http://atamanka.pl uwaga, dużo zdjęć ;)
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 24 Wrz 2016 10:01 
Awatar użytkownika

platynowy
Wrócilem 23 wrzesnia 2016 z Iranu.
Po krótce opiszę moje doświadczenia wizowe. Postanowiłem, że wizę będę załatwiać po przylocie na lotnisku IKIA w Teheranie. Na wypadek jakichkolwiek pytań przygotowałem sobie wydruki po polsku i angielsku na temat "Visa on Arrival"
1- ze strony ambasady Iranu w Warszawie
2- ze strony IATA
3- ze strony http://www.iranianvisa.com/uponarr.htm
dodatkowo zrobiłem rezerwacją w dobrym hotelu i oczywiście wydruk. Do tego wydruk potwierdzenia daty wylotu z Iranu.
Próbowałem też dowiedzieć się oficjalnie, które ubezpieczenia są uznawane - pytania pozostały bez odpowiedzi.
Leciałem liniami Aegan z Warszawy z przesiadką w Atenach.
Na lotnisku w Warszawie przy odprawie pani zapytała o wizę irańską. Powiedziałem, że uzyskam ją na lotnisku w Teheranie. Nastąpiła krótka konsultacja i zostałem dopuszczony do lotu. W Atenach nikt o wizę nie pytał. Później dowiedziałem się, że na innych lotniskach europejskich zdarzają się jednak pytania o wizę a nawet problemy z tym związane.
Po wylądowaniu w Teheranie udaję się do okienka VoA i pobieram wniosek, który wypełniam. Osób ubiegających się o wizę na lotnisku było ok. 50. Zanosiło się na dłuższe oczekiwanie, ale też upatrywałem w tym szansy na to,że nie będzie żadnych zbędnych pytań. Z wypełnionym wnioskiem idę do okienka Insurance, wypełniam kolejny formularz, oddaję paszport i otrzymuję kwitek do trzeciego okienka (kasa). Pokazuję moje polskie ubezpieczenie. Pan w okienku nawet nie spojrzał i stwierdził not valid. W kasie do zapłacenia było 75 EUR za wizę i 14 EUR za irańskie ubezpieczenie. Wiza przydzielana jest automatycznie na 30 dni, mimo, że wniosek składałem na 15 dni. Wracam przed okienko nr 1 i czekam na wywołanie mojego nazwiska. Nastąpiło to po ok 1 h. Zgodnie z oczekiwaniem nie było już żadnych pytań. Wiza jest w paszporcie i teraz udaję się do stanowiska immigration. Tu uwaga - są 2 punkty odpraw (terminal A i B) i lepiej się nie pomylić. Należy pójść do A. Ja wybieram z nieświadomości B a to oznacza dodatkowy problem z odbiorem bagażu.
W podobnej sytuacji znalazło się jeszcze kilka innych osób. W końcu bagaż odebrany i jestem w Iranie. Teraz muszę:
-zalogować się do internetu (jest bezpłatny, ale strona autoryzacji tylko w języku farsi)
-odwołać niepotrzebną rezerwację w hotelu
-wymienić pieniądze
-wydostać się z lotniska (a nie mam zamiaru przepłacać za taxi)
Te czynności postaram się opisać w innym wątku.

Reasumując - ten sposób uzyskiwania wizy wydaje się optymalny ze względu na czas i koszty przy podróży nie dłuższej niż 30 dni i przybyciu samolotem. Temat dosyć intensywnie rozpoznawałem wcześniej w internecie i nie doszukałem się przypadku odmowy przyznania wizy na lotnisku. Nie wydaje się konieczne wykupywanie Autorisation Code. Można próbować z ubezpieczeniem wykupionym w Polsce, ale koniecznie z nazwy musi być wymieniony Iran.
 Profil Relacje PM off
karin861 lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

#57 PostWysłany: 24 Wrz 2016 11:59 
Awatar użytkownika

co do rezerwacji hotelu to ja tylko mejlem wysłałem zapytanie do któregoś hotelu w Teheranie o jeden nocleg i odpowiedź,
którą otrzymałem wydrukowałem i pokazałem jako rezerwację hotelu :D więc nie musiałem nic anulować :) .

A transport to poszedłbym do góry na przyloty i tam coś łapał do miasta, to tam po powrocie lokalsi starym gratem :D
przywieźli mnie z Teheranu na lotnisko za grosze :)

Ubezpieczenie kupiłem w Polsce w Warcie z zaznaczeniem ,że chcę na Iran,ale oczywiście nie było takiej notatki na kwicie,
po rozmowie na infolinii przysłali mi dodatkowy papier po englisz i z tym wydrukiem w IKA żadnych problemów.

Ogólnie co do wizy, jak ktoś nie chce sobie komplikować życia to wyrabiajcie tylko na lotnisku.

#58 PostWysłany: 24 Wrz 2016 12:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Niektórzy mają połączenie z Mińska i wizy tranzytowe, więc siłą rzeczy muszą mieć wizę. Ale dla reszty nie mam problemu. Ja na ubezpieczeniu wprowadzę modyfikację o ważności w Iranie.

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 24 Wrz 2016 13:11 

Loty: 6
Kilometry: 10 076
A jak jest z lotem z Berlina z przesiadka w Atenach? też nie ma problemu z wpuszczeniem na pokład? :)
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 24 Wrz 2016 13:53 
Awatar użytkownika

platynowy
formularz do wypełnienia

Załączniki:
Komentarz do pliku: formularz do wypełnienia
visaIran.jpg
visaIran.jpg [ 111.34 KiB | Obejrzany 4336 razy ]
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 137 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości