Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 12 Lip 2024 18:07 
Awatar użytkownika

złoty
A najlepiej zostań w domu, byłem przez tydzień ponad miesiąc temu i żadnymi kratkami nie zawracałem sobie głowy, normalnie wjechałem i wyjechałem drogą lotniczą do innych krajów, a w trakcie pobytu jeszcze byłem w Tadżykistanie
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

Przedłużony weekend w sercu Alicante 😍🏖️ Loty + hotel w centrum za 789 PLN ✈️ Przedłużony weekend w sercu Alicante 😍🏖️ Loty + hotel w centrum za 789 PLN ✈️
🚨Tajlandia w cenie Bałtyku🚨 Wycieczka na Phuket za 2780 PLN 🤯 Loty i ⭐⭐⭐⭐ hotel 🌴😎 🚨Tajlandia w cenie Bałtyku🚨 Wycieczka na Phuket za 2780 PLN 🤯 Loty i ⭐⭐⭐⭐ hotel 🌴😎
#22 PostWysłany: 12 Lip 2024 19:19 

srebrny
Jan Ko??ek napisał(a):
A co w sytuacji że jeden hostel mnie nie zarejestrował czy będę miał poważne problemy na lotnisku w Taszkencie. I czy w ogóle już nie sprawdzają tych kartek?

Powtórzę jeszcze raz - byłem w maju br. w Uzbekistanie. Niektórzy dawali karteczki, niektórzy nie, nie zawracałem sobie tym głowy. Na lotnisku w Taszkiencie nikt tego nie sprawdzał.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 12 Lip 2024 20:15 
Awatar użytkownika

złoty
To jest podobnie jak z bagażem kabinowym. Niby nie sprawdzają, a jednak bywają kontrole wymiarów.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 12 Lip 2024 22:21 

złoty
Ale trzeba rozróżnić dwie rzeczy, które chyba część osób tutaj miesza. Brak karteczki nie oznacza braku rejestracji. Ja przez ponad tydzień nie dostałem żadnej karteczki, ale w każdym miejscu byłem rejestrowany, w praktycznie każdym noclegu mówili, że potrzebują paszportu do rejestracji, a w dwóch miejscach na recepcji pokazywali mi dowód rejestracji w systemie. Nie mam pewności czy to prawda, ale w jednym z noclegów, w których sami pokazywali dowód zarejestrowania, mówili mi, że mają obowiązek rejestracji online, ale nie muszą już wydawać karteczek. Ważne więc, żeby pilnować samej rejestracji, ale brak kartki nie powinien być problemem.
 Profil Relacje PM off
pr123 lubi ten post.

#25 PostWysłany: 13 Lip 2024 06:58 

Tylko ja mam taki problem że hotel w ogóle nie zarejestrował mojego pobytu przez pierwsze pięć dni i rozumiem że nie sprawdzają już karteczek. Ale w systemie będzie widniał brak rejestracji.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 13 Lip 2024 07:33 

niebieski
A skąd wiesz, że nie zarejestrował?

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 13 Lip 2024 08:07 

Bo sami mi powiedzieli recepcjonista był bardzo nie ogarnięty, teraz przyjechała turystyczna policja i próbuje rozwiązać ten problem.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 13 Lip 2024 08:41 
Awatar użytkownika

Loty: 714
Kilometry: 984 307
platynowy
@pbak już to tłumaczyłem kilka wpisów wcześniej. Ta ostatnia informacja tylko potwierdza to co pisalem
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 26 Paź 2024 08:14 
Awatar użytkownika

srebrny
Jan Ko??ek napisał(a):
Tylko ja mam taki problem że hotel w ogóle nie zarejestrował mojego pobytu przez pierwsze pięć dni i rozumiem że nie sprawdzają już karteczek. Ale w systemie będzie widniał brak rejestracji.

Nas nie zarejestrowali na ostatnią noc przed wylotem w Taszkiencie i nie było problemów przy wylocie.

Podczas wymeldowywania z hotelu zapytałem czy mogę dostać karteczkę (wcześniej dawali sami jak nawet nie pytałem) to recepcjonista najpierw nie zajarzył o co chodzi, a potem powiedział, że do 3 nocy nie trzeba rejestrować - my byliśmy tylko 1. Ile w tym prawdy nie wiem...

#30 PostWysłany: 16 Mar 2025 14:06 

Hejka, czy ktoś się orientuje czy w Hotelu Uzbekistan w przypadku 3 nocy dają te karteczki meldunkowe? Czy raczej nie ma się co tym w ogóle przejmować?
Pozdrawiam :D
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 16 Mar 2025 14:30 
Awatar użytkownika

srebrny
@Ewelina Lichocka Ilość nocy nie ma znaczenia. Te "karteczki" pomimo, że niepotrzebne (rejestrują pobyty elektronicznie) wydają na żądanie. Nie wiem jak w hotelu Uzbekistan, ale nocowałem ostatnio w trzech różnych hotelach i w każdym bez problemu je otrzymałem przy wymeldowaniu. Dwa razy wychodziłem z Uzbekistanu i nikt o to nie pytał.

#32 PostWysłany: 14 Kwi 2025 13:19 

Loty: 148
Kilometry: 274 433
złoty
Z tym meldunkiem to w Uzbekistanie sami chyba tego nie ogarniają. Byłem w 4 hotelach po 1-2 noce.
W pierwszym pytałem o meldunek to nie wiedzieli co ja chce, w kolejnych już nie pytałem i nic nie dostałem. W czwartym hotelu okazało się, że meldunek jest potrzebny i trzeba dopłacić 4 usd za dobę. Chcieli też meldunki zobaczyć, a jak nie miałem to dzwonili do poprzedniego hotelu potwierdzić nocleg. Jednak przy wymeldowaniu nie mogli mnie zarejestrować, bo wcześniejsze hotele tego nie zrobiły, opłatę zwrócili.

Przy kontroli granicznej chcieli te meldunki, ale jak powiedziałem że nie dostałem to nie było problemu.
 Profil Relacje PM off
piwili uważa post za pomocny.

#33 PostWysłany: 14 Kwi 2025 14:28 
Awatar użytkownika

srebrny
Moje doświadczenie jest z kolei takie. Chaos, jak to bywa na wschodzie.
Na granicy pytali o karty meldunkowe, udajemy, że nie rozumiemy :) przychodzi przełożony i "...aaa z Polszy, puścić" :)

#34 PostWysłany: 16 Kwi 2025 19:21 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 86 397
srebrny
Nocowałem 2 noce w Taszkencie, 2 w Bucharze, 2 w Samarkandzie i 1 w Taszkencie przed wylotem. Pytałem w Taszkencie na początku, to powiedzieli, że po 3 nocach powinienem dostać, więc mi nie dadzą, bo jestem u nich 2 noce. W Bucharze dostałem karteczkę :) W Samarkandzie pytali mnie czy mają mnie meldować, odpowiedziałem, że ja się nie znam i mają zrobić zgodnie z przepisami.
Na granicy padło pytanie o karteczki, nie mogłem znaleźć tej z Buchary, wiec skłamałem, że "ja pytałem, ale oni nie chcieli dać, bo każdy mówił, że dostanę kartkę powyżej 3 dni, a ja byłem wszędzie po 2 dni". Gość poszedł gdzieś, wrócił po minucie i powiedział, że nie ma problemu, szerokiej drogi i nas puścił. Rodzina z dwójka małych dzieci, więc pewnie nawet jak mają jakieś odgórne wymysły meldunkowe, to w takich sytuacjach machają ręką, bo co mają zrobić? Rozstrzelać?

#35 PostWysłany: 16 Kwi 2025 22:11 

niebieski
To co mają w przepisach prawa zapisane. Może jest tam mowa o karach finansowych...?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość