Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 83 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 03 Kwi 2015 13:52 

Czy ktoś z Was w ostatnim czasie (12 mies.) korzystał z ubezpieczenia od kosztów rezygnacji z biletów?

Będę kupować dość drogie bilety dla 3 osób, z czego dwie z nich są spokrewnione, chcemy na wszelki wypadek kupić ubezpieczenie gdyby jedna z nas nie mogła lecieć, wówczas pozostałe 2 osoby też nie lecą.

I moje pytanie jest takie: czy ktoś z Was miał taką sytuację, że skorzystał z takiej polisy? Czy ubezpieczyciel bez problemu zwrócił koszt biletów?

Doszukałam się, że takie ubezpieczenie oferuje:
ERV
Allianz
Mondial
http://www.rzu.gov.pl/aktualnosci-z-ryn ... otem__2674

Będę wdzięczna za wszelki wskazówki w tym temacie:).
 PM off
KyokoMai lubi ten post.

Wczasy w Apulii 🍂🍷 4* hotel z wyżywieniem za 2340 PLN Wczasy w Apulii 🍂🍷 4* hotel z wyżywieniem za 2340 PLN
🚨CO ZA CENA🚨✨283 PLN ✨za city break w Gruzji 💸 (z weekendem❗) Loty i hotel w centrum ✈️+🏨 🚨CO ZA CENA🚨✨283 PLN ✨za city break w Gruzji 💸 (z weekendem❗) Loty i hotel w centrum ✈️+🏨
#2 PostWysłany: 05 Kwi 2015 14:57 

Up, nikt nic nie wie? :(
 PM off  

#3 PostWysłany: 05 Kwi 2015 15:25 

najcześciej takie ubezpieczenie jest możliwe jedynie wówczas gdy kupisz taka imprezę przez biuro podróży.
Mozna w takim przypadku zrobić to przez zaprzyjaźnione biuro, płacąc jakaś symboliczna prowizje ;)
Sprawdź OWU
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 05 Kwi 2015 15:39 

drop napisał(a):
najcześciej takie ubezpieczenie jest możliwe jedynie wówczas gdy kupisz taka imprezę przez biuro podróży.
Mozna w takim przypadku zrobić to przez zaprzyjaźnione biuro, płacąc jakaś symboliczna prowizje ;)
Sprawdź OWU

Jestest w błędzie,takie ubezpieczenie można wykupić indywidualnie,OWU zawsze czytam i to nie jest tematem tego wątku tylko rzeczywisty zwrot pieniędzy za bilety.
 PM off  

#5 PostWysłany: 05 Kwi 2015 16:13 

Jeśli zawsze czytasz OWU i jest tam zapis o takiej możliwości jak pytasz to Chyba nie potrzebujesz pomocy, masz to zagwarantowane w warunkach. Czyż nie?
Podpowiedziałem Ci jak możesz skutecznie zawrzeć ubezpieczenie w Twojej konkretnej sytuacji. Nie musiałabys udowadniać pokrewieństwa itd.
Jeśli nie chcesz skorzystać z tego sposobu to szukaj innego.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 05 Kwi 2015 18:23 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Ja skorzystałem w tamtym roku w czerwcu z ubezpieczenia od rezygnacji kupionego w axatravel (koszt teraz to 2,8% przy opcji zwrotu 100%, lub 2,5% przy 80%). Trzeba wykupić ubezpieczenie chyba w ciągu max 3 dni o zakupu biletu. Ja kupiłem wariant 100%.

W październiku 2013 kupiliśmy lot Norwegianem WAW-AGP w dwie strony na sierpień 2014 na jednym z niemieckich OTA, dla 4 dorosłych i 1 dziecka 4 lata (wszyscy na jednej rezerwacji). Na początku 2014 roku mój teść, który był jednym z pasażerów, nagle zachorował i zdiagnozowano u niego raka trzustki. Pod koniec maja zmarł. Wysłałem wniosek o zwrot, załączyłem akt zgonu, dokumentację medyczną i potwierdzenie rezerwacji z OTA na kwotę xxx,xx EUR + potwierdzenie transakcji z karty kredytowej (obciążenie w PLN). Po kilku dniach dostałem zwrot 100% kwoty, którą obciążono mnie w PLN podczas zakupu biletów.
Przy kupowaniu ubezpieczenie nie zaznaczałem chorób przewlekłych, a diagnoza raka u teścia nastąpiła już po zakupie wycieczki, więc ubezpieczenie to objęło.

Kumpel chyba 2 lata temu korzystał z ERV na wyjazd na daleki wschód i gdy zachorowało mu dziecko, też dostał zwrot.
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#7 PostWysłany: 05 Kwi 2015 18:30 

@singielka_1976, zajrzałaś już może na Forum Prawne, np. do wątku http://forumprawne.org/ubezpieczenia-po ... wania.html ?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 05 Kwi 2015 23:10 

Loty: 960
Kilometry: 1 495 798
niebieski
singielka_1976 napisał(a):
Czy ktoś z Was w ostatnim czasie (12 mies.) korzystał z ubezpieczenia od kosztów rezygnacji z biletów?
Doszukałam się, że takie ubezpieczenie oferuje:
ERV
Allianz
Mondial
http://www.rzu.gov.pl/aktualnosci-z-ryn ... otem__2674
Będę wdzięczna za wszelki wskazówki w tym temacie:).

Dwa razy korzystałem, przyczyny były medyczne, ubezpieczenie miałem w ERV (bilety kupowane przez Flipo).
Zanim się zdecydujesz na któreś z wymienionych TU przeczytaj dokładnie ich OWU pod kątem tych zdarzeń, których się obawiasz, że mogą u ciebie wystąpić.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 20 Kwi 2015 20:48 

Ubezpieczenie kupiłam w ERV, mam nadzieję, że nie będę musiała z niego korzystać:).
 PM off  

#10 PostWysłany: 22 Cze 2015 15:28 

Może ktoś z Was się orientuje odnośnie Flipo.pl i oferowanego przez nich ubezpieczenia od rezygnacji. Mianowicie martwi mnie punkt:
§ 21 Odwołanie uczestnictwa w podróży przed jej rozpoczęciem Pkt 3.
Ubezpieczenie obejmuje również koszty anulowania rezerwacji hotelu, apartamentu, biletu lotniczego na połączenia krajowe i międzynarodowe oraz biletu autokarowego i promowego w komunikacji międzynarodowej zakupionego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, naliczone zgodnie z umową rezerwacji lub umową przewozu, z zastrzeżeniem ust.4 poniżej.

Znam przypadki odmowy wypłaty z tego powodu u innych ubezpieczycieli, chociaż ubezpieczenia były oferowane bezpośrednio przez portal pośredniczący w sprzedaży biletów. Maci może jakieś doświadczenia?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 22 Cze 2015 15:47 

niebieski
A co konkretnie niepokoi cię w tym punkcie 3? Jeżeli bilety kupiłeś przez Flipo.pl - to zakup jest na terytorium RP.
Przypadki odmowy wypłaty przez ubezpieczycieli są z przeróżnych powodów, poszkodowani nie zawsze uczciwie przedstawiają to na forum. Często bywa, że ktoś nie doczytał OWU lub nie dopełnił jakiś formalności a potem wielki żal i pretensje do TU. Oczywiście generalną zasadą wszystkich TU jest starać się pomniejszyć wypłatę ale z tym można skutecznie powalczyć. Ja akurat mam dwukrotne pozytywne doświadczenie z refundacją kosztów za nieodbytą podróż (Flipo i ERV).
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 22 Cze 2015 15:58 

Martwi mnie miejsce zakupu - co prawda filpo.pl to polska domena - kwestią dyskusyjną jest miejsce zakupu. Chciałbym skorzystać z ubezpieczenia od ERV kupionego poza portalem flipo.pl (choć sam bilet na flipo.pl) ponieważ mają szerszy zakres.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 22 Cze 2015 16:36 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Ja kupowałem na niemieckim OTA i ubezpieczałem się w AXA, który też ma zapis o zakupie na terenie RP, Po śmierci teścia też sie bałem, że nie wypłacą z tego powodu, ale nie było żadnych problemów. Ja bym interpretował, że zakup na ternie RP, czyli w punkcie usługowym znajdujących się na terenie RP lub przez internet logując się z polskiego IP :) Bo ty masz kupić na terenie RP, a nie sklep ma być na terenie RP, bo w ten sposób za bilet kupiony np. na stronie Lufthansy nie dostałbyś zwrotu, bo jest kupiony na ternie DE lub innego kraju, bo nie wiem gdzie są ich serwery :)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 22 Cze 2015 16:40 

niebieski
dykcyon napisał(a):
Martwi mnie miejsce zakupu - co prawda filpo.pl to polska domena - kwestią dyskusyjną jest miejsce zakupu. Chciałbym skorzystać z ubezpieczenia od ERV kupionego poza portalem flipo.pl (choć sam bilet na flipo.pl) ponieważ mają szerszy zakres.

To zadzwoń do nich na infolinię +48 58 324 88 50 i jednoznacznie wyjaśnij tą kwestię (z potwierdzeniem mailowym), będziesz miał pewność.
 Profil Relacje PM off
dykcyon uważa post za pomocny.

#15 PostWysłany: 18 Sty 2016 17:44 

Loty: 2
Kilometry: 4 884
niebieski
Może się komuś przyda. Sprawdzałem ERV. Czy ubezpieczą bilety kupione na qatarairways.com i zapłacone w forintach.
Nie ma problemu. Trzeba tylko przeliczyć obcą walutę na złotówki po średnim kursie NBP.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 18 Sty 2016 20:31 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Ja ubezpieczałem w AXA lot kupiony na niemieckim OTA w € i nie było problemu ze zwrotem 100% zapłaconej kwoty, którą zostałem obciążony w PLN przez bank.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 18 Sty 2016 20:35 

Loty: 78
Kilometry: 201 975
niebieski
ja zawsze korzystam z ERV, ale jeszcze mi się nie zdarzyło abym musiała anulować loty (znaczy zdarzyło się, ale wtedy nie miałam ubezpieczenia...)
mam takie pytanie okołotematyczne, może trochę głupie ale ostatnio się nad tym zastanawiałam - jako początek okresu ubezpieczenia zaznaczacie datę bieżącą czy datę początku podróży?
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 18 Sty 2016 20:40 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
To ERV wygląda całkiem w porządku.

Za każdy 1000 zł wartości wykupionego lotu/hotelu/wycieczki, składka wynosi 30 zł - jest liczona od wartości, a nie od ilości osób. Za dodatkowe 7 zł mamy też ubezpieczenie od przerwania podróży.

Przy kupnie kolejnych biletów chyba się na to zdecyduję, bo zwykle kupuję ze znacznym wyprzedzeniem czasowym, a wszystkiego przewidzieć się nie da.

-- 18 Sty 2016 19:42 --

ara napisał(a):
ja zawsze korzystam z ERV, ale jeszcze mi się nie zdarzyło abym musiała anulować loty (znaczy zdarzyło się, ale wtedy nie miałam ubezpieczenia...)
mam takie pytanie okołotematyczne, może trochę głupie ale ostatnio się nad tym zastanawiałam - jako początek okresu ubezpieczenia zaznaczacie datę bieżącą czy datę początku podróży?

Raczej powinna to być data podróży - w warunkach jest zaznaczony termin kupienia - w dniu kupienia imprezy turystycznej, jeśli zostało do niej mniej niż 30 dni lub w ciągu 7 dni od jej zakupu, jeśli pozostało więcej niż 30 dni.

#19 PostWysłany: 18 Sty 2016 20:47 

Loty: 78
Kilometry: 201 975
niebieski
@Sudoku swego czasu prześledziłam dość konkretnie OWU różnych ubezpieczycieli i ERV wydało mi się najbardziej w porządku, głównie ze względu na obejmowanie ochroną również współpasażera wyjazdu oraz członków jego najbliższej rodziny. Zdarza się przecież, że z wyjazdu trzeba zrezygnować kiedy nie u nas się coś wydarzyło a u osoby, z którą podróżujemy. Uważam to za bardzo duży plus, nie wiem jak teraz wyglądają oferty, może nie tylko w ERV tak jest, ale dwa lata temu najbardziej mi przypasował ten ubezpieczyciel i tak już zostało ;) Jak założysz sobie na ich stronie konto, jest 10% zniżki na polisy kupione on-line (najpierw zakładasz konto, logujesz się i kupujesz).

Sudoku napisał(a):
Raczej powinna to być data podróży - w warunkach jest zaznaczony termin kupienia - w dniu kupienia imprezy turystycznej, jeśli zostało do niej mniej niż 30 dni lub w ciągu 7 dni od jej zakupu, jeśli pozostało więcej niż 30 dni.

Tak mi się właśnie wydawało i zawsze zgodnie z tą logiką kupowałam ubezpieczenie ale coś mnie ostatnio tknęło i zasiało zamęt w głowie ;) poczytam sobie jeszcze OWU
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 18 Sty 2016 21:07 

niebieski
ara napisał(a):

Jezeli chodzi o ubezpieczenie od rezygnacji to trzeba pamietac o tym warunku:

Ubezpieczenie kosztów rezygnacji z podróży można wykupić:
w dniu rezerwacji wycieczki/ biletu/ hotelu/ szkolenia/ kursu jeżeli do wyjazdu pozostało mniej niż 30 dni,
do 7 dni od rezerwacji wycieczki/ biletu/ hotelu/ szkolenia/ kursu, jeżeli do wyjazdu pozostało więcej niż 30 dni.

odpowiadajac na Twoje pytanie - poczatek okresu ubezpieczenia w przypadku tego akurat ubezpieczenia bedzie to data zakupu ubezpieczenia (czyli tez data zakupu biletu lub plus max 7 dni. zgodnie z powyzszym).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 83 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Yandex [Bot] oraz 12 gości