Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Tydzień w Rumunii
#1 PostWysłany: 28 Lip 2025 08:32 

Hej, co polecacie odwiedzić na tygodniowym wypadzie w Rumunii. Lądujemy w Bukareszcie Baneasa i będziemy wypożyczać auto.

Wertuję wątki i na razie po głowie chodzi

- musi być morze (raczej na koniec wyjazdu) na 2 max 3 dni z uwagi na 1 uczestnika wyprawy ;-). Prawdopodobnie Vame Veche lub/i Costinesti
- sporo dobrych komentarzy zbiera Delta
- trasa Transfogarska - na minus spora odległość od morza
- Bran - choć tu sprzeczne opinie
- Bukareszt - nie wiem czy przy tak krótkim wyjeździe nie zrezygnuje ze stolicy kosztem innych atrakcji

Lubimy się przemieszczać i nawet zmiana noclegu każdego dnia nam nie przeszkadza, ale też chcę uniknąć 24h lemans.
Dzięki

Weekendowe polowanie na zorzę🌌🌠❄️ Wycieczka na Islandię za 779 PLN 😍✈️🛌 Weekendowe polowanie na zorzę🌌🌠❄️ Wycieczka na Islandię za 779 PLN 😍✈️🛌
Indie w supercenie 🔥🌶 Loty z bagażem do Mumbaju od 1473 PLN ✈️ Indie w supercenie 🔥🌶 Loty z bagażem do Mumbaju od 1473 PLN ✈️
 Temat postu: Re: Tydzień w Rumunii
#2 PostWysłany: 28 Lip 2025 09:12 

srebrny
Też jestem ciekawy co będziecie polecać, bo wschodnia, nadmorska część Rumunii zawsze wydawała mi się najmniej interesująca i jeszcze tam nie byłem. :) Moim zdaniem, na tygodniowym wypadzie nie zajedziecie z kolei za daleko na północ, jeśli potem trzeba wracać nad morze. Braszów i okolice na kilka dni to chyba najlepszy wybór w tej sytuacji.
 Profil Relacje PM off
Look lubi ten post.
Look uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 28 Lip 2025 09:24 

srebrny
- Chilia lui Ambrozie
- Wulkany błotne w Berce (Vulcanii Noroioși Pâclele Mari)

Sam jeszcze nie widziałem powyższych ale mam na liście na najbliższy wyjazd.
 Profil Relacje PM off
Look lubi ten post.

#4 PostWysłany: 28 Lip 2025 10:13 

niebieski
A po co wam samochód? Rozumiem jakbyś planował intensywną tygodniową objazdówke po Siedmiogrodzie, ale żeby liznąć Rumunii to nie ma co imho 🙂
Bukareszt ze 2 noclegi zeby zobaczyc stolice / zgrać pod samoloty, 3h pociągem jak chcesz zobaczyc morze, 3h na północ do Brasova aby poczuć klimat Transylwanii, kawałek dalej Sibiu.
 Profil Relacje PM off
Look lubi ten post.

#5 PostWysłany: 28 Lip 2025 10:56 

Misiatek napisał(a):
Też jestem ciekawy co będziecie polecać, bo wschodnia, nadmorska część Rumunii zawsze wydawała mi się najmniej interesująca i jeszcze tam nie byłem. :) Moim zdaniem, na tygodniowym wypadzie nie zajedziecie z kolei za daleko na północ, jeśli potem trzeba wracać nad morze. Braszów i okolice na kilka dni to chyba najlepszy wybór w tej sytuacji.

No właśnie tego się obawiam, że ta wschodnia część będzie mniej ciekawa.

Ktoś poniżej pisze po co nam samochód. Jeżeli chciałbym siedzieć 3 dni nad morzem w 1 miejscu to może i to miałby sens, ale tak jak pisałem powyżej lubimy się przemieszczać i zazwyczaj codziennie hotel w innym miejscu.
Przy tak krótkim wyjeździe więcej zobaczymy samochodem IMO

#6 PostWysłany: 28 Lip 2025 11:04 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
Samochód może być przydatny, jeśli z Bukaresztu jechać do Braszowa i do Sybina (Sibiu), jak sugeruje @Jac. Potem można wrócić trasą Transfogarską na południe w stronę Bukaresztu. Mając deficyt czasu (z tygodniowego wyjazdu plan zakłada 2-3 dni nad morzem) samochód będzie optymalnym wyborem. A czy nad morze jechać z Bukaresztu samochodem czy pociągiem, to już oddzielna sprawa.
 Profil Relacje PM off
Look lubi ten post.

#7 PostWysłany: 28 Lip 2025 11:50 

niebieski
Delta Dunaju to dla mnie mistrzostwo swiata, zupelnie inne niz reszta Rumunii. . Ale na to wedlug mnie potrzeba min 3 dni, tzn jeden pelen dzien na miejscu i dwa noclegi.
Stamtad do Brasova jest 5h samochodem wiec wszystko jest do polaczenia z odwiedzeniem innego zakatka kraju.
Bran bym sobie darowal.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off
Look lubi ten post.

#8 PostWysłany: 28 Lip 2025 13:10 
Awatar użytkownika

Loty: 222
Kilometry: 465 651
niebieski
Nie rezygnuj z samochodu. Dla oszczędności możesz oddać go dzień wcześniej zostawiając sobie ostatni dzień na Bukareszt - na pewno warto go zwiedzić, a przy krótkim wyjeździe jeden dzień wystarczy. Lotnisko jest blisko centrum i jest dobrze skomunikowane pociągiem lub autobusem, więc nie ma sensu płacić za auto i stać w korkach w Bukareszcie.
Pomyśl o trasie do Braszowa przez Slanic (fantastyczna kopalnia soli) i Peles. Nawet jeśli nie będziecie chcieli zwiedzać wnętrz zamku Sinaia to warto pospacerować i obejrzeć architekturę z zewnątrz. Potem jeden dzień w Braszowie (oprócz Czarnego Kościoła rzućcie okiem na Św. Bartłomieja) i - żeby poczuć klimat Transylwanii i liznąć trochę warownych kościołów - pobliskie Harman. W ogóle to namawiałbym na odległe o 80 km od Braszowa Viscri, które jest przeurocze, można wejść na wieżę kościoła i siedzieć na niej pół dnia patrząc na siedmiogrodzkie pagórki i stare dachy. Potem możecie pojechać w stronę Transfogarasan, a jeśli szkoda Wam jednak czasu i kilometrów to Peles i Sinaia jest u stóp gór Bucegi - można przejechać się traską Transbucegi i również popatrzeć na karpackie przestrzenie, a na Transfogaraską wrócić następnym razem, niekoniecznie w trakcie wakacji szkolnych (bo zakładam, że do Rumunii wrócicie ;) ) i być może połączyć ją wówczas z Transpalpiną.

Jeśli chodzi o wybrzeże to aktualnie we wrocławskim Muzeum Architektury trwa wystawa "Czarnomorska utopia" o architekturze nadmorskich kurortów w czasach socjalizmu. Polecam. Osobom zainteresowanym architekturą może ułatwić decyzję co zobaczyć i gdzie się zatrzymać.
Więcej info tu:
https://www.ma.wroc.pl/pl/artykul/czarnomorska-utopia-1955-1989/
oraz tu:
https://www.icr.ro/varsovia/expozitia-utopie-la-marea-neagra-1955-1989-o-piesa-de-spre-arhitectura-in-5-acte-la-muzeul-arhitecturii-din-wroclaw/pl
 Profil Relacje PM off
Look lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 28 Lip 2025 13:12 
Awatar użytkownika

niebieski
Na zachętę pocztówka z wystawy ;)
Załącznik:
IMG_20250728_105259761_AE~2.jpg
IMG_20250728_105259761_AE~2.jpg [ 59.04 KiB | Obejrzany 426 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 14 Sie 2025 16:01 

Wróciłem.

Trasa

BBU - Curtea De Argeș - Trasa Transfogaraska - Sighișoara - Viscri - Brașov - Prejmer - Tulcza - Murighiol - Costinesti - Tuzla - Vama Veche - Mangalia

Służę informacjami ;)

Ostatnio edytowany przez Look 15 Sie 2025 11:37, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 14 Sie 2025 16:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Napisz coś o wybrzeżu, gdzie najlepiej się plażuje i pływa w morzu plus polecajki noclegowo gastronomiczne.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 15 Sie 2025 11:06 

Wybrzeże

Po tym co się nasłuchałem o rumuńskim morzu - miłe zaskoczenie. My morze robiliśmy głównie ze względu na pociechę i tutaj zawodu nie ma.

Costinesti- nie byliśmy na głównej plaży tylko na dzikiej przy wraku. W Costinesti dużo ludzi, młodzieży - jak dla mnie zbyt duży tłok.

Tuzła - odwiedziliśmy tylko plażę - przyjemnie

Vama Veche - mała mieścina, wyższe ceny w lokalnych marketach. Plaża fajna.

Mangalia - trafiliśmy tu z powodu wysokich fal i czerwonej flagi w Vama. Plaża fajna, szeroka.

Noclegi

Nie wiem czy tutaj coś mogę polecić. Rezerwowaliśmy w zasadzie z dnia na dzień i pewnie co lepsze i klimatyczne miejscówki były niedostępne, ale my chcieliśmy mieć komfort wyboru trasy nawet last minute.

Gastronomia

W zasadzie wszędzie było dość smacznie i cenowo podobnie - zazwyczaj drożej niż w znalezionych menu w necie.

Świetna taverna nad jeziorem niedaleko Murighiol w Sarichoi - pod warunkiem że lubisz ryby. W Mangalia polecam przy głównej plaży Constantin, w Vama Bolo Steakhouse - świetne dania, przeplatały się z mocno średnimi.
yendras lubi ten post.
yendras uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość