Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Trojstyki graniczne
#1 PostWysłany: 22 Paź 2017 12:22 

niebieski
Załącznik:
trojstyki.jpg
trojstyki.jpg [ 54.48 KiB | Obejrzany 5830 razy ]

Mam taki pomysl by, zaliczyc je wszystkie jakiegos roku. :lol:
3 ludzi lubi ten post.

🚨Tajlandia w cenie Bałtyku🚨 Wycieczka na Phuket za 2780 PLN 🤯 Loty i ⭐⭐⭐⭐ hotel 🌴😎 🚨Tajlandia w cenie Bałtyku🚨 Wycieczka na Phuket za 2780 PLN 🤯 Loty i ⭐⭐⭐⭐ hotel 🌴😎
Winnice 🌄🍷 i Krzywa Wieża w Pizie 🏛️ Loty do Toskanii z 4 miast od 171 PLN ✈️ Winnice 🌄🍷 i Krzywa Wieża w Pizie 🏛️ Loty do Toskanii z 4 miast od 171 PLN ✈️
#2 PostWysłany: 22 Paź 2017 13:03 

niebieski
W Jaworzynce w tej chwili jest zamknięty szlak na Trójstyk z uwagi na jakiś tam remont czy coś. Wiosną powinno być już chyba otwarte, ale jakbyś się wybierał to sprawdź wcześniej.

Swoją drogą świetny pomysł, zaliczenie tych punktów, ja w jednym roku pewnie nie dam rady ogarnąć, ale w różnych latach jak najbardziej.

#3 PostWysłany: 22 Paź 2017 13:32 

Zbanowany
niebieski
Przecież tam nie ma żadnego szlaku, od strony polskiej (Jaworzynka Trzycatek) dochodzi się zwykłą asfaltową drogą.
Od czeskiej (Hrčava) też można spokojnie dojść.
Chyba że chodzi Ci o remont mostku od strony słowackiej, tam rzeczywiście mógłby być problem, ale też da się przejść przez potok (o ile nie ma wysokiego stanu).
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 22 Paź 2017 14:11 

niebieski
Szczegółów nie znam, bo tam nie byłem. Planowałem wybrać się w tym roku, ale natrafiłem na info o remoncie i odłożyłem na przyszły rok.

http://wiadomosci.ox.pl/wiadomosc,37826,istebna-szlak-zamkniety.html

#5 PostWysłany: 22 Paź 2017 19:13 

srebrny
Kolego najpierw spójrz na mapę...
Gdzie ten szlak, który jest zamknięty, a gdzie Trójstyk. ;)
A później jak już poznasz trochę geografię to nie siej proszę paniki i nieprawdziwych informacji. ;)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 22 Paź 2017 22:20 

[quote="01ERES"
Mam taki pomysl by, zaliczyc je wszystkie jakiegos roku.

Taki pomysł sam miałem już daaaawno i zrealizowałem go w połowie ,tej południowej. Krzemieniec ,typowy szlak górski ,sam trójstyk na wysokości chyba 1200m npm, trzeba skądś wyruszyć aby tam dotrzeć.Niestety nic tam nie ma oprócz tablic informacyjnej i jakiegoś pomnika. Natomiast do trójstyku Jaworzyński mozna dojechać autobusem do samej miejscowości i dojść pieszo ok 1 km. Też tam nic nie ma ,ale do miejscowości po stronie słowackiej mozna zejść w dół na piwo przez plac budowy autostrady/chyba ze już wybudowana/. Ok 2 km idzie się a z tamtąd do czeskiego Hercawa do którejś z knajp. Takie piesze kółko po 3 krajach z Jaworzyny to ok 6 km ale można sobie słowacką wiochę odpuścić ,bo potem do Czech trzeba iść pod górę jakieś 2 km. Samo miejsce jest fajne do odpoczynku ,są zadaszone ławki, palenisko na grila a nawet na duże ognisko. Wszystko jest zadaszone przed deszczem. Trzecim miejscem gdzie byłem jest Zittau/Porajów/Hradek Jest tam duża łąka ,a nad samą Nysą stoją ławki i mozna nawet pomoczyć nogi. Niestety też trzeba tam dojąć pieszo lub rowerem bo z polskiego Porajowa nic nie jeżdzi. Natomiast z Zittau do Hradka kursują co pół godziny niemieckie autobusy ale nie mają żadnego przystanku na" aleji trzech panstw" i trzeba prosić o stop na żądanie przy polskiej biedronce lub przy stacji paliw na starym przejściu granicznym PL/CZ . Sam region polecam a zwłaszcza rynek w Zittau i ryneczek w Hradku. Z pod dworca kolejowego w Zittau kursuje retro kolejka do kurortu Oibin i Jonsdorf. Jest ona super atrakcją na dobre półdnia pobytu w tym rejonie. Sama podróż dookoła przez te kurorty to prawie 3 godz. W całym tym regionie pod nazwą Euro Region Nysa

podróżuje się na jednym dziennym bilecie wszystkimi środkami komunikacji /w tym kolejka retro/ za 25 zł ważnym w Polsce od Bolesławca lub Jeleniej Góry.
Ps. Przez ten trójstyk kursuje niemiecki szynobus Trollex z Liberca do Drezna i odwrotnie , co wazne bilet całodzienny za 25 zł jest ważny do jakiejś miejscowości ok 15 km od Drezna ,ale podobno obsługa przymyka oczy i nie wystawia dopłaty, która wynosi 3,9e za przejazd tym odcinkiem. Oczywiście w Hradku trzeba przesiąśc się w ramach tej trasy na autobus do Zittau bo wina leży po stronie polskiej,nasi nie wybudowali torów na odcinku 4 km
 PM off  

#7 PostWysłany: 23 Paź 2017 00:31 

Loty: 23
Kilometry: 72 725
niebieski
I mnie zachęciliście do odwiedzenia trójstyków. W jaki sposób są te miejsca oznaczone? jest cos na wzór kierunkowskazu czy jakoś inaczej? Kiedyś były słupy graniczne, ale teraz na południowej i zachodniej granicy chyba czegoś takiego nie ma. A może ktoś wrzuci przykładowe foto?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 23 Paź 2017 00:42 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Wow nowe slowo ktorego nie znalem "Trójstyk". :D

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 23 Paź 2017 05:36 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
złoty
@andrzejdz - tory między Żytawą a Hradkiem są, sam nimi jechałem przez Polskę 2 lata temu na bilecie Euro-Nysa. Fakt, były w kiepskim stanie, więc może je zamknęli, ale mówienie, że "polska strona ich nie wybudowała" jest nieprawdą. Co najwyżej polska strona ich nie wyremontowała.
Niemiecki przewoźnik nazywa się Trilex, nie Trollex.

#10 PostWysłany: 23 Paź 2017 08:03 

Oprócz tu wymienionych, odwiedziłem latem trójstyk Polska., Litwa, Rosja [ obwód kaliningradzki]

https://www.google.pl/maps/@54.3662159,22.7881546,12.25z

Bezpośrednio przy DW 651, która przebiega praktycznie na granicy. Wszystko pięknie oznakowane. Jest obok parking. Można spokojnie zaparkować auto i podejść . Tablice informacyjne itp. Jest ostrzeżenie, że można sobie spacerować swobodnie po Polsce i Litwie :D , ale nawet "dla jaj" nie wolno postawić stopy po stronie rosyjskiej. I traktował bym to poważnie, bo do dowcipnisiów oni nie należą. :evil:
 PM off  

#11 PostWysłany: 23 Paź 2017 20:02 

niebieski
sranda napisał(a):
Kolego najpierw spójrz na mapę...
Gdzie ten szlak, który jest zamknięty, a gdzie Trójstyk. ;)
A później jak już poznasz trochę geografię to nie siej proszę paniki i nieprawdziwych informacji. ;)

Cóż, faktycznie się trochę wygłupiłem. Jakoś przeglądając OX został mi w głowie tytuł artykułu, a żeby było śmieszniej chciałem się tam wybrać 2 tygodnie temu, ale nie przeczytawszy dokładnie artykułu, uznałem że się nie da. No i w efekcie, w głowie mi zostało, że się nie da, bo ja nie poszedłem no i stąd cały ambaras ;) Wybaczcie, chciałem dobrze.
sranda lubi ten post.

#12 PostWysłany: 23 Paź 2017 20:36 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@kleyo nie przejmuj Ciebie sie, mi tez sie kiedys kierunki pomylily i zamiast do Chile polecialem do Japonii. :D
Pozdr.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
 Profil Relacje PM off
kleyo lubi ten post.

#13 PostWysłany: 23 Paź 2017 21:12 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Fajny temat - jestem wielkim fanem trójstyków, polskie mam zaliczone prawie wszystkie, z wyjątkiem PLSKUA + kilka zagranicznych. Wszystkie są oznakowane w specjalny sposób, np. słupami granicznymi, obeliskami, na podstawie umów trójstronnych (do odnalezienia w Bazie Traktatowej MSZ). Ostatnim oznaczonym (jakoś ubiegłej zimy) był trójstyk BYPLUA "Bug". Najtrudniej dostępny jest BYLTPL na rzece granicznej Marycha - czeka dłuższy spacer po lesie z GPS i prawdopodobnie spotkanie z SG.
Polecam również stronę kolegi, największą bazę trójstykową :) http://geosite.jankrogh.com/borders/tri ... index.html
@cccc, możesz znać to słowo jako Dreiländereck.
foto ©Jan Krogh

Załączniki:
DSCN2625.jpg
DSCN2625.jpg [ 224.19 KiB | Obejrzany 5244 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#14 PostWysłany: 23 Paź 2017 21:48 

Ten mostek na trójstyku w Jaworzynce, o którym wspomniał @flus faktycznie w sierpniu tego roku nie istniał, ale sam "szlak" asfaltówką był otwarty i spokojnie można się było wybrać na spacer i rozejrzeć. Widać, że teren powoli próbują coraz ładniej zagospodarować. Ambitni mogą przejść przez mały "wąwóz" z potokiem na słowacką stronę (w miejscu gdzie był lub niedługo znowu będzie mostek).

Rada dla zmotoryzowanych. Przed "szlakiem" jest mały parking koło przystanku autobusowego. Byłam akurat w długi weekend więc był pełny (wchodzi tylko kilka autek) i ludzie obstawili przystanek i takie "kółko" przed. Można je zobaczyć w mapie google'a. Pamiętajcie, że to "kółko" to rondo i za zaparkowanie na nim można być lżejszym o 300 zeta (ilości punktów nie pamiętam). Jak wracałyśmy to radiowóz jechał asfaltówką w dół i panowie w mundurkach pytali wszystkich wracających czy przyjechali autem mając listę wszystkich nieprawidłowo zaparkowanych samochodów. Kończyło się na sprawdzeniu dokumentów i pouczeniu, ale stresik był. Jak jest dużo aut to ciężko to rondo wypatrzeć pod ich kołami. A znaku od strony Jaworzynki nie kojarzę.
Inną "pułapką" na turystów są jacyś "złośliwcy", którzy w środku zakazu poruszania namalowali liczbę 30. Wyglądała jak z szablonu i niektórzy zapędzali się autem w dół myśląc, że to ograniczenie prędkości. W sumie bez sensu bo spacer przyjemny i niemęczący.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 23 Paź 2017 22:03 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
krasnal napisał(a):

Tak, to slowo jest mi dobrze znane. :)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 23 Paź 2017 23:06 

Loty: 350
Kilometry: 659 055
niebieski
to i ja się dorzucę

PL/BY/UA z tego roku z sierpnia

Załącznik:
IMG_20170805_151730.jpg
IMG_20170805_151730.jpg [ 396.19 KiB | Obejrzany 5164 razy ]
 Profil Relacje PM off
krasnal lubi ten post.

#17 PostWysłany: 26 Gru 2019 16:25 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 225 398
srebrny
cccc napisał(a):
krasnal napisał(a):

Tak, to slowo jest mi dobrze znane. :)

Ten PLCZSK jest też pieszczotliwie zwany cycatek, od nazwy "dzielnicy" Jaworzynka Trzycatek.
Jak ma się więcej czasu, można tam zrobić różne piesze wycieczki, np. na Girową - to jeden z wariantów

W okolicy jest też najbardziej na wschód wysunięty punkt Czeskiej Republiki - o tutaj

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości