Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zeus napisał(a):
Noclegi -> noclegi,forum,772
Auta -> transport,forum,773
Sytuacja covid-owa na miejscu -> meksyk-i-czas-covid,774,154008

Bo znowu się zrobi bajżel jak w innych tematach i informacje się pogubią

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 291 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 15  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: TAPem do CanCUN
#101 PostWysłany: 27 Sty 2021 19:54 

jacek96 napisał(a):
Dzwon do TAP i zmień na dzien, który Ci odpowiada z pominięciem pośrednika.

a co odpisać MyTrip? Że akceptuje te zmiany?
 Profil Relacje PM off  

Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎 Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎
Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍 Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍
#102 PostWysłany: 27 Sty 2021 20:17 

srebrny
Nie odpisuj wcale.
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 27 Sty 2021 20:31 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
mi na bravofly jak nie zaakceptowalem nowego terminu to wykasoweali cala rezerwacje....
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 27 Sty 2021 21:16 

srebrny
Nastąpiło to już po kontakcie z TAP?!
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 28 Sty 2021 01:19 

Loty: 187
Kilometry: 475 441
niebieski
jacek96 napisał(a):
Dzwon do TAP i zmień na dzien, który Ci odpowiada z pominięciem pośrednika.

beda chcieli/byli chetni rozmawiac z pominieciem posrednika??
 Profil Relacje PM off  

#106 PostWysłany: 28 Sty 2021 17:33 
Awatar użytkownika

złoty
@TIT
Nie beda chetni, kilka osob juz to przerabialo no chyba ze bedziesz mial wyjatkowe szczescie ( waw-wdh-1400-pln-x-i,232,152728&hilit=wdh?start=60 od postu # 73)

#107 PostWysłany: 28 Sty 2021 17:49 
Awatar użytkownika

niebieski
U mojego znajomego prośba o zmiane terminu=skasowana rezerwacja i nie szło w żaden sposób odkręcić, zmienić terminu etc. Bravofly odesłało go do TAP-a a tap do pośrednika i zatoczył koło. Kolega nie jest zbyt szczęśliwy bo kupił kwietniowy powrót pod zmiany...
jacek96 napisał(a):
Nastąpiło to już po kontakcie z TAP?!

#108 PostWysłany: 28 Sty 2021 18:20 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
Mi tez Bravofly skasowalo rezerwacje mimo,ze prosilem o zmiane. Szkoda ,bo tak tanio juz nie kupie a mialem 7 biletow

Z tego co widze najtaniej i najlepiej wychodzi z FRA..... zawsze mogte autem dojechac

Jak ktos cos znajdzie fajnego to prosze dac znac. Wyjazd 26.06 na 16-20 dni
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 28 Sty 2021 18:39 

srebrny
Wygląda, jakby ten pośrednik działał w taki sposób, bez względu, czy dotrzyma się terminu i zmiany rezerwacji przez OTA, czy nie.
Ja zmieniłem bezposrednio na lotnisku swój lot, kilka miesięcy temu. Tym razem mi się nie udało na lotnisku zmienić, ale na infolinii już tak.
Anulacji brak, zresztą żadnych e-maili od OTA nie otrzymałem.
 Profil Relacje PM off  

#110 PostWysłany: 28 Sty 2021 18:47 

HON fly4free
Tak na marginesie, i swobodnie rozważając (bez analizy, czy to ma jakikolwiek sens ekonomiczny itp. w tym wypadku) to sytuacja, w której pośrednik anuluje sam bez wyraźnej zgody pasażera ot tak (nie czekając na jego decyzję) rezerwację powinna kwalifikować się do jakiś roszczeń z tego tytułu.
 Profil Relacje PM off  

#111 PostWysłany: 29 Sty 2021 00:31 
Awatar użytkownika

Loty: 73
Kilometry: 140 206
niebieski
@marek2011 No niestety obawiam się że nie będziesz miał jakichkolwiek praw do roszczeń gdyż, taka jest polityka pośredników... i na taką się zgodziłeś kupując bilet u nich.
Teraz przy zwrocie kasy od TAP mogą pobrać haracz, czyli taką opłatę... jak oni to nazywają za procedurę zwrotu od linii.
Wielu z Was się ze mną zgodzi: że po wielu odwołanych lotach na początku pandemii i trudnościami związanymi z odzyskaniem pieniędzy... wielu zgodzi się ze mną że już nigdy tak jak ja - nie kupi biletu od OTA, zawsze lepiej trochę dołożyć i mieć bezpośrednio od linii lotniczej. A w przypadku tego deala różnica ceny w OTA nie miała aż takiej przepaści cenowej jak wielokrotnie to się zdarza.
 Profil Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 29 Sty 2021 01:09 

HON fly4free
@Cubero4: co do haraczy i innych komplikacji z OTA, pełna zgoda.

Natomiast w przypadku samoczynnego "anulowania" rezerwacji przez OTA - w sytuacji, gdy przewoźnik przewidywał tę możliwość tylko jako jedną z dostępnych opcji w danej sytuacji, w zależności od decyzji i wyboru pasażera, mamy do czynienia z ingerencją OTA w twoją umowę przewozu zawartą z przewoźnikiem (bo tym jest owa potoczna "rezerwacja"/bilet), gdyż w konsekwencji tego nie możesz skorzystać z niej mimo że miałeś taki zamiar (np. zmieniając daty na inne po skasowaniu rejsów). Więc kwestia roszczeń może być tu jak najbardziej aktualna, oczywiście trzeba wtedy to przeanalizować dokładniej pod kątem do kogo je kierować (OTA, przewoźnik), ewentualnych strat itp.
 Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 29 Sty 2021 08:20 
Awatar użytkownika

Loty: 239
Kilometry: 419 212
złoty
@marek2011 ticket-no,1568,130857&hilit=Ticket.No?start=180

W tym wątku, na tej i kolejnych stronach macie podobne przypadki z innymi liniami i innymi pośrednikami. Na tej podstawie odzyskałem cała kasę z kilku rezerwacji u OTA, które potrącali sobie jako haracz.
Z pozostałymi u OTA nie miałem żadnego problemu ze zmianami bezpośrednio u linii, nawet lotnisk początkowych i terminów.

No i dodam na marginesie, że mimo to specjalnie kupiłem ostatnie bilety bezpośrednio u TAP, by uniknąć ew. problemów i jak się okazało, linia ma mnie w każdej sytuacji głęboko gdzieś, nie odpisuje i nie są w ogóle pro pasażer ;)
Jasne, że zależy to od wielu czynników i kupowanie u linii jest z reguły dużo bezpieczniejsze, ale jak widać nie ma reguły. Dlatego przy sporych różnicach cenowych dalej będę kupował od OTA, przy mniejszych pewnie od linii.
Sorry za mały OT

Relacja Brunei, Singapur, Malezja
 Profil Relacje PM off  

#114 PostWysłany: 11 Lut 2021 12:09 

Loty: 126
Kilometry: 313 278
srebrny
Dwa pytania:
1) Czy komukolwiek udało się zmienić miasto wylotu na inne? (przy wczesniejszych zmianiach w rezerwacji ze strony TAP)
2) Czy na LGW jest obecnie możliwość tranzytu, również całonocnego bez testów czy innych obostrzeń? (nie mogę znaleźć takiego info w wątku o UK)

Mam termin na majówkę i w sumie bym przesunął nawet na początek kwietnia chętnie ale ten Londyn się nie uśmiecha obecnie :/

#115 PostWysłany: 11 Lut 2021 13:03 

srebrny
Probowalem 3x odbilem sie od 10 agentow i tylko zmiana lotniska z lgw na lhr, z czego na to tez musieli mnie pare razy przekierowywac bo nikt nie potrafil tego zrobic
 Profil Relacje PM off
nick lubi ten post.

#116 PostWysłany: 11 Lut 2021 19:29 
Awatar użytkownika

Loty: 199
Kilometry: 437 093
Sam lecę przez LHR w połowie kwietnia i mam nadzieję że do tego czasu wyjaśni się kwestia tranzytu.

Poniżej info które znalazłem na oficjalnej stronie Heathrow:

From 18 January 2021, all international arrivals, will be required to present a negative COVID-19 test taken no earlier than 3 days before departing for England, this applies to passengers transiting the UK.

Arriving and departing on the same day:
If you have a boarding pass issued for your onward journey, you will be able to stay airside during your connection. This means that when you arrive into Heathrow, you will not need to pass through immigration or customs and can follow the purple signs for connections and make your way to the departing gate once it opens.

Flights are on separate tickets
You will be required to pass through Immigration and customs, collect your luggage and then check back in for your onward flight.
Please ensure you have the correct passport or visa to enter the UK and that you have filled out the contact form on the UK Government website before you arrive.

Connection on a different day
You will be asked to self isolate for the time you are in the UK in accordance with local restrictions. Passengers will be able to leave their self-isolation address to return directly to Heathrow to take their connecting flight.
Please ensure you have the correct passport or visa to enter the UK and that you have filled out the contact form on the UK Government website before you arrive.

Niestety, na stronach rządowych nie znalazłem nic na temat tranzytu...
Cubero4 lubi ten post.
Cubero4 uważa post za pomocny.

#117 PostWysłany: 11 Lut 2021 19:47 

srebrny
Niezaleznie od ograniczeń w UK w Portugalii obowiązuje obecnie zakaz lotów z UK. Na razie został przedłużony do 2.03, ale bardzo prawdopodobne że zostanie przedłużony. ZTCP Wielka Brytania też wprowadziła własny zakaz lotów z Portugali.
wiktordth uważa post za pomocny.

#118 PostWysłany: 11 Lut 2021 20:29 

semizkum napisał(a):
Dwa pytania:
1) Czy komukolwiek udało się zmienić miasto wylotu na inne? (przy wczesniejszych zmianiach w rezerwacji ze strony TAP)
2) Czy na LGW jest obecnie możliwość tranzytu, również całonocnego bez testów czy innych obostrzeń? (nie mogę znaleźć takiego info w wątku o UK)

Mam termin na majówkę i w sumie bym przesunął nawet na początek kwietnia chętnie ale ten Londyn się nie uśmiecha obecnie :/

Tak.Ja zmieniłem
 Profil Relacje PM off
semizkum lubi ten post.
semizkum uważa post za pomocny.

#119 PostWysłany: 12 Lut 2021 19:10 
Awatar użytkownika

złoty
@pompa

Z czego na co zmieniles? Czy wartosc taryfy byla rozna?

#120 PostWysłany: 12 Lut 2021 21:46 

Zmieniłem z Amsterdamu na Frankfurt.Ceny były podobne
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 291 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 15  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość