Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Szczawnica
#1 PostWysłany: 08 Cze 2016 21:36 
Awatar użytkownika

Loty: 132
Kilometry: 197 216
niebieski
Na północ od Szczawnicy, już poza miastem znajduje się zajazd Czarda. Jest on świetnie położony obok wodospadu Zaskalnik, przy niebieskim szlaku prowadzącym na Przehybę. Można tam też dojechać "ciuchcią na kołach" ze Szczawnicy (startuje ona z placu Dietla oraz przejeżdża przez centrum) w cenie 7 zł od osoby. W tym zajeździe mają świetne jedzenie, w solidnych porcjach i cenach bardziej, niż zachęcających. Osobiście polecam danie dziczyzna z żurawiną, gdyż składa się ono z dwóch dużych kawałków pieczeni z łani podanych z domowa konfiturą żurawinową (nie ma ona nic wspólnego ze sklepową żurawiną do mięs) oraz ogórkiem małosolnym i ziemniakami. A ta uczta kosztuje tylko 26 zł. Próbowałam tam też kwaśnicy (6 zł) i pieczonego ziemniaka (chyba 5 zł). Przyjaciółka zdecydowała się na placek po hajducku (niecałe 20 zł) i też była bardzo zadowolona. Reszta towarzystwa podobnie jak ja wybrała dziczyznę. Z innych dań to mają kilka wariantów na serwowanie baraniny (ok. 20-25 zł), a z przekąsek to oscypki grillowane z żurawiną. A do picia znajdzie się i jakieś piwo i herbatka z prądem i sam prąd oczywiście też :lol:
http://czarda.com

W samej Szczawnicy warto też iść do restauracji Koci Zamek, chociaż tam to bardziej ze względu na wystrój wnętrz. Moim zdaniem jest to idealne miejsce na kolację z dziećmi, które w żaden sposób n ie mogą się tam nudzić. Są tam i najróżniejsze tropikalne rośliny, dwie malutkie sadzawki z karpiami koi i żółwiami, jakieś klatki dla ptaków (chociaż te akurat były puste), ponadto w licznych malutkich salach są figurki kotów i stare sprzęty gospodarskie. Jedzenie jest dobre, ale ceny trochę wyższe np. za kwaśnicę płaciłam 9 zł.

Byłam też w restauracji Pod kolejką (obok dolnej stacji kolejki linowej na Palenicę. Jedzenie było dobre i świeże, bo przewijało się przez nią mnóstwo gości. Co niestety odbijało się nieco na jakości obsługi. U nas najpierw pani kelnerka pomyliła moje zamówienie, a potem pomieszała zamówione rzeczy na rachunkach. Za danie z baraniny zapłaciłam ok 25 zł. Było ono fajnie doprawione, ale samo mięso było dość twarde :?

A i kompletnie odradzam piwo Szczawnickie, gdyż ono tylko udaje produkt lokalny, a jest zrobione w jakimś przemysłowym browarze - nawet nie ma podanej informacji w jakim, więc reklamacje można słać na Berdyszów :evil: .

Zaś ze słodkich rzeczy to polecam spróbować Bloku Kamiańskiego - to taki lokalny mleczno-miodowy batonik aromatyzowany smakami owocowymi albo orzechowymi. To też tylko udaje zdrową alternatywę dla batonów czekoladowych, ale jak ktoś lubi chałwę to prawdopodobnie mu to posmakuje :?:
 Profil Relacje PM off
cccc lubi ten post.

🔥Weekend i loty w świetnych godzinach ✈️ City break w Atenach z 4⭐ hotelem w centrum za 699 PLN 😍 🔥Weekend i loty w świetnych godzinach ✈️ City break w Atenach z 4⭐ hotelem w centrum za 699 PLN 😍
🌴 Słońce, plaża i relaks ☀️Tydzień na Zakintos w 4* hotelu z wyżywieniem za 2311 PLN ✈️🇬🇷 🌴 Słońce, plaża i relaks ☀️Tydzień na Zakintos w 4* hotelu z wyżywieniem za 2311 PLN ✈️🇬🇷
 Temat postu: Re: Szczawnica
#2 PostWysłany: 09 Cze 2016 23:43 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Dzieki za informacje, narobilas mi smaku. ;).
Przejezdzalem kiedys i nie wiedzialem, ze tam takie dobre jedzonko. Uwielbiam dziczyzne i baraninke. Powiem szczerze, "kwasnicy" to nawet jeszcze nie jadlem.

Pozdrawiam.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
Cicha_Woda lubi ten post.

#3 PostWysłany: 09 Cze 2016 23:51 

Cicha_Woda napisał(a):
A i kompletnie odradzam piwo Szczawnickie, gdyż ono tylko udaje produkt lokalny, a jest zrobione w jakimś przemysłowym browarze - nawet nie ma podanej informacji w jakim

Piwo produkuje jakiś browar na Pomorzu, więc faktycznie, lokalne jak diabli :D
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 10 Cze 2016 08:27 
Awatar użytkownika

Loty: 132
Kilometry: 197 216
niebieski
Według tego co mówił miejscowy taksówkarz to do tej restauracji Czarda ludzie specjalnie przyjeżdżają nawet z Krakowa. Spędzają tam cały dzień chodząc po górach albo opalając się nad potokiem i wieczorem wracają. Sama w ostatni długi weekend widziałam tam kilka osób na leżakach, więc informacja od taksówkarza wydaje się wiarygodna :) . A koszt dojazdu taksówką ze Szczawnicy to ok. 20 zł, więc przy kilku osobach wyjdzie to nawet taniej niż dojazd "ciuchcią".
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 10 Cze 2016 10:00 

Przy okazji pobytu w Szczawnicy warto odwiedzić pobliskie Jaworki [ostatnia wieś na zachód zamieszkana przez Łemków] i Muzyczną Owczarnię. Nie ma co opisywać. Trzeba zobaczyć. Zawsze przy okazji pobytu w tej okolicy tam zaglądamy.

http://www.muzycznaowczarnia.pl/
 PM off
Mlody lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość