Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Gdyby ktos mial problem z edytowaniem swojej rezerwacji na stronie Saudia w zwiazku z tym ze nalezy podac kod z SMS, to rozwiazaniem jest zalogowanie na na stronie https://wwws.airfrance.us/trip na ktorej mozna wyedytowac swoj numer telefonu/maila i na drugi dzien juz sms ze strony Saudia dochodzi normalnie.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 447 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 23  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 22 Gru 2022 15:29 

Salonik działa 24/7.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Weekendowe polowanie na zorzę🌌🌠❄️ Wycieczka na Islandię za 779 PLN 😍✈️🛌 Weekendowe polowanie na zorzę🌌🌠❄️ Wycieczka na Islandię za 779 PLN 😍✈️🛌
Indie w supercenie 🔥🌶 Loty z bagażem do Mumbaju od 1473 PLN ✈️ Indie w supercenie 🔥🌶 Loty z bagażem do Mumbaju od 1473 PLN ✈️
#82 PostWysłany: 22 Gru 2022 16:26 

Loty: 238
Kilometry: 450 739
niebieski
Ja bym tu wolał przeczytać informacje jak podchodzą do zmian w rozkładach albo czy istnieje możliwość licytacji miejsca w biznesie, te informacje o salonikach/wizach to wystarczy stronę lotniska odpalić.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#83 PostWysłany: 22 Gru 2022 16:39 

Możliwość licytacji miejsca w biznesie istnieje - wystarczy stronę przewoźnika otworzyć.
A co do zmian to nie wiem, miałem z Saudią do czynienia raptem 2 razy i ani razu żaden segment "nie drgnął" nawet o 5 minut.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#84 PostWysłany: 22 Gru 2022 16:54 
Awatar użytkownika

HON fly4free
polansze napisał(a):
Robaku napisał(a):
A szybkie pytanko czy Saudia ma jakieś propozycje na długie przesiadki powyzej 6-7 h jak Turkish, zwiedzanie miasta, hotel, noclegowania, openbar - cokolwiek!?

Nie bardzo. Teoretycznie można wyskoczyć na miasto, ale mając na względzie koszt wizy (+/- 150 USD) to raczej średni interes za 3-4 h. Jeśli pytasz o JED to zostaje całkiem przyzwoity salonik, ewentualnie hotel tranzytowy żeby przyciąć komara.

Cena wizy jest 6x mniejsza niż podajesz - wiza tranzytowa kosztuje 25 USD. Nie jest to jakaś wielka kwota jak się ma 8-10h przesiadki to można wyskoczyć, 3 czy 4 h w RUH to do miasta nie zdążysz dojechać...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#85 PostWysłany: 23 Gru 2022 00:43 

Loty: 105
Kilometry: 231 322
Jak z zmiana miast u nich? Próbował ktoś kiedyś? Udało mi się wyrwać tanie bilety z Paryża i się zastanawiam czy się uda zmienić na chociaż powrót do UK. Kupiłem przez OTA, więc raczej cudów się nie spodziewam
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 23 Gru 2022 08:22 

Czy ktoś ma doświadczenie jak to się odbywa, sytuacja tak:
kupiłem bilety Vienna - Jeddah -Bangkok - Jeddah - Frankfurt, teraz linie wrzuciły przylot z Bangkoku do Riyadh i z Riyadh do Jeddah (to widzę u pośrednika - rozumiem że będę musiał kupić wizę na pierwszym czy na drugim lotnisku przy przesiadce?). W Saudii natomiast nie widzę lotu pomiędzy Riyadh do Jeddah. I tu kolejne pytania, ten lot jest (ktoś tak leciał?) i czy z BKK to tylko międzylądowanie na dotankowanie? Czy w ogóle nie mam biletu na loty pomiędzy Riyadh a Jeddah. Wszystko kupowane było u pośrednika na jednej rezerwacji.
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 23 Gru 2022 09:31 

Sprawdź numer lotu - jeśli BKK-RUH i RUH-JED mają ten sam numer to w RUH nie będziesz wychodzić z samolotu. Miałem tak kilka lat temu na locie MAA-JED, strona Saudii też wtedy nie pokazywała, że samolot po drodze kuca w RUH.
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 23 Gru 2022 16:20 

Numery inne, ale jeszcze bardziej zastanawia mnie czemu na stronie Saudii nie widzę lotu RUH - JED
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 23 Gru 2022 16:25 

HON fly4free
@pajacyk: jeśli masz krajówkę (RUH-JED) dodaną do rezerwacji (na osobnym numerze), to o ile nic się nie zmieniło, sprawa się mocno komplikuje, bo wyłączony jest wtedy transfer bezwizowy w AS.
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 23 Gru 2022 16:27 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

https://www.flightradar24.com/data/flights/sv846

Ten sam samolot leci z JED do RUH i potem do BKK. IMO nie powinna być potrzebna wiza, ale lepiej napisać do SV.
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 27 Gru 2022 13:23 

Dzięki @Zeus, tyle że problemy zaczynają się na powrocie
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 27 Gru 2022 13:26 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

A jest to sv847? Tak samo, samolot robi BKK-RUH i potem RUH-JED. IMO nie powinno być problemu z tym
 Profil Relacje PM off
Kacper Szymanski uważa post za pomocny.

#93 PostWysłany: 27 Gru 2022 18:50 

Loty: 66
Kilometry: 131 220
Leciałem przed świetami BKK-RUH-FRA
Samolot leci do RUH 787-10, ale cześć pasażerów zostaje na pokładzie bo samolot leci dalej do JED.
Elegancko wysiadłem w RUD przy wyjsiadaniu zapytali gdzie lecę to powiedziałem, ze do FRA i mam tu przesiadkę zero problemu.

Na lotniskach w JED i RUH jest ponowna kontrola bezpieczeństwa z podręcznym bagażem.
Na locie z BKK do RUH w rekawie prześwietlali wszystkich lizakiem i sprawdzali bagaż podręczny. Na pytanie dlaczego otrzymałem odpowiedz „dla bezpieczeństwa”

Ogólnie serwis ok. Punktualność ok. Nic tylko latać. Często maja super ceny do Azji za 1,5k
 Profil Relacje PM off
travellista lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#94 PostWysłany: 02 Sty 2023 06:12 
Awatar użytkownika

srebrny
Jak ktoś leci w najbliższym czasie Saudią to polecam zabranie z domu słuchawek, bo notorycznie na ich lotach słuchawek mają tyle co alkoholu, czyli zero. Poza tym linia spoko.
(Ew. jak ktoś leci z dzieciakami, to czasami w zestawie amenity kit można znaleźć słuchawki).
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
travellista uważa post za pomocny.

#95 PostWysłany: 09 Sty 2023 08:54 
Awatar użytkownika

srebrny
Dla potomnych zostawiam kilka uwag o Saudia:
- leciałem BKK-JED-FRA. Na odcinku JED-FRA był overbooking więc już przy odprawie online przed lotem z BKK dostałem info o byciu waitlist na odcinku JED-FRA. Nawet boarding passów na BKK-JED nie dostałem, tylko informacja że w BKK zgłosić się na check-in
- w BKK na check-in babeczka 30minut nie wiedziała co zrobić, wydała jedynie boarding pass na BKK-JED i powiedziała, że boarding passy na JED-FRA dostaniemy na gate w BKK. Na check-in w BKK straszna kolejka - tylko dwa okienka otwarte, a ludzi masa.
- na gate w BKK mówią, że nie mogą wygenerować dla nas boarding passów na JED-FRA i mamy się o nie prosić w JED. Ogólnie nieciekawa sytuacja (obawa o utknięcie w Arabii Saudyjskiej i zmarnowanie dalszych biletów w LO z FRA do WAW)
- w JED sprint do transfer desk, bo okazało się, że nie jesteśmy jedynymi którzy mają ten problem. SV podstawiło A320 zamiast B787 na lot JED-FRA, więc dużo osób było na waitlist.
- w transfer desk w JED dostajemy boarding passy i tu niespodzianka: 2 osoby (z czterech) dostają up do biznesu. w A320 w biznesie SV ma flat-bedy (!). Miło
- z racji up'a do biznes idziemy do saloniku Alfursan. Zdecydowanie inna jakość niż w Welcome Lounge które w JED jest na PP.
- oczywiście wszędzie jest "dry" tj. brak alko.

- w drodze z BKK do JED jest technical stop w RUH. Oczywiście nie wychodzi się z bombolotu. Koło 1h na ziemii. Zmarnowany czas, ale trudno - jest tanio.
- Żadnych wiz w takim przypadku w jedną czy drugą stronę nie trzeba, ani w RUH, ani w JED, ponieważ wszędzie nie wychodzi się poza airside.
- ogólnie samoloty wypełnione pod korek. LF niemal 100%.
- losowość w tym co na pokładzie: raz dostaje się cały amenity kit (skarpetki, zatyczki, szczoteczka/pasta, zasłona na oczy) również w eco, a czasami zupełny brak. Na niektórych lotach brak słuchawek (o czym pisałem wcześniej). Nie wszędzie koce i poduszki.

Jeszcze jedna uwaga: pierwotnie miałem lecieć na powrocie z BKK przez RUH do FRA, ale była zmiana rozkładu i wyszło BKK-RUH(technical stop)-JED-FRA. Być może przez to te problemy z overbookingiem i LF=100%

Sorry za chaos w piśmie, ale nie mam zbyt wiele czasu żeby pisać, a kilka osób mnie pytało o te kwestie, więc postanowiłem na szybko choć tu napisać zbiorczo. Jak macie jakieś pytania to napiszcie - odpowiem później.
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

#96 PostWysłany: 11 Sty 2023 21:09 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
platynowy
Zakładam konto Alfursan i opcjonalnie do wpisania jest ref. Prawdopodobnie wpadają jakieś punkty, ale nie znalazłem nic konkretnego. W każdym razie zawsze lepiej wpisać coś niż nic, więc jeśli ktoś ma ochotę to PW. :)

Edyta: nieaktualne

#97 PostWysłany: 18 Sty 2023 16:17 

Hej, w kwietniu lece pierwszy raz z Saudia z Dubaju przez jedd do BKK i mam pytanie czy odprawa online jest dostepna tylko 48h przed odlotem? i czy trzeba ją robić, czy mozna sie odprawic bezposrednio na lotnisku przy nadawaniu bagażu?
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 21 Sty 2023 11:57 

niebieski
Mieszają nieźle w rozkładzie - miałem loty VIE-MNL 1-14.10.2023, oba anulowane, żadnej informacji od linii, dopiero jak w rezerwację wszedłem. Proponują 3-17.10.2023, co mi średnio pasuje, jest niby przycisk do szukania innych alternatyw online, ale wyskakuje błąd (po pozytywnej weryfikacji sms/email). Pozostaje infolinia czy da się to jakoś obejść?
 Profil Relacje PM off
MarcinH lubi ten post.
benedetti uważa post za pomocny.

#99 PostWysłany: 21 Sty 2023 12:51 
Awatar użytkownika

niebieski
Kupowałeś przez ota?
Spróbuj zmienić swój nr tel. Mi saudia nie pozwoliła, ale zalogowałem się swoją rezerwacją do air france, zmieniłem tam swój nr tel, po czym na stronie saudi sms zaczęły przychodzić i mogę zarządzać rezerwacją
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#100 PostWysłany: 21 Sty 2023 13:01 

niebieski
Kupowałem na stronie na szczęście.
SMSy i maile dochodzą, ale potem wyskakuje błąd
ERROR

An unexpected error occured, please start over.
java.lang.NumberFormatException: null

Edit: udało się zalogować na telefonie, ale przy polu "modify flight" i tak jest komunikat, że kontakt jedynie przez call center.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 447 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 23  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości