Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Gdyby ktos mial problem z edytowaniem swojej rezerwacji na stronie Saudia w zwiazku z tym ze nalezy podac kod z SMS, to rozwiazaniem jest zalogowanie na na stronie https://wwws.airfrance.us/trip na ktorej mozna wyedytowac swoj numer telefonu/maila i na drugi dzien juz sms ze strony Saudia dochodzi normalnie.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 447 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Następna
Autor Wiadomość
#381 PostWysłany: 26 Lut 2024 16:04 

Nie bardzo rozumiem. Niektórzy prezentują iście infantylne podejście. Zamkniesz oczy i problemu nie ma? Dzwoniłem nie z nudów, czy innych natręctw, tylko chciałem potwierdzić swój lot oraz ewentualni zmienić terminy. Chcę już bookować loty wewnętrze i hotele bez ryzyka poniesienia strat finansowych. Chyba, że wy tak wszystko z partyzanta.
 Profil Relacje PM off  

City break w Kraju Basków 🇪🇸🏙️ Bilbao okołoweekendowo za 789 PLN 😎 City break w Kraju Basków 🇪🇸🏙️ Bilbao okołoweekendowo za 789 PLN 😎
🔥🚨 Warto 🚨🔥 Loty od 65 PLN w jedną stronę 😍 Grecja, Hiszpania, Albania, Włochy i Chorwacja ✈️ 🔥🚨 Warto 🚨🔥 Loty od 65 PLN w jedną stronę 😍 Grecja, Hiszpania, Albania, Włochy i Chorwacja ✈️
#382 PostWysłany: 26 Lut 2024 17:41 

Forum chyba polega na tym, iż dzielimy się doświadczeniami. Osobiście pytajac o kwestie Saudi i lotu do Seulu jasno wskazałem że nie robiłem w tej sprawie nic. Jest jeszcze pół roku. Pytam tych, którzy mają jakieś doświadczenia praktyczne.
Dla mnie sam Seul i kontynentalna Korea jest na tyle egzotyczna że nigdzie się z tamtąd nie ruszam. :)
 Profil Relacje PM off  

#383 PostWysłany: 26 Lut 2024 19:38 

HON fly4free
@AndrzejDMG123, błagam: "stamtąd".
 Profil Relacje PM off
jobi lubi ten post.

#384 PostWysłany: 26 Lut 2024 20:38 
Awatar użytkownika

złoty
@AndrzejDMG123, a czym się z innymi podzieliłes ?
 Profil Relacje PM off  

#385 PostWysłany: 26 Lut 2024 22:56 

HON fly4free
Jakub Chojnacki napisał(a):
Nie bardzo rozumiem. Niektórzy prezentują iście infantylne podejście. Zamkniesz oczy i problemu nie ma? Dzwoniłem nie z nudów, czy innych natręctw, tylko chciałem potwierdzić swój lot oraz ewentualni zmienić terminy. Chcę już bookować loty wewnętrze i hotele bez ryzyka poniesienia strat finansowych. Chyba, że wy tak wszystko z partyzanta.

Era konieczności potwierdzania lotów minęła wraz z upowszechnieniem się etixów, a to na szeroką skalę nastąpiło mniej więcej w latach 2000. Dziś już nawet w przysłowiowej Afryce nie trzeba nic potwierdzać mając wystawiony bilet. Oczywiście możesz dzwonić co dwa dni - nikt Ci tego nie zabroni - i zawracać gitarę konsultantom w Ammanie pytając czy aby na bank, ale tak na 120% masz ten bilet, tylko po co? Mam wrażenie, że jednak niektórzy muszą trochę dorosnąć do latania na inne kontynenty.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#386 PostWysłany: 27 Lut 2024 08:08 

Widocznie niektórzy nie dorośli do czytania ze zrozumieniem. Mam 5 osobową rodzinę i pojawiła się potrzeba zmiany terminu. Niestety, mimo iż mamy XXI wiek, żaden konsultant nie domyślił się ani nie zdobył tej informacji za pośrednictwem chipa ze szczepionki. Musiałem kurcze zadzwonić. Ty się chyba boisz, że jak zadzwoniłem to teraz Saudi skasuje wszystkim loty. Zachowaj zimną krew. Najwyżej będzie na mnie.
 Profil Relacje PM off  

#387 PostWysłany: 27 Lut 2024 08:21 

niebieski
@Jakub Chojnacki ale koledzy powyżej mają rację. Poza tym podczas pierwszej zmiany informowali, że przysługuje tylko jedna darmowa zmiana lub zwrot pieniędzy.

Aby było merytorycznie bez złośliwości to w błędach cenowych mogą odwołać do samego dnia lotu więc jeśli chcesz ogarnąć ewentualne loty w samej Korei to wykup ubezpieczenie od rezygnacji.
ubezpieczenie-od-kosztow-rezygnacji-z-biletu-lot-rejsowy,15,69910
Zeus lubi ten post.

#388 PostWysłany: 27 Lut 2024 09:55 

niebieski
nie tłumaczcie itd. "ten typ" nie zrozumie.. ma racje i już
szkoda zaśmiecać wątek...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#389 PostWysłany: 04 Mar 2024 09:41 

Loty: 105
Kilometry: 231 322
Ktos wie jakie są opłaty za anulowanie lotu powrotnego, miałem multi-city, na logikę póki co wykonałem ten tańszy odcinek, bilet eko, taryfa Q, na aplikacji i w mailu nie mam informacji odnośnie opłat.

Dzwoniłem to nie potrafili w stanie powiedzieć ile dostanę, dostałem maila, szybką odpowiedź ale nie jest mi w stanie gościu powiedzieć jakie są opłaty i ile zwrócą, dowiem się dopiero po tym jak zlecę anulację :roll:

Mam bilet z jakarty do Europy, ale muszę się dostać do jakarty z Manili, a z Filipin do Europy jest prawie że taniej chińczykiem, aniżeli dostać się do CGK+wiza.
 Profil Relacje PM off  

#390 PostWysłany: 04 Mar 2024 13:02 

Jaki jest aktualny numer Whatsup na infolinie Saudi. Podane na ich stronie nie odbieraja Whatsup-a
 Profil Relacje PM off  

#391 PostWysłany: 04 Mar 2024 13:07 

Nigdy nie odbierali, bo to jest bot. Ale teraz tylko przez aplikację/stronę coś z botem można zrobić.

Ewentualnie przez Skype można dzwonić na amerykańskie numery.

I jest dedykowany temat dla saudii.
 Profil Relacje PM off  

#392 PostWysłany: 04 Mar 2024 13:33 

Czy masz namiary na te numery gdzie odbierze czlowiek?
 Profil Relacje PM off  

#393 PostWysłany: 04 Mar 2024 13:53 

https://www.saudia.com/loyalty-program/ ... contact-us
 Profil Relacje PM off  

#394 PostWysłany: 04 Mar 2024 15:41 

HON fly4free
@Limapur: nikt Ci nie wyliczy tu precyzyjnie, natomiast podatki i opłaty możesz w kalkulacji sprawdzić podobnego biletu - te generalnie się w niewielkim stopniu zmieniają. W przypadku zwrotu / niewykorzystania niektórych segmentów linia może też przekalkulować to co przeleciałeś wg stosownej taryfy więc to nie jest także dostajesz "połowę" bo połowa biletu itd.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#395 PostWysłany: 04 Mar 2024 16:18 

niebieski
tylko kilka doświadczeń z tą "wyjątkową" firmą:

Połowa zawartości mojego bagażu została skradziona w Dżuddzie. Facet z firmy handlerskiej w Wiedniu powiedział mi, że nie może nawet nic ze mną pisać, bo im zależy tylko na "uszkodzonym" bagażu. Kontakt z Saudią w ogóle nie pomógł, nikogo to nie obchodzi, narzekanie na Facebooku przyciągnęło tylko afrykańskich oszustów. Kiedy rozmawiałem o tym z pasażerami podczas następnej podróży, powiedziano mi, że „jest to publicznie wiadome, że to się zdarza i nierozsądne jest sprawdzanie jakiegokolwiek bagażu w Saudii”.

Wycieczka do DAR: ze skrzydła wyciekało paliwo, straż pożarna właśnie przepłukiwała je wężem, później szczęśliwie przeniesiono nas do innego samolotu.

Jeddach:
Alkohol: gdy ochrona jest pełna, nic ich nie obchodzi. Kiedy jest pusta, wąchają w dowolnej szklanej butelce, natomiast 2 litry rumu w plastikowej ich nie interesują. Ostatnio używałem szkła do napojów na pokładzie, 4 małe butelki (50/100 ml). Po drodze jedna butelka była pełna, więc gość za skanerem zadzwonił do kogoś, w międzyczasie wypiłem, przyszedł inny facet, zobaczył, że wszystko jest puste i problem rozwiązany.
Droga powrotna była bardziej dzika. Wszystkie moje butelki były puste, ale facet za skanerem zachował się jak małpa. Zaczął dosłownie wyrzucać moje rzeczy, z torby i z powrotem, a następnie po przyjeździe wyrzucił moją pustą plastikową butelkę przygotowaną na wodę i dał mi znak, żebym poszedł. Przez całą rozmowę nie użył ani jednego angielskiego słowa. Więc powiedziałem mu, że potrzebuję tej butelki na później, zaczął mi pokazywać, że pójdę do więzienia, zabrał portfel, paszport (znowu tak, jak wszystko leciało) i poszliśmy do jego szefa (prawdopodobnie). Szef powiedział mu, że kiedy są puste, nie ma problemu, ale ten kretyn wciąż mu coś mówił, więc powiedziałem mu, że nie złamałem żadnej zasady i chcę odzyskać moją pustą butelkę. Wylądowaliśmy w łazience (z kretynem) spłukując wodą butelki po alkoholu (nawet kazał mi używać mydła, na co odmówiłam), po czym ponownie odesłał mnie do kolejnej kolejki kontroli i nie zwrócił mi tej pustej butelki W każdym razie. Absolutny brak szacunku i wiek średni.

Przy okazji. na tym „światowej klasy lotnisku” nie ma wody pitnej, a kiedy idziesz do toalety, zawsze jest tam indyjska „dezhurnaya”, która monitoruje cię, czy sikasz prawidłowo.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________

just a few experiences with this "special" company:

Half of the contents of my luggage was stolen in Jeddah. The handling company guy in Vienna told me he cannot even write anything with me, as they only care about "damaged" baggage. Contacting Saudia did not help at all, no one cares, complaining on facebook only attracted African scammers. When I was speaking about it with passengers on the next trip, was told "this is publicly known, that it happens, and it's unwise to check in any luggage with Saudia".

Trip to DAR: fuel was leaking from the wing, fire department was just flushing it with a hose, we were luckily moved into another aircraft later.

Jeddah:
Alcohol: when the security is full, they don't care about anything. When it's empty, they sniff in any glass bottle while 2 liters of rum in the plastic one doesn't interest them. I was recently using glass for my onboard drinks, 4 tiny bottles (50/100ml). On the way there one bottle was full, so the guy behind the scanner called someone, I drunk it in the meantime, another guy came, saw all empty, and problem solved.
The way back was wilder. All my bottles were empty but the guy behind the scanner behaved like a monkey. He began literally throwing my stuff around, out of the bag and back, then he threw away my empty plastic bottle prepared for water on arrival, and signalised me to go. He haven't used a single English word during the whole interaction. So I told him I need that bottle for later, he began showing me that I'll go to jail, took my wallet, passport (again the way that everything was flying around), and we went to his boss (probably). The boss told him when they're empty, no problem, but that creep was still telling him something, so I told that boss I didn't break any rule and I want my empty bottle back. We ended up in the bathroom (with the creep) flushing the liquor bottles with water (he even told me to use soap, which I declined), then he sent me to another security queue again, and he did not return me that empty bottle anyway. Absolute disrespect and middle-age.

Btw. there is no drinking water in this "world class airport" and when you go to the toilet, there is always an Indian "dezhurnaya", monitoring you if you pee properly.
 Profil Relacje PM off
man4business lubi ten post.

#396 PostWysłany: 04 Mar 2024 17:06 

Loty: 107
Kilometry: 220 982
@czeskipepik: je mi velmi luto pocut ze si mal tolko zlych skusenosti inak ma ludia neprestanu prekvapovat - pride ti normalne skusat pasovat alkohol do muslimskej krainy a cudovat sa ze ho hledaju ? :D Jedna vec je ten stredny vek co tam maju, druhe je riskovanie pokuty, bicovania, vazenia alebo deportacii za 4 male flasky alkoholu po ceste. Kolko ludi tolko chuti ale asi nestoji to za to ;)

troszke offtopem ale ludzie nie przestana mnie zaskakiwac :) jedna sprawa, ze szkoda ze kolega wyzej mial tyle zlych doswiadczen z Saudią a druga, że dalej nie jestem w stanie zrozumieć jak można przemycać cztery małpki do Arabii Saudyjskiej... - za próbę przemytu alko do KSA grozi kara więzienia, chłosty, mandatu ale i co mysle najbardziej prawdopodobne - deportacja i tym samym sposobem zmarnowany urlop. Niech kazdy zdecyduje czy warto ale dziwi mnie oburzenie, że ktoś to tam sprawdza. Zasady sa jasne, a ze bzdurne to juz zupelnie inny temat

A zeby nie bylo samego offtopu, no to powiem ze dla mnie lotnisko w Jeddah bylo jak najbardziej OK, przesiadka bez problemu, mozna tanio zjesc w restauracji Al Baik, jak za cene to i jakosc w trakcie podrozy byla calkiem zadowalajaca ;) sporo stref dla palacych, dla mnie przy dwoch przesiadkach 4h i 7h calkiem w porzadku lotnisko. Sam przelot tez w porzadku, jedzenie znosne. Gdybym mial jeszcze raz leciec SV to przy odpowiedniej cenie biletow bym sie nie zastanawial (lecialem CDG-BKK-VIE)
 Profil Relacje PM off  

#397 PostWysłany: 04 Mar 2024 17:12 

Loty: 64
Kilometry: 111 587
niebieski
Właśnie przez takie osoby jak @czeskipepik, które przemycają alkohol w czym się tylko da, potem normalni pasażerowie są trzepani przed wejściem do samolotu. Nie rozumiem co to za problem, zaakceptować tego, że jakiś kraj nie zezwala na coś, bez względu na to czy to przez religie czy nie. Zapewne te puste butelki śmierdziały alkoholem, być może Ty również byłeś pod wpływem i się dziwisz że tak Cie traktują. Co do szacunku to widać wyraźnie, że to Ty nie miałeś dla ich kultury/religii/prawa(wybierz dowolnie) a sam o jego braku z ich strony piszesz. Skoro Ty nie szanujesz ich w bezczelny sposób to karma wróciła. Leciałem z Saudia kilka raz i żadnych problemów nie miałem ani nikt kto był pasażerem tych lotów.

#398 PostWysłany: 04 Mar 2024 17:14 

A ja się podzielę pozytywną relacja z tą linią lotniczą - lot vie - Jed w połowie pusty, na 5 osobową rodzinę 3 rzędy po 3 osoby wolne - każdy miał tyle miejsca ile chciał, lot Jed- Bkk zapełniony ponad 90%, wygodnie bez problemów, 7 h przeleciało przyjemnie, rozrywka pokładowa w porządku kilka języków do wyboru - polskiego brak, jedzenie 4/5, oczywiście bez alkoholu, dzieci na obu lotach dostały plecaki minionkowe z drobiazgami, jakieś gry memory, kable do ładowania telefonu, brelok i karty. Loty powrotne też bez przygód jedynie dłuższe.
Lotnisko w Jeddach duże, przestronne, problem jedynie z toaletami gdzie były kolejki a w każdej toalecie po 3 kabiny, w większości zalane wodą z węży bidetowych, jak się dobrze poszukało to można było znaleźć toalety wogole nieużywane przez pasażerów. Na lotnisku bankomaty z możliwością wypłaty dolarów euro i funtów. Oferta gastronomiczna na lotnisku słaba, z 3 knajpy + mc. W skali 10 stopniowej dla mnie 7,5-8
 Profil Relacje PM off  

#399 PostWysłany: 04 Mar 2024 17:19 

HON fly4free
Jak się nie da żyć bez alkoholu i trzeba go aż w SV przemycać i to jest główny problem podróżniczy to może czas na ... terapię?
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#400 PostWysłany: 04 Mar 2024 18:45 

niebieski
istenpl napisał(a):
@czeskipepik: je mi velmi luto pocut ze si mal tolko zlych skusenosti inak ma ludia neprestanu prekvapovat - pride ti normalne skusat pasovat alkohol do muslimskej krainy a cudovat sa ze ho hledaju ? :D Jedna vec je ten stredny vek co tam maju, druhe je riskovanie pokuty, bicovania, vazenia alebo deportacii za 4 male flasky alkoholu po ceste. Kolko ludi tolko chuti ale asi nestoji to za to ;)

troszke offtopem ale ludzie nie przestana mnie zaskakiwac :) jedna sprawa, ze szkoda ze kolega wyzej mial tyle zlych doswiadczen z Saudią a druga, że dalej nie jestem w stanie zrozumieć jak można przemycać cztery małpki do Arabii Saudyjskiej... - za próbę przemytu alko do KSA grozi kara więzienia, chłosty, mandatu ale i co mysle najbardziej prawdopodobne - deportacja i tym samym sposobem zmarnowany urlop. Niech kazdy zdecyduje czy warto ale dziwi mnie oburzenie, że ktoś to tam sprawdza. Zasady sa jasne, a ze bzdurne to juz zupelnie inny temat

czy rozumiesz, że problem nie leży w alkoholu (w plastiku możesz wziąć tyle, ile chcesz), ale w pustych butelkach, które i tak nie zostały w ogóle przemycone do KSA? To jest „kontrola bezpieczeństwa” tranzytowa, przez którą przechodzą wszyscy pasażerowie tranzytowi.

do you understand there was no problem with alcohol (you can take as much as you want in plastic) but with empty tiny bottles, which were not being smuggled into KSA at all? This is transit "security check" all transit passengers go through.

"Jak się nie da żyć bez alkoholu"
"być może Ty również byłeś pod wpływem"
"i to jest główny problem podróżniczy"

do wszystkich szybkich sędziów:
mój ostatni drink był około tydzień wcześniej, kiedy to się stało, po prostu przenosiłem puste butelki
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 447 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] oraz 5 gości