Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 498 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 25  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Rzym - Muzea
#41 PostWysłany: 12 Lis 2012 00:50 

Loty: 140
Kilometry: 236 052
niebieski
miszti napisał(a):
correos napisał(a):
wybieram sie w srode do rzymu.
chce pokazac rodzince muzea watykanskie, nie zabukowalem w necie biletow wstepu.
jakiej moge sie spodziewac kolejki do kasy ?

Ogromnej. 29 października byłem w Watykanie i kolejka zakręcała wokół muru. Ogromną radością było ominięcie całej kolejki i przejście przez bramki w przeciągu 5 minut.

Radzę nie wybierać się do Watykanu z samego rana. Z muzeów wychodziliśmy około 14-15 i kolejki nie było praktycznie żadnej. A rano (przed 9) - naprawdę ogrom ludzi czekał na możliwość wejścia.

ja byłem 3 września i naprawdę szybko jakieś półgodzinki.
 Profil Relacje PM off  

Zobacz Park Narodowy Krugera 🦒🐘 Tanie loty do RPA od 1756 PLN 🔥 Zobacz Park Narodowy Krugera 🦒🐘 Tanie loty do RPA od 1756 PLN 🔥
Tanio 🚨 Loty na Maltę z Warszawy i Katowic za 170 PLN 🔥 Tanio 🚨 Loty na Maltę z Warszawy i Katowic za 170 PLN 🔥
#42 PostWysłany: 12 Lis 2012 10:21 

Jakie muzea oprócz Watykańskich polecacie w Rzymie jako obowiązkowe do odwiedzenia?

Zastanawiam się również nad termami Dioklecjana lub Karakali, czy możecie coś o nich powiedzieć, podzielić się waszą opinia czy warto ?

Pozdrawiam,

#43 PostWysłany: 12 Lis 2012 10:45 

Byłam w termach Karakalli i są warte odwiedzenia, ich monumentalność robi wrażenie, poza tym są tam wspaniałe mozaiki.
Dla mnie obowiązkowe są katakumby św. Kaliksta, w cenie biletu przewodnik po polsku, a wrażenia niezapomniane.

#44 PostWysłany: 18 Lis 2012 11:32 

czy w ostatnią niedzielę miesiąca gdy muzea watykańskie są za darmo jest możliwość zobaczenia również ogrodów watykańskich?
Czy one również są udostępnione za darmo?

#45 PostWysłany: 18 Lis 2012 14:54 

"Ogrody można zwiedzać, ale jedynie w grupach z przewodnikiem watykańskim. Bilety można nabyć jedynie on line na stronie Muzeów Watykańskich: zwyczajny 31 euro (zawiera wstęp do Muzeów, Kaplicy Sykstyńskiej i ogrodów), ulgowy 25 euro (warunki udzielenia ulgi). Rezerwacje biletów dla grup należy dokonać faxem (+39 0669885100) nie wcześniej niż na 2 miesiące i nie później niż na 2 tygodnie przed planowaną wizytą. W odpowiedzi otrzymuje się potwierdzenie zamówienia biletów, z którym należy stawić się w dniu wycieczki w okienku “visite guidate” nie później niż 15 minut przed rozpoczęciem zwiedzania. W przypadku braku potwierdzonej rezerwacji, nie ma możliwości wykupienia biletu."

http://www.rzym.it/watykan/#ogrody

Jeśli jest obowiązek przewodnika to raczej nie ma darmowego wstępu.

#46 PostWysłany: 18 Lis 2012 15:20 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Muzeum Watykanskie

w czwartek 15/11/2012 godz 10.00 - zero kolejki do wejscia

Nie wiem nawet kiedy zostawilem tam zwiedzajac 3 godziny
Moim zdaniem naprawde warto - polecam

wejsciowka 15 euro
depozyt plecak kurtka etc - free
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 11 Lut 2013 22:16 

Nie chcę zakładać nowego tematu więc odgrzewam kotleta.

Wybieram się do Muzeów Watykańskich będąc w Rzymie, na stronie widnieje zapis uprawniający do zakupu ulgowego biletu po okazaniu legitymacji ISIC lub "student identity document". Pytanie jakie mogą mieć podstawy odmówić mi wejścia w ulgowej cenie na naszą zieloną legitymację studencką?

Bo rozumiem, że "student identity document" to właśnie legitka polskiej uczelni?

Czy to jest loteria czy w razie czego mogę im np. pokazać ten zapis na stronie?

PS. czy na początku marca są duże kolejki czy to też jest loteria?

#48 PostWysłany: 12 Lut 2013 09:52 

niebieski
Shadow napisał(a):
Bo rozumiem, że "student identity document" to właśnie legitka polskiej uczelni?

Nam w ogóle nie sprawdzili legitymacji (chociaż specjalnie wyrabialiśmy ISIC). Ktoś na poprzednich stronach pisał, że bez problemu uznali im zniżkę z polską legitymacją, a jednemu z jego kolegów zaakceptowali nawet starą - papierową legitymację.

Jak trafisz na formalistę, to może być tak, jak wszędzie. Ale chyba nie powinno być żadnych problemów :)
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 18 Sie 2013 23:41 
Awatar użytkownika

Loty: 27
Kilometry: 59 235
niebieski
Kupiłem bilet online do Muzeów Watykańskich + Kaplica Sykstyńska.
Bilet za 20 Euro (http://biglietteriamusei.vatican.va/mus ... lang=it&do)

Kupując bilet online musiałem określić konkretny dzień i konkretną godzinę wejścia. Czy ktoś z Was wie jak wygląda sprawa wejścia o innej godzinie? Czy muszę być o czasie, czy jest możliwość i wpuszczą mnie jak będę 2h wcześniej czy 1h później?

Z tego co doczytałem wejść można na ten bilet bez kolejki.

Image
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 13 Paź 2013 09:41 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 156 953
niebieski
nikt nie wspomnial chyba jeszcze o Domus Romanum - rewelacyjnej wystawie opartej na odkrytych przez archeologów pozostałościach rezydencji bogatych Rzymian sprzed prawie 2000 lat. Grafika komputerowa i gra światłem pozwala naprawdę poczuć się jakbyśmy tam byli i widzieli te pomieszczenia tak jak wyglądały kiedyś. Wymagana wcześniejsza rezerwacja telefoniczna i płatność kartą przez telefon.
do Muzeów Watykańskich wchodziłem 9 października ok. godziny 12.30 - praktycznie zero kolejki. 2-3 godziny wystarcza łącznie z kaplicą sykstyńską. Ale ogólnie jeśli ktoś się nie interesuje sztuką to zdecydowanie nie jest to rzymski must-see. Ja o sztuce nie mam pojęcia i Muzea były dla mnie dość nudne i to mimo, że wziąłem audioguide (€7, nie warto - bo zamiast o artystach i okolicznościach powstania dzieła opowiada częściej o tym kto i kiedy je przenosił z Paryża do Rzymu :)
ale jak ktoś się już wybierze, to ważna wskazówka dla chcących iść dalej do Bazyliki św Piotra - w Kaplicy Sykstyńskiej są dwa wyjścia - po lewej dla wszystkich, prowadzące z powrotem do głównego wejścia do Muzeów (ponad kilometr), z których trzeba wyjść i ustawić się do ogromnej kolejki do Bazyliki Św. Piotra, i drugie po prawej - dla grup - którym bez kolejki przechodzimy w 2 minuty(!) do Bazyliki. Trzeba schować audioguide i ogólnie udawać, że jest się częścią grupy ale przeszliśmy bez problemu :)
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 23 Lis 2013 18:16 

Loty: 44
Kilometry: 92 468
Czy jest możliwość wejścia do kaplicy bez zwiedzania Muzeum?
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 23 Lis 2013 18:43 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
telmaralis napisał(a):
Czy jest możliwość wejścia do kaplicy bez zwiedzania Muzeum?

Jeśli masz na myśli Kaplicę Sykstyńską, to nie.
Wejście tam jest możliwe jedynie przez Muzea.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Odp: Rzym - Muzea
#53 PostWysłany: 23 Lis 2013 18:45 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 18 007
Zbanowany
Ja nabyłem Roma Archeologia Card i miałem w cenie Colosseum, Palatyn i Kapitol, Termy Dioklecjana i Karakalli i kilka innych ciekawych miejsc. Wydatek rzędu 30 euro

Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2

Temat postu: Re: Odp: Rzym - Muzea
#54 PostWysłany: 23 Lis 2013 19:27 

topaz102 napisał(a):
Ja nabyłem Roma Archeologia Card i miałem w cenie Colosseum, Palatyn i Kapitol, Termy Dioklecjana i Karakalli i kilka innych ciekawych miejsc. Wydatek rzędu 30 euro

Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2

Warto przypomnieć, że normalny bilet do Koloseum zawiera też wstęp na Palatyn i Forum Romanum. Koszt 12 euro, obywatele UE od 18-24 lat i nauczyciele mają prawo do ulgowego (€ 7,50), dzieci do lat 18 i obywatele UE po 65 r.ż. gratis.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 23 Lis 2013 20:25 

Czy w ostatnią niedzielę miesiąca jest tylko darmowe wejście do samych Muzeów Watykańskich czy także do Ogrodów?
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 23 Lis 2013 20:53 

Darmowe wejście jest tylko do Muzeów.
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 17 Sty 2014 16:35 
Awatar użytkownika

Wybieram sie do Rzymu 26-27 stycznia. Przypadkiem dowiedziałem się, że 26-go (ostatnia niedziela miesiąca) jest darmowy wstęp do muezów watykańskich. Mam stosunkowo mało czasu na zwiedzanie, dlatego nie chciałbym go tracić na stanie w kolejce. Na stronie muzeów jest informacja że darmowy wstęp jest w godzinach 9.00 - 12.30. Kiedy najlepiej tam przyjść, żeby jak najkrócej stać? Na tripadvisor piszą że niektórzy koczują tam już od 7.00 rano ;)
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 27 Sty 2014 00:52 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 18 007
Zbanowany
Dwie godziny wcześniej to minimum ;)

#59 PostWysłany: 01 Lut 2014 12:25 

Mam pytanie dotyczące muzeów. Czy to prawda, że do niektórych (miejskich, a nie państwowych) muzeów, studenci historii mają wstęp tańszy/darmowy ? I jaki dokument jest potrzebny do uzyskania ulgi?
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 01 Lut 2014 14:43 

niebieski
przemyslawek111 napisał(a):
Mam pytanie dotyczące muzeów. Czy to prawda, że do niektórych (miejskich, a nie państwowych) muzeów, studenci historii mają wstęp tańszy/darmowy ? I jaki dokument jest potrzebny do uzyskania ulgi?

Ogólnie studenci historii chyba nie. Wydaje mi się, że preferowane są kierunki związane z archeologią i historią sztuki. Poniżej wyciąg z listy uprawnionych do darmowych wejść ze strony Muzeum Kapitolińskiego (http://en.museicapitolini.org/informazi ... /biglietti). Można go również znaleźć na stronach niektórych, innych rzymskich muzeów.

Summary of regulations that govern entry to museums and archaeological sites
FREE ADMISSION

Free admission (for which a special free ticket is issued), except for the Ara Pacis new exhibition space and the Capitoline Museums (during some exhibits), is granted to the following categories:

10) to EU teachers and students of Architecture, Conservation of Cultural Heritage, Educational Science and Literature studies (major in archaeology or art history). Free admission is granted when showing a valid certificate of registration for the current academic year, except for the shows held at the Planetarium of Rome in the Museum of Roman Civilization and the New temporary exhibition space Ara Pacis;
11) to EU teachers and students of Fine Arts Academies or corresponding institutions. Free admission is granted when showing a valid certificate of registration for the current academic year, except for the shows held at the Planetarium of Rome in the Museum of Roman Civilization and the New temporary exhibition space Ara Pacis;
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 498 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 25  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości