Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
podsumowanie (c) Pacjonek
Rome Ciampino

Dojazd do/z centrum Rzymu (najkorzystniejsze warianty)

a) Wersja najtańsza /jedna przesiadka/
autobus 720 + metro
Cena:
1,50€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

bus 520 + metro A. --> Przesiadka na metro na stacji Cinecitta.
Koszt 1,50e (bilet 100 minutowy). Można też jechać na bilecie dłuższym (24h, 3-dniowym, 7-dniowym, RomaPasS

Wsiadamy w autobus nr 720 do stacji metra Laurentina, a więc początkowej stacji niebieskiej linii metra. Autobus jedzie ok. 25 minut w jedną stronę.
Podróż odbywamy na pojedynczym bilecie ważnym 100 minut (metro i autobus oklejone tą samą nazwą przewoźnika - ATAC), niestety niedostępnym u kierowcy autobusu. Na lotnisku bilety miejskie można kupić w informacji turystycznej (choć zachęcają do zakupu Roma Pass)
Autobusy nr 720 odjeżdżają z terminala autobusowego obok stacji metra Laurentina w dni powszednie co ok.40 minut, w soboty co godzinę, w niedziele wcale.

a) Wersja low-cost /jedna przesiadka/
autobus podmiejski + metro
Cena:
2,70€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)

Przy wyjściu z lotniska (z hali odlotów), szukamy wiaty przystanku autobusowego numer 2,
skąd odjeżdża autobus do/z stacji metra Anagnina, rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 97&lang=en
Bilet kupujemy u kierowcy, kosztuje on 1,20€
Po przyjeździe do Anagniny kierujemy się do bardzo dobrze oznaczonej stacji metra, tam w automacie kupujemy
bilet jednorazowy za 1,50€ lub bilet całodniowy 7€ uprawniający do podróży dowolnym miejskim środkiem transportu
(metro, autobusy, pociąg, kolejka podmiejska itp.) w granicach Rzymu dowolną ilość razy.
Mapka metro: http://www.rome.info/metro/rome_metro.gif
Metrem jedziemy do przystanku Termini.
Metro A i B czynne są od godziny 5.30 do godz. 23.30; w piątek i sobotę do godziny 01.30.
Powrót w dokładnie taki sam sposób - metrem do stacji Anagnina, a następnie autobus ze stanowiska 1 znajdującego się przy stacji metra.

b) Autobus Podmiejski /bezpośrednio/
Cena:3,90€ o.w. lub 6,90€ RT online / 4,50€ o.w. lub 9,00€ RT w autobusie
Czas podróży: około 40 minut

Rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 95&lang=en
wraz z ewentualną opcją zakupu online poniżej (Ticket Purchase: Online).
W rozkładzie jest błąd mówiący jakoby bilet kosztował 4,50€ OT, co nie jest prawdą w przypadku zakupu Online.

c) Autokar /bezpośrednio/
Cena:4,00€ o.w. lub 8,00€ RT online / 6,00€ o.w. 12,00€ RT w autobusie
Czas podróży: mniej niż 40 minut[i] (teoretycznie)
Rozkład jazdy i formularz zakupu dostępny tu http://www.terravision.eu/rome_ciampino.html
Warto przed zakupem przejrzeć ostatnie strony tego wątku (znaczne opóźnienia autobusów)

Lotnisko na noc jest zamykane i nie ma możliwości przenocowania

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 60  Następna
Autor Wiadomość
#841 PostWysłany: 07 Mar 2017 14:44 
Awatar użytkownika

Loty: 22
Kilometry: 20 023
niebieski
W takim razie musisz chyba trochę zaryzykować i po prostu po wyjściu z terminala szukać autokaru, który będzie akurat jutro kursował (w "normalne" dni działa tam sporo firm jeżdżących do Termini). Myślę, ze znajdzie się choć jedna firma, która ze względu na strajk, będzie chciała "przejąć" pasażerów. Jeżeli i to nie wypali, tak jak wspomniałaś, pozostaje taksówka.
 Profil Relacje PM off  

Wiosenny urlop na Costa Brava 🌊🏖️ 4* hotel przy plaży za 2139 PLN ☀️ Wiosenny urlop na Costa Brava 🌊🏖️ 4* hotel przy plaży za 2139 PLN ☀️
Relaks na Malcie ze strefą spa 😎 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2519 PLN 😍 Relaks na Malcie ze strefą spa 😎 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2519 PLN 😍
#842 PostWysłany: 07 Mar 2017 16:24 

Znalezione! Jakby komuś było trzeba, to normalnie jeżdżą Shuttle Bus - 5 euro za bilet.
 Profil Relacje PM off  

#843 PostWysłany: 09 Mar 2017 20:15 

Zawsze korzystałam z Terravision i nie miałam większych problemów. W przyszłym tygodniu lecę do Rzymu na kilka dni i w ciemno kupiłam bilety na Terravision a dopiero potem trafiłam na wątek dojazdu do/z Ciampino.

Mam nadzieję, że będę miała szczęście i Terravision będzie jakoś sprawnie działać podczas mojego pobytu...

Czy nadal konieczne jest pobranie boarding card/pass z jakieś kawiarni na trasę Termini do Ciampino? Na bilecie nie nie jest napisane.
 Profil Relacje PM off  

#844 PostWysłany: 10 Mar 2017 21:44 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Lądowałem koło południa, pogoda super więc wybrałem opcję "super low cost ze zwiedzaniem 0e" czyli pieszo do Via Appia Antica do stacji Torricola a stamtąd za free do Termini ponieważ z szukania konduktora w pociągu nic nie wyszło( ;
Jak dojść radzę po prostu sprawdzić na satelicie google, kawałek szedłem chyba przez prywatny teren, bo z obu stron szlabany, po dojściu do torów najlepiej iść wzdłuż nich na peron. Pociągi mają ruch lewostronny czyli do Rzymu odwrotnie niż mogłoby się wydawać.

Z powrotem pociągiem z Termini do stacji Ciampino za 1,5e i piechotką na lotnisko. Mały inny odcinek przez Via Appia Antica. Godziny południowe ciepełko, słońce i sporo czasu więc mogłem sobie pozwolić.
 Profil Relacje PM off  

#845 PostWysłany: 23 Mar 2017 00:46 

Loty: 50
Kilometry: 139 962
Cześć,
Ląduję za 2 tygodnie na Ciampino o 23:00. Jaka jest opcja dotarcia z lotniska do centrum o tej porze? Tylko taxi/uber?
 Profil Relacje PM off  

#846 PostWysłany: 27 Maj 2017 21:59 

Masz autobus na dworzec Tremini, o 23.40 i chyba o 00.15, tu jest link: http://www.terravision.eu/airport_trans ... port-rome/?
a info o tym już było wcześniej ;)
 Profil Relacje PM off  

#847 PostWysłany: 02 Lip 2017 14:03 

Jak się dostać do Neapolu z Ciampino po 23.00?
 Profil Relacje PM off  

#848 PostWysłany: 11 Lip 2017 10:54 

Cześć!

Czy ktoś w niedalekiej przeszłości korzystał z połączenia autobus 720 --> metro i miał z nim jakiś problem albo dużą obsuwę względem tego co podaje Google Maps?

Właścicielka mieszkania okazuje się bardzo rygorystyczną osobą i życzy sobie podanie bardzo dokładnych godzin przybycia...
 Profil Relacje PM off  

#849 PostWysłany: 09 Sie 2017 00:02 

Oki, Moi mili przebrnęłam przez 43 strony wątku i na chwilę obecną zdecydowana jestem na opcję autobus ATRAL, a potem z Anagniny metrem do stacji mnie odpowiadającej czyli Ottaviano.
Jadę z 2 dzieci ( 8 i 14 lat ) i dlatego chcę mieć w miarę opracowany schemat działania. Tyle wiadomości z całego wątku, że muszę Was poprosić o pomoc i potwierdzenie lub poprawkę mojego planu :-) Niby dużo wiem, ale jednak mam pytania...

1) Jadę autobusem Atral, czyli kupuje 3 bilety po 1,20 E + 2 bilety za walizki ( wielkośc bagażu podrecznego w Ryanair ). Zeby nie stresowac siebie i kierowce mam mieć przygotowane 6 E - zgdza się ?
2) Potem bilety za 1,5 E na metro ( 100 min ) dla siebie i starszego syna, bo młody za free - dobrze :-) ?
3) Czy jeśli lot powrotny mam o 13:55, to wystarczy jesli z Otaviano wystaruje ok. 10:30, a Atral z Anagniny mam o 11:30 D? Kolejny autokar mam o 12:00 ale już L, to chyba będzie już za nerwowo ....?
 Profil Relacje PM off  

#850 PostWysłany: 09 Sie 2017 12:16 

srebrny
Tak, za nerwowo, zwłaszcza że to Italia, więc rozkład często jest dla ozdoby. A co do stresowania kierowcy, to bilety może też sprzedawać konduktor przy wejściu do autobusu.
 Profil Relacje PM off
Dagaj7 uważa post za pomocny.

#851 PostWysłany: 10 Sie 2017 00:14 

Dagaj7 napisał(a):
Oki, Moi mili przebrnęłam przez 43 strony wątku i na chwilę obecną zdecydowana jestem na opcję autobus ATRAL, a potem z Anagniny metrem do stacji mnie odpowiadającej czyli Ottaviano.
Jadę z 2 dzieci ( 8 i 14 lat ) i dlatego chcę mieć w miarę opracowany schemat działania. Tyle wiadomości z całego wątku, że muszę Was poprosić o pomoc i potwierdzenie lub poprawkę mojego planu :-) Niby dużo wiem, ale jednak mam pytania...

1) Jadę autobusem Atral, czyli kupuje 3 bilety po 1,20 E + 2 bilety za walizki ( wielkośc bagażu podrecznego w Ryanair ). Zeby nie stresowac siebie i kierowce mam mieć przygotowane 6 E - zgdza się ?
2) Potem bilety za 1,5 E na metro ( 100 min ) dla siebie i starszego syna, bo młody za free - dobrze :-) ?
3) Czy jeśli lot powrotny mam o 13:55, to wystarczy jesli z Otaviano wystaruje ok. 10:30, a Atral z Anagniny mam o 11:30 D? Kolejny autokar mam o 12:00 ale już L, to chyba będzie już za nerwowo ....?

Ad.1. Kup tylko bilety na osoby. Na walizki z bagażu podręcznego my nie kupowaliśmy. Nie było problemu ani do ani z Rzymu. Koszt 3,6 E.
Ad.2. nie wiem - nie sprawdzałem
Ad.3. Tu też tyle podpowiem, że na Ciampino kolejek nie było do security więc jak będziesz punktualnie przed wylotem to też spoko. Ale to Włochy więc trzeba uważać, bo:

Dziś wróciłem z Rzymu przez Atral i Ciampino, a sam posiłkowałem się tylko pierwszą stroną (pozostałych nie zauważyłem na telefonie) to wklejam pomocny wpis o dojeździe aktualizując dane na 09.08.2017:

mod - wklejam podsumowanie (c) Pacjonek

a) Wersja low-cost /jedna przesiadka/
autobus podmiejski + metro
Cena:2,70€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)

Przy wyjściu z lotniska (z hali odlotów), szukamy wiaty przystanku autobusowego numer 2 , skąd odjeżdża autobus do/z stacji metra Anagnina, rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 97&lang=en

(w zasadzie jest 6 miejsc postojowych ponumerowanych - nie ma zadaszenia więc nie szukajcie wiaty) - obecnie autobus ATRAL odjeżdża (podjeżdża i odjeżdża więc nie czeka na nikogo) ze stanowiska nr 4 - stanowisko jest podpisane ATRAL)

Bilet kupujemy u kierowcy, kosztuje on 1,20€
Po przyjeździe do Anagniny

(podróż trwa ok. 30 min. a pierwszy przystanek jest po drugiej stronie lotniska na stacji kolejowej Ciampino)

kierujemy się do bardzo dobrze oznaczonej stacji metra, tam w automacie kupujemy
bilet jednorazowy za 1,50€ lub bilet całodniowy 7€ uprawniający do podróży dowolnym miejskim środkiem transportu
(metro, autobusy, pociąg, kolejka podmiejska itp.) w granicach Rzymu dowolną ilość razy.
Mapka metro: http://www.rome.info/metro/rome_metro.gif
Metrem jedziemy do przystanku Termini.

W sierpniu i jakoś chyba we wrześniu metro jest zamknięte na odcinku Arco Di Travertino do Termini i kursuje zastępcza komunikacja autobusowa - bardzo często i szybko. Nie jest ciężko trafić bo wszyscy wysiadają i przenoszą się do metra/autobusu. Ale nas to zaskoczyło...

Metro A i B czynne są od godziny 5.30 do godz. 23.30; w piątek i sobotę do godziny 01.30.
Powrót w dokładnie taki sam sposób - metrem do stacji Anagnina, a następnie autobus ze stanowiska 1 znajdującego się przy stacji metra.

Na dziś mimo oznakowania - przy wyjściu z metra i wejściu na górę na peron - że odjeżdża ze stanowiska nr 1 to faktycznie autobus odjeżdża ze stanowiska nr 3 - a dowiesz się na przystanku na tablicy informacyjnej na stanowisku nr 1 lub 3 - ale trzeba tą tablicę sprawdzić.

Kilka osób dziś wsiadało do autobusu ze stacji kolejowej Ciampino (ten sam autobus i cena) więc może ta opcja na czas remontu metra jest lepsza, ale ja jej nie sprawdzałem.
Powodzenia - jest naprawdę gorąco :)
 Profil Relacje PM off
Dagaj7 lubi ten post.

#852 PostWysłany: 10 Sie 2017 09:28 

srebrny
marlom78 napisał(a):
(podróż trwa ok. 30 min. a pierwszy przystanek jest po drugiej stronie lotniska na stacji kolejowej Ciampino)

Nie zawsze. Co drugi kurs jedzie bezpośrednio. Przynajmniej według rozkładu jazdy.
 Profil Relacje PM off  

#853 PostWysłany: 10 Sie 2017 18:39 
Awatar użytkownika

Loty: 8
Kilometry: 8 761
niebieski
Jestem prawie pewien że bilet jednorazowy na komunikacje miejską uprawnia do JEDNORAZOWEGO przejazdu metrem (bez przesiadek inaczej mówiąc), dodatkowo od momentu skasowania go w bramce metra mamy 100 minut na WIELOKROTNE przesiadki w innych środkach transportu np. autobusy
 Profil Relacje PM off  

#854 PostWysłany: 10 Sie 2017 19:00 

Mam jeszcze pytanie... Londyńskie metro ma super stronkę, na której można zaplanowac trasę dojazdu i sprawdzić ile czasu zajmie przejazd pomiędzy danymi stacjami. Czy istnieje taki serwis dla metra w Rzymie?
A konkretnie , ile czasu może nam zając przejazd z Anagnina do Ottaviano, bo zastanawiam się czy zdążymy zahaczyć do Todis przed sjestą. Przylatujemy w niedzielę i .....
 Profil Relacje PM off  

#855 PostWysłany: 10 Sie 2017 19:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Takie rzeczy możesz sprawdzić na Google Maps --> https://goo.gl/maps/Unt8f8RH8wk

#856 PostWysłany: 10 Sie 2017 19:54 

Dziękuję, czyli tak jak sobie radziłam :-p troszke na czuja :-)
 Profil Relacje PM off  

#857 PostWysłany: 11 Sie 2017 07:45 

niebieski
@Dagaj7
https://muoversiaroma.it/
 Profil Relacje PM off

#858 PostWysłany: 11 Sie 2017 09:52 

Loty: 38
Kilometry: 63 356
ląduje na Cimpino i potrzebuje dostać się w okolice Via dei Chiavari i google podpowiada mi żeby pojechać z przystanku
Fioranello/appia autobusem nr.720 do stacji metra Laurentina i póżniej autobusem nr.30 w kierunku celu . Czy ktoś próbował tej trasy, jakie są koszty i czy nie lepiej jechać przez Termini?
 Profil Relacje PM off  

#859 PostWysłany: 11 Sie 2017 12:25 

Dziekuję , chociaz jestem przerażona.... wychodzi, że metrem z Anagniny do Ottawiano pojadę ponad 100 min :-( Możliwe ? wszyscy doradzali polaczenie Atral + Metro a to jedna gorzej niz w Londynie :-( To o której ja mam wyruszyc z hotelu aby na 11 być na lotnisku , a na 9 :20 w Anagninie na Atral? jessu o 8 :00 . Tragedia, może jednak cos doradzicie szybszego . Moje dzieciaki oszaleją :-( dojazd prawie tyle samo co przelot ?
 Profil Relacje PM off  

#860 PostWysłany: 11 Sie 2017 13:50 
Awatar użytkownika

Loty: 127
Kilometry: 182 849
niebieski
DonCorrado napisał(a):
Jestem prawie pewien że bilet jednorazowy na komunikacje miejską uprawnia do JEDNORAZOWEGO przejazdu metrem (bez przesiadek inaczej mówiąc),

Nie jest to prawdą. Info ze strony komunikacji miejskiej w Rzymie:
http://www.atac.roma.it/page.asp?p=229
BIT - Integrated Time Ticket
How much does it cost?
€ 1,50
Please remember that....
Validity
Valid for100 minutes from first validation; just for a single journey on metro/train urban route, even using different lines, but without passing through the turnstiles.

W praktyce oznacza to, że można się przesiąść na inną linię metra, ale BEZ WYCHODZENIA POZA BRAMKI!

@Dagaj7
Dość długo się jedzie z Anagniny do Ottaviano, ale bilet 100 minutowy spokojnie na to wystarczy.... w normalnej sytuacji.
Na stronie http://viaggiacon.atac.roma.it/index.html?language=eng pokazuje jakieś utrudnienia i wyłączenia części linii A z ruchu :( Sprawdź jakie masz daty - ja wybrałam najbliższą niedzielę - może to tylko szybka konserwacja, a nie poważny remont?
Załącznik:
Rzym metro.JPG
Rzym metro.JPG [ 185.99 KiB | Obejrzany 1088 razy ]
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 60  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość