Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 286 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna
Autor Wiadomość
#241 PostWysłany: 18 Sty 2018 20:14 

niebieski
A może zamiast się stresować zapytacie na chacie, czy wam nie oddadzą kasy?
Szczerze mówiąc szanse na to są - Ryanair już nie jest taką "linią na nie" jak dawniej.
 Profil Relacje PM off  

Sztos oferta❗ Loty na Wyspy Kanaryjskie już od 269 PLN (w obie strony)😲🤯 Sztos oferta❗ Loty na Wyspy Kanaryjskie już od 269 PLN (w obie strony)😲🤯
Przedłużony weekend w sercu Alicante 😍🏖️ Loty + hotel w centrum za 789 PLN ✈️ Przedłużony weekend w sercu Alicante 😍🏖️ Loty + hotel w centrum za 789 PLN ✈️
#242 PostWysłany: 18 Sty 2018 20:30 

-- 18 Sty 2018 20:18 --

mkdabr napisał(a):
A może zamiast się stresować zapytacie na chacie, czy wam nie oddadzą kasy?
Szczerze mówiąc szanse na to są - Ryanair już nie jest taką "linią na nie" jak dawniej.

Oczywiście, napisałem stosowną reklamacje gdzie wyjaśniłem tę sytuację w szczegółach ale szczerze- wątpię że zwrócą pieniądze, bo ich polityka (jak to już mi napisali) jest "non refundable"... Ale oczywiście, warto próbować. Zobaczę co odpiszą mi na moje zapytanie mailowe.

-- 18 Sty 2018 20:30 --

mremremre napisał(a):
Wcale bym się nie zdziwiła, gdyby Ryan ogłosił niedługo upadłość, bo zachowują się jakby już im w ogóle nie zależało na opinii o nich. Izrael płacił im żeby sprowadzali turystów, a oni pobierali od turystów dodatkowe opłaty za "wzmożone kontrole bezpieczeństwa" w Izraelu. Mindfuck...

Też mnie to zastanawia. PR tam kuleje, osoba zajmująca się tym działem chyba chce, żeby linia upadała. Tak samo osoby, które podejmują kluczowe decyzje. Raz że odwołują loty, dwa że regulamin może działać wstecz, trzy że wymuszają kupno "priority". Gdy Ryanair upadnie, inni (mam nadzieję) wejdą na jego miejsce. Jak nie, to Wizzair nie będzie mieć konkurencji. Swoją drogą, oni chyba na tej całej aferze najbardziej skorzystają. Może ktoś wewnątrz Ryanair'era pracuje potajemnie dla Wizzaira? :? :lol:
 Profil Relacje PM off
Santina lubi ten post.

#243 PostWysłany: 18 Sty 2018 20:30 

Olga Pawlonka, menadżer do spraw sprzedaży i marketingu w Ryanair napisał(a):
...w zależności od regulacji bezpieczeństwa na poszczególnych lotniskach... Na lotniskach o zaostrzonych przepisach bezpieczeństwa, na których pasażerowie zostaną zawróceni do stanowisk odprawy check in w celu nadania bagażu, będą także zobowiązani do uiszczenia opłaty.

Mi to jednak wygląda na podstęp, może zlikwidują tą opłatę w Tel Awiwie, a Ovdę potraktują jako "lotnisko o zaostrzonych przepisach bezpieczeństwa"?
 Profil Relacje PM off  

#244 PostWysłany: 18 Sty 2018 20:48 

mremremre napisał(a):
Olga Pawlonka, menadżer do spraw sprzedaży i marketingu w Ryanair napisał(a):
...w zależności od regulacji bezpieczeństwa na poszczególnych lotniskach... Na lotniskach o zaostrzonych przepisach bezpieczeństwa, na których pasażerowie zostaną zawróceni do stanowisk odprawy check in w celu nadania bagażu, będą także zobowiązani do uiszczenia opłaty.

Mi to jednak wygląda na podstęp, może zlikwidują tą opłatę w Tel Awiwie, a Ovdę potraktują jako "lotnisko o zaostrzonych przepisach bezpieczeństwa"?

Trzeba czekać na relacje osób, które jadą w najbliższym czasie do Izraela. Moim zdaniem, oni się tak tylko głupio tłumaczą czemu wprowadzili tę opłatę. Jak już napisali, że się wycofują to faktycznie to zrobią,...Chociaż w sumie to pisze totalne głupoty- w końcu to Ryanair :D Po nich można się wszystkiego spodziewać i szczerze- nie zdziwiłbym się.
 Profil Relacje PM off  

#245 PostWysłany: 18 Sty 2018 22:37 

Kolega z biura które wykupuje przeloty grupowe w Ryanair powiedział, że wycofanie się dopłaty jest tylko dla lotów 15-20 stycznia. Po tej dacie dopłata jest wskazana. Ale to wszystko jest palcem na wodzie pisane, bo nigdzie nie ma o tym ani słowa w żadnym regulaminie.
 Profil Relacje PM off  

#246 PostWysłany: 19 Sty 2018 10:21 

Anthrax napisał(a):
Witam
Lecę do Ovda 25.01 wracam 28.01 biletu kupowałem 3 stycznia , nigdzie nie było ani słowa o obowiązkowych opłatach za większy bagaż. Latam bardzo dużo od 10 lat i z podobnym chamstwem nigdy się nie spotkałem. Gdyby nie F4F zostałbym zaskoczony na lotnisku jak ten nieszczęśnik z Gdańska.
Priority nie da się niestety już dodać. Wyglada na to ze za wiele już nie da się zrobić.
Moje wnioski.
1. Jeśli komuś się chce bawić to można kupić bilet w jedna stronę do Ovda bo są tanie bilety po 50zł a nawet 39 zł i udawać głupa ze się o niczym nie widziało bo nadal nigdzie na polskich stronach i w polskich regulaminach nie ma o tym słowa, a następnie przyjść na lotnisko i grzecznie gadać z tym typem , merytorycznie ale grzecznie mówić ze się nie zapłaci a bagaż musze zabrać, jeśli odmowi wstępu na pokład to bardzo dobrze, jeśli wezwie Straż Graniczną to jeszcze lepiej. Jak odmówi to grzecznie odejść i złożyć skargę do ULC a potem do AirHelp itp. , sprawa nie jest jasna i wygląda na to że Ryanair nagina regulamin wiec za odmowe wpuszczenia jest szansa zarobienia 600 euro( jest to lot pozawspólnotowy)
2. Wszystkich którzy nie było w Ovda chciałem poinformować że lotnisko jest na pustyni, kompletnie nic tam nie ma. Obsługa jest wyjątkowo wredna , wszystko strasznie długo trwa. Mnie ostatnio zabrali do osobnego pokoju gdzie godzine mnie przepytywano a następnie 2 godziny czekałem na oddanie paszportu(" bo sprawdzali mnie w systemie") tylko dlatego ze miałem pieczątke z Libanu z 2013 roku a w międzyczasie potem byłem w Tel Avivie gdzie w związku z tą pieczątką poproszono mnie o wyjaśnianie przy okienku i wszystko trwało tam 3 minuty. Ostatecznie zostałem z kolesiem który miał pieczatke z Iranu na pustyni , wszystkie autobusty odjechały i musieliśmy czekać 4 h na następny przylot i następny autobus.
3. W Eilacie jest wszystko bardzo drogie( porównywalne jedynie z Norwegia i Islandią) i wygląda na to ze opłaca się dokupić bagaż nadawany i zabrać ze sobą trochę żarcia i ta opcja wyjdzie zdecydowanie taniej niż płacić za duży bagaż podręczny , do którego nie można wielu rzeczy zabrać.

Kolejny, który leci w jakieś miejsce, nie zadając sobie odrobiny trudu, by dowiedzieć się, jak wygląda kontrola na lotnisku docelowym (zwłaszcza mając pieczątkę z Libanu!!) i ile kosztuje jedzenie. Tak - kontrole są upierdliwe, tak - z pieczątkami z "podejrzanych" krajów są jeszcze bardziej upierdliwe i trwają dłużej. Dzieje się tak dlatego, że to kraj położony w rejonie silnie zagrożonym terroryzmem. I nie wiem, jak Ty, ale ja wolę poddać się kontroli, wiedząc, że taką samą procedurę przejdzie potencjalny terrorysta i z ogromnym prawdopodobieństwem zostanie zatrzymany. A obsługa nie jest wredna - po prostu wykonuje swoje obowiązki. I tak - Izrael to drogi kraj. Najpodlejszy hotel kosztuje miliony monet, kebab na ulicy jest w cenie dobrego obiadu w naszej restauracji, a o alkoholu lepiej w ogóle nie wspominać. Pytanie - po co tam latać, skoro komuś nie pasuje to, co zastanie na miejscu? Żeby narzekać na kontrolę, lotnisko i obsługę oraz jeść konserwy i zupki chińskie zabrane ze sobą z Polski?
 Profil Relacje PM off
john_doe lubi ten post.

#247 PostWysłany: 19 Sty 2018 11:57 

-- 19 Sty 2018 11:53 --

Szok jaki poziom jest na tym forum, jeden naskakuje na drugiego żenada. Wiesz yosanne, ja doskonale wiem jak wyglada kontrola , chcialem tylko uprzedzic osoby ktore tam jeszcze nie byly bo od tego jest forum. Co to obowiązków to mam duze porównanie bo pracuje w Izraelu i teraz nie mam problemow z wjazdem ale wczesniej latałem regularnie do Tel AviV i Hajfy i okresowo do Eilat( Ovda) i nigdziue tak jak w Ovdzie nie robią problemów. Moze dla Ciebie to zabawna przygoda posiedziec 3 h na przesłuchaniu tylko dlatego ze znajda jakas stara pieczatke i nie obchdozi ich to ze potem bylem juz 5 razy w Izraelu i wiele razy mnei sprawdzano. Odpowiedzi w stylu" niech sie Państwo nie martwią jesli autobusy odjada to my mamy obowiazek Was zawiesc do miasta", a po 3 godzinach odpowiedz " tak obiecalismy ze zawieziemy ale przeciez nie powiedzielismy kiedy, a dzien sie jeszcze nie skonczyl" nalezy chyba do wrednych prawda?

-- 19 Sty 2018 11:57 --

Ponadto Ryanair pod naciskiem zrezygnowal na szczescie z tych opłat, ale nie zdziwie sie jesli w Ovdzie nadal beda one obowiazywaly. Tam sie specjalnie nie przejmuja niczym, wiec przydalaby sie relacja kogos kto bedzie wracal po 20.01 :-)
 Profil Relacje PM off  

#248 PostWysłany: 19 Sty 2018 12:07 

Anthrax napisał(a):
-- 19 Sty 2018 11:53 --

Szok jaki poziom jest na tym forum, jeden naskakuje na drugiego żenada. Wiesz yosanne, ja doskonale wiem jak wyglada kontrola , chcialem tylko uprzedzic osoby ktore tam jeszcze nie byly bo od tego jest forum.

No ale to chyba nie ten temat, nie uważasz? Na podforum Izraela jest sporo postów na ten temat. Kto będzie chciał to znajdzie

Anthrax napisał(a):
Co to obowiązków to mam duze porównanie bo pracuje w Izraelu i teraz nie mam problemow z wjazdem ale wczesniej latałem regularnie do Tel AviV i Hajfy i okresowo do Eilat( Ovda) i nigdziue tak jak w Ovdzie nie robią problemów. Moze dla Ciebie to zabawna przygoda posiedziec 3 h na przesłuchaniu tylko dlatego ze znajda jakas stara pieczatke i nie obchdozi ich to ze potem bylem juz 5 razy w Izraelu i wiele razy mnei sprawdzano. Odpowiedzi w stylu" niech sie Państwo nie martwią jesli autobusy odjada to my mamy obowiazek Was zawiesc do miasta", a po 3 godzinach odpowiedz " tak obiecalismy ze zawieziemy ale przeciez nie powiedzielismy kiedy, a dzien sie jeszcze nie skonczyl" nalezy chyba do wrednych prawda?

Nie przyszłoby mi do głowy oceniać tego, jako wredne, bo nie widzę powodu, dla którego ktoś miałby robić mi na złość, gdy przekraczam granicę. Lądowałam zarówno w Tel-Avivie, jak i w Ovdzie, procedury porównywalnie upierdliwe. Osoba, z którą leciałam, miała pieczątki z Libanu (podróże służbowe). Od początku wiedzieliśmy, co nas w związku z tym czeka. Naprawdę, nie ma się co o to obrażać.
 Profil Relacje PM off  

#249 PostWysłany: 19 Sty 2018 12:09 

No właśnie nie masz pojęcia o tym co mówisz, bo dla mnie dużo gorsze kontrole i przesłuchania są w Tel Awiwie, w Ovdzie dopiero się uczą. W Tel Awiwie nie ma kartek po polsku, gdzie możesz paluchem pokazać, że sam pakowałeś bagaż, nikogo to tam nie interesuje, że nie rozumiesz.
Pokój zwierzeń też częściej się trafia po przylocie do Tel Awiwu z tego co czytam.
Że pytają i są upierdliwi to zgoda, ale jak przyjmiesz to, że tak po prostu tam jest i się nie denerwujesz, a uśmiechasz, to będą z Tobą nawet żartowali. Ze mną w Ovdzie jakoś zawsze żartują-mimo, że mam zawsze 6stkę. Zmień podejście po prostu;-) Tylko te żarty to takie delikatne oczywiście;-)
 Profil Relacje PM off  

#250 PostWysłany: 19 Sty 2018 20:46 

Witam, czy ktoś z osób które płaciły w Ovdzie za drugi bagaż i składały reklamację uzyskał jakąś informację zwrotną. Wczoraj zmuszeni byliśmy zapłacić 80 euro za dwie torby. Były wprawdzie jakieś informacje ale mocno rozbieżne w różnych mailach od Rayanera. Oczywiście dopiero przed samym lotem. Na lotnisku w Gdańsku też nic nie wiedzieli kazali dowiadywać się przed powrotem kiedy już nawet nie było opcji wykupienia pierwszeństwa wejścia na pokład.
 Profil Relacje PM off  

#251 PostWysłany: 19 Sty 2018 21:47 

Loty: 20
Kilometry: 38 364
Składałem reklamację, oczywiście odpisali, że w ich liniach usługi i bilety są bezzwrotne. Oprócz tego dostałem informację:

"W przypadku lotów do/z Izraela zostały zaostrzone względy bezpieczeństwa, które wprowadziły władze Izraela. W dniu 20.12.2017 wszystkie lotniska zostały poinformowane o zasadach obowiązujących na tych lotach. Liniom też zostało to narzucone odgórnie."

#252 PostWysłany: 20 Sty 2018 16:57 
Awatar użytkownika

Loty: 190
Kilometry: 364 966
srebrny
@radopato Odpisz im, że IAA (Israel airports authority)czyli izraelski ULC, oficjalnie zaprzeczyło, jakoby jakiekolwiek zmiany weszły w życie. Pewnie nic to nie zmieni, ale spróbować można.
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off  

#253 PostWysłany: 20 Sty 2018 18:03 

radopato napisał(a):
W dniu 20.12.2017 wszystkie lotniska zostały poinformowane o zasadach obowiązujących na tych lotach. Liniom też zostało to narzucone odgórnie."

Spytaj ich czemu pasażerowie, którzy kupili bilety nie zostali o tym poinformowani...
 Profil Relacje PM off  

#254 PostWysłany: 20 Sty 2018 23:28 

W ramach uspokojenia, Ryanair zmienił karty pokładowe na stronie, usunęli informację o dopłacie 50 i jest teraz standardowa wersja z darmowym poręcznym. ;)
 Profil Relacje PM off  

#255 PostWysłany: 22 Sty 2018 17:28 

Mi też odpisali na reklamację, że nie robią refundacji, pracownik nie potrafi jednak ustosunkować się do moich argumentów (na boarding pass, oficjalnej stronie www, rezerwacji lotu i odnośniku do zapoznaj się z bagażem - nigdzie nie ma informacji o dopłacie).
Będę jeszcze do nich pisał.
Czy ktoś będzie próbował odzyskać środki ?
 Profil Relacje PM off  

#256 PostWysłany: 22 Sty 2018 20:44 

Witam, proszę aby osoby, które leciały z/do Izraela opisały jak w ostatnim tygodniu wyglądała sytuacja w Polsce i w Ovda, lub Tel Aviv z kontrolą bagażu przed wejściem do hali odlotów i do samolotu. Dziękuję.
 Profil Relacje PM off  

#257 PostWysłany: 22 Sty 2018 22:37 

18-01 wylot z Gdańska. Ci co do Ovdy proszeni byli do oddzielnej bramki. Bagaż podręczny normalnie, natomiast każdy był dokładnie "obmacywany", wacik do wykrywania niepożądanych substancji też był w użyciu. O rejestrowym nic nie wiem.
W Ovdzie trzy panie przy kontroli paszportowej. Pytania do nas :
Czy jedziemy razem
Gdzie będziemy (noclegi - miałem wydruki rezerwacji)
Jaki cel przyjazdu
Nie było kontroli bagażu
Kulturalne pytania zadane w sposób spokojny. Niebieska karteczka i koniec. Pani powiedziała jeszcze by jej nie wyrzucać i pokazała gdzie iść.

Tu od razu napiszę, że bilety na autobus najlepiej kupić na lotnisku w kantorze (tam są sprzedawane). Cena taka sama a do autobusu w pierwszej kolejności wchodzili ci z biletami.

Powrót z Tel Aviv
Czytałem tu różne posty na temat terminalu, na którym mamy sie odprawić. Pojechaliśmy na trzeci i to był błąd. Skierowano nas na pierwszy, pani,która sprawdzała karty pokładowe - wytłumaczyła nam, że z poziomu G z wejścia 1 odjeżdża shuttle bus. Zawozi bezpłatnie na terminal 1.
Nieduża kolejka do odprawy paszportowej, dodatkowo, ci z podręcznym zostali skierowani do krótszej kolejki. Pytania :
Czy jedziemy razem
Gdzie były noclegi
Jaki był cel przyjazdu
Kto pakował bagaż
Nie było kontroli bagażu
Kulturalne pytania zadane w sposób spokojny. Żółta karteczka i koniec.

Gdańsk:
Stałem do odprawy paszportowej i przysłuchiwałem się pytaniom jakie zadają u nas pasażerom nie unijnym.
Dokładnie takie same jakie usłyszeliśmy w Ovdzie.

To są informacje z dzisiaj. To co tu czytałem od tego co zastałem w żaden sposób do siebie nie pasuje.
Pytania w Gdańsku takie same jak w Izraelu.
Oceniam to na jednakowe traktowanie na każdym etapie podróży. Oni i nasi robili swoje w taki sam sposób.
 Profil Relacje PM off  

#258 PostWysłany: 23 Sty 2018 10:53 

Powrót z Ovda 18.01.2018.
Standardowy wywiad przy wylocie z Izraela, żadnych większych zaostrzeń, dziecko z piciem 0,5l spokojnie przeszło przez bramkę.
Masakra jeśli chodzi o drugi bagaż. Był sprawdzany najpierw na drugich bramkach i pani osoby bez pierwszeństwa odsyła do okienka w celu zapłaty 40 e od sztuki. Można ryzykować i iść dalej ale przed wejściem do samolotu wielkość i ilość bagażu jest ponownie sprawdzana a tam opłata 50e.
Piszę reklamację w kwestii zapłaty za 2 torby czyli 80e. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
 Profil Relacje PM off  

#259 PostWysłany: 23 Sty 2018 11:45 

Czy ktoś po 20 stycznia leciał z PL do OVDY ?
Czy w PL bez problemu przechodzą 2 bagaże ?

Może wracał ktoś już z OVDY do PL - jak z bagażami po 20 stycznia ?
*proszę żeby odpowiadały TYLKO osoby które faktycznie leciały. Analizy regulaminu, miliony interpretacji czy komunikaty Ryanaira nie są tutaj potrzebne.
 Profil Relacje PM off  

#260 PostWysłany: 23 Sty 2018 13:19 
Awatar użytkownika

Loty: 211
Kilometry: 384 488
niebieski
@MaricnStępień to NIE jest odpowiedź na Twoje pytanie, ale być może nowa informacja od Ryanaira
Na kartach niby jest mowa o bezpłatnym drugim bagażu, ale jest nowa (nie jestem pewien czy to było też przez 15.01) uwaga "Daugiau informacjios", która mówi, że tak czy inaczej podczas kontroli mogą bagaż zabrać (ale oczywiście nie Ryanair tylko ochrona lotniska) i umieścić w luku za opłatą 40 EUR (niezależnie od prority lub jego braku). (karta z lotu Kraków-Ovda-Kraków)
Załącznik:
KP.jpg
KP.jpg [ 148.48 KiB | Obejrzany 5283 razy ]
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 286 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości