Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 96 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Roadtrip USA
#21 PostWysłany: 22 Lip 2013 13:19 

niebieski
Co tam kanion. 66 jest mega:) Przejechana kabrioletem na dodatek. Lepszy byłby tylko amerykański chopper:D
 Profil Relacje PM off  

Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 4* hotel tylko dla dorosłych z basenem za 2887 PLN Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 4* hotel tylko dla dorosłych z basenem za 2887 PLN
Neapol na przedłużony weekend za 679 PLN 🏛️🍕 Loty + hotel ze śniadaniami ☕🥐 Neapol na przedłużony weekend za 679 PLN 🏛️🍕 Loty + hotel ze śniadaniami ☕🥐
#22 PostWysłany: 22 Lip 2013 13:57 

opt1c5, spróbuj sam na stronie Thrifty zobaczyć, ile wychodzi koszt wypożyczenia. Ale widzisz, niższe ubezpieczenie to i tak wychodzi taka sama kwota, prawie.. no bo my pożyczaliśmy na 16 dni, więc trochę krócej.

do bagażnika nie wejdą Ci 4 torby średniej wielkości raczej. może mamy jakieś zdjęcie bagażnika, poszukam i pokażę. Ale mieliśmy jedną dużą walizkę, jedną małą miekką, plecak z aparatem, drugi plecak.. no i jakieś torby z zakupami się poupychało i było ok. ale 4 torby.. ciężko :(

Co do parków to sami stwierdzicie, czy chcecie spędzić jeden dzień, czy więcej. Według mnie to warto zejść do Kanionu, więc to jeden cały dzień. Nie byliśmy w Yellowstone i reszcie o której piszesz, więc tego nie wiem (tasma byl z tego co widziałam, on może doradzi). Antelope Canyon to musisz wejść z przewodnikiem i jesteś tam z godzinę albo dwie, wkrótce będzie o tym w relacji. Tam tylko przechodzisz w kanionie, który ma z kilometr- półtora długości i tyle.

rady takie (napisał mój chłopak osobie, która po obejrzeniu filmiku kupiła bilety dla siebie i żony na miesiąc do LA :))

Co do kart kredytowych - ani razu nie użyłem karty kredytowej chociaż zawsze ją miałem w kieszeni i na dzień dzisiejszy żałuję w ogole założenia sobie tego plastiku. Korzystałem z karty debetowej do rachunki walutowego w USD (Bank BZWBK). Karta debetowa, choc wypukła i ma aktywne formy płatności online, więc loty, wypożyczenie auta i wszelkie inne płatności można nią robić. Polecam.

Jedyne co moglibyśmy zrobić lepiej w californii, to zabukować sobie za wczasu zwiedzanie Alcatraz w San Francisco (trzeba z wyprzedzniem robić, a my z wyprzedzeniem nie bukowaliśmy nic poza samolotami i autem)...

Druga sprawa to www.hearstcastle.org/ - przyjechaliśmy za późno na zwiedznanie, a chyba jest ciekawy i warty obejrzenia. Zobaczice ich stronę i sami stwierdzicie czy Was to kręci.

Pamiętajcie - jadąc we dwójkę (co najmniej) jednym samochodem możecie korzystać z szybkiego pasa ruchu po lewej stronie (Car Pooling) - głownie w Los Angleles spotykane.

Pamiętajcie - przekroczenie o 5 mph jest OK, przekroczenie powyżej 15 mph zaprosi Was do sądu (to już jest criminal offense).

Pamiętajcie - parkując auto na wzniesieniu w San Francisco ustawiajcie zawsze koła przednie tak, aby po spuszczeniu ręcznego przód samochodu dążył jak najszybciej do dotknięcia krawężnika i zablokowania sie na nim przed dalszym zjazdem.

Aha!

I NIE ZALUJCIE NA SIEBIE! Kazdy dolarek wydany na wycieczki, wypozyczenia sprzetow, karnety itp wejsciowki to bezcenne przezycie, zawsze to bedize cos nowego i wzbogacajacego, nawet jesli wydawalo sie na poczatku nieciekawe. Po pewnym czasie (zaskakujaco szybkim) pomyslicie, ze jednak fajnie ze zobaczyliscie te np.. muzeum starych monet czy skarpet, czy zabraliscie sie na przejazdzke koniem po dolinie smierci albo helikopterem nad znakiem hollywood itp itp..

04patryk12 - nie mam pojęcia, myślę że najłatwiej dowiedzieć się u źródła ;)

klayton - ja nic nie wiem o brokerze. myślę, że mogłbyś coś przybliżyć, jak to się załatwia itp. może komuś się przyda.

sebjag - Rooute 66 była mega, będą fotki w relacji, będą :) co do choppera.. było tak gorąco, że nie wiem, czy dałoby radę jechać w dzień. No i problem z bagażami :P

#23 PostWysłany: 22 Lip 2013 14:07 

Zbanowany
Cytuj:
ja nic nie wiem o brokerze. myślę, że mogłbyś coś przybliżyć, jak to się załatwia itp. może komuś się przyda.

Zerknij choćby tu: www.economycarrentals.com
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 22 Lip 2013 14:11 

30.05 - dzień 5

Rano zeszliśmy na dół zjeść śniadanko, które było w cenie pokoju. Spakowaliśmy się i byliśmy gotowi do drogi. Za oknem zauważyliśmy grupkę motocyklistów, którzy też po chwili ruszyli. Co ciekawe, będąc 2 tygodnie w Stanach, widzieliśmy zadziwiająco mało motocyklistów, głownie na autostradach bliżej miast. Pewnie wysokie temperatury były jedną z przyczyn. Ruszyliśmy w stronę miejscowości Page.

Image

Po drodze zatrzymaliśmy się przy.. Elephant Feet :) Trzeba przyznać, że skałki faktycznie wyglądają dość słoniowo :D

Image

Jechaliśmy sobie z otwartym dachem, w pewnym momencie zatrzymaliśmy się, by z bagażnika wyciągnąć kamerę i ponagrywać trochę drogę. Ruszyliśmy i po chwili Wiktor zobaczył, że z tyłu wywiało nam coś czarnego.. Podejrzewał, że to lampa błyskowa, choć nie wiedział, jak mogła się znaleźć na siedzeniu z tyłu. Zatrzymaliśmy się w najbliższym możliwym miejscu żeby pobiec po zgubę, gdy z naprzeciwka nadjechała typowa amerykańska ciężarówa.. Nie wróżyło to nic dobrego dla naszej zguby, i niestety po dotarciu na miejsce okazało się, że faktycznie była to lampa.. I tyle z niej zostało. Mieliśmy nadzieję, że to pierwsza i ostatnia 'wisienka na torcie'.

Image

Chcieliśmy zobaczyć Antelope Canyon, który znajduje się przed Page. Jako że jechaliśmy parę godzin od rana, nie było szans na wejście na kanion od razu, kolejne było za ok. 2 h. Dowiedzieliśmy się też, że smugi światła wpadające do kanionu od góry, które chcieliśmy sfotografować widać o godzinie 10-11, więc musieliśmy wrócić kolejnego dnia. Dojechaliśmy więc do miejscowości Page, gdzie znajduje się przepiękne Powell Lake. Zrobilismy parę zdjęć z mostu, niżej ogromna tama.

Image

Image

Pojechaliśmy wzdłuż jeziora do mariny, żeby zobaczyć, czy jest tam coś ciekawego. W końcu mieliśmy jeszcze pół dnia.

Image

Image

Okazało się, że można wypożyczyć sprzęty wodne, zainteresowaliśmy się skuterem wodnym. Ale tego dnia wiatr był zbyt silny i nie wypożyczali już sprzętów. Po krótkiej naradzie zdecydowaliśmy się zostać w Page, by rano pojechać do Antelope Canyon, a później pożyczyć skuter i poszaleć po Powell Lake.

Znaleźliśmy pokój w Rodeway Inn ($69), rozpakowaliśmy się, i dowiedzieliśmy się, że warto zobaczyć Horseshoe Bend, niedaleko Page. Wzięliśmy więc aparaty i pojechaliśmy.

Image

Jak widać, widok był nieziemski :) Od parkingu do tego miejsca był może z kilomoter - półtora drogi, powrót był pod górkę, ale ogólnie niewymagający dużo trudu. Polecam kryte buty, bo było dosyć dużo kamyczków i piachu.

Image

Image

Image

Po Horseshoe Bend wróciliśmy do pokoju, przeszliśmy się po mieście, zjedliśmy w lokalnej knajpce i poszliśmy do sklepu (polecamy sklepy Dollar - dużo rzeczy za dolara :D).

To był pierwszy wieczór na odpoczynek. Posiedzieliśmy sobie, pooglądaliśmy wcześniejsze zdjęcia, wypoczęliśmy przed kolejnym dniem pełnym wrażeń.

#25 PostWysłany: 22 Lip 2013 14:20 

klayton, wg tej strony to nie maja mustanga (chrysler sebring jest) i sprawdziłam przykładowy termin (26.08 - 10.09) i wychodzi USD 757,62

na Thrifty.com ten sam termin, ale Mustang - za $751.43

tylko że trzeba by się było wczytać co do ubezpieczenia dokładnie.. ale pewnie, jest to opcja przy szukaniu auta. Ale chyba SUVy są tańsze trochę w porównaniu do kabrio

#26 PostWysłany: 22 Lip 2013 14:27 

Zbanowany
To tylko przykładowy broker. I cena jest z pełnym ubezpieczeniem. Ja wybierałem SUVa, bo kabrio mi nie odpowiada ze względu na pojemność bagażnika i wady otwartego dachu.
Jeśli wykupisz auto znacznie wcześniej, zapłacisz taniej. Podobnie, jak z noclegami po drodze - rzadko kiedy wykupiony wcześniej nocleg kosztował mnie ponad 30-40 USD. A w kasynach w Vegas można trafić nawet na promocje, przy których noclegi wyjdą za darmo.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 22 Lip 2013 14:37 

zaletą otwartego dachu jest fakt, że można go zamknąć :D

W naszym przypadku nie było szans bukować noclegów wcześniej - sami byliśmy panami drogi i swojego czasu, więc nie wiedzieliśmy gdzie nas poniesie i kiedy, co było piękne ;) A i tak w sumie wychodziła średnia cena za nocleg około 60 dolców, i to zazwyczaj ze śniadaniami, więc nie tak źle :)

Ale do obniżenia kosztów to faktycznie wiele rzeczy można poplanować wcześniej (my w kwietniu kupowaliśmy bilety i auto bukowaliśmy, a miesiąc później byliśmy w USA), do tego można wziąć najzwyklejsze autko, żeby płacić mniej. Ale tak jak to w radach było napisane... jak jest możliwość, to nie można sobie żałować, w końcu taki wyjazd to przygoda życia :)

#28 PostWysłany: 22 Lip 2013 14:40 

Zbanowany
Cytuj:
w końcu taki wyjazd to przygoda życia

E tam...
To dopiero początek zwiedzania USA ;)
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 22 Lip 2013 20:58 

31.05 - dzień 6

Wstaliśmy rano, zjedliśmy śniadanie, spakowaliśmy się, oddaliśmy klucz do pokoju i pojechaliśmy w stronę Antelope Canyon, na 11 mieliśmy wejście.

Image

Antelope Canyon ma tylko około kilometr - półtora długości, przechodzi się w jedną stroną, wraca i koniec. Wejściówka w okolicach południa kosztuje $40 za osobę (niby najlepsze światło). W innych godzinach to $30, o ile dobrze pamiętam. Była to najdroższa wejściówka z całej naszej wyprawy. Jest parę firm, które zajmują się organizacją wycieczek do kanionu, średnio co 2h są wejścia.

Image

Swoje auto zostawia się na parkingu i wsiada do jeepka z przewodnikiem i paroma innymi osobami, by jechać około 2 km do wejścia kanionu.

Image

Image

W środku ukazują się takie widoczki:

Image

Image

Image

I tu już wychodzimy drugą stroną... i wracamy tą samą drogą ;)

Image

Image

Bardzo ciężko jest robić zdjęcia w Antelope Canyon. Przewodnik idzie szybko i każe iść za nim, plus jest taki, że pokazuje jak się ustawić, żeby wyszły najlepsze zdjęcia. Równocześnie w kanionie jest pełno innych ludzi z innych wycieczek... Można zapłacić więcej za wejściowkę i wybrać opcję z fotografowaniem, ale po prostu ma się więcej czasu na focenie, a ludzi wciąż tłumy.

Image

No i parę "kocurków" ;)

Image

Image

Image

Antelope Canyon jest z piaskowca, więc te wszystkie piękne formy to działalność wody i piasku.. :) Czas wracać!

Image

Wróciliśmy do Powell Lake z nadzieją, że wiatr nie popsuje nam planów. Tym bardziej, że tego samego dnia chcieliśmy jeszcze dojechać do Monument Valley, która była oddalona o jakieś 2 godziny jazdy. Na szczęście tym razem się udało i po wypełnieniu papierów oraz filmiku instruktażowym mogliśmy poszaleć (koszt wypożyczenia na 2h - $200 + wyjeżdzone paliwo, które pod koniec się tankuje - nam wyszło $40). Z wodnego szaleństwa nie mamy zbyt zdjęć, więc wrzuciłąm screeny z filmiku, jeśli go jeszcze nie widzieliście, to link znajdziecie na dole wpisu.

Image

Image

Image

Piękne widoczki, zadziwiająca moc sprzętu i prędkość - wypożyczenie skutera było trafną decyzją :) Z czasem byliśmy na styk, więc wyjechaliśmy w stronę Monument Valley.

Image

Image

Image

Udało się dojechać przed zachodem słońca :)

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Jakie długie cienie!

Image

Ku naszemu zdziwieniu i zachwytowi, z zagrody ktoś wypuścił konie, które dodały jeszcze więcej uroku temu miejscu.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Z Monument Valley wyjechaliśmy sporo po zmroku. Jest to potężny teren i parę godzin trzeba przeznaczyć, by sobie spokojnie pojeździć i porobić zdjęcia. Będać tam czułam się takim małym człowieczkiem pośrod ogromnych skał, które powstały długo przede mną, i jeszcze dłuuugo po mnie będą zachwycać kolejne pokolenia... :)

Jechaliśmy i jechaliśmy, robiło się coraz później, w końcu udało się nam znaleźć nocleg w Holbrook. EconoLodge, za $50. W tym motelu mieliśmy dziwną sytuację, dostaliśmy kartę magnetyczną do pokoju, otwieram drzwi, a tam w łóżku normalnie sobie śpią ludzie :D yyyy.. recepcjonista był zaskoczony i dał nam inny pokój, w którym na szczęście nie spotkały nas już żadne niespodzianki :D

Image

A tak wyglądał praktycznie każdy wieczór.. zrzucanie zdjęć/filmów na dysk oraz ładowanie wszelkich sprzętów, by były gotowe na kolejny dzień ;)

Image

W filmiku

można zobaczyć nagrania z wszystkich miejsc z dzisiejszego dnia, dokładnie od 08:21:) Oczywiście zachęcam do obejrzenia całych 16 minut.

#30 PostWysłany: 23 Lip 2013 19:06 

Jakiego aparatu uzywacie do fotografowania :) ? Super zdjecia!

#31 PostWysłany: 24 Lip 2013 02:22 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
Tu masz odpowiedź: viewtopic.php?p=263650#p263650

A czasem w exifach można też sobie sprawdzić (np. tu) - taka rada na przyszłość ;)
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 24 Lip 2013 02:53 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 259
Kilometry: 313 227
Zdjęcia bardzo przyjemne choć przydałoby się na niektóre wyprostować a i czasem chyba ciekawsze byłoby jednak szersze ujęcie, na następną wyprawę polecam już FX :-)
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 24 Lip 2013 10:10 

niebieski
Przecież to nie konkurs fotograficzny. Zdjęcia robią dla siebie, a nie forum. Chyba chodzi o to co na zdjęciach, a nie jaka jest ich jakość. Chociaż dla mnie wykonanie ok.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 25 Lip 2013 09:51 

niebieski
Jaki byl koszt całej wyprawy? Spalanie mnie zdziwiło.Aż liczyłem parę razy na kalkulatorze ile to wyszło litrów na 100km:)

www.amigoucieka.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 25 Lip 2013 10:36 
Awatar użytkownika

srebrny
Dziewon napisał(a):
Jaki byl koszt całej wyprawy? Spalanie mnie zdziwiło.Aż liczyłem parę razy na kalkulatorze ile to wyszło litrów na 100km:)

Właśnie o to samo miałem pytać. Jak to możliwe, że to ten samochód spalił 7,5 litra? :D Podsumowanie całkowitych kosztów mam nadzieję, będzie na końcu:)

#36 PostWysłany: 25 Lip 2013 11:18 

Zrobiłem podobną trasę ( nie taką samą) i koszty wyniosły około 5tyś pln/os z przelotem przy czterech osobach

#37 PostWysłany: 25 Lip 2013 11:28 

Zbanowany
Przy dobrze zaplanowanej podróży koszt dla dwóch osób (auto+paliwo+nocleg+jedzenie) mieści się w 100-120 USD/dzień.
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 25 Lip 2013 11:45 

klapio, nasz folder z fotami i filmami (z 2 aparatów i 2 kamer go pro) ma 214 GB, więc może i są tam ciekawsze ujęcia, wybierałam co mi się podobało najbardziej i co było najbardziej reprezentatywne ;) co to to FX które polecasz?

Dziewon, szymonpoznan, odpowiem Wam teraz, choć pewnie na końcu też znajdą się statystyki ;) koszt całkowity nam wyszedł $4500. Z lotami, autem, paliwem, noclegami... Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę, że to taki koszt za full wypas, mogliśmy nie pożyczać skutera w Lake Powell (240 mniej), nie brać Mustanga tylko po prostu jakieś zwykłe autko, to pewnie z 400-500 dolców mniej by wyszło, zaplanować wyprawę wcześniej i zabukować noclegi (ale chcieliśmy być niezależni i nie gonić na łeb na szyję do kolejnego hotelu, tylko coś nam się spodobało po drodze to zostać sobie i na 2 dni, a co). Pewnie część jedzenia możnaby odpuścić w knajpie/restauracji, a zjeść sobie coś ze sklepu ;) Jednak myśląc teraz o tej wyprawie, to właśnie kasa wydana na Mustanga i skuter wodny jest najlepiej wydaną kasą, jak już jechać do USA.. nie wiadomo czy jeszcze takie coś się powtórzy. A wspomnienia, zdjęcia i filmy zostają ;)

co do spalania auta, no.. było z tego roku, nie było mocno eksploatowane, trochę bączków się porobiło, ale w trasie to się jechało stałą prędkością, po miastach nie jeździliśmy dużo (żeby stać w korkach czy cuś), tak więc wyszło przyzwoicie :)

hugo1211, no to można powiedzieć, że koszta podobne całkiem, u nas 2 osoby, u Ciebie 4 :)

dziś postaram się zabrać za kolejny dzień relacji :)

#39 PostWysłany: 25 Lip 2013 14:36 

złoty
szymonpoznan1 napisał(a):
Dziewon napisał(a):

Właśnie o to samo miałem pytać. Jak to możliwe, że to ten samochód spalił 7,5 litra? :D Podsumowanie całkowitych kosztów mam nadzieję, będzie na końcu:)

Mi wyszło około 9 litrów/100 km, ale miałem terenówke i cztery dni spędziliśmy w miastach gdzie były korki
Tam poza miastem jeździ się około 50 mil na godzinę (szybciej nie ma sensu ze względu na widoki) na temopacie. Teren w miarę równy to i spalanie nie wyjdzie katastrofalne.
Jeszcze jako ciekawostkę dodam, że komputer pokładowy w naszym samochodzie pokazywał spalanie w ilości przejechanych mil na jednym galonie. Przykładowo 25 mil/galonie to zużycie niecałe 9l/100 km.

#40 PostWysłany: 25 Lip 2013 15:41 

Pewnie moje koszty dało by się obniżyć gdyby nie Las Vegas:)

Ostatnio edytowany przez hugo1211 27 Lip 2013 05:31, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 96 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość