Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 101 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 01 Sty 2017 23:30 

srebrny
Podobnie kalkulują jeżdżący pod wpływem alkoholu. Rezultaty znasz...
 Profil Relacje PM off  

Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN
Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥 Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥
#82 PostWysłany: 01 Sty 2017 23:42 

niebieski
Ale jak nie weźmiesz cudzego paszportu, to szanse jego odkrycia przez SG jest równa zero.
A matematyka jest nieubłagalna.
0,000001 > 0
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 01 Sty 2017 23:43 
Awatar użytkownika

niebieski
Sądzę, że ludzie którzy próbują coś przeszmuglować "niezawodowo" często wyglądają tak, jakby mieli taką kartkę na czole. Scenka z pociągu z "Młodych Wilków" ;-)

#84 PostWysłany: 01 Sty 2017 23:47 
Awatar użytkownika

Loty: 76
Kilometry: 104 894
Powstaje pytanie w jakim celu w ogóle wysyłać ten dowód za granicę?
Jeśli ta osoba podróżuje z paszportem to w jakim celu niezbędny jej dowód?
Jakikolwiek dokument musi przy sobie posiadać bo inaczej nie przeszłaby przez bramkę.
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 01 Sty 2017 23:57 
Awatar użytkownika

niebieski
Eee tam. Pojechała autem i na miejscu wyszło.

#86 PostWysłany: 02 Sty 2017 03:10 
Awatar użytkownika

Loty: 317
Kilometry: 619 201
niebieski
snooka napisał(a):

Ale co ja tam wiem - w końcu egzamin sędziowski zdawałem 11 lat temu ...

SO czy SR? W jakim mieście?

sive napisał(a):
Robaku napisał(a):

@‌sive‌ prawo nie jest logiczne. Dokładnie dowód jest dokumentem ktory umożliwia Ci wjazd, co nie jest jednoznaczne z tym, że w następstwie pewnych zdarzen potwierdzi twoją tożsamość np. MSZ - konsulat w Chicago:
"Obywatele polscy zamieszkujący poza granicami kraju mają prawo, a nie obowiązek posiadania dowodu osobistego. Obowiązek ten ciąży wyłącznie na obywatelach polskich mieszkających w RP. Osoba zamieszkała za granicą powinna posiadać przede wszystkim paszport, który poświadcza obywatelstwo polskie oraz tożsamość posiadacza, a także uprawnia do przekraczania granicy i pobytu za granicą."

Niepotrzebnie komplikujesz- jeszcze wiz nie znieśli, a Ty chciałbyś latać na dowód do Stanów :lol: ,
po prostu: Państwo uznaje dowód, za dokument uprawniający do przekroczenia jego granicy, to uznaje go też na swoim terytorium.
.

A ty za bardzo to upraszczasz, asocjujesz możliwośc przejścia granicy na dowodzie z uznaniem tegoż dowodu jako dokumentu tożsamości, jeśli to jeszcze może mieć racje bytu w UE,to w innych przypadkach już niekocznienie vide np. Szwajcaria i Lichtenstein.
Są przykłądy na to, że zapis w konkretnym dokumencie daleki jest od wyciągania wniosków z praktycznego punktu widzenia vide - dowód rejestracyjny auta;

BrunoJ napisał(a):
snooka napisał(a):
Nie mówimy o przewozie materiałów wybuchowych czy plutonu tylko o przewożeniu dokumentu ZA ZGODĄ jego właściciela. Nie ma tu mowy o bezprawności zachowania, co jest przesłanką przestępności czynu, określonego w art. 275 § 2 Kodeksu karnego.

Brawo Ty. Szkoda ze nie próbujesz spojrzeć na problem ciut szerzej i trochę praktyczniej, niż tylko od strony paragrafów, co do których masz zapewne racje.
Było to juz wcześniej napisane przez kogoś. Nie interesuje mnie udowadnianie swoich racji w przypadku problemów. Mnie interesuje uniknięcie problemów.

Sorry @‌BrunoJ‌, ale to właśnie sędzia patrzy na problem najbardziej praktycznie, my to sobie tutaj teoretyzujemy mocno, skupiając się na arbitralnym brzmieniu przepisu, co nie zawsze jest równoznaczne z konkretnym stosowaniem tego przepisu.

#87 PostWysłany: 02 Sty 2017 03:22 
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 579 248
niebieski
Robaku napisał(a):
A ty za bardzo to upraszczasz, asocjujesz możliwośc przejścia granicy na dowodzie z uznaniem tegoż dowodu jako dokumentu tożsamości, jeśli to jeszcze może mieć racje bytu w UE,to w innych przypadkach już niekocznienie vide np. Szwajcaria i Lichtenstein.

Ale masz jakiś konkretny przykład (przepis, paragraf czy cokolwiek), który by potwierdzał to co piszesz, czy to tylko Twoje gdybanie? Bo tak patrząc zdroworozsądkowo to byłoby kompletnie nielogiczne, gdyby jakiś kraj, który umożliwia wjazd na swoje terytorium na podstawie dowodu, jednocześnie wymagał posiadania paszportu, w celach identyfikacji innych niż przekraczanie granicy.
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 02 Sty 2017 03:40 
Awatar użytkownika

Loty: 317
Kilometry: 619 201
niebieski
Na te chwilę nie mam przepisu - mam sytuacje
Przypominam sobie tylko sytuacje z EUro 2012 z Ukrainy, gdzieś na czas Euro można było przekroczyć granice na podstawie dowodu(!?) - tak to pamiętam, ale samo posiadanie dowodu na Ukrainie nie dawało podstaw do stwierdzenia tożsamości danej osoby. Wchodziła tutaj umowa bilateralna pomiedzy państwami - która umożliwiała przekroczenie granicy na takiej podstawie.
Podobnie jest z Lichtensteinem i Szwajcarmi, gdzie kraje mają podpisaną szczegółową umowę na podstawie której zniesiono kontrole graniczne, ale to nie daje takich "wolności jak UE".

I dalej mamy np. przy granicy z Rosją czy Białorusią - mały ruch bezwizowy czy też mały ruch granicznyc, tj. możesz przekroczyć granicę jeśli jesteś z danego obszaru ale nadal nie masz możliwości pokazania/udowodnienia, że ty to ty.

https://obywatel.gov.pl/dokumenty-i-dan ... dokumencie

A tutaj jest swego rodzaju rozróżnienie na :
1. potwierdzenie tożsamości
2. możliwośc wjechaniu do państwa EOG.

#89 PostWysłany: 02 Sty 2017 09:22 

srebrny
BrunoJ napisał(a):
snooka napisał(a):
Nie mówimy o przewozie materiałów wybuchowych czy plutonu tylko o przewożeniu dokumentu ZA ZGODĄ jego właściciela. Nie ma tu mowy o bezprawności zachowania, co jest przesłanką przestępności czynu, określonego w art. 275 § 2 Kodeksu karnego.

Brawo Ty. Szkoda ze nie próbujesz spojrzeć na problem ciut szerzej i trochę praktyczniej, niż tylko od strony paragrafów, co do których masz zapewne racje.
Było to juz wcześniej napisane przez kogoś. Nie interesuje mnie udowadnianie swoich racji w przypadku problemów. Mnie interesuje uniknięcie problemów.

@‌BrunoJ‌
Czytając twoje posty mam wrażenie, że Ty tworzysz problemy, a nie ich unikasz.

@‌Robaku‌
Nie brnij juz dalej w swoich nieprawdziwych teoriach.
Dowód osobisty PL jest uznawanym dokumentem, w każdym kraju UE na równi z paszportem.
 Profil Relacje PM off
snooka lubi ten post.

#90 PostWysłany: 02 Sty 2017 09:34 
Awatar użytkownika

niebieski
@Robaku
Właśnie widzę jak sędzia patrzy praktycznie. Jest pytanie o zawiezienie dowodu do Czech a tymczasem juz druga strona bzdetów czy dowód jest w ogóle dowodem.
Nie chce mi się nawet szukać, ale to właśnie Ty kilka postów temu kończyłeś post słowami w stylu, że paragrafy się obronią i "prokuratura POWINNA UMORZYĆ SPRAWĘ". To jest to Twoje praktyczne podejście? Tak ciężko zrozumieć że przeciętny Kowalski nie chce mieć nic wspólnego z prokuraturą? A "powinna umorzyć" umorzyć brzmi mniej więcej jak "powinniście wylądować"?

Weź ten dowód, zawieź a potem wykłócaj się z prokuraturą że masz rację i napisz jak Ci poszło. Rozumiem że ewentualne posiadanie zarzutów w prokuraturze nie rzutuje na Twoje wykonywanie zawodu? Przyszło Ci do głowy, że to może mieć dla kogoś znaczenie? Czy znajdziesz mi zaraz paragrafy że pracodawca "nie powinien" brać pod uwagę zarzutów, bo dopóki nie ma wyroku bo mamy domniemanie niewinności?
Dla mnie EOT, nie mam nic do dodania, nie mam rownież misji, żeby kogoś nawracać z jego sposobu patrzenia na świat. ;-)

#91 PostWysłany: 02 Sty 2017 09:47 
Moderator forum

Zamykam na ... hmm... jakiś czas.

Wydaje mi się że najważniejsze zostało już przedstawione.

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 19 Sty 2019 17:56 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Przypominam, to nielegalne

przewoz-cudzego-dowodu-paszportu,15,77344
 Profil Relacje PM off
boots lubi ten post.

#93 PostWysłany: 19 Sty 2019 18:07 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
niebieski
Zeus, to nie jest nielegalne(chyba że w Holandii, ale nie wydaje mi się).
(http://sn.pl/Sites/orzecznictwo/Orzeczenia1/III%20KK%20395-10.pdf - to tak na szybko)

#94 PostWysłany: 19 Sty 2019 18:21 
Awatar użytkownika

niebieski
Myślę że za 200zł to bez problemu kurierem przeslesz.
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 19 Sty 2019 18:33 

srebrny
Pabloo napisał(a):
Zeus, to nie jest nielegalne(chyba że w Holandii, ale nie wydaje mi się).
(http://sn.pl/Sites/orzecznictwo/Orzeczenia1/III%20KK%20395-10.pdf - to tak na szybko)

Podane orzeczenie wskazuje na coś przeciwnego, niż napisałeś - że takie działanie może być właśnie nielegalne i penalizowane.
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 19 Sty 2019 18:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Na nic takiego ww. orzeczenie nie wskazuje. Tak samo przywoływany czasami przepis(art. 275 §2 kk). [...]

Ostatnio edytowany przez Roku, 20 Sty 2019 05:58, edytowano w sumie 1 raz
wycieczki osobiste
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#97 PostWysłany: 19 Sty 2019 19:01 

srebrny
Cytuj:
Na nic takiego ww. orzeczenie nie wskazuje

Jak zwykle nie masz racji.
Autorowi chodzi o wywóz paszportu z Polski.

Z cytowanego orzeczenia:
Cytuj:
Użyty w art. 275 § 2 k.k. zwrot „przewozi za granicę dokument stwierdzający tożsamość innej osoby albo jej prawa majątkowe”, oznacza wywóz takiego dokumentu z terytorium Rzeczypospolitej Polskiej
.

Cytuj:
(...) czyn oskarżonego nie wypełnił znamion czasownikowych zawartych w dyspozycji art. 275 § 2 k.k. Do tych znamion należą „przewóz”, „przenoszenie” i „przesyłanie” za granicę dokumentu stwierdzającego tożsamość innej osoby albo jej prawa majątkowe

W orzeczeniu stwierdzono jedynie, że nie jest penalizowany przywóz takiego dokumentu do Polski.
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 19 Sty 2019 19:14 
Awatar użytkownika

niebieski
W orzeczeniu jest mowa o drugim znamieniu jakie musi zostać spełnione, by czynność sprawcza mogła być przyporządkowana do typu czynu zabronionego z 275 § 2, czyli bezprawności, ale ze względu na to, że już pierwsze nie zostało spełnione(wywóz za granicę), „bezprzedmiotowe było podjęcie rozważań na jego temat".
A oba przywołane komentarze prezentują pogląd, że aby popełniono przestępstwo wedle 275§2 konieczne jest wypełnienie właśnie znamienia bezprawności na podstawie innych ustawowych przepisów.

Orzeczenia trzeba czytać w całości, najlepiej od razu posiłkując się odwołaniami do komentarzy i innej literatury.

#99 PostWysłany: 19 Sty 2019 19:18 

srebrny
Napisałem już w #5 - takie działanie może być właśnie nielegalne i penalizowane.
A okoliczności opisane przez autora wątku budzą duże wątpliwości, co do legalności działania.
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 19 Sty 2019 19:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Chłop potrzebuje własnego paszportu więc wygląda że dyskusja około tematów zbędna.

Tak jak pisałem na priv chyba najlepsze rozwiązanie napisz do LOT na fb lub tt i opisz sytułacje być może pomogą, bo w tej chwili nie widzę innego wyjścia abyś miał paszport rano.

Zastanawiam się tylko czemu tak późno się za to zabrałeś.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 101 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość