Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 101 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 31 Gru 2016 16:20 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
niebieski
Przecież to jak z za dużym bagażem w Ryanair. Na 99% przypadków się uda, ale zostaje 1% klopsów:)

@‌ZENNNEK‌ Tamten post kogoś, kto chyba wcześniej zaczął Sylwestra, zgodnie z przypuszczeniami nie zagrzał tu długo miejsca:)

Ostatnio edytowany przez Tom K, 31 Gru 2016 17:07, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
becek lubi ten post.

Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN
Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥 Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥
#62 PostWysłany: 31 Gru 2016 16:57 
Awatar użytkownika

Teraz to przesadziłeś.Ja pewnie też bym przewiózł.Tak ciężko zrozumieć że niektórzy nie chcą ryzykować?Chcesz komuś pomóc a potem pół dnia spędziśz na jakiejś komendzie wyjaśniając sprawę.Jeszcze możesz mieć kolejne loty na ktore nie zdążysz i w ten oto sposób Twój 2 tygodniowy wyjazd np. do Azji się sypie.Czy konieczne jest obrażanie ludzi którzy myślą,czy zachowują się inaczej?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#63 PostWysłany: 01 Sty 2017 15:01 
Awatar użytkownika

niebieski
Po prostu większość ludzi, nawet tych, którzy dość dużo podróżują, tak naprawdę nigdy nie widziała prawdziwej "akcji" na lotnisku, nie wspominając o byciu jej obiektem. I myśli, że problemy z kontrolą to przekroczony rozmiar bagażu czy zapomniana butelka w wodą.

#64 PostWysłany: 01 Sty 2017 15:34 

Loty: 31
Kilometry: 89 760
niebieski
Tak z czystej ciekawości: ile razy robiono Wam kontrolę osobistą przy wylocie z polskiego portu lotniczego?
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 01 Sty 2017 15:40 

srebrny
Mi chyba dwa razy w życiu.
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 01 Sty 2017 16:20 

srebrny
nigdy, a raz przewiozlem nieswiadomie scyzoryk na CDG
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 01 Sty 2017 16:48 
Awatar użytkownika

Loty: 317
Kilometry: 619 201
niebieski
Anonim3 napisał(a):
Rozmawiałam kilka miesięcy temu nt tego artykułu z pewnym panem kapitanem z działu prawnego Komendy Głównej SG i do tej pory czekam na oficjalną interpretację słowa "bezprawnie". Bo z jednej strony przeciętny Kowalski to nie firma kurierska, ale z drugiej - też nie złodziej (działa na podstawie najczęściej ustnego upoważnienia posiadacza przewożonego dokumentu).

Co ciekawe - dwóch strażników z Okęcia, z którymi rozmawiałam wcześniej z automatu kazali mi dzwonić do Komendy Głównej. Chyba wiele osób ma podobne wątpliwości, a odpowiedzi na poziomie terenowym i centralnym - brak.

ale tutaj bym zdecydowanie nie opierał się na żadnych wykładniach działu prawnego SG, tylko patrzył w orzecznictwo Sądów co do art. 275 k.k. bądź też poczytał na ten temat komentarze.

grzesiekc napisał(a):
Ja dodam od siebie posiłkując się obecnie obowiązującym orzecznictwem w tej materii. Trudno jest jednoznacznie określić jak zachowa się w takiej sprawie funkcjonariusz "na granicy" gdyż ja prima facie nie jestem pewny tych regulacji (jestem po prawie). Ja bym się zwrócił do SG o interpretacje tych przepisów, ostatecznie bym się zdecydował na formę notarialnie poświadczonego dokumentu.

Sprawdzałem jeszcze teraz ustawę i nie zmieniły się przepisy od 1997 r., więc ten artykuł jest dalej aktualny, niemniej jednak przez te 10 lat mogło się zmienić podjeście organów do tej kwestii.

Raczej nikt Cię za to nie skaże al e po co mieć nieprzyjemności

no to posiłkujesz się orzecznictwem i żądasz od SG interpretacji przepisów? Przecież taka interpretacja przepisów, to przy obecnie obwiązującym orzecznictwie, nic ci nie da i wszystkie interpretacje jakiekolwiek organu - oprócz interpretacji indywidualnych, wydawanych przez US, nie mają znaczenia przy wypracowanym przez Sądy schemacie postępowania.

Jeśli cytowane orzeczenia w tym SN czy SA wskazują, że nie wchodzi w to norme przepisu 275 k.k, to ja bym sie nie przejmował, jakkolwiek jeśli SG coś zrobi to w następstwie tych orzeczen prokuratura powinna umorzyć sprawę.

Ostatnio edytowany przez Robaku 02 Sty 2017 03:05, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 01 Sty 2017 18:10 
Awatar użytkownika

niebieski
snooka napisał(a):
Tak z czystej ciekawości: ile razy robiono Wam kontrolę osobistą przy wylocie z polskiego portu lotniczego?

Więcej niż zero. Poza tym kontrole celne mogą być rownież po przylocie na miejsce. Koledzy od paragrafów rozumiem że sprawdzili rownież, co stanowi czeskie prawo w przypadku nakrycia gościa przewożącego obce dokumenty?
A nawet zakładając że odpowiedź brzmi "zero" - jaką masz gwarancje, że akurat się nie trafi? Albo że akurat na twoim locie jakiś gość nie dostanie klaustrofobii w samolocie i zacznie coś o bombach gadać i przetrzepią dokładnie wszystkich? Nie wspominając że jeśli przypadkiem temat by wypłynął do mediów to niepotrzebna chwila sławy może się zamienić w pokazową nagonkę w imię bezpieczeństwa? To nie mandat za prędkość, gdzie jak się nie uda to trudno, wyskakujesz z kasy o jedziesz dalej. Skąd wiesz że później nie będziesz miał "gwiazdki" przy nazwisku i nie będą Cię trzepać przy każdym przekraczaniu granicy? Tak, wiem, to teorie spiskowe. Chcesz być dobry wujek, Twoja sprawa. Po prostu warto rozważyć konsekwencje.

#69 PostWysłany: 01 Sty 2017 18:36 
Awatar użytkownika

niebieski
@‌BrunoJ‌
mam dużą wątpliwość dotycząca w ogóle uznania polskiego dowodu osobistego za granicą. Jedynym dokumentem, którym mozesz się legitymować za granicą to paszport.
Według mnie - musiałbym tutaj poszperać w przepisach międzynarodowych - dowód osobisty polski w Czechach nie ma żadnej wartości.

#70 PostWysłany: 01 Sty 2017 19:36 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
snooka napisał(a):

Mnóstwo razy (endoproteza).
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 01 Sty 2017 20:49 

Robaku napisał(a):
@‌BrunoJ‌
mam dużą wątpliwość dotycząca w ogóle uznania polskiego dowodu osobistego za granicą. Jedynym dokumentem, którym mozesz się legitymować za granicą to paszport.
Według mnie - musiałbym tutaj poszperać w przepisach międzynarodowych - dowód osobisty polski w Czechach nie ma żadnej wartości.

Trochę się zagalopowałeś, jest parę granic/ obszarów krajów, które możesz przekraczać/ przebywać tam- z dowodem osobistym- w tym wypadku, to jest całkiem oficjalne ID.
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 01 Sty 2017 21:08 
Awatar użytkownika

niebieski
Dowód jako dokument uprawniający do przekraczenia granicy, to jednak inna sprawa, niż dokument, który umożliwia zweryfikowanie twojej tożsamości za granicą.
Oczywistym jest to, że dowód umożliwia przekroczenie granicy w strefe Schengen, ja mam wątpliwość co do tego - jak oficjalnie jest on traktowany za granicą.

W Polsce wiele krązy informacji, że dokumentem który potwierdzi twoją tożsamość jest np. prawo jazdy. a jest to całkowicie błędne ponieważ przepisy prawa jednoznacznie wskazują, iż dokumentami potwierdzjącymi tożsamości na terytorium RP jest paszport i dowód.

#73 PostWysłany: 01 Sty 2017 21:18 

HON fly4free
Robaku napisał(a):
Oczywistym jest to, że dowód umożliwia przekroczenie granicy w strefe Schengen, ja mam wątpliwość co do tego - jak oficjalnie jest on traktowany za granicą.
dokładnie tak samo jak w Polsce
np. przy meldunku w hotelu, czy wypożyczając auto, łódkę, itp., a także dokonując zgłoszenia na policji
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 01 Sty 2017 21:35 

Oczywiście, tak na logikę: Państwo umożliwia przekroczenie swojej granicy na podstawie dowodu, a jak już jesteś na jego terytorium, to go nie uznaje i jesteś anonimem dla jego władz :?: :P
 Profil Relacje PM off
pemat lubi ten post.

#75 PostWysłany: 01 Sty 2017 21:38 
Awatar użytkownika

niebieski
@‌pemat‌ taka jest praktyka, tak jak u nas w większości sytuacji przejdzie wylegitymowanie się prawem jazdy. Chodzi o szczegółowe regulacje dotyczące uznania dowodu osobistego jako dokumentu potwierdzającego tożsamość za granicą.
Tak samo jak utarła się praktyka, że hotel/ biuro najmu aut czy łódek - w zastaw bierze Ci dowód co jest oczywiscie zachowaniem bezprawnym.

Mniemam, że wynając łódkę to dałbyś radę nawet kartę kibica jakiegoś klubu jak dobrze pogadasz.

@‌sive‌ prawo nie jest logiczne. Dokładnie dowód jest dokumentem ktory umożliwia Ci wjazd, co nie jest jednoznaczne z tym, że w następstwie pewnych zdarzen potwierdzi twoją tożsamość np. MSZ - konsulat w Chicago:
"Obywatele polscy zamieszkujący poza granicami kraju mają prawo, a nie obowiązek posiadania dowodu osobistego. Obowiązek ten ciąży wyłącznie na obywatelach polskich mieszkających w RP. Osoba zamieszkała za granicą powinna posiadać przede wszystkim paszport, który poświadcza obywatelstwo polskie oraz tożsamość posiadacza, a także uprawnia do przekraczania granicy i pobytu za granicą."

Ok, mam mały trop, ale muszę go sprawdzić - MSWiA ma obowiązek wskazać wzór dowodu organom UE, w następstwie czego UE po otrzymaniu takiego wzoru - uznaje, iż DO jest dokumentem potwierdzającym tożsamość. Czyli jeśli chodzi o UE to mniej więcej wszystko jasne.
Pewnie zupełnie inaczej wygląda to poza UE.

#76 PostWysłany: 01 Sty 2017 21:45 

niebieski
BrunoJ napisał(a):
snooka napisał(a):

Więcej niż zero. Poza tym kontrole celne mogą być rownież po przylocie na miejsce. Koledzy od paragrafów rozumiem że sprawdzili rownież, co stanowi czeskie prawo w przypadku nakrycia gościa przewożącego obce dokumenty?
A nawet zakładając że odpowiedź brzmi "zero" - jaką masz gwarancje, że akurat się nie trafi? Albo że akurat na twoim locie jakiś gość nie dostanie klaustrofobii w samolocie i zacznie coś o bombach gadać i przetrzepią dokładnie wszystkich? Nie wspominając że jeśli przypadkiem temat by wypłynął do mediów to niepotrzebna chwila sławy może się zamienić w pokazową nagonkę w imię bezpieczeństwa? To nie mandat za prędkość, gdzie jak się nie uda to trudno, wyskakujesz z kasy o jedziesz dalej. Skąd wiesz że później nie będziesz miał "gwiazdki" przy nazwisku i nie będą Cię trzepać przy każdym przekraczaniu granicy? Tak, wiem, to teorie spiskowe. Chcesz być dobry wujek, Twoja sprawa. Po prostu warto rozważyć konsekwencje.

Patos i histeria są nie na miejscu.

Nie mówimy o przewozie materiałów wybuchowych czy plutonu tylko o przewożeniu dokumentu ZA ZGODĄ jego właściciela. Nie ma tu mowy o bezprawności zachowania, co jest przesłanką przestępności czynu, określonego w art. 275 § 2 Kodeksu karnego.

Ale co ja tam wiem - w końcu egzamin sędziowski zdawałem 11 lat temu ...
 Profil Relacje PM off
jacek96 lubi ten post.

#77 PostWysłany: 01 Sty 2017 21:48 

HON fly4free
Robaku napisał(a):
@‌pemat‌ Mniemam, że wynając łódkę to dałbyś radę nawet kartę kibica jakiegoś klubu jak dobrze pogadasz.
sorki za brak precyzji - miałem na myśli "łódkę" tak około 15 m dł, 120 m2 żagla...
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 01 Sty 2017 21:52 

Robaku napisał(a):

@‌sive‌ prawo nie jest logiczne. Dokładnie dowód jest dokumentem ktory umożliwia Ci wjazd, co nie jest jednoznaczne z tym, że w następstwie pewnych zdarzen potwierdzi twoją tożsamość np. MSZ - konsulat w Chicago:
"Obywatele polscy zamieszkujący poza granicami kraju mają prawo, a nie obowiązek posiadania dowodu osobistego. Obowiązek ten ciąży wyłącznie na obywatelach polskich mieszkających w RP. Osoba zamieszkała za granicą powinna posiadać przede wszystkim paszport, który poświadcza obywatelstwo polskie oraz tożsamość posiadacza, a także uprawnia do przekraczania granicy i pobytu za granicą."

Niepotrzebnie komplikujesz- jeszcze wiz nie znieśli, a Ty chciałbyś latać na dowód do Stanów :lol: ,
po prostu: Państwo uznaje dowód, za dokument uprawniający do przekroczenia jego granicy, to uznaje go też na swoim terytorium.

Robaku napisał(a):
Ok, mam mały trop, ale muszę go sprawdzić - MSWiA ma obowiązek wskazać wzór dowodu organom UE, w następstwie czego UE po otrzymaniu takiego wzoru - uznaje, iż DO jest dokumentem potwierdzającym tożsamość. Czyli jeśli chodzi o UE to mniej więcej wszystko jasne.
Pewnie zupełnie inaczej wygląda to poza UE.

Łapiesz dobry kierunek.
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 01 Sty 2017 22:40 
Awatar użytkownika

niebieski
snooka napisał(a):
Nie mówimy o przewozie materiałów wybuchowych czy plutonu tylko o przewożeniu dokumentu ZA ZGODĄ jego właściciela. Nie ma tu mowy o bezprawności zachowania, co jest przesłanką przestępności czynu, określonego w art. 275 § 2 Kodeksu karnego.

Ale co ja tam wiem - w końcu egzamin sędziowski zdawałem 11 lat temu ...

Brawo Ty. Szkoda ze nie próbujesz spojrzeć na problem ciut szerzej i trochę praktyczniej, niż tylko od strony paragrafów, co do których masz zapewne racje.
Było to juz wcześniej napisane przez kogoś. Nie interesuje mnie udowadnianie swoich racji w przypadku problemów. Mnie interesuje uniknięcie problemów.

#80 PostWysłany: 01 Sty 2017 23:26 

niebieski
Sądzę, że jeśli nie przykleisz sobie do czoła kartki z napisem "WIOZĘ CUDZY PASZPORT" to szanse na odkrycie tego faktu przez SG są bliskie zeru.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 01 Sty 2017 23:44, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 101 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość