Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 101 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 29 Lip 2015 10:23 
Awatar użytkownika

srebrny
ja tez uważam ze należy unikać kłopotów na granicy
zwłaszcza przy tak dziurawych przepisach jak nasze
szkoda nerwów a czasem i straconego lotu

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN
Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥 Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥
#22 PostWysłany: 29 Lip 2015 10:24 

srebrny
becek napisał(a):
prawo miedzynarodowe dopuszcza przesylanie paszportu a polskie nie
poczta polska nie przyjmie pszportu ktory bedziesz chcial przeslac z krakowa do warszawy

Na jakiej podstawie tak twierdzisz?
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 29 Lip 2015 10:31 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Przeszukałem bazę LEX, jest niewiele orzeczeń z sądownictwa odnoszących się do tego paragrafu.
Ale wśród nich znalazłem Wyrok Sądu Najwyższego z dnia 16 lutego 2011 r., sygn. III KK 395/10, ale dotyczy on próby wwozu paszportu do Polski, więc nie spełnia przesłanek zwrotu "za granicę".
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 29 Lip 2015 10:36 
Awatar użytkownika

niebieski
5. Przewożenie, przenoszenie lub przesyłanie dokumentów mieści się w zakresie art. 275 § 2 KK tylko wówczas, gdy następuje w kierunku z terytorium RP poza jej za granicę (wyr. SN z 16.2.2011 r., III KK 395/10, OSNKW 2011, Nr 5, poz. 43) oraz gdy narusza wolę osoby uprawnionej do korzystania z tego dokumentu lub zakazy administracyjne.

No właśnie z komentarza, wyrok w zasadzie jeszcze całkiem "świeży"
wyrok wyrokiem ale jak znajdzie to SG na lotnisku to sobie możesz z nimi rozmawiać i cytować orzeczenia do woli :)
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 29 Lip 2015 10:43 

Podejrzewam, że SG (przynajmniej na Okęciu) świetnie zdaje sobie sprawę z braku jednoznacznych przepisów, skoro na proste z pozoru pytanie odpowiedź brzmi "Proszę się skontaktować z Komendą Główną".
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 29 Lip 2015 10:47 

To ja też "nie znam się, to się wypowiem" :D
Wyrok z 10 listopada 2005r., II AKa 191/05 (Apelacyjny w Lublinie):
1) (...)oczywiście w tej drugiej sytuacji możność przypisania przestępstwa z art. 275 § 1 k.k. będzie zależała od wykazania, że posiadacz tego dokumentu wszedł w jego władanie przez kradzież lub przywłaszczenie, bądź też - w przypadku posługiwania się takim dokumentem - udowodnienia, że nie miał jakichkolwiek uprawnień do używania tego dokumentu, a więc wykazania istnienia świadomości, że prawa majątkowe stwierdzone tym dokumentem nie przysługują mu z żadnego tytułu. Z tych powodów Sąd Apelacyjny podziela stanowisko wyrażone w piśmiennictwie prawniczym przez T. Kaczmarka ("O bonie towarowym raz jeszcze", PiP 2004 r., z. 10, s. 100) oraz J. Skorupkę (Glosa do uchwały SN z 26.11.2003 r., IKZP 21/03, OSP 2005 r., z. 4, 44),
2) Sąd Najwyższy kiedyś sprytnie uchylił wyrok faceta który przywiózł cudzy paszport do Polski. Otóż przywozić można :D Wywozić już nie. A jak można, to SN nie będzie się zajmował kwestią 'bezprawności". http://prawo.legeo.pl/prawo/iii-kk-395-10/
Ergo, jeżeli dokument nie został skradziony/przywłaszczony (a jest we władaniu) nie jest to przestępstwo. Ponad to, sam fakt że ktoś ma taki dokument w kieszeni, nie oznacza że ma zamiar się nim posłużyć. Tyle mądrości sądowych. Ale czym innym jest sąd i wyrok, a czym innym jest problem na granicy. Pomysł z notariuszem jest pomysłem dobrym. Dodatkowo, wydaje mi się że w UK dziewczyna mogłaby pójść do osoby zaufania publicznego (np. na komisariat), takie oświadczenie złożyć i dostać pieczątki etc. Wieczorem siądę do LEXa i poszukam orzecznictwa/glos etc. Dodatkowo, można byłoby dowiedzieć się w Urzędzie Wojewódzkim.

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 29 Lip 2015 10:50, edytowano w sumie 1 raz
 PM off  

#27 PostWysłany: 29 Lip 2015 10:47 
Awatar użytkownika

niebieski
To może spróbuj jeszcze tutaj

http://www.strazgraniczna.pl/wps/portal ... o+kgsg/bp/
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 29 Lip 2015 11:04 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Hmmm, kilka lat temu moja koleżanka zawiozła paszport swojemu chłopakowi. I nie miała z tego powoidu żadnych przykrych konsekwencji. Nikt nawet się nie zainteresował tym dokumentem w bagażu.
Ponoć nieznajomość prawa nie tłumaczy jego łamania. Ale jak widać nikt nie jest do końca w stanie wytłumaczyć, że jest to bezprawne. Bo nie było to w celu posługiwania się tym dokumentem oraz było za zgodą właściciela.

#29 PostWysłany: 29 Lip 2015 11:17 
Awatar użytkownika

niebieski
Ale lepiej założyć jednak tą gorszą sytuację, tymbardziej jeżeli jest ona obwarowana sankcją karną.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 29 Lip 2015 11:20 

Loty: 19
Kilometry: 40 469
No tak, dzięki za podpowiedzi ;) do wylotu jeszcze trochę czasu także będę musiał podzwonić tu i uwdzie i dokładnie się dowiedzieć, no i chyba zrobić upoważnienie od dziewczyny.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 17 Wrz 2015 13:16 

To w jaki sposób Amabasada USA w 2012 r. przesłała mój paszport z wizą DHL-em? :D
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 17 Wrz 2015 13:43 

Loty: 350
Kilometry: 659 055
niebieski
no właśnie...tak samo paszporty odsyłają ambasady niektórych krajów w Europie po uprzednim wysłaniu do nich owego paszportu wraz z wnioskiem
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: przewoz dowodu
#33 PostWysłany: 03 Paź 2016 14:09 

Witam,
legalne bedzie jesli wysle komus swoj dowod za granice?
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: przewoz dowodu
#34 PostWysłany: 03 Paź 2016 14:15 

srebrny
Tak, choć proponuję poleconym na wszelki wypadek.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 03 Paź 2016 14:45 

i ta druga osoba nie bedzie miala problemow?
a skad wiesz?

-- 03 Paź 2016 14:49 --

dokladnie to Polski chce wyslac do Usa
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 03 Paź 2016 14:54 

Loty: 31
Kilometry: 89 760
niebieski
Jeśli przesyłka nie będzie obok dowodu zawierała narkotyków lub materiałów radioaktywnych to problemów nie będzie.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 03 Paź 2016 15:37 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie moja działka ale na zdrowy rozum samo przesłanie dokumentu czy posiadanie go przez inną osobę nie jest naruszeniem prawa. Nie znam szczegółowych przepisów ale podobnie wysyłasz np paszporty kurierem do ambasady i kurier a potem obsługa ambasady jest w jego posiadaniu.
Odmowa zwrotu dokumentu to już wykroczenie a problem zaczyna się w miejscu gdy ktoś usiłuje się nie swoim dowodem identyfikacyjnym posłużyć. Także jeśli chcesz tylko wysłać dowód. Nie powinno być problemu. Problem zaczyna się w momencie "po co" go wysyłasz. Posługiwanie się nie swoim dokumentem to już grubsza sprawa.
Nie wiem czy coś sie nie zmieniało ale:
Art. 275 Kodeksu karnego: "§ 1. Kto posługuje się dokumentem stwierdzającym tożsamość innej osoby albo jej prawa majątkowe lub dokument taki kradnie lub go przywłaszcza, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat dwóch.§ 2. Tej samej karze podlega, kto bezprawnie przewozi, przenosi lub przesyła za granicę dokument stwierdzający tożsamość innej osoby albo jej prawa majątkowe
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 03 Paź 2016 15:45 

srebrny
Uważasz, że polski kodeks karny obowiązuje w USA?
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 03 Paź 2016 15:59 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
niebieski
billy napisał(a):
Nie moja działka ale na zdrowy rozum samo przesłanie dokumentu czy posiadanie go przez inną osobę nie jest naruszeniem prawa. ...
Art. 275 Kodeksu karnego: "§ 1. Kto posługuje się dokumentem stwierdzającym tożsamość innej osoby albo jej prawa majątkowe lub dokument taki kradnie lub go przywłaszcza, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat dwóch.§ 2. Tej samej karze podlega, kto bezprawnie przewozi, przenosi lub przesyła za granicę dokument stwierdzający tożsamość innej osoby albo jej prawa majątkowe
Mylisz się. Posiadanie a posługiwanie się to dwie różne sprawy.
Przykład: Brat dał mi swój dowód bo w jego spodniach nie ma kieszeni a nie chciał zgubić. W posiadanie dowodu wszedłem legalnie. Coś mnie jednak podkusiło idę do banku i biorę kredyt na dowód brata. To już jest przestępstwo bo posłużyłem się jego dowodem mimo ze powierzył mi go w dobrej wierze. Tak samo jak nie będę mu chciał go oddać.

Sytuację posiadania dokumentu pochodzącego z przestępstwa pomijam jako oczywiste. :D
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 03 Paź 2016 16:09 
Awatar użytkownika

niebieski
No ale w czym się mylę? Przeczytaj co napisałem jeszcze raz. Przecież właśnie o tym piszę, że posiadanie/przewożenie to jedna sprawa a posługiwanie się to inna. Czytałeś mój post?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 101 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość