Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Zakupy
#1 PostWysłany: 05 Cze 2015 18:29 

Witam,

Właśnie zastanawiam się co warto przywieźć z Korei Południowej. Macie jakieś pomysły?? Za czym będziecie się rozglądać?

Zauważyłem że sporo osób poleca kosmetyki, ale jak widzę ceny to nie są jakieś rewelacyjne.. to bardziej może spodobać się Japończykom .
 Profil Relacje PM off  

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
 Temat postu: Re: Zakupy
#2 PostWysłany: 25 Cze 2015 20:34 

Loty: 91
Kilometry: 180 493
niebieski
Soju (polecam plastikowe butelki - lżejsze), produkty z żeńszenia (w szczególności płynny ekstrakt), mandarynkowa czekolada z Jeju. Z kulinariów: pasta sojowa, glony (z tych dwóch można zrobić zupę miso), ostra pasta paprykowa.

Aha, a z kosmetyków - jednorazowe maseczki na twarz. Można znaleźć w cenach od 450 won za sztukę (raczej kupując 10+). Najmniej udało się po 300, ale to w drogerii w Gyoengju która była w likwidacji :) W Polsce za bardzo tego nie ma, a jak jest to drogie.

#3 PostWysłany: 29 Cze 2015 00:53 

Ja też już jestem po zakupach.

Soju nie jest sprzedawane w plastikowych butelkach.. musiałeś z czymś innym pomylić. Generalnie mają 2 tradycyjne alkohole Soju i takie inne białe które jest de facto w plastikowych butelkach, niestety ale plastikowe butelki rozszczelnią się na dużych wysokościach dobrze, że zostałem ostrzeżony przez Koreańczyków.

Maseczki to słaby pomysł, dlatego tego nie kupowałem, ale widziałem że mają hopla na ich punkcie.

Dla fanów słodkości można dobre rzeczy znaleźć w zwykłym spożywczaku, jeżeli natomiast chcecie ich tradycyjne słodycze, które nie są już tak słodkie polecam się przejść na lokalny market (są dość miękkie dlatego to już do bagażu podręcznego trzeba wrzucić).

Jak się interesujecie ich kulturą możecie maski kupić. Lub zakładki do książek z ich knotami, które coś oznaczają. Mają też wachlarze, ale o wiele słabsze niż te co zakupiłem w Japonii, więc średnio polecam jak ktoś kupował wachlarze w Japonii w sklepie specjalizującym się tylko w ich produkcji.

Owoce możecie ich kupić, w terminie co byłem sprawdziłem taką wielką gruszkę i mały melon. Mniej intensywne niż u nas ale można spróbować. Jak chce się wam wieźć możecie wrzucić do bagażu bo są dość twarde.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 29 Cze 2015 10:08 

Loty: 91
Kilometry: 180 493
niebieski
n00 napisał(a):
Soju nie jest sprzedawane w plastikowych butelkach.. musiałeś z czymś innym pomylić. Generalnie mają 2 tradycyjne alkohole Soju i takie inne białe które jest de facto w plastikowych butelkach, niestety ale plastikowe butelki rozszczelnią się na dużych wysokościach dobrze, że zostałem ostrzeżony przez Koreańczyków.

Hm, to co kupilem wygląda jak Soju (napisy chyba takie same jak na Soju), no ale zobaczymy po otwarciu :) Plastikowe butelki nie rozszczelniły mi się i wyglądają jak nowe.
Cytuj:
Maseczki to słaby pomysł

Ale czemu?
Cytuj:
Dla fanów słodkości można dobre rzeczy znaleźć w zwykłym spożywczaku, jeżeli natomiast chcecie ich tradycyjne słodycze, które nie są już tak słodkie polecam się przejść na lokalny market (są dość miękkie dlatego to już do bagażu podręcznego trzeba wrzucić).

Te ich tradycyjne słodycze są mega obrzydliwe :D ale warto spróbować, może akurat komuś posmakują. (Podobnie jak herbata z jejobu czy jak to się tam nazywało.)

#5 PostWysłany: 26 Gru 2018 14:20 

Loty: 352
Kilometry: 854 931
niebieski
Bardzo polecam sieć sklepów ze wszystkim DAISO - w każdym sklepie mają też dział z pamiątkami z Korei; zestaw 4 magnesów kosztuje 2000 jenów, zakładki do książek 1000 jenów; generalnie większość pamiątek to koszt 1000 jenów;

Załączniki:
IMG_20181226_125021.jpg
IMG_20181226_125021.jpg [ 97.46 KiB | Obejrzany 6356 razy ]
IMG_20181226_125013.jpg
IMG_20181226_125013.jpg [ 78.47 KiB | Obejrzany 6356 razy ]
IMG_20181226_125001.jpg
IMG_20181226_125001.jpg [ 84.39 KiB | Obejrzany 6356 razy ]
 Profil Relacje PM off
M_Karol lubi ten post.

#6 PostWysłany: 26 Gru 2018 14:56 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Polecam produkty ginseng, koreanskie herbatki, filizanki, suszone ryby czy osmiernice (idealne przystawki do browarka), hanji (koreanski papier).
No i przede wszystkim Soju 소주, czyli koreanska wodeczka, w smaku podobna do slynnego, japonskiego Shōchū, ktorego cccc jest fanem.
Im wiecej % tym lepsze i zdrowsze (oczywiscie z umiarem), a najlepsze sa nie z ryzu, ale ze slodkich ziemniakow czy z tapioca.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 29 Kwi 2023 14:13 
Awatar użytkownika

niebieski
Magnesy różne, zarówno z Seulu, Korei jak i poszczególnych świątyń można kupić w centrum handlowym Starfield COEX Mall w dzielnicy Gangnam. Na przeciwko wejścia do Akwarium są 2 czy 3 sklepiki z pamiątkami.
Ceny magnesów od 2,5k Wonów do nawet 7k.

Image
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 02 Maj 2023 12:55 
Awatar użytkownika

niebieski
UPDATE:

Magnesów wszędzie pełno, przy każdej atrakcji turystycznej, czasem nawet w przejściach podziemnych w metrze. Do wyboru do koloru ;-)

Image
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość