Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 427 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 22  Następna
Autor Wiadomość
#221 PostWysłany: 16 Wrz 2016 18:07 

niebieski
Rok temu przekraczałem samochodem granicę nad ranem 23.12 w Medyce, trwało to jakieś 2 godziny, ruch mniej więcej standardowy, tempo również (czyli raczej powolne).

Wracałem 26 albo 27 grudnia przez Korczową i kolejka była gigantyczna, łącznie zeszło mi ok. 5 godzin. Zdecydowanie nie polecam.
 Profil Relacje PM off  

Azja w dobrej cenie 🔥 Loty z 3 polskich miast do Hongkongu od 2019 PLN✈️ 🇭🇰 Azja w dobrej cenie 🔥 Loty z 3 polskich miast do Hongkongu od 2019 PLN✈️ 🇭🇰
Urlop nad Atlantykiem 😎 Loty do Agadiru i 4* hotel z widokiem na ocean za 787 PLN 🌊 Urlop nad Atlantykiem 😎 Loty do Agadiru i 4* hotel z widokiem na ocean za 787 PLN 🌊
#222 PostWysłany: 20 Wrz 2016 21:49 

Mam pytanie do obeznanych. Jak to wygląda przy przekraczaniu granicy jadąc autobusem np. Leo Express lub czymkolwiek innym. Chodzi mi dokładnie o posiadanie wizy. Ostatni raz ( póki co jedyny) byłem tam 6 lat temu i trzeba było na przejściu wypełniać jakiś papier o wizę. Czy jadąc takim kursowym busem muszę mieć sprawy papierkowe wcześniej załatwione czy robi się to wszystko na granicy?
 Profil Relacje PM off  

#223 PostWysłany: 20 Wrz 2016 23:30 

srebrny
@taszon Od 2004 nie potrzebujemy wizy jadąc na Ukrainę.Musisz mieć tylko ważny paszport. Wiza wjazdowa na Ukrainę nie jest potrzebna na pobyt do 3 miesięcy. Wsiadasz w autobus i jedziesz ,nie musisz wcześniej nic załatwiać.
 Profil Relacje PM off
taszon uważa post za pomocny.

#224 PostWysłany: 22 Wrz 2016 20:41 

niebieski
Koledze zapewne chodziło o karteczki migracyjne, które rzeczywiście wypełniało się kiedyś na granicy. Ale już od dobrych kilku lat ich nie ma
 Profil Relacje PM off
01ERES lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#225 PostWysłany: 22 Wrz 2016 21:50 

Jadąc autobusem nie wypełniało się żadnych 'karteczek migracyjnych' tylko kupowało w budzie obowiązkowe ubezpieczenie ukrainmedstrachu :)
 Profil Relacje PM off  

#226 PostWysłany: 22 Wrz 2016 22:08 

niebieski
pietia napisał(a):
Koledze zapewne chodziło o karteczki migracyjne, które rzeczywiście wypełniało się kiedyś na granicy. Ale już od dobrych kilku lat ich nie ma

Czlowiek wie co pisze! Nic nie trzeba wypelniac od paru lat!

#227 PostWysłany: 03 Paź 2016 09:07 

niebieski
Plany budowy w 2018 nowego przejścia granicznego Malhowice-Niżankowice.

В 2018 году Украина и Польша запланировали построить новый международный
пограничный пункт пропуска Мальговичи-Нижанковичи
Заместитель главы городского совета Перемышля Гжегож Хайдер сообщил,
что минфин Польши заложил в бюджет страны деньги на осуществление строительства новой таможни
и коридора на границе между странами.

По плану, пересечь границу с Республикой Польша в новом пункте смогут не только автомобилист,
но и любой пешеход при наличии необходимых документов.
http://vedomosti-ua.com/36951-na-ukrain ... punkt.html
 Profil Relacje PM off  

#228 PostWysłany: 03 Paź 2016 09:35 

Loty: 12
Kilometry: 13 354
W piątek wieczorem w Korczowej na wyjazd z Polski czekało się ok. 3 godzin.

Powrót wczoraj w nocy ok godz. 21. W Korczowej wczoraj kolejka na 2,5km! Przed nami stali Polacy, którzy przez 2,5h czekania nie przesunęli się ani o metr do przodu. Przejechaliśmy bocznymi drogami o Budomierza, zgodnie ze wskazówkami z Google Maps. Nikomu nie życzę tamtędy jechać. Najgoi rsza droga jaką kiedykolwiek jechałem. W Budomierzu kolejka na 800m do pierwszego szlabanu, w drugiej części podobnie. Czas oczekiwania prawdopodobnie również ok. 8-10h. Rozmowa z celnikiem na pierwszym szlabanie, szybki bonus dla niego i jedziemy do drugiej kolejki. Kolejna rozmowa z celnikiem i tu się obeszło bez łapówki, ale tylko ze względu na to, że jechaliśmy bez blach bo ukradli. Przepuścił nas do samej granicy i viola. Łącznie i tak zeszło ponad 2h w Budomierzu. Katastrofa.

Co do tablic. Zostawiłem auto w nocy z soboty na niedzielę na Podwalskiej. Byłem wcześniej 6 razy we Lwowie i nigdy nie miałem problemów. Tym razem jednak ukradli tablice. Komórka na pozostawionym numerze za szybą wyłączona. W końcu klient odebrał i zażyczył sobie klient 1000 hrywien. Po krótkich negocjacjach zszedł na 500hr w postaci 5 doładowań do KyievStar, które należało mu wysłać smsem. Po wysłaniu trzech, klient wyłączył telefon, którego już nie włączył. Zgłosiłem kradzież na komendzie. Jeden pijany, reszta krzyczy i wmawia ci, że to twoja wina, że blachy ukradli i że w Polsce też kradną. W końcu dostałem papier z pieczątką i bez blach mogliśmy wrócić.

Ogólnie wyjazd pełen wrażeń.

majowka-w-slowenii,1510,94055
 Profil Relacje PM off
mediolan lubi ten post.

#229 PostWysłany: 16 Paź 2016 12:32 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
Ja wczoraj na mało uczęszczanym i mało znanym przejściu Dołchobyczów Uchnów, czas oczekiwania 10/15 minut w obie strony! Choć wczoraj było jakieś ukraińskie święto. Jest też przejście piesze, po stronie ukraińskiej brak infrastruktury (same przejście jest po stronie RP). W odległości ok 1,2 km sklepy z alko, dobre piwa! Za 50 zł ciężko było dźwigać torbę ;) Na powrocie szczegółowa kontrola celna łącznie z wykrywaczem czy nie jesteśmy oklejeni fajką. Na alkohol i lekkie przeładowanie nim przymrużają oko.
 Profil Relacje PM off  

#230 PostWysłany: 19 Paź 2016 12:52 
Awatar użytkownika

Loty: 23
Kilometry: 27 962
niebieski
Zapytanie mam jeszcze takie przed wyjazdem: W jakiej odległości od przejścia znajduje się strzeżony parking w Medyce ? Człowiek po prostu nie pamięta bo zazwyczaj jadąc na Ukrainę granica była mijana wieczorem :roll:

#231 PostWysłany: 19 Paź 2016 12:58 

srebrny
hej sluchajcie czy ktos z was ostatnio przekraczal granice pieszo w Medyce ?
ile czasu zajmuje przejscie pieszo na Ukraine ?

Ostatnio edytowany przez michcioj, 19 Paź 2016 13:26, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#232 PostWysłany: 19 Paź 2016 12:59 
Awatar użytkownika

niebieski
niedaleko, pare minut pieszo do przejścia, strzeliłbym ze poniżej 500 m.
pamiętaj tylko, że parkingi są monitorowane, ale raczej nie strzeżone jak napisałeś wyżej, ale jest bezpieczenie
 Profil Relacje PM off  

#233 PostWysłany: 01 Lis 2016 12:40 

Cześć, niebawem wybieram się do Lwowa i mam pytanie. Celuje w przejście graniczne w Korczowej, poniewaz z Krakowa wpadam na A4 i chyba najlepiej jest tam dojechac. Bardzo prosze o informację lub podanie linka jeżeli to pytanie już gdzieś padło. Czy pchać się do Lwowa autem czy może lepiej zostawić auto niedaleko (jeżeli tak to gdzie?) przejścia granicznego i jechać jakimś busikiem?

Przepraszam jeżeli to spam, natomiast jeżeli to gdzieś już padło to proszę o odnośnik.

Z góry dziękuję za porade.

Daniel.

-- 01 Lis 2016 11:49 --

Cześć,

Czyli jak np. wybieram sie z Krakowa do Lwowa to najlepsza opcja byłoby zostawić auto na ,,jakims'' parkingu niedaleko granicy? granicę przejść pieszo a za granica sa te ukrainskie busiki?

proszę o wyrozumiałość w odpisywaniu :)
 Profil Relacje PM off  

#234 PostWysłany: 01 Lis 2016 12:52 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Korczowa jest spoko, dobra droga po polskiej i ukraińskiej stronie.
Jeśli Ci nie robi, że możesz kilka godzin postać na granicy to jedź autem.
Jeśli zależy Ci na czasie to do Medyki, tam jest parking, można zostawić auto, przejście piesze i marszrutki do Lwowa co pół godziny.
Fajnie zatankować samochód i jechać wygodniej ale możesz postać dłużej na granicy. Zawsze coś za coś także przemyśl sobie to.
Jeśli pierwszy raz jedziesz na Ukraine to może mniej stresujące będzie zostawienie auta i podróż komunikacją.
 Profil Relacje PM off  

#235 PostWysłany: 01 Lis 2016 13:03 

Cześć,

Dziękuję za odpowiedź. Planuje jechac 11 listopada wiec moze na granicy nie bedzie jakoś bardzo tłoczno?
Wiadomo ze autem wygodniej tylko dobrze byłoby wrócić nim bez żadnych strat:)
 Profil Relacje PM off  

#236 PostWysłany: 01 Lis 2016 13:23 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Pamiętaj, że musisz mieć zieloną kartę jeśli zdecydujesz się na samochód.
Ja byłem kilkanaście razy i do Lwowa droga dobra, dalej to różnie z tym bywa.
Przygód żadnych nie miałem, najwyżej kilka razy mnie milicja zatrzymała.
 Profil Relacje PM off  

#237 PostWysłany: 01 Lis 2016 16:39 

Czyli jakbym nie chciał zbytnio kombinować to najwygodniej poszukać parkingu niedaleko przejścia w MEDYCE -> przejść pieszo granice-> znaleść busika do Lwowa tak? :)

bardzo Ci dziękuję za pomoc
 Profil Relacje PM off  

#238 PostWysłany: 01 Lis 2016 16:45 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Tak, dokładnie. Parking jest zaraz obok granicy, bez problemu znajdziesz. Pamiętaj tylko że ostatni autobus w kierunku Lwowa odjeżdża jakoś 21-22 wieczorem.
Jeśli to Twój pierwszy raz na Ukrainie to nie ma co się pchać autem do Lwowa. Milicja bywa stresująca, zakładam że nie znasz języka itp.
Baw się dobrze i nie wymieniaj za dużo kasy na polskiej stronie granicy, na ukraińskiej mają zdecydowanie korzystniejszy kurs.
 Profil Relacje PM off  

#239 PostWysłany: 01 Lis 2016 16:59 

Bardzo Ci dziękuję za tak konkretną pomoc w temacie :)
Mam nadzieje tylko ze 11 listopada marszunki jeżdżą do Lwowa :)
 Profil Relacje PM off  

#240 PostWysłany: 01 Lis 2016 17:02 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Jeżdżą na 100%, oni nie mają wtedy żadnego święta. A nawet jak jest u nich ważne święto, to komunikacja miejska, sklepy normalnie pracują. Może będzie mniejszy ruch na granicy bo "mrówki" zostaną w domu jako, że w PL większość sklepów/straganów pozamykana. Nie zapomnij paszportu, to nie UE ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 427 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 22  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość