Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 427 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 22  Następna
Autor Wiadomość
#261 PostWysłany: 06 Lut 2017 22:47 

Nie upieram się na auto. Tzn: albo auto albo w ogóle nie pojadę. Zrozum w jakiej sytuacji ja zostałem postawiony w poprzednim roku, gdy namówiłem 20 letnich znajomych na podróż na Ukrainę. Tanie produkty akcyzowe nie zrekompensowały dantejskich scen na granicy, moi znajomi pierwszy raz coś takiego widzieli i dla nich to były warunki afrykańskie, a nie europejskie. Nie mogę drugi raz sobie na to pozwolić, bo tym razem nawet zamek w Kamieńcu im tego nie wynagrodzi.

W 2012 było euro, stawki łapówek były rekordowe. W poprzednim roku stara milicja(drogówka) brała praktycznie wszystko jak leci, kiełbasa/wódka/kopiejki (żart oczywiście, ale serio Ukraińcy mi mówili, że były przypadki jak 20 brali). Teraz nowa policja się bardziej szanuje i stawki są bardzo różne (od 2-5$ za jakieś pierdoły aż do 500$ za jazdę po alkoholu)

A co do kolei, to nie dla wszystkich jest przygodą jazda wagonami sprzed 40 lat, pijąc samogon z Ukraińcami i paląc papierosy między przedziałami.

Ostatnio edytowany przez krasnal, 04 Kwi 2017 18:31, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

Odwiedź Tajlandię 💆‍♂️🇹🇭 Loty Etihad Airways do Chiang Mai z Warszawy już za 2577 PLN Odwiedź Tajlandię 💆‍♂️🇹🇭 Loty Etihad Airways do Chiang Mai z Warszawy już za 2577 PLN
Majowy relaks w Hiszpanii 🌊🇪🇸 4* hotel z wyżywieniem w Tossa de Mar za 2349 PLN ☀️ Majowy relaks w Hiszpanii 🌊🇪🇸 4* hotel z wyżywieniem w Tossa de Mar za 2349 PLN ☀️
#262 PostWysłany: 07 Lut 2017 10:26 

niebieski
miki4g napisał(a):
Teraz nowa policja się bardziej szanuje i stawki są bardzo różne (od 2-5$ za jakieś pierdoły aż do 500$ za jazdę po alkoholu)

Jakie bajki :lol: .....za jakie wykroczenie(za co biorą w łapę) 2$ = +/-56 UAH czyli +/-8 PLN
Podaj więcej szczegółów....

miki4g napisał(a):
Przekraczał ktoś ostatnio Dorohusk lub Rawa Ruska i wie jak wygląda sytuacja z daniem w łapę na tych przejściach?
W ubiegłym roku płaciłem dwóm celnikom ukraińskim po 50 UAH. Jakie są obecnie stawki?

Często przekraczam granicę w Dorohusku w drodze do Kijowa i z powrotem
ale za 50 UAH to żaden ukraiński pogranicznik nawet palcem nie kiwnie.....chyba,że wzieli i nic nie zrobili
Jak możesz to podaj numery identyfikacyjne :lol: tych "tomożników" za taką cenę - chętnych będzie wielu. :lol:
 Profil Relacje PM off  

#263 PostWysłany: 07 Lut 2017 13:29 

A wyobraź sobie taką sytuację, gdy Ukrainiec jedzie ladą samarą i przekracza grubo prędkość w terenie zabudowanym. Mandatu i tak nie zapłaci, bo nie ma za co, a ma przy sobie tylko 2$, wezmą i to, na wódkę będą mieli czy raczej 1l samogonu. 10 takich sytuacji w ciągu dnia i mają drugą dniówkę.

Początek roku 2016, na stacji benzynowej Ukrainiec powiedział mi, że dostanę się szybciej do Polski jak go wezmę ze sobą, wiedział komu i ile dać. 2 razy po 50 UAH. Możesz teraz dzwonić do biura antykorupcyjnego Ukrainy.

Jeszcze niech im bezwizowy wjazd zrobią na granicy będzie totalna anarchia. Dlatego chciałbym przed tym zdążyć Kamieńca i Truskawca dojechać. Jak nie, trudno. Do Wilna, Trok i Solecznik sobie dojadę jak cywilizowany człowiek.

Ostatnio edytowany przez Abcn 04 Kwi 2017 14:44, edytowano w sumie 2 razy
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz + literówka
 Profil Relacje PM off  

#264 PostWysłany: 07 Lut 2017 13:47 
Awatar użytkownika

srebrny
Kolejowo między Przemyślem a Lwowem ponoć bez przestojów się przejeżdża (jest tu na forum taki wątek), bo kontrola odbywa się w pociągu w trakcie jazdy, więc to może być alternatywa do auta.
JarekGdynia lubi ten post.

#265 PostWysłany: 07 Lut 2017 17:19 
Awatar użytkownika

Zbanowany
miki4g napisał(a):
Dlatego chciałbym przed tym zdążyć do Kamieńca i Truskawca dojechać.

Tak narzekasz na te przejścia graniczne, że aż się dziwie że ciągle się upierasz przy samochodzie.
Leć do Kijowa/Lwowa albo zaplanuj wycieczkę koleją. Bez problemu dostaniesz się do Truskawca, Lwowa, Kijowa. A do Kamieńca najwyżej marszrutką. Masz oszczędzony czas na granicy, a dodatkowo nie stresujesz się łapówkami, kolejkami na granicy i jakością dróg ukraińskich.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 04 Kwi 2017 14:41, edytowano w sumie 1 raz
poprawka w cytacie
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#266 PostWysłany: 09 Lut 2017 15:54 

niebieski
miki4g napisał(a):
A wyobraź sobie taką sytuację, gdy Ukrainiec jedzie ladą samarą i przekracza grubo prędkość w terenie zabudowanym. Mandatu i tak nie zapłaci, bo nie ma za co, a ma przy sobie tylko 2$, wezmą i to, na wódkę będą mieli czy raczej 1l samogonu. 10 takich sytuacji w ciągu dnia i mają drugą dniówkę.

Początek roku 2016, na stacji benzynowej Ukrainiec powiedział mi, że dostanę się szybciej do Polski jak go wezmę ze sobą, wiedział komu i ile dać. 2 razy po 50 UAH. Możesz teraz dzwonić do biura antykorupcyjnego Ukrainy

Tak,tak.... nie martw się o kierowców z Ukrainy dają radę ze swoją policją.

Widzisz,dałeś łapówkę i nawet nie wiesz za co.............
Dałeś 2x50 UAH ukraińskiemu pogranicznikowi za nic - miał tylko spojrzeć w bagażnik i zarobił 100
handlarze - mrówki z PL i UA dają .....bo tak ich nauczyli żeby długo ich nie trzymali ....
i nie ma to nic wspólnego z objechaniem kolejki za $$....

i jeszcze .... gdzie w poprzednim poście napisałem żeby na kogoś donosić???
 Profil Relacje PM off  

#267 PostWysłany: 04 Kwi 2017 08:56 

niebieski
Od 7 kwietnia każda osoba z UE, przekraczająca granicę zewnętrzną UE na przejściach drogowych, morskich, jak i w portach lotniczych, będzie poddawana szczegółowej odprawie, choc do tej pory stosowano tzw. "odprawe minimalna".
Zaostrzenie przepisów będzie miało wpływ na czas trwania odprawy granicznej i może ją wydłużyć.

http://businessinsider.com.pl/wiadomosc ... ue/82lmbpf

#268 PostWysłany: 04 Kwi 2017 10:49 
Awatar użytkownika

Zbanowany
To da się jeszcze wydłużyć ten postój na granicy? ;)
 Profil Relacje PM off  

#269 PostWysłany: 04 Kwi 2017 20:02 

niebieski
Chyba chodzi o osoby spoza UE? bo co polskiego czy litewskiego pogranicznika obchodzi, w jakim celu udaję się np. na Białoruś? Oczywiście o ile nie figuruję na liście osób poszukiwanych, ale to akurat chyba i teraz weryfikują.
 Profil Relacje PM off  

#270 PostWysłany: 04 Kwi 2017 21:38 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
Niestety dotyczy ten przepis każdego obywatela w tym rowniez ob. UE przekraczającej granicę zewnetrzne.
 Profil Relacje PM off  

#271 PostWysłany: 04 Kwi 2017 23:46 

srebrny
JarekGdynia napisał(a):
miki4g napisał(a):
Dlatego chciałbym przed tym zdążyć do Kamieńca i Truskawca dojechać.

Tak narzekasz na te przejścia graniczne, że aż się dziwie że ciągle się upierasz przy samochodzie.
Leć do Kijowa/Lwowa albo zaplanuj wycieczkę koleją. Bez problemu dostaniesz się do Truskawca, Lwowa, Kijowa. A do Kamieńca najwyżej marszrutką. Masz oszczędzony czas na granicy, a dodatkowo nie stresujesz się łapówkami, kolejkami na granicy i jakością dróg ukraińskich.

dokladnie Jarekgdynia ma racje. po co sie tak upierasz przy samochodzie ? lot do Lwowa czy Kijowa, ewentualnie
pociag lub przejscie piesze w Medyce i szybko w marszrutke do Lwowa. po co sie meczyc samochodem i
byc na lasce czy nie lasce Ukrainskich pogranicznikow ?
 Profil Relacje PM off  

#272 PostWysłany: 05 Kwi 2017 05:47 

pietia napisał(a):
Chyba chodzi o osoby spoza UE? bo co polskiego czy litewskiego pogranicznika obchodzi, w jakim celu udaję się np. na Białoruś? Oczywiście o ile nie figuruję na liście osób poszukiwanych, ale to akurat chyba i teraz weryfikują.

Podejrzewam, że mimo wszystko bardziej chodzi o wjazd niż wyjazd z UE. Aczkolwiek tu chodzi o kontrolę w bazach Schengen, interpolu i policji. Teraz często przejście przez granicę wyglądało tak, że sprawdzało się, czy ta osoba na zdjęciu to ta osoba i tyle. W Danii raz lecąc do Europy przechodząc tam granicę nawet się nie podawało policjanowi paszportu, a tylko pokazywało otwartą stronę i się przechodziło niemalże w ruchu. Podejrzewam że mimo wszystko nie będzie to milion pytań, a dodatkowa kontrola w systemach komputerowych.
 Profil Relacje PM off  

#273 PostWysłany: 05 Kwi 2017 08:07 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Oprócz sprawdzenia w bazach, o czym wspomina @‌barciur‌, odprawa szczegółowa będzie obejmowała m.in. weryfikację celu pobytu czy weryfikację wymaganych środków finansowych. Media podchwyciły ten lakoniczny komunikat w ogóle nie tłumacząc, na czym właściwie ta zmiana miałaby polegać.
 Profil Relacje PM off  

#274 PostWysłany: 05 Kwi 2017 09:35 

niebieski
No ale owa weryfikacja celu pobytu czy środków finansowych będzie raczej dotyczyć nie-obywateli UE. Akurat na granicy PL/UA i tak to na ogół sprawdzali
 Profil Relacje PM off  

#275 PostWysłany: 05 Kwi 2017 10:51 

srebrny
doklanie. jakos nie wyobrazam sobie w praktyce sprawdzania moich srodkow finansowych w Niemczech podczas powrotu z USA :)
 Profil Relacje PM off
krystoferson112 lubi ten post.

#276 PostWysłany: 07 Kwi 2017 13:11 

Mogą być duże korki na granicy 29.04 ?

Jadę z Rzeszowa a mam być ok ok 14 na miejscu.
 Profil Relacje PM off  

#277 PostWysłany: 07 Kwi 2017 13:17 

srebrny
W tym terminie na pewno będą spore kolejki .Jeśli musisz być na określoną godzinę,weź to pod uwagę lub zmień samochód na pociąg lub samolot ;)
 Profil Relacje PM off  

#278 PostWysłany: 07 Kwi 2017 16:35 

rm_125 napisał(a):
Mogą być duże korki na granicy 29.04 ?

Jadę z Rzeszowa a mam być ok ok 14 na miejscu.

Będą i to ogromne. Z tego co słyszę wśród znajomych , to całe watahy wybierają się na majówkę do Lwowa.
" Zaskoczyli" z lekkim opóżnieniem ,że tam tanio i ciekawie. ;)
Przeważnie " świeżynki. Myślą , że to taka sobie granica , jak gdzieś w UE. :mrgreen:
Co im będę psuł dobry nastrój opowieściami jak tam może być. Przekonają się na miejscu.
 PM off
4 ludzi lubi ten post.

#279 PostWysłany: 08 Kwi 2017 11:31 

Po prostu mam odebranie mieszkania w godzinach 13-15 ;)
to będzie trzeba wyjechać o 8 ;)

Podobno na pociąg już od dawna nie ma biletów
 Profil Relacje PM off  

#280 PostWysłany: 16 Kwi 2017 15:33 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
W ogóle teraz na granicy z UA są jaja hehe pasuje bo święta. Hordy Ukraińców wraca do siebie z całej Europy. Wczoraj widziałem w Dorohusku co się tam dzieje o kolejce Tir nie wspomnę. Ja jechałem autobusem rejsowym do Kovla, czas ok 1,5 godziny i muszę szczerze przyznać że naszej SG zajęło to tylko ok. 30 min, pozostały czas to strona Ukraińska i nie zrozumiała wielka kolejka do jakiejś budki z ukrainskim celnikiem po jakieś kwitki. Co będzie w długi weekend majowy...?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 427 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 22  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości