Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 261 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 27 Cze 2014 19:19 

srebrny
Nie wiem, na ile aktualne i pomocne są moje doświadczenia, bo pochodzą sprzed ładnych paru lat. Nigdy nie rozumiałem, czemu temat przejeżdżania przez granicę jest tak trudny, czemu pociągi jeżdżą, a nie ma żadnych normalnych taryf/ofert. Znaczy były, ale międzynarodowe i panowało powszechne przekonanie, że to kosztuje fortunę. Wszyscy wiedzieli się, że jak przyjdzie konduktor na granicy, to się daje na piwo, co burzyło moje poczucie praworządności. Pamiętam jak w pociągu z Bohumina do Rybnika (którym przejeżdżałem tylko przez granicę) usiłowałem grzecznie kupić od konduktorki bilet do Warszawy, to mi sprzedała, ale od Chałupek. Później w następnym pociągu konduktor się bardzo oburzał, że kupiony u niej, a nie u niego, ale to takie żałosne polskie zachowanie (wciąż się z tym spotykam).
W każdym razie było wtedy parę myków. Nie pamiętam szczegółów, ale jeden wynikał z taryfy przewozowej PKP IC, gdzie był zapis, że na przedłużenie biletu leżącego w tej samej odległości taryfowej nie trzeba wystawiać biletu dodatkowego. Więc bilet do Zebrzydowic automatycznie był ważny do granicy. I jakoś analogicznie jeździliśmy na weekendowych (co się nawet opłacało, zwłaszcza na długie weekendy), a gdy w Petrovicach u Karviné zmieniali maszynę, to się szło po bilet na ten sam pociąg do kasy - wiadomo, w Czechach tanie jak barszcz.
Potem się zmieniły przepisy, że weekendowy nie był ważny w EC, ale pojawiła się polsko-czeska oferta "Taryfa most PKP-ČD", w której do międzynarodowego biletu skalkulowanego według kilometrowej taryfy TCV dawano zniżkę 40% przy zakupie biletu w dwie strony. A że bilety w taryfie TCV są teoretycznie ważne w każdym pociągu w kraju, który podpisał porozumienie, to można było kupić bilet Warszawa - Kraków - Petrovice u Karviné - Kraków - Warszawa i taki bilet był ważny dwa miesiące, kosztował dwa razy mniej niż bilet na IC z Warszawy do Krakowa (euro było po 3 zł) i co najlepsze - nikt nie wmuszał miejscówki. Regularnie jeździłem na takich do Krakowa, przy czym często pani w kasie wypisywała je ręcznie.
A jak jest teraz, to sam bym chciał wiedzieć, ale kojarzę, że jest sporo ofert transgranicznych PR, zważywszy że nawet nasze "kible" jeżdżą po czeskich szlakach.
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#62 PostWysłany: 27 Cze 2014 22:24 

Loty: 6
Kilometry: 7 320
LeoExpress na trasie Bohumin - Praga jest bardzo punktualny, jeździłem kilka razy i spóźnienia prawie się nie zdarzają. Jak już się spóźni to będziesz miał pecha, pociąg potrafi nadrobić na trasie opoźnienie. Jedynie maksymalne jakie mi się zdarzyło to 15 minut. Leoexpress warto jechać tym bardziej że teraz można wyrwać na tej trasie bilety po 99 CZK czyli ok 16 zł.
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 01 Lip 2014 02:12 

hej,
czy ktoś może testował TigerExpress (www.tigerexpress.eu) na trasie Kraków-Praga? Jakieś opinie? :)
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 09 Lip 2014 19:55 

Jaka jest w końcu cena tej przejściówki między Zebrzydowicami a Bohuminem bo wcześniej mówiono coś o 8 pln a później o ok 60 pln więc jest to trochę różnica :P A dzwoniłem do PKP i podali mi jeszcze inną cenę bo 38 pln za bilet pomiędzy Zebrzydowicami a Bohuminem

#65 PostWysłany: 20 Sie 2014 11:37 

niebieski
Przeczytałem cały wątek i mam jedno pytanie. Jak czasowo wychodzi przejazd do Pragi z Krk lub Ktw? nie wiem czy nie lepiej mi jechać samochodem z okolic Oświęcimia. Wiem że paliwo wyjdzie drożej, ale zależy mi na czasie

www.amigoucieka.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 02 Paź 2014 07:03 

Zbanowany
Mod- ten i kolejne posty przeniesione z wątku o dojezdzie na/z lotnisko w Pradze (fabioliv3)

To sprawdz jeszcze raz: jak juz powyzej - do Karviny rzeczywiscie masz tylko 2x dziennie. Ale do Bohumina masz caly dzień. 5-18 co ~2 godziny, potem trudniej jest z odc. granicznym (ilość pociagów) Ale zawsze zostaje pociag do Petrovic u Karvine i potem lekka przebiezka (3 kwadranse powinny starczyć). A potem juz masz multum opcji dostania sie do Gliwic.
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 02 Paź 2014 22:44 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

o 22:26 masz pociąg Sirava do Bohumina z Pragi, który potem jedzie do Polski.

Bez problemu zdążysz :)
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 06 Paź 2014 01:28 

niebieski
Šírava ma wagony do Krakowa (przez: Zebrzydowice, Czechowice-Dziedzice, Oświęcim, Trzebinia),
wagon do Katowic (i dalej do Warszawy) jest w EN Slovakia - odjazd 21.53. Šíravą też można na niego zdążyć, bo wszystkie nocne pociągi stoją w Bohuminie.

Ciekawi mnie, co to za liczne połączenia z Gliwicami są z granicy w Karwinie i Bohuminie (Chałupkach), bo nic mi o nich nie wiadomo. Połączeń z przesiadkami, trwających po 3 godziny nie liczę.
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 06 Paź 2014 20:57 

Zbanowany
zaproponuj lepszą opcję niż przesiadki z Zebrzydowic do Gliwic. Przesiadki często są skomunikowane...
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 06 Paź 2014 22:00 

niebieski
Przede wszystkim czemu jechać do Gliwic? O godzinie przyjazdu Leo Express do Karviny nie ma z Zebrzydowic żadnych połączeń z Gliwicami aż do rana. Gratisowo jest ok. 10 km do przejścia. W przyszłym rozkładzie będzie pociąg przewozów regionalnych relacji Wrocław-Bohumin i to może być dobra opcja przy przekraczaniu granicy.

Obecnie dla mnie najlepsze opcje to nocny Slovakia/Chopin (do Katowic i Warszawy) albo Šírava/Chopin (do Krakowa) z kupowaniem biletów na część czeską i polską oddzielnie. W ciągu dnia najlepszą opcją na budżetowe pokonanie granicy jest dotarcie do Českého Těšína, przejście przez granicę (15-20 minut) i bus z Cieszyna. Bus Brothers do Katowic jeździ co 50-60 minut, są też połączenia z Bielskiem-Białą i Krakowem.
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 06 Paź 2014 22:28 

Super, z Pragi do Bohumina Sirava, następnie do katowic chopin :) tylko jaka cena i czy kupno biletów na miejscu czy w internecie?
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 06 Paź 2014 22:43 

niebieski
A kiedy byś jechał? Przez internet można kupić taniej bilet Praha-Ostrava z wyprzedzeniem już za 200 Kc, do tego 19 Kc za odc. Ostrava hl.n.-Bohumin (do samego punktu granicznego z Ostravy to koszt ok. 40 Kc). Normalna cena za odcinek Praha-Bohumin to 310-315 Kc. Zebrzydowice-Katowice kup w Polsce przed wyjazdem, na 2 tygodnie przed jest 30% zniżki. Polecam też wsiąść pół godziny wcześniej w EN Slovakia i znaleźć wagon do Warszawy, wtedy nie będziesz musiał szukać swojego wagonu w Bohuminie, tam się różne składy rozłączają i jest ciągły ruch, a tak byś miał całą podróż w tym samym wagonie.

Zebrzydowice-Katowice: normalny kosztuje 23 zł, w promocji wcześniej 16,1 zł (min. 2 tyg) lub 18,4 zł (min. tydzień).
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 06 Paź 2014 23:33 

W najbliższą niedzielę potrzebuję połączenie. Rzeczywiście pojedziemy w takim razie EN slovakia
Tylko za bardzo nie rozumiem jak to jest z tymi opłatami (odcinek ostrava, bohumin, polska?) Jeśli to jest pociąg bezpośredni to myślałem, że wsiadam raz i kupuje bilet również tylko raz? :)
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 06 Paź 2014 23:58 

niebieski
fabioliv3 napisał(a):
W najbliższą niedzielę potrzebuję połączenie. Rzeczywiście pojedziemy w takim razie EN slovaki tylko za bardzo nie rozumiem jak to jest z tymi opłatami (odcinek ostrava, bohumin, polska?) Jeśli to jest pociąg bezpośredni to myślałem, że wsiadam raz i kupuje bilet również tylko raz? :)

W tamtym temacie masz pewnie to dobrze wytłumaczone. W skrócie: bilety w taryfie międzynarodowej są droższe. Przez internet możesz kupić bilet w promocji SparNight Praha-Warszawa za 682 Kč (nieco ponad 100 zł). Natomiast za bilet Praha-Bohumin zapłacisz 310 Kč, odcinek Bohumin granica można pominąć lub można kupić dodatkowo (ok. 20 Kč), i po polskiej stronie te 23 zł. Wychodzi ok. 80 zł, jak masz zniżkę studencką to 11,5 zł taniej. Zatem kupując bilety polski i czeski jest oszczędność. Nie wiem czy za wystawienie biletu w pociągu nie policzą 10 zł (jeżeli nie masz możliwości kupić go wcześniej w Polsce). Jak jest w nocy kasa w Zebrzydowicach zamknięta, to chyba nie powinni.
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 07 Paź 2014 19:20 

Zbanowany
@p27, bo @fabioliv w innym temacie podzielil sie info ze potrzebuje do Gliwic na 7 rano byc.
Owszem, w nocy nie ma zbytnio duzo polaczen.
Ale od 4 w nocy juz owszem, jezdzi sporo. O 6 jest nawet pociag (z jedna przesiadka dociera sie do Gliwic za ok. 17zl/autobusami jeszcze mniej).
Ale jesli szukamy komfortowych polaczen, to polecam tak jak Pani z kolejki ktora stala przede mna w COKu IC:
"-Ja do Pragi chcialam?
-Bezposrednio?
-No raczej
-Kiedy?
-Za 2 tygodnie, kuszetka, powrotny.
-To bedzie 1019 zl" :D :D :D :D :D
Ciekawia mnie od zawsze tacy ludzie... :P
 Profil Relacje PM off
fabioliv3 uważa post za pomocny.

#76 PostWysłany: 07 Paź 2014 22:35 

Świetne wskazówki, dzięki :) Teraz wyjdzie w praniu... Jutro podjadę na dworzec po bilet Zebrzydowice(gr)- katowice oraz zamawiam w necie Praha hl. Bohumin? Czy jest różnica jak kupię bilet na dworcu w Pradze bo teraz jak wpisuję w poszukiwanie połączenia (https://www.cd.cz/spojeni/conn.aspx?_s_ ... =cmdSearch)
trasę to nie ma EN Slovakia? W ogóle czy dworzec jest niedaleko miejsca przyjazdu busa z lotniska?
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 07 Paź 2014 22:51 

niebieski
Jak nie sprzedadzą od Zebrzydowice(gr), to kup po prostu z Zebrzydowic. Z doświadczenia wiem, że bardziej rozumne osoby są w Centrum Obsługi Klienta niż w zwykłych kasach ;) EN Slovakia faktycznie nie ma w systemie internetowego zakupu, ale możesz kupić bilet na inne połączenie tego dnia Praha-Bohumin. Ważne żeby dzień odjazdu był taki sam jak EN Slovakia. Na dworcu powinieneś zapłacić 315 Kc, bo taka jest cena relacyjna. Możesz sobie podejrzeć nawet zestawienie wagonów En Slovakia, do Katowic z miejscami do siedzenia będzie trzeci wagon od lokomotywy (zatem północna (severní) część peronu). http://www.zelpage.cz/razeni/14/vlaky/cd-445
Linia AE ma przystanek przed samym dworcem, nie powinno być żadnego problemu z dotarciem.
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 07 Paź 2014 23:01 

o 21 będą jeszcze kasy otwarte? Obowiązują zniżki studenckie? Nie powinno być problemu, wsiadam do Slovakia i wysiadam w Katowicach - ile postoju w Bohumienie? :)
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 07 Paź 2014 23:07 

niebieski
Kasy są otwarte, będą tam jeszcze stały automaty biletowe. W Bohuminie według rozkładu będzie od 1:45 do 2:54, ale nie będzie to bezczynne stanie, bo trzeba poprzepinać wagony do Chopina. W Czechach polskie znizki studenckie nie obowiązują.
 Profil Relacje PM off
fabioliv3 uważa post za pomocny.

#80 PostWysłany: 14 Paź 2014 20:24 

Hej,

Mam dość nietypową sprawę. Jadę dziś z Ruzomberoka do Warszawy z przesiadką na TLK Chopina w Bohuminie i mam problem :P Chciałem kupić bilet przez internet ale oczywiście się nie da gdyż wspaniałe PKP pokazuje komunikat niedotrzymany termin rezerwowania. Czytałem o tym i wiem, że to błąd u nich itd. ale nie wiem jak kupić bilet.
Nie bardzo chciałbym kupować przejściówkę a nie chcę dostać mandatu :P Więc mam pytanie czy ze stacji Bohumin jadą czescy konduktorzy i gdzie wsiadają polscy bo chcę to zrobić jakoś żeby miało ręce i nogi i żeby nie płacić za tą głupią przejściówkę bo z tego co słyszałem cena jest jakaś z kosmosu jak za taki odcinek.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 261 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] oraz 3 gości